Confidenţialitate

Inginerii unei firme aparent inofensive, NTC Vulkan, lucrează de fapt pentru armata şi agenţiile ruseşti, arată o amplă anchetă jurnalistică

Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii unei firme aparent inofensive, denumite NTC Vulkan, lucrează de fapt pentru armata şi agenţiile de informaţii ruseşti, arată o amplă anchetă internațională de presă. Potrivit datelor acestora, NTC Vulkan sprijină operaţiunile de hacking ale Rusiei și antrenează agenţi pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a controla internetul.

La suprafaţă, NTC Vulkan pare o firmă de consultanţă obişnuită în domeniul securităţii cibernetice, cu un birou discret în suburbia de nord-est a Moscovei.

La intrarea în aceste birouri scrie doar: “Centru de afaceri”.

Foto: Google Maps

Cu toate acestea, o scurgere de fişiere secrete ale companiei a scos la iveală cum susține și participă aceasta la războiul cibernetic dus de Vladimir Putin.

Activitatea NTC Vulkan e legată de Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenţia de spionaj intern, de diviziile operaţionale şi de informaţii ale forţelor armate, dar și de serviciul de informaţii externe al Rusiei.

La începutul invaziei, o persoană anonimă, indignată de atacul Rusiei asupra Ucrainei, a furnizat unui reporter german peste 5.000 de pagini de documente provenind de la NTC Vulkan, din perioada 2016-2021.

Scurgerea de informaţii detaliază mai multe programe informatice şi baze de date

Documentele indică faptul că firma susţine operaţiuni de dezinformare pe reţele sociale, dar oferă şi instruire pentru perturbarea de la distanţă a unor obiective din lumea reală, cum ar fi sistemele de control maritim, aerian şi feroviar.

Această investigaţie a fost o colaborare între jurnalişti din opt ţări, ce lucrează la 11 organizaţii media: printre acestea, Paper Trail Media, Der Spiegel, The Washington Post, The Guardian și Le Monde.

Cinci agenţii de informaţii occidentale au confirmat că fişierele Vulkan par a fi autentice.

Foto: Shutterstock

Citește și: După 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde de euro din schimburile comerciale cu UE, arată o analiză Reuters