Inițiativa de revizuire a Constituției aparține USR, partid căruia i s-au alăturat o parte dintre protestatarii împotriva modificării legilor justiției și a codurilor penale.
Președintele USR Dan Barna a spus că demersul este necesar deoarece, la un an de la ordonanța 13, asaltul împotriva justiției continuă, iar în funcțiile importante din statul român sunt numeroase persoane condamnate pentru corupție.
”Nu este în regulă să furi bani publici. Ideea că un hoț este îndreptățit să ne conducă pentru că poate trebuie desființată și trebuie descurajată foarte puternic. Noi ne dorim să amendăm articolul 37 din Constituție cu un alineat 3 care să aibă următorul cuprins: <<Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării>>”, a declarat Dan Barna.
Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției presupune constituirea unui comitet de inițiativă și strângerea a minimum jumătate de milion de semnături.
Printre personalitățile care stau la baza actualului demers de modificare a legii fundamentale se numără filozoful Mihai Șora și scriitorul Gabriel Liiceanu.
”Cred că trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru ca să facem față unei situații pe care nu o dorim și să ne impunem punctul de vedere. Solidaritatea noastră este indispensabilă și este forța noastră. Trebuie să fim solidari împotriva răului care ne înconjoară și ne amenință”, a spus Mihai Șora la lansarea publică a demersului de revizuire a Constituției.
La rândul său, Gabriel Liiceanu a explicat că în cele mai multe țări europene nu există legi care să interzică accesul infractorilor la funcțiile publice pentru simplul motiv că există bun simț și o cultură moral politică, ambele absente din România.
”Mi-am pus întrebarea: cum de s-a ajuns ca la noi să ia naștere o inițiativă care ține de bunul simț absolut. Nu va fi votată în Parlament. Și atunci ce rost are ceea ce facem acuma? Îi vor pune pe cei din Parlament să voteze că vor cu infractori în funcții publice. Dra o vor face, vor vota. De ce? Pentru că pot!”, a declarat Liiceanu.
Inițiatorii demersului de revizuire a Constituției spun că luna viitoare vor demara strângerea celor 500 de mii de semnături necesare pentru ca proiectul de act normativ de modificare a legii fundamentale să poată fi depus în Parlament.
În prezent, există trei parlamentari în funcție condamnați definitiv la închisoare cu suspendare, printre care chiar președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
De asemenea, mai mult de zece primari din țară sunt condamnați definitiv, iar alți peste 30 sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată.