Mare atenție la îngheața pe care o cumpărați.
Asociația Pro Consumatori a analizat 64 de sortimente de înghețată cu diverse arome și a constatat că acestea conțin peste 30 de aditivi alimentari, unii extrem de periculoși pentru sănătate. Speciliaștii atrag atenția că unele E-uri favorizează apariția sindromului ADHD la copii.
Spre deosebire de înghețata făcută în casă din lapte, ouă și zahăr sau din iaurt, fructe și zahăr, cea din comerț este un amestec de apă, lapte praf degresat, uleiuri și chimicale din belșug. Prima se face din materii prime proaspete, cealaltă este realizată din multe E-uri și cu mult timp înainte de consum.
Asociația Pro Consumatori atrage atenția că aromele artificiale din înghețată sunt extrem de nocive în special pentru sănătatea copiilor, a persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare și diabet. Iar un adult perfect sănătos nu ar trebui să consume mai mult de 40-60 de grame de înghețată pe zi.
În cele 64 de sortimente de înghețată produsă de firme diferite și aflată la vânzare în magazine, Asociația Pro Consumatori a identificat 31 de E-uri: mulți coloranți și agenți de îngroșare, cum ar fi caragenan-ul sau E 407. Acesta poate provoca ulcer și cancer.
Acidul citric menționat pe etichetă este de fapt E 330, care distruge smalțul dinților și favorizează apariția cariilor și trebuie evitat de cei care au afecțiuni cardiovasculare, probleme cu rinichii sau cu digestia.
E122 sau azorubina este un colorant roşu toxic, folosit şi în industria textilă, care poate produce astm sau hiperactivitate la copii. În țări precum Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia a fost interzis.
Părinților li se recomandă să citească cu atenție eticheta înainte de a cumpăra înghețată pentru copii. Chiar și cea de fructe este periculoasă. Studiul realizat de Asociația Pro Consumatori arată că într-o înghețată, cantitatea de suc de fructe variază între 0,11 la sută și sub 10 procente.
Foto: Asociatia Pro Consumatori