Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția va depune, miercuri, în Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. Social-democrații îl critică pe Cristian Ghinea pentru modul în care a fost întocmit Planul de Redresare și Reziliență, prin care guvernul speră să atragă peste 29 de miliarde de euro, granturi și împrumuturi cu dobândă redusă. PSD se teme că banii europeni vor ajunge la clientela politică. Recent, Cristian Ghinea admitea că nu a apucat să citească toată documentația PNRR, întinsă pe mai mult de două mii de pagini și trimisă Comisiei Europene pentru analiză și avizare.

PSD redactează, în această perioadă, și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Liderul Marcel Ciolacu a anunțat că a început negocierile politice cu parlamentari “din alte partide”. Președintele PSD consideră că formațiunea trebuie să prezinte, în cel mai scurt timp, un guvern din umbră.

Executivul de coaliție ar urma să aprobe, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege prin care cumulul pensiei cu salariul va fi interzis pentru angajații sistemului bugetar. Guvernul invocă actualele constrângeri bugetare. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Comisia Europeană a decis să mențină Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România, deși remarcă un impuls în realizarea reformelor. MCV este în vigoare de 14 ani, de la momentul aderării țării noastre la Uniunea Europeană, ca o garanție a integrării.

În prezent, la Bruxelles, îngrijorări provoacă unele întârzierile în corectarea legilor justiției, a căror modificare în timpul guvernării PSD-ALDE, dintre 2017 și 2019, a provocat nemulțumire generală și ample proteste de stradă. Pentru Comisia Europeană, controversata Secție de investigare a infracțiunilor comise de procurori și judecători reprezintă o “preocupare majoră”. Consiliul Superior al Magistraturii este criticat pentru poziția ambiguă față de desființarea structurii. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a remarcat că executivul comunitar a salutat în raport proiectul guvernului de desființare a SIIJ.

Săptămâna aceasta, Curtea de Apel Pitești a constatat că Secția nu mai există. Instanța a invocat o recentă hotărâre a Curții Europene de Justiție, potrivit căreia funcționarea structurii nu se justifică și nu există garanții că aceasta nu poate fi folosită ca instrument de control politic al activității magistraților.

La București, Curtea Constituțională insistă că funcționarea Secției speciale este legală și aceasta poate fi desființată doar de Parlament. Potrivit CCR, rapoartele MCV nu pot impune norme peste cele naționale în instanțe. De cealaltă parte, Comisia Europeană amintește “caracterul obligatoriu” al tuturor elementelor din Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Ministrul Justiției a anunțat că, în zilele următoare, va analiza atent fiecare paragraf din noul raport. “Depinde doar de noi dacă și când vom reuși să convingem partenerii europeni să ridicăm acest mecanism [de monitorizare – n. red]. Suntem pe drumul cel bun”, a insistat Stelian Ion.

Alte 21 de decese au fost asociate Covid în decursul a 24 de ore la nivel național. Direcțiile de Sănătate Publică au mai identificat 256 de cazuri mortale mai vechi – unele chiar și din vara anului trecut – pe care le-au introdus retroactiv în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății. 1.500 de bolnavi Covid mai sunt internați în spitale, dintre care mai puțin de 300 la Terapie Intensivă. Numărul infecțiilor zilnice cu SARS-CoV-2 se menține la pragul a 200 în România.

Acoperirea vaccinală anticoronavirus a ajuns la un sfert din populație. 4 milioane de persoane au schema completă de imunizare. Alte 50.000 de doze au fost administrate în 24 de ore. Persoanele cu vârste între 60 și 69 de ani s-au dovedit cele mai conștiincioase. 35% dintre ele, adică peste 885.000 în total, s-au imunizat până în momentul de față. Capitala continuă să conducă în topul ratei de vaccinare, cu mult peste media națională. Fruntașe mai sunt județe Cluj și Sibiu. La polul opus sunt județele Covasna, Bacău și Suceava.

La toamnă, localitățile cu rată mică de imunizare riscă din nou carantinarea dacă reapar focarele de Covid, atrag atenția autoritățile. Capacitate de vaccinare există, este doar nevoie de interes în rândul populației, spune cooronatorul campaniei de imunizare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Strategia se va concentra în perioada următoare pe trimiterea mai multor echipe mobile în zonele rurale. Doar că mulți români pur și simplu se feresc de vaccinare în general, ceea ce denotă un eșec al sistemului sanitar din ultimii zeci de ani.

Autoritățile centrale nu iau în calcul acordarea de stimulente pentru vaccinare.

La București, Primarul Sectorului 2 a anunțat că, vineri, se va deschide „Caravana de la Obor”, un centru de imunizare anti-Covid unde vaccinarea va fi recompensată “cu mici și muștar” de o terasă din piață. Potrivit lui Radu Mihaiu, fiecare vaccinat va primit o porție gratuită de mici “cu de toate”. Edilul admite că a fost inspirat de un articol de satiră. La Obor, vor fi disponibile vaccinurile Pfizer și Johnson & Johnson.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, condamnă predica unui preot din judeţul Neamţ, care spune că vaccinul „va favoriza apariția solzilor pe corp”. Potrivit reprezentatului BOR, amestecarea apocaliptică a vaccinării cu credința și teologia nu se intersectează cu realismul creștin și cu atitudinea echilibrată a Bisericii.

În fine, Curtea Constituțională a României a dat undă verde legii care guvernează actuala stare de alertă. CCR a declarat neconstituțional un singur articol (72), care însă nu are impact asupra esenței actului normativ.

Romsilva insistă că partea cea mai spectaculoasă a cascadei Bigar din Cheile Nerei s-a prăbușit din cauze naturale. Potrivit specialiștilor regiei, în timp travertinul – roca din care este formată cascada – se va reface, prin depunderea de noi straturi de mușchi pietrificat. Activistul de mediu Mircea Jurma a susținut că de vină ar fi fost o veche deviere a unui curs de apă pentru a alimenta o păstrăvărie din zonă. Ipoteza a fost respinsă de Romsilva. Autoritățile locale și reprezentanții Parcului Cheile Nerei Beușnița vor face o evaluare la fața locului.

Cu întârziere, compania municipală Eco Igienizare a început să aplice tratamente împotriva țânțarilor în București. Acțiunea se desfășoară dinspre marginea orașului spre centru. În zilele următoare, în Capitală ar putea începe și deratizarea.

PSD anunță că va susține orice inițiativă cetățenească pentru demiterea primarului sectorului 1. Social-democrații invocă actuala criză a gunoaielor, care opune primarul Clotilde Armand și compania de salubrizare Romprest. Copreședinte USR PLUS, Dan Barna, consideră că, în prezent, Sectorul 1 plătește pentru gunoaie “preț de pietre prețioase”. Romprest susține că cele 23 de milioane de lei plătite de Primăria Sectorului 1 sunt doar “o picătură într-un pahar”, întrucât datoria ar fi de 5 ori mai mare și, în plus, se strâng penalități conform contractului semnat în urmă cu 25 de ani.

Comuna Ciugud își lansează propria monedă virtuală, prin care Primăria condusă de Gheorghe Damian vrea să să stimuleze reciclarea. Localnicii vor primi CIUGUbani dacă vor duce ambalajele din plastic, sticlă sau aluminiu în punctele de colectare.

Un tânăr polițist din Constanța este acuzat vătămare corporală. Victima, pe care agentul a bătut-o cu o violență ieșită din comun, este internată în stare gravă, cu puține șanse de supraviețuire. Agresorul se află în custodia procurorilor.

Printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi, judecătoarea Cristina Coarnă va fi repusă în funcție. Magistratul de la Judecătoria Brăila l-a eliberat din arest pe violatorul unei fete. Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate, încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața”, nota Cristina Coarnă în motivarea deciziei sale.

Tribunalul de arbitraj sportiv de la Lausanne obligă FCSB să îi plătească despăgubiri de peste 100.000 de euro atacantului Lukasz Gikiewicz. Echipa bucureșteană a fost găsită vinovată de “bullying, intimidare și presiuni psihologice” împotriva fotbalistului polonez. Adus la FCSB în vara anului 2009, acesta a intrat rapid în dizgrația patronului Gigi Becali. Cum atacantul polonez a refuzat să-și rezilieze contractul, gruparea “roș-albastră” a apelat la o strategie neortodoxă. În încercarea de a-l foța să plece, el nu l-a mai lăsat să se antreneze, i-a fost luată mașina de serviciu, scos din camera primită în cantonamentul de la Berceni și nu l-a mai plătit. În septembrie 2019, Lukasz Gikiewicz și-a reziliat unilateral contractul și s-a adresat instanței sportive de la Lausanne.

Aflat în vizită oficială la București, președintele israelian, Reuven Rivlin, va susține un discurs, miercuri, în Parlamentul. România și statul evreu celebrează 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte.

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată în culoarea turcoaz miercuri, cu prilejul Zilei de conştientizare a bolii Batten.

Două persoane au fost arestate pentru palma primită de președintele Franței în timpul unei băi de mulțime la Tain-l’Hermitage. Emmanuel Macron a fost lovit peste față de un invidid căruia îi întinsese mâna. Agresorul și un complice al acestuia erau audiați de polițiști, aseară, pentru a afla motivația gestului.

Fost comandat militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici rămâne cu sentința de închisoare pe viață primită pentru genocidul comis la Srebrenica în 1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie. 8.000 de tineri musulmani au fost uciși acolo în decurs de câteva zile. Apelul celui supranumit “Măcelarul din Balcani” a fost respins, ieri, de Curtea Penală Internațională de la Haga.

Unele dintre cele mai accesate pagini de internet au “picat” marți. Mari site-uri de știri au fost afectate de întreruperi ale funcținării, alături de platformele Amazon, Paypal, Spotify și Reddit. Compania Fastly, care asigură suport logistic pentru toate acestea, a detectat probleme la rețeaua sa globală de livrare a conținutului (CDN), pe care le remediază.

Horia Tecău și partenerul său german Kevin Krawietz s-au oprit în sferturi la Roland Garros, cedând în fața columbienilor Juan Sebastian Cabral și Robert Farah, favoriți ai probei de dublu (scor 2-6, 7-6 (3), 5-7). Partida s-a întins, marți, pe durata a două ore și jumătate.

La simplu feminin, Tamara Zidansek a devenit prima semifinalistă. Fără vreun turneu câștigat în circuitul WTA, slovena a trecut în sferturi iberica Paula Badosa. Adversară îi va fi rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova, ajunsă pentru prima dată în carieră, în penultimul act pe zgura pariziană după ce a trecut de Elena Rybakina, jucătoare ce reprezintă Kazahstanul.

Simona Halep și-a anunțat, marți, participarea la un turneu german pe iarbă, aflat la ediția inaugurală. Bad Homburg Open se va disputa între 20 și 26 iunie. Angelique Kerber, Petra Kvitova, Madison Keys și Maria Sakkari se regăsesc pe tabloul principal. Pentru Simona Halep va fi primul turneu la care va lua parte după accidentarea suferită luna trecută la Roma, din cauza căreia a ratat ediția din acest an a Roland Garros.

O ploaie torențială a provocat pagube la Craiova. În zonă, precipitațiie au depășit peste 80 litri pe metrul pătrat. O stradă din oraș s-a prăbușit. Toate canalele care rețin apele pluviale au depășit cota de avarie, făcând canalizarea să refuleze în mai multe zone din Bănie.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, pe parcursul zilei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice datei, exceptând regiunile intracarpatice, unde vor fi mai ridicate decât acestea. Cerul va fi variabil şi, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în zonele de deal şi munte, local în sud, est, centru şi izolat în restul teritoriului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi pe suprafeţe mici 30…40 l/mp. Vor fi condiţii de grindină şi vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 30 de grade.  Dimineaţa, pe suprafeţe mici, va fi ceaţă.

La București, vremea va fi normalã din punct de vedere termic, dar şi în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când vor fi perioade în care se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp se vor putea înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade.

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins, luna trecută, cea mai ridicată valoare înregistrată de la debutul măsurătorilor, în urmă cu șase decenii. Situația se agravează în pofida unei reduceri considerabile a activităţilor de transport şi comerciale în contextul pandemiei. În fiecare an, omul adaugă în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de poluare prin emisiile de dioxid de carbon.

O monedă americană de colecţie din aur din seria “Double Eagle” a fost vândută pentru 18,9 milioane de dolari la o licitație organizată la New York. Emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, aceasta a stabilit un nou record, devansând un dolar din argint ( ”Flowing Hair”), bătut în 1794, şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013.

O grădina zoologică din Polonia a anunţat naşterea a doi pui de tigru siberian, o specie rară. Parcul organizează un concurs pentru a le găsi nume felinelor vărgate.

An de an, la 9 iunie, este unul dintre cele mai îndrăgite personaje din istoria animaţiei. La această dată în 1934, Donald Duck avea prima sa apariţie pe marile ecrane în producţia “Găinușa cea înțeleaptă” (The Wise Little Hen).  Desenatorul Walt Disney și-a botezat creația după jucătorul australian de cricket Donald Bradman.