Confidenţialitate

Inginerul Mihai Șercăianu: Statul sub grindă sau sub tocul ușii, mituri. Sunt elemente care se vor fisura cel mai repede. Ce înseamnă să fii pregătit de un cutremur major? | VIDEO

Inginerul Mihai Șercăianu, coordonatorul proiectului „Acasă în siguranță”, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara. Ce înseamnă să fii pregătit de un cutremur major? Mihai Șercăianu a explicat că atât noi, oamenii, trebuie să ne pregătim, cât și instituțiile statului.

„În primul rând, trebuie să ne gândim cât de pregătiți suntem noi ca indivizi, ca cetățeni și aici ține de noi să ne facem un plan familial. La o lună de zile vorbim cu familia să ne aducem aminte și să stabilim care este locul unde o să ne întâlnim după un cutremur – moment în care nu vor merge telefoanele pe o perioadă de timp cum ar fi o zi sau două, chiar o săptămână. Un spațiu deschis în parc.

În plus, trebuie să ne alegem locurile sigure din casă – locuri departe de mobilă, de elemente care ne pot afecta – inclusiv să evităm acel mit sub grindă. Sub grindă este un mit – nu stăm sub grindă sau nu stăm sub tocul ușii pentru că grinzile, în general, sunt elemente unde vor apărea fisuri cel mai repede și pot fi afectate. Ne putem adăposti aproape de un perete de rezistență sau inclusiv în centrul sufrageriei. Departe de ferestre”, a explicat Mihai Șercăianu.

Citește și: Cum ar arăta Bucureștiul în cazul unui cutremur similar cu cel din Turcia? „Mai rău ca în 1977” | AUDIO

Cât de pregătiți suntem noi ca instituție?

„Chiar dacă există anumite discuții politice, încă există personal tehnic care știe ce are de făcut, știe unde să se ducă. Mai ales, aceste echipaje de intervenție în momentul de față sunt trimise în Turcia, în Croația, Albania, inclusiv Italia. Echipajele de intervenție știu cum să opereze.

Numai că se întâmplă ca uneori să am o clădire care a intrat în colaps, echipajele de intervenție vin cu mașini, cu spitale de campanie, spații de asigurare a cazării temporare și uneori s-ar putea ca acele mașini să nu aibă acces spre strada respectivă. Cine a fost de vină? Tot noi, cetățenii, că ne-am parcat vehiculele ilegal. E o legătură între cele două componente: noi și statul”, a mai spus inginerul.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Inginerul Mihai Șercăianu: „O clădire mai nouă este mai rezistentă cu condiția ca proiectul de execuție să respecte normele în vigoare”. Ce este riscul seismic? | VIDEO