Persoanele diagnosticate cu variola maimuței sunt izolate în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască de protecție pe față și haine care să le acopere leziunile și le sunt interzise raporturile sexuale. Acestea sunt regulile anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică după apariția și în România a primului caz de variola maimuței. Reguli sunt și pentru contacții apropiați ai bolnavului.
Regulile INSP pentru persoanele care suferă de o formă ușoară a bolii
În cazul unei forme ușoare a bolii, pacientul se izolează la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și înlocuirea acesteia cu un strat nou de piele sănătoasă.
Citește și: OMS: Variola maimuței nu va duce la o pandemie, chiar dacă boala s-a răspândit în mai multe țări
Regulile INSP pentru persoanele care suferă de forme medii sau severe ale bolii
Pentru cazurile medii sau severe, izolarea se face în spital, într-o primă fază, până la ameliorarea simptomelor, dar se continuă acasă, sub supravegherea medicului de familie, monitorizat zilnic de către acesta.
Poate părăsi temporar locuința – de exemplu, pentru programări medicale – cu condițiile de a purta o mască medicală care să acopere nasul și gura și vestimentație care să acopere leziunile.
Aceste persoane trebuie să evite contactul apropiat, dar și relațiile sexuale timp de 21 de zile.
DSP va derula o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului de 26 de ani din București, confirmat cu variola maimuței
DSP va efectua ancheta epidemiologică a cazului confirmat și va identifica contacții apropiați ai acestuia.
Și ei vor fi monitorizați timp de 21 de zile și vor trebui să evite, de asemenea, contactul sexual, dar și interacțiunea cu persoanele vulnerabile.
Și, nu în ultimul rând, animalele de companie vor fi și ele izolate pentru o perioadă de 21 de zile.
Sursa foto: Pixabay