Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” intră luni la dezbatere în Comisia juridică a Senatului.
Urmează apoi votul în plen, ultimul pas înaintea referendumului.
Ședința Comisiei juridice unde va fi discutată inițiativa cetățenească susținută de USR ”Fără penali” este programată să înceapă la ora 14:00.
Senatul este forul decizional în acest caz, după ce Camera Deputaților a votat proiectul săptămâna trecută.
Pentru a fi adoptată, inițiativa ”Fără penali” are nevoie de votul a două treimi din totalul celor 136 de senatori (91 de voturi), iar apoi urmează să fie supusă aprobării populare, prin referendum.
USR, partidul care a strâns peste un milion de semnături pentru această inițiativă de revizuire a legii fundamentale, se teme că proiectul ar putea fi respins din cauză că referendumul de aprobare ar urma să fie organizat în august, cel mai probabil pe data de 23.
August este luna concediilor, subliniază useriștii, iar absenteismul ar putea fi ridicat, ceea ce va duce la invalidarea consultării populare și, implicit, la respingerea inițiativei de revizuire a Constituției.
Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 5,6 milioane de români, iar pentru ca inițiativa fără penali să fie introdusă în Constituție trebuie să voteze DA minimum 4,7 milioane de oameni.
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.