Deficitul agroalimentar a crescut în primele zece luni din 2024. Este de peste două ori mai mare față de 2023, potrivit datelor INS. Categoria care adâncește cel mai mult deficitul cu mâncare este carnea de porc. Urmează produsele de brutărie și patiserie, și, pe locul trei este brânza. Practic, importurile de brânză au reprezentat 4% din cât s-a cumpărat în primele zece luni ale lui 2024 de peste granițe.
Deficitul la produsele agroalimentare a crescut anul trecut de 2,6 ori față de primele zece luni ale lui 2023, ajungând la 2 miliarde si jumatate de euro.
România a cumpărat mâncare și animale vii cu peste 3% mai mult față de aceeași perioadă din 2023, iar exporturile s-au diminuat cu aproape 12 procente, arată datele Institutului Național de Statistică.
După carnea de porc și produsele de brutărie și patiserie, brânza și cașul au redevenit a treia cea mai importată categorie de produse, la fel ca în 2018.
S-au importat peste 100.000 de tone în valoare de peste 460 de milioane de euro, astfel că, în acest caz, deficitul comercial a depășit 375 milioane de euro.
În perioada analizată, au crescut și importurile de lapte și smântână cu 30%.
Sursa foto: Shutterstock