Institutul Național de Sănătate Publică precizează, pentru Europa FM, că în contextul creșterii cazurilor de variola maimuței în mai multe țări din lume, a realizat o metodologie de supraveghere a infecției. Aceasta a fost trimisă deja Direcțiilor de Sănătate Publică din țară. Până acum, în România nu există nici cazuri de îmbolnăvire și nici suspiciuni de infectare.
INSP precizează criteriile de diagnostic, modalitatea de raportare, managementul cazurilor
Într-un document de 9 pagini, Institutul Național de Sănătate Publică precizează criteriile de diagnostic, modalitatea de raportare, managementul cazurilor și al persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi de variola maimuței.
Metologia prezintă și recomandări pentru personalul medico-sanitar
În metodologia de supraveghere a infecției sunt și recomandări pentru personalul medico-sanitar care îngrijește cazurile probabile sau confirmate.
Această metodologie va fi transmisă de Direcțiile de Sănătate Publică tuturor furnizorilor de servicii medicale, precizează INSP în urma unei solicitări transmise de EuropaFM referitoare la modul în care se pregătesc autoritățile de sănătate publică din România pentru gestionarea eventualelor cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței.
INSP nu consideră necesară monitorizarea sosirilor în țară
Deși au fost documentate cazuri izolate de import în diferite țări, în acest moment INSP nu consideră necesară monitorizarea sosirilor în țară, deoarece virusul variolei maimuței nu se transmite ușor interuman, spun autoritățile sanitare. Potrivit acetora, vaccinarea împotriva variolei a încetat în anii ‘80, ca urmare a eradicării acestei boli, prin urmare, populația cu vârsta sub 40-50 de ani nu este imunizată. Cu toate acestea, acum nu este este recomandată vaccinarea întregii populații în mod profilactic, ci doar vaccinarea post-expunere la variola maimuței.
Peste 200 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 19 țări din afara Africii unde boala este endemică.
Sursa foto: Shutterstock