În ultimele 10 zile, numărul cazurilor active de COVID-19 din România a crescut constant.
Momentan, sunt aproape 5.300 de cazuri active. Odată cu relaxarea măsurilor de prevenție, autoritățile se așteptau la o anumită creștere, însă nu toate țările europene s-au confruntat cu un asemenea recul al epidemiei.
Dar peste tot, evoluția numărului de cazuri active a depins de felul în care populația a respectat regulile de igienă și distanțare socială.
Acum două luni, autoritățile din Germania au început să elimine treptat restricțiile. Aveau peste 50.000 de cazuri active și, de atunci, numărul lor a scăzut constant. În urmă cu o săptămână, erau mai puțin de 7.000, cu mențiunea că de câteva zile, numărul cazurilor active din Germania este în creștere ușoară.
Situatie asemanatoare și în Italia, una dintre țările cele mai lovite de pandemie. Acolo, relaxarea a început acum o lună și jumătate, cand Italia avea aproape 100 de mii de cazuri active. De atunci, au mai fost câteva zile în care numărul lor active a crescut, dar în momentul de față, este 4 ori mai mic.
Lucrurile nu stau la fel de bine în Europa de Est. Vecinii bulgari nu au avut foarte multe îmbolnăviri: pe 4 mai, când elimina o parte dintre măsuri, Bulgaria avea aproape 1.300 de cazuri active. De atunci, numărul a crescut, a scăzut și a crescut din nou. În prezent, sunt mai multe: 1.500, aproape de numărul maxim înregistrat în Bulgaria în vârf epidemic.
Ca situatie generala, România stă mai bine decât Bulgaria, dar mai prost decât Germania si Italia. În plin vârf pandemic, la final de aprilie, România avea peste 7.700 de cazuri active.
Starea de urgența s-a încheiat la jumătatea lunii mai, când mai erau active 6.000. Numărul a scăzut puțin câte puțin, până la 4.400, dar de zece zile creștere din nou: a ajuns la 5.300, la nivelul din 26 mai.
- Victor Marin