Confidenţialitate

Îngrijirea tenului acneic: 5 greșeli de evitat (P)

Acneea este o problemă frecventă, care, deși este adesea asociată cu adolescența, poate afecta și adulții și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. O rutină corectă de îngrijire a tenului cu acnee poate reduce inflamația și numărul de coșuri și îmbunătăți aspectul pielii. Chiar dacă ai cele mai bune intenții, este însă ușor să faci greșeli ce vor duce la agravarea acneei. Care sunt câteva dintre greșelile pe care ar trebui să le eviți dacă ai ten acneic vei afla mai jos.

Greșeala #1: utilizarea produselor nepotrivite

Primul pas esențial în îngrijirea corectă a tenului acneic este alegerea produselor potrivite. Este ușor să te lași convinsă de reclamele atractive și recomandărilor prietenilor și să cumperi produse de îngrijire a tenului fără să te uiți la lista de ingrediente sau dacă sunt sau nu potrivite pentru tipul tău de ten.[2]

Dacă vrei să scapi de coșuri, ai nevoie de produse pentru acnee ce conțin ingrediente active precum acidul salicilic, peroxidul de benzoil sau alte substanțe eficiente care pot ajuta la combaterea acestei probleme. Evită totuși să folosești produse prea agresive – acestea pot usca sau irita tenul și pot declanșa producția de sebum, care duce la apariția acneei. Ține cont și de tipul tău de ten. Utilizarea produselor nepotrivite pentru tipul de piele poate agrava acneea.

Greșeala #2: spălarea excesivă a feței

Spălarea excesivă a feței este o greșeală comună pe care o fac multe persoane cu acnee, crezând că astfel vor scăpa de imperfecțiunile pielii. Realitatea este însă alta. Spălarea repetată a feței poate duce la eliminarea completă a sebumului, un ulei natural produs de piele care are rolul de a o proteja. Spălarea excesivă a feței poate duce la uscarea pielii, iritații și roșeață și poate chiar agrava acneea.

Este suficient să te speli pe față de două ori pe zi – dimineața, atunci când te trezești, și seara, înainte de a merge la culcare. Nu este nevoie să repeți procesul pe parcursul zilei decât dacă mergi la sală sau faci orice altceva ce te face să transpiri.

Greșeala #3: folosirea prea multor produse

Ai încercat un produs pentru acnee o săptămână, nu a funcționat, ai încercat altul și tot nu ai văzut vreun rezultat, așa că ai trecut la următorul. Este o greșeală frecventă. Este firesc să îți dorești să vezi cât mai repede primele rezultate, dar orice tratament pentru acnee are nevoie de timp pentru a-și demonstra efectele. Nu se va întâmpla în câteva zile sau o săptămână!

Încearcă să utilizezi un produs timp de 6 până la 8 săptămâni înainte de a decide dacă funcționează sau nu. Un tratament complet, după care să poți observa rezultate semnificative, poate dura între 3 sau 4 luni. Schimbarea frecventă a produselor nu dă pielii șansa de a se adapta și de a răspunde la tratament. În plus, se poate dovedi un obicei costisitor.

Greșeala #4: neglijarea hidratării

Neglijarea hidratării este o greșeală comună care poate avea un impact negativ asupra tenului cu acnee. Deși pielea acneică poate părea uleioasă, folosirea unei creme hidratante adecvate poate fi un pas esențial în menținerea sănătății tenului. Motivul este acela că multe tratamente pentru acnee, cum ar fi peroxidul de benzoil sau acidul salicilic, pot usca și irita pielea. Când se întâmpla asta, există riscul ca producția de sebum să crească, ceea ce nu va face decât să agraveze acneea.

Este important să alegi o cremă hidratantă potrivită pentru tipul tău de ten și pentru nevoile specifice ale acesteia. Caută creme hidratante non-comedogenice, adică creme care nu înfundă porii.

Greșeala #5: stoarcerea coșurilor

Una dintre cele mai frecvente greșeli în îngrijirea tenului cu acnee este stoarcerea coșurilor. Deși poate părea o soluție rapidă pentru a scăpa de acel coș uriaș care a apărut peste noapte, stoarcerea acestuia poate duce la inflamație, cicatrici și chiar la răspândirea acneei în alte zone ale pielii.

Rezistă deci tentației de a-ți stoarce coșurile și limitează-le la a-ți îngriji corect tenul, folosind produsele potrivite!

Îngrijirea corespunzătoare a tenului acneic nu este un proces simplu și implică mai mult decât curățarea zilnică a pielii. Evitarea utilizării produselor nepotrivite, spălarea excesivă a feței, folosirea prea multor produse, neglijarea hidratării și stoarcerea coșurilor sunt doar câteva dintre greșelile frecvente. Dacă vrei să afli mai multe despre ce poți face pentru a scăpa de acnee și ce greșeli trebui să eviți, cere sfatul unui medic dermatolog!