Salvamontiştii au intervenit în cazul unei fetițe de 5 ani, care a început să se simtă rău pe când era cazată cu familia la un hotel de pe Muntele Mic. Misiunea de salvare a fost una dificilă din cauza viscolului. Sub suspiciune de intoxicare cu clor după o baie în piscină, fetița a fost internată la Spitalul din Caransebeș. Reprezentații hotelului se apără și spun că analizele apei nu au indicat abateri.
—
Deputații vor supune votului, miercuri, moțiunea inițiată de opoziție împotriva ministrului Energiei, acuzat că ar fi responsabil de modul haotic în care a fost făcută liberalizarea pieței electricității și gazelor.
Potrivit USR, bâlbâieli legislative au avut ca rezultat actuala criză a facturilor uriașe.
Dezbaterea moțiunii a fost întreruptă, luni seară, de disputa violentă dintre ministrul Energiei și liderul Alianței pentru Unirea Românilor.
George Simion l-a agresat verbal și fizic pe Virgil Popescu la tribuna Camerei Deputaților.
Procurorii Parchetului Militar au deschis dosar penal pe numele liderului AUR, sub acuzația de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Partidele coaliției de guvernământ propun reguli care să prevină incidentele violente în Parlament. Orice gest agresiv va fi interzis și sancționat dur, prin evacuarea din sală. Ședințele nu vor mai putea fi filmate decât de presă sau de persoane autorizate.
Încălcarea regulilor ar putea atrage înjumătățirea indemnizației de parlamentar timp de jumătate de an.
Victimizându-se, George Simion spune că actuala putere, adunată în jurul premierului Nicolae Ciucă, vrea să bage “pumnul în gură” opoziției. Liderul AUR a făcut aluzie la faptul că șeful executivului a fost general de armată.
Prin vocea liderului interimar Cătălin Drulă, Uniunea Salvați România a anunțat că susține combaterea oricărei forme de huliganism în Parlament, dar pregătește amendamente care să elimine articole care amenință transparența în noul regulament, precum cel care nu ar mai permite transmisiunile live.
Deputatul USR Silviu Dehelean consideră că puterea profită de violenţa AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament, mai ales pe cele din comisii.
—
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost audiată, marți, în ancheta disputei avute cu o echipă de jurnaliști italieni în decembrie anul trecut.
Un interviu a degenerat atunci într-un scandal încheiat la Poliție. Acuzată că i-a sechestrat pe ziariștii de la postul italian Rai Uno, Diana Șoșoacă susține că, de fapt, ea ar fi fost victimă.
Soțul senatoarei, Silvestru Șoșoacă, este cercetat sub control judiciar pentru că a lovit un polițist care a intervenit la respectivul scandal.
—
Procurorii au audiat-o pe adolescenta care a supraviețuit a accidentului produs de un polițist, luna trecută, la București.
Fata a fost lovită pe o trecere pe pietoni alături de o prietenă, care a murit în urma impactului violent. Marina este singurul martor direct al accidentului.
Răspunzând întrebărilor în propria locuință, fata a spus că nu a remarcat ca girofarul mașinii conduse de polițist să fi fost pornit.
Adolescenta este în proces de recuperare fizică și psihică. Potrivit mamei sale, Marina continuă să aibă coșmaruri după tragedie.
Până acum, anchetatorii au stabilit că graba polițistul nu era justificată de vreo misiune.
—
Rata de pozitivare a testelor Covid se menține peste pragul de 30% în România. Bilanțul epidemiologic a inclus, marți, 36.000 de noi infecții.
Faţă de acum o săptămână, numărul acestora a scăzut cu aproape 4.000.
De asemenea, numărul persoanelor internate în spitale s-a redus, ieri, cu mai mult de 300 față de ziua de luni.
În secțiile de Terapie Intensivă sunt acum 1.100 de pacienți, în majoritate nevaccinaţi.
Asociate Covid au fost alte peste 180 de decese, cele mai multe din ultimele două luni și jumătate.
Potrivit specialiștilor Medlife, varianta Delta a coronavirusului pierde teren în România. În ultima săptămână, toate probele secvențiate s-au dovedit a fi cu tulpina Omicron. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2.
“Sunt şanse destul de mari ca, din a doua jumătate a lunii februarie, să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară”, notează analiza Medlife, care adaugă că sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă.
La nivel național, alte peste 11.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore. 2.200 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.
Cotidianul Financial Times a scris, marți, că experți din mai multe țări depun eforturi pentru dezvolta un vaccin universal împotriva tuturor coronavirusurilor, care să evite pe viitor izbucnirea unor pandemii. Încercări similare au fost făcute, fără succes, în ultimele decenii în lupta cu virusurile gripale.
—
Principalul furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală iniţiază demersurile pentru ieșirea din insolvenţă. Electrocentrale Bucureşti vrea să stingă toate obligaţiile de plată asumate prin planul de reorganizare.
—
Primăria Arad nu mai are fonduri pentru a achita în avans facturile la gaz, așa cum cere furnizorul. Municipalitatea mai poate asigura agentul termic pentru doar 10 zile.
—
O asociaţie de proprietari din Galaţi a primit o factură de gaz de peste o mie de lei pentru un bloc în care nu mai exista vreun consumator branşat la reţeaua centralizată. Toţi locatarii au branşamente individuale. După ridicarea contorului, compania ENGIE România a stornat factura.
—
Muzeul Peleş din Sinaia are de achitat o factură la gaz de 160.000 de lei, dublă față de începutul anului trecut. Instituția solicită sprijin financiar de la Ministerul Culturii. Facturile la utilităţi sunt suportate din veniturile muzeului Peleş.
—
Polițiștii brăileni fac cercetări în cazul unui elev agresiv. Îngrijit de bunici, pentru că părinții săi muncesc în străinătate, băiatul are 10 ani și învață la Școala ”Sfântul Andrei”. Părinții colegilor acestuia au reclamat situația.
—
3 din 10 copii au primit, cel puțin o dată, fotografii sau clipuri video cu nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet, potrivit unui sondaj. 2 din 10 au mărturisit că le-au fost solicitate asemenea imagini, arată ancheta organizației Salvați Copiii. Situaţia este mai întâlnită în rândul copiilor sub 12 ani.
—
Un contingent de peste o sută de militari americani a ajuns în România, aceștia fiind pregătiți în procedura logistică de mutare a trupelor dintr-o țară în alta.
În contextul crizei ucrainene, Statele Unite au anunțat recent că vor reloca, din Germania în țara noastră, peste o mie de soldați.
”Nu va dura mult până vor veni şi restul trupelor”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Potrivit acestuia, a început verificarea adăposturilor de război din ţară, peste 4.000 la număr. Inspecţiile se fac anual, a ținut să precizeze Vasile Dîncu.
Ministrul dă asigurări că autoritățile sunt pregătite “pentru orice situaţie”.
—
Cancelarul german a găzduit, marți seară, consultări cu președinții francez și polonez. “Obiectivul nostru comun este de a preveni un război în Europa”, a declarat Olaf Scholz, alături de Emmanuel Macron şi de preşedintele Andrzej Duda. Cei 3 insistă pe continuarea dialogului cu Rusia.
Implicați în efortul diplomatic, șeful executivului de la Berlin s-a deplasat peste Ocean, săptămâna aceasta, la Washington, pentru discuții cu președintele american, în timp ce liderul de la Paris a căutat detensionarea crizei la Moscova și Kiev.
Marți, Rusia a anunțat că va începe o serie de exerciții militare nocturne, pentru trei săptămâni, în sudul țării.
Aflate până acum în Mediterana, 6 nave de război ale flotei ruse se îndreaptă spre Marea Neagră. Moscova susține că acestea se vor alătura unor exerciții militare planificate.
În tot acest timp, șeful diplomaţiei americane a pornit într-un turneu în regiunea Asia-Pacific. Antony Blinken caută să consolideze parteneriale locale în faţa unei Chine tot mai dominatoare. Prima oprire este la Melbourne, în Australia.
—
Luptând pentru propria supravieţuire politică, premierul britanic a remaniat câţiva miniştri din cancelaria sa, într-un efort de a-şi linişti colegii conservatori revoltați.
Imaginea lui Boris Johnson este șifonată după scandalul petrecerilor organizate în Downing Street 10, reședința premierului, în timpul carantinei naționale din Regat.
Liderul guvernului de la Londra își concentrează atenţia pe echipa de parlamentari care impun disciplină în Partidul Conservator, de care poate să depindă fotoliul său de premier.
—
În etapa a 25-a Ligii 1, FC Voluntari și Rapid au remizat alb (0-0).
Fără gol înscris s-a încheiat și întâlnirea dintre CFR Cluj și UTA Arad. Polițiștii fac cercetări după ce autocarul arădenilor a fost vandalizat la Cluj.
Tot marți, Sepsi Sfântu Gheorghe a învins Gaz Metan Mediaş cu 2-0 (0-0). Alexandru Tudorie a marcat primul său gol pentru echipa covăsneană, iar Răzvan Horj a înscris în proprie poartă.
Miercuri, se confruntă Chindia Târgovişte și FC Argeş, de la ora 15.00, CS Mioveni și Farul Constanţa, de la 17 și 30 de minute. De la 19 și 55, se duelează Academica Clinceni și FCSB.
—
Nou selecţioner al naţionalei de fotbal, Edward Iordănescu a declarat că, până săptămâna viitoare, își va definitiva staff-ul. Tehnicianul îşi doreşte ca tricolorii să recâştige încrederea şi sprijinul fanilor.
Edward Iordănescu a fost numit la cârma naționalei pentru următoarele două campanii, anume Liga Naţiunilor şi preliminariile Campionatului European din 2024.
—
După mai mult de un an de prudenţă, fotbalul internațional a revenit la obiceiul transferurilor bănoase. Mercato de iarnă a atins nivelul de dinaintea pandemiei. Potrivit FIFA, valoarea transferurilor internaţionale s-a apropiat de un miliard de dolari.
—
Echipa braziliană Palmeiras Sao Paulo s-a calificat în finala Cupei Mondiale a Cluburilor după ce a învins formaţia egipteană Al Ahly Cairo cu 2-0, pe stadionul din Abu Dhabi.
În ultimul act al competiției, formaţia paulista va întâlni învingătoarea dintre Chelsea, campioana Europei, şi Al Hilal Riad, campioana Asiei, confruntare programată astăzi, de la ora 18 și 30 de minute. Finala Cupei Mondiale a Cluburilor se va disputa sâmbătă.
—
Jaqueline Cristian (58 WTA) s-a calificat în optimile de finală ale turneului de categorie WTA 500 de la Sankt Petersburg. Românca a trecut în runda inaugurală de americanca Bernarda Pera (100 WTA), scor 7-6 (3), 6-4, după o oră şi 53 de minute.
Tot în primul tur, Sorana Cîrstea (31 WTA) a trecut dramatic de cehoaica Marketa Vondrousova (38 WTA), iar Irina Begu (56 WTA) a eliminat-o pe chinezoaica Shuai Zhang (67 WTA), scor 6-3, 6-1.
—
La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, Raluca Strămăturaru a abandonat în manşa a treia a probei feminine de simplu a concursului de sanie. Românca s-a răsturnat în al 13-lea viraj al pistei.
Valentin Creţu s-a clasat pe 29 la simplu masculin.
Vasile Marian Gîtlan şi Darius Lucian Şerban vor evolua, miercuri, în proba de dublu.
George Colţea a ocupat locul 89 la biatlon, proba de 20 kilometri.
La schi fond, Timea Lorincz și Raul Popa nu au trecut de calificări.
După 5 zile de întreceri, Suedia este lider în clasamentul momentului. Scandinavii au 4 medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Podiumul momentului este completat de Olanda, pe doi (3-3-1). Locul al treilea este împărțit de China şi Germania (3-2-0 ambele)
Organizatorii chinezi ai JO 2022 au parte de noi critici. Delegația suedeză a cerut ca unele probe să se desfășoare mai devreme în timpul zilei, din cauza temperaturilor scăzute. Frida Karlsson a fost la un pas de colaps după proba de skiathlon, sâmbăta trecută, când temperatura resimțită ar fi fost de minus 31 de grade Celsius.
—
Cântăreaţa engleză Adele a fost marea câştigătoare a celei de-a 42-a ediţii a galei Brit Awards, organizată, marți seară, la Londra. Artista s-a impus la trei dintre cele patru categorii la care a fost nominalizată, anume “cântecul anului” (cu balada “Easy On Me”), “artistul anului” şi “albumul anului” (“30”), ratând doar trofeul categoriei “cel mai bun artist pop”, care i-a revenit cântăreţei engleze Dua Lipa. În competiția compozitorilor s-a impus britanicul Ed Sheeran.
—
Vremea se va încălzi, astfel că temperaturile diurne, în marea lor majoritate vor fi cu mult mai mari decât cele normale și se vor încadra în general între 6 și 13 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări persistente în centru, nord și nord-est, precum și la munte. Pe arii restrânse, trecător vor fi precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare la munte, mixte în Maramureș, și sub formă de ploaie și trecător lapoviță în Transilvania și Moldova. Vântul va continua să aibă intensificări la munte, îndeosebi în Carpații Meridionali și de Curbură cu viteze de peste 70…80 km/h, iar în zona înaltă, la peste 1600 m, va sufla tare cu peste 100 km/h, va fi viscol, iar vizibilitatea scăzută. În restul teritoriului vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare local în est și pe arii restrânse în centru și sud-vest, cu viteze la rafală în general de 45…55 km/h.
La București, vremea se va încălzi, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.
La munte, vremea se va încălzi față de intervalul precedent. Cerul va fi mai mult noros și local vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare. Pe spații mici se mențin condiții de polei sau ghețus. Vântul va avea intensificări, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, cu viteze de peste 70…80 km/h și zăpadă spulberată, iar la altitudini de peste 1600 m, va sufla tare, temporar cu peste 100 km/h, va fi viscol și vizibilitatea scăzută.