Judecătorii de la Instanța Supremă decid astăzi dacă interceptările SRI din dosarele penale aflate pe rol trebuie sau nu păstrate. Decizia va fi comunicată apoi instanțelor din toată țara, pentru unificarea practicii judiciare.
Această dezbatere vine în contextul în care Curtea Constituțională a decis că SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale.
Mai mulți inculpați de renume, între care și primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, au contestat interceptările făcute de SRI în dosarele lor. Săptămâna trecută judecătorii de la Curtea de Apel București au decis, de exemplu, să păstreze la dosar înregistrările SRI în dosarul lui Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte, chiar dacă avocații au invocat decizia Curții Constituționale.
În motivarea CCR, se arată așadar că fiecare judecător poate decide să mențină sau nu la dosar interceptările SRI. Instanța Supremă își dorește însă unificarea practicii judiciare – în sensul să nu existe magistrați care să păstreze interceptările și alții să le elimine.
Pe de altă parte, pentru ca procurorii să-și continue activitatea, Guvernul a emis o ordonanță de urgență. Documentul care le permite acestora să se folosească de aparatura SRI, fără personal, va ajunge astăzi pe masa senatorilor.
Biroul Permanent va stabili un calendar al dezbaterii. Documentul va ajunge și în Comisia Juridică. Numai că părerile membrilor din comisie sunt împărțite. Liberalul Cătălin Boboc susține ordonanța și spune că România are nevoie de așa ceva pentru că trăim “într-o zonă tulbure”. În schimb documentul Guvernului e criticat de sentori UNPR și PSD. Senatorul PSD Ioan Chelaru spune că ordonanța nu ar fi constituțională și nu exclude unele modificări. Social democratul nu este de acord nici cu funcționarea centrului de interceptări la SRI, care, spune senatorul, ar trebui pus sub controlul societății civile.
Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat dur ordonanța, precizând că trebuie respinsă de Parlament.