Confidenţialitate

Inițiativa USR privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, scoasă de pe ordinea de zi

Inițiativa USR privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Proiectul trebuia supus dezbaterii și votului final astăzi.

Propunerea de eliminare a inițiativei a fost făcută de PSD, iar decizia a fost luată inclusiv cu voturile PNL, UDMR și Pro România.

În schimb, la plenul reunit va fi supusă din nou dezbaterii și votului legea adoptată ieri de Camera Deputaților privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

Înregistrată în Parlament în urmă cu aproape trei ani, în septembrie 2017, propunerea legislativă a USR de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor fost blocată sistematic, fiind împiedicată să ajungă la dezbatere și vot final.

În prezent, un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând.

De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.