Scrutinul parlamentar din weekend a adus surprize și o prezență la urne foarte redusă, de nici 32%.
Teama de infectare cu coronavirus, nemulțumirea față de actuala clasă politică, dar și comoditatea pot fi explicațiile pentru această realitate. Absenteismul ar putea face ca viitoarea legislatură să aibă cea mai redusă legimititate de după Revoluție.
Scrutinul parlamentar a fost un test politic cu bătaie lungă, ținând cont că alte alegeri nu se prefigurează până în 2024.
Se anunță negocieri complicate pentru formarea unui guvern. Oricum, campania electorală a fost searbădă și lipsită de o dezbatere reală a proiectelor pentru România.
După închiderea urnelor, toți liderii partidelor și-au îndemnat reprezentanții din secții la vigilență în numărarea voturilor.
Atât PNL, cât și PSD și-au revendicat victoria.
Podiumul este completat USR-PLUS, cu un rezultat sub așteptări de 15-16%.
După anunțarea estimărilor, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a opinat că guvernarea liberală a determinat electoratul să își dorească schimbarea guvernării.
Prin vocea premierului Ludovic Orban, PNL și-a revendicat victoria.
Mai mulți simpatizanți ai USR i-au cerut demisia liderului Dan Barna în comentarii postate pe Facebook.
Partenerul de alianță al acestuia, Dacian Cioloș consideră că România va avea un guvern de coaliție.
La acest moment, Partidul Mișcarea Populară și Pro România se află sub pragul electoral de 5%, necesar pentru a intra în Parlament. De alfel, lider al Pro România, fostul premier Victor Ponta și-a anunțat retragerea, pentru a se dedica “familiei, prietenilor și noilor provocări”.
Din “garda” politică veche, doar UDMR a mai trecut pragul electoral, cu mai puțin de 6%.
O importantă parte a electoratului pare să se fi săturat și a căutat alternativa.
Surpriza acestui scrutin parlamentar este Alianța pentru Unirea Românilor. Cu un scor de 9%, mult peste cel anunțat de exitpoll, formațiunea unionistă a transmis că nu va intra în nicio coaliţie de guvernare. Formațiunea se află pe primul loc în opţiunile românilor din Italia şi pe locul al doilea în Spania.
AUR s-a promovat în campanie cu mesaj anti-maghiar, anti-occidental și anti-restricții impuse de pandemie.
UDMR consideră că reprezentanții AUR “nu își au locul în Parlament”.
Votul în străinătate a luat sfârșit, luni dimineața, odată cu închiderea ultimelor secţii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii şi Canadei.
Organizația Expert Forum spune că, la liniile telefonice puse la dispoziție, românii din diaspora s-au plâns că nu au știut din timp că unele secții au fost mutate. Cât privește voturile prin corespondență care nu au ajuns în timp util în țară, pentru a putea fi declarate valide, Expert Forum consideră că nu se poate vorbi despre fraudă. Va trebui făcută, însă, o analiză în urmă căreia să se îmbunătățească procedurile.
În țară, numărul incidentelor electorale a fost relativ redus. Unele dintre sesizări s-au confirmat, iar politiștii au dat amenzi. În cazul falselor reclamații, cei care le-au depus au fost sancționați.
- Andrei Paleu