Legumele, fructele și detergenții se află în topul scumpirilor – dacă comparăm prețurile din octombrie 2024 cu aceeași lună a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică. Rata anuală a inflației, adică media scumpirilor, a urcat ușor la 4,7 la sută. De altfel, Banca Națională a schimbat prognoza pentru finalul anului: dacă în vară se aștepta la o inflație de 4 procente, acum BNR vede în luna decembrie un salt la 4,9 la sută.
Dacă ne uităm la produsele alimentare – vedem o creștere de preț aproape 14 procente la fructele proaspete și la legumele în conservă. Sunt mai scumpe în medie cu 4 la sută produsele de panificație, carnea, laptele și brânza de vacă, potrivit datelor INS. Berea costă mai mult cu 7 procente, la fel și vinul. Sunt și ieftiniri dacă urmărim analiza Institutului Național de Statistică: 11 la sută pentru făină și mălai și 4 procente pentru ulei.
„România trebuie să intre la dietă” – a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că noua prognoză pe inflație 4,9% față de 4% în vară pentru 2024 și 3,5% pentru 2025, nu ține, însă, cont de corecția fiscal bugetară care va veni după alegeri.
„Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă. 8% deficit extern. Nu avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice și financiare puternice, care se duc și în plan social și politic”, a spus Mugur Isărescu.
Să ne uităm și la mărfurile nealimentare: detergenții continuă să fie în topul scumpirilor cu aproape 14%. Plătim în medie cu 7% mai mult și pentru îmbrăcăminte, cărți și articole de igienă. Biletele de avion sunt mai scumpe cu aproape 10%, la fel și o masă la restaurant.
Sursa foto: Shutterstock