La 5 zile de la incendiul din clubul Bamboo, la fața locului au venit specialiștii de la INSEMEX – Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă.
Nu au putut începe însă cercetările, pentru că locul nu este nici acum sigur. Ancheta ar putea dura câteva luni – a spus directorul INSEMEX, George Găman.
”Am fost solicitaţi de Poliţia Capitalei. O cercetare efectivă la faţa locului nu s-a putut face, pentru că accesul nu este permis şi este riscant. Am făcut o evaluare a perimetrului, am înconjurat perimetrul. Urmează ca, în momentul în care va fi permis accesul, să fim invitaţi să facem parte din echipa de cercetare”, a spus George Găman.
Reprezentanții INSEMEX vor căuta probe care să ajute cercetarea, cum ar fi obiecte electrice și dispozitive de supraveghere și înregistrare video.
Cei de la INSEMEX vor încerca să facă și o reconstituire a incendiului.
La clubul Bamboo, au ajuns și procurorii de la Parchetul Tribunalului București. Aceștia au cercetat zona anexelor, dar și un imobil de lângă club, aflat în proprietatea patronului Joshua Castellano.
Reprezentanții Bamboo cred că focul a fost pus intenționat, dar anchetatorii susțin că până acum, nu există indicii că incendiul ar fi fost provocat de o mână criminală.
Între timp, Inspectoratul de Stat în construcții recomandă dărâmarea a ceea ce a mai rămas din clubul Bamboo din Capitală. După ce au evaluat structura de rezistență, specialiștii au ajuns la concluzia că există riscul ca aceasta să se prăbușească.
“Ca urmare a incendiului produs, pe 21 ianuarie a.c., la Clubul Bamboo din Bucureşti, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a realizat, prin intermediul unui expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), o evaluare a construcţiilor afectate, prin care s-au stabilit modalitatea şi etapele tehnologice care să permită cercetarea la faţa locului de către organele abilitate şi punerea în siguranţă a structurii. După evaluarea structurii de rezistenţă, s-a constatat posibilitatea crescută ca aceasta să se prăbuşească. În aceste condiţii, ISC îşi însuşeşte recomandarea făcută de expertul tehnic, şi anume dezafectarea totală a acesteia. Pe durata acestor lucrări, se va ţine cont atât de instrucţiunile de lucru elaborate de expertul tehnic, cât şi de necesitatea conservării eventualelor probe de la faţa locului”, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Stat în Construcţii.