Confidenţialitate

Inițiativa pentru declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, publicată în Monitorul Oficial după strângerea a 100.000 de semnături

Autonomia Ținutului Secuiesc va ajunge din nou în Parlament.

O inițiativă cetățenească privind declararea autonomiei a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce au fost strânse cel puțin 100.000 de semnături.

Odată ajunsă în Parlament, propunerea va urma calea unui proiect de lege: dezbateri, amendamente și vot final.

UDMR a anunțat deja că susține această inițiativă, dar cu unele modificări.

Iniţiativa care stabileşte “statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” a fost elaborată de un comitet format din 10 persoane de etnie maghiară (Arus Zsolt Istvan, Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Marton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takacs Jozsef, Cziriak Karoly, Kovacs Laszlo).

Comitetul a fost susţinut și de fostul europarlamentar Laszlo Tokes, dar și de Consiliul Naţional Secuiesc.

Proiectul este însoţit de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arată că se încalcă prevederi constituţionale, pentru că “vizează, crearea unei entităţi statele distincte, paralelă cu statul naţional unitar român”. Avizul Consiliului Legislativ este, însă, doar consultativ.

Articolul 1 din Constituţie prevede că ”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Deputatul UDMR Marton Arpad a explicat pentru Europa FM că inițiativa va urma calea unei legi.

”Intră în Parlament și va fi dezbătută. Se pot depune amendamente, se dezbate în comisii, ajunge în plen pentru dezbateri și apoi vot final”, a precizat Marton Arpad.

Potrivit acestuia, UDMR va susține inițiativa, dar cu unele modificări.

”Vom depune și noi amendamente, dar, în mare, noi susținem adoptarea unei astfel de legi, evident, dacă ea are forma pe care noi o considerăm adoptabilă”, a mai spus Marton Arpad.

Această iniţiativa este a doua tentativă de a declara, prin lege, autonomia Ţinutului Secuiesc. O lege iniţiată de UDMR pe această temă a fost respinsă definitiv în 2012, după 7 ani în care ea a rămas nediscutată în Parlament.

UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc în 2014, însă acesta nu a fost depus în vreo formă în Parlament.