Confidenţialitate

INSP: Depresia post-partum poate atinge punctul maxim de risc la 4 ani după naştere | AUDIO

Campanie de informare privind depresia după-naștere, lansată de Institutul de Sănătate Publică. Una din zece femei poate dezvolta o depresie mai severă şi de durată după naştere arată responsabilii din domeniu, care subliniază: depresia post-partum poate atinge punctul maxim de risc la 4 ani după naştere. Mai grav: foarte puține femei care au născut sunt diagnosticate de un specialist.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Depresia post-partum este o tulburare afectivă cu un impact semnificativ nu doar asupra mamei, ci şi a copilului şi a familiei în ansamblu.

Una din zece femei poate dezvolta o depresie mai severă şi de durată după naştere.

Și aproximativ una din o mie poate avea o afecţiune mai gravă, numită psihoză post-partum, spun reprezentanții Institutului de Sănătate Publică.

Potrivit estimărilor prezentate de experți, aproape 50% dintre mamele cu depresie post-partum nu sunt diagnosticate de un profesionist din domeniul sănătăţii.

Specialiștii amintesc: unele studii arată că depresia post-partum poate atinge punctul maxim de risc la 4 ani după naştere, ceea ce face necesară monitorizarea îndelungată a mamelor.

Un studiu realizat în România în 2020 şi 2021 a arătat o prevalenţă a depresiei post-partum de 18,8%.

Datele sunt prezentate în cadrul „Săptămânii conştientizării depresiei post-partum”, organizate în ultima săptămână din septembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Casa Verde, etapa destinată Regiunii Nord-Vest: Bugetul s-a epuizat în 2 minute. Premiera ediției: Bani pentru bateriile de stocare a energiei | AUDIO