Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Din cauza ninsorilor abundente abătute asupra Germaniei, livrarea unei noi tranșe de vaccinuri Pfizer/BioNtech a fost întârziatăAutoritățile de la București spun că, deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare. La Iași, însă, luni seară, nu mai erau doze pentru rapel. Imunizările programate pentru astăzi sunt puse sub semnul întrebării. Dacă întârzierea vaccinurilor Pfizer se prelungește, programul de imunizare va fi dat și mai mult peste cap.
  • 35.000 de noi vaccinări s-au făcut în România. De miercuri, pot începe programările pentru administrarea serului AstraZeneca. Persoanele cu boli cronice și angajații din domenii esențiale, cu vârste între 18 și 55 de ani, se pot înscrie. În județe, vor fi deschise 180 de cabinete noi, dintre care cele mai multe în Capitală. 
  • Cu toate că vaccinurile rămân insuficiente, premierul Florin Cîțu a făcut apel către profesori să se imunizeze. În realitate, dascălii nu au avut, deocamdată, prioritate între angajații din domeniile considerate esențiale. După 3 luni de cursuri online, școlile s-au redeschis. Peste 10.000 de unităţi de învăţământ au început semestrul al doilea în scenariul verde, cu toții elevii la clasă. 
  • Ministerul Sănătății va schimba strategia de testare, a confirmat – la Europa FM – secretarul de stat Andreea Moldovan. Analizele antigen vor fi folosite cu prioritate pentru depistarea cazurilor Covid. Ministerul vrea să doteze cât mai multe unități sanitate cu teste rapide, sperând să încurajeze astfel prezentarea la medic, ceea ce ar oferi un tablou mai exact al situației epidemiologice. 
  • Alte puțin peste 1.300 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate la nivel național, la doar 6.000 de teste efectuate duminică. La București, au fost depistate încă două contaminări cu tulpina britanică, dintre care unul la un bebeluș ai cărui părinți erau infectați. Până acum, în România au fost confirmate 56 de cazuri cu această tulpină, mai contagioasă. În rândul județelor, Maramureșul a revenit în zona roșie, alături de Timiș.
  • Barurile şi restaurantele din Zalău se redeschid de marți, în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj a adoptat decizia ca urmare a scăderii incidenţei infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  •  Patronii de hoteluri și restaurante susțin că vor avea din nou de suferit odată cu schimbarea modului în care se calculează rata de incidență a cazurilor de coronavirus. De acum înainte, se va ține cont și de focarele de Covid din spitale și centrele de îngrijire. Reprezentant al firmelor din HORECA, Daniel Mischie precizează că un sfert dintre localurile din turism s-au închis. Numărul lor va crește la o treime, dacă Guvernul nu aprobă cât mai repede despăgubirile promise pentru cei afectați de pandemie. 
  • Echipa de experţi trimisă în China de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a cerceta originea pandemiei, la peste un an de la debutul crizei sanitare, are programată, marți, conferinţă de presă. Specialiștii OMS s-au aflat, în ultimele patru săptămâni, la Wuhan, orașul unde a fost depistat primul caz de SARS-CoV-2.
  • Austria a emis atenţionări de călătorie pentru landul Tirol, unde s-au răspândit tulpina sud-africană de coronavirus, mai virulentă. Liderii regiunii s-au opus, totuși, unei carantine locale. În capitala Viena, testul cu rezultat negativ a devenit obligatoriu pentru clienţii saloanelor de înfrumusețare. S-au format cozi în faţa farmaciilor din oraș, care oferă teste gratuite.
  • Ungaria va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va începe să administreze, săptămâna aceasta, vaccinul rusesc Sputnik V. În prima etapă, vor fi utilizate 3.000 de doze.  Guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban a acuzat, în repetate rânduri, Comisia Europeană pentru lentoarea cu care sunt distribuite vaccinurile. Ungaria a autorizat și serul chinezesc de la Sinopharm.
  • Coaliția face ultimele corecții la proiectul bugetului de stat. Documentul ar putea fi lansat, miercuri, în dezbatere publică. Executivul plănuiește reduceri de cheltuieli. Spre exemplu, anul acesta, bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanță. Mai multe sporuri ar urma să fie eliminate. Cabinetul condus de liberalul Florin Cîțu plănuiește economii, pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar de 7%, convenită cu executivul comunitar.  Ministrul Internelor, Lucian Bode, a anunțat că vor fi făcute restructurări în instituțiile publice. 
  • Punctul de pensie va crește abia în ianuarie anul viitor. Indexarea se va face cu rata inflației, a anunțat președintele PNL. Potrivit lui Ludovic Orban, pentru echitate, pensiile vor fi recalculate.
  • Opoziția social-democrată acuză guvernul că, prin măsurile de austeritate dorite, întreaga economie va avea de suferit. Economiștii salută, totuși, prudența guvernului. 
  • Marți seară, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va încerca să convingă universităţile să contribuie la bugetul de burse, astfel încât să nu scadă numărul beneficiarilor acestora, în contextul în care cuantumul bursei urmează să crească. Uniunea Studenţilor şi-a exprimat “îngrijorarea” față de “limitarea” gratuităţii biletelor la călătoriile feroviare. UNSR susține că “nu se pot face economii” de pe urma studenților.
  •  Ploile abundente au provocat alunecări de teren în trei zone din judeţul Bistriţa-Năsăud. Mai multe gospodării fiind în pericol, iar un drum judeţean sunt blocat de aluviuni. Afectate sunt comuna Zagra, aflată la poalele Munţilor Ţibleş, comuna Parva şi oraşul Sângeorz-Băi, de la baza Munţilor Rodnei.
  •  A fost arestat preventiv individul care și-a dat de pământ nepotul, duminică, într-un parc din Hunedoara. Băiatul de 13 ani este spitalizat la Deva cu o fractură craniană. Tot atunci, agresorul și-a bătut copilul vitreg, plasat ulterior sub protecția autorităților, alături de masa sa.
  • Procuratura germană a pus sub acuzare un centenar, luni, pentru complicitate la 3.518 de crime comise pe când era gardian la lagărul de concentrare Sachsenhausen, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bărbatul ar fi contribuit ”în mod efectiv şi intenţionat” la atrocități.
  • Germania, Polonia şi Suedia au decis expulzarea unor diplomaţi ruși. Cele 3 țări europene au răspuns unei decizii similare a Kremlinului, pe fondul tensiunilor generate de arestarea Aleksei Navalnîi, principalul critic al președintelui Vladimir Putin. Cancelariile occidentale au cerut eliberarea opozantului.
  • Senatul american ar urma să înceapă, marți, procesul împotriva fostului președinte Donald Trump, acuzat de incitare la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.Democrații invocă “cea mai gravă violare a Constituţiei comisă vreodată de un preşedinte”.5 oameni au murit în violențele de la Capitoliu, comise de partizani ai lui Donald Trump.
  • Acţiunile marilor companii europene au încheiat în creştere ședința de tranzacţionare de luni. Investitorii sunt încrezători într-o redresare economică rapidă, dar şi de așteptate acorduri de preluare a unor companii, estimate la miliarde de dolari.
  • Olanda a blocat adopţiile internaţionale după ce o comisie guvernamentală a descoperit ilgalități comise de-a lungul ultimelor decenii. Ancheta a fost realizată la presiunea unui număr tot mai mare de adulţi care fuseseră adoptaţi în copilărie şi îşi căutau părinţii naturali. De multe ori, ei au descoperit că documentele de la naştere fuseseră falsificate sau pierdute, ori că adopţia se făcuse ilegal. 
  •  Liderul armatei din Myanmar s-a adresat naţiunii, prima dată după ce armata a preluat puterea, săptămâna trecută. Generalul Min Aung Hlaing a încercat să justifice puciul prin ideea că liderii civili nu au reuşit să organizeze alegeri corecte în noiembrie anul trecut. Guvernul militar a intervenit în mai multe orașe pentru a împiedica proteste de stradă, interzicând adunările de stradă.
  • Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Coreea de Sud a anunţat că își va dona jumătate din averea sa de mai mult de 9 miliarde de dolari pentru a rezolva problemele sociale ale națiunii. Kim Beom-su este fondatorul KakaoTalk, cel mai mare operator de mesagerie mobilă din statul asiatic. Antreprenorul promite că donaţiile vor continua toată pe tot parcursul vieţii sale.  
  • În ultimul meci din etapa a 22-a a Ligii 1, FC Botoşani a învins CFR Cluj, scor 2-1. Campioana a suferit prima sa înfrângere în mandatul antrenorului Edi Iordănescu, după opt victorii şi două egaluri. Tot luni, FC Voluntari s-a impus pe terenul FC Viitorul Constanţa cu 1-o.
  • Andrei Cristea a fost prezentat oficial în funcţia de antrenor principal al echipei CSM Poli Iaşi. Noul tehnician al echipei din Copou admite că misiunea sa nu este una ușoară, dat fiind că aceasta se află pe ultimul loc în clasamentul Ligii 1. Andrei Cristea îl înlocuiește pe Daniel Pancu.
  • Echipa Mercedes AMG a anunțat că va continua colaborarea cu pilotul britanic Lewis Hamilton, actualul campion mondial. Cele două părți au căzut de acord să prelungească înțelegerea, pe care Mercedes o consideră ca fiind “printre cele mai reușite colaborări din istoria sportului”. Va fi cel de-al nouălea sezon consecutiv al lui Hamilton la Mercedes.
  • Temperaturi normale pentru data din calendar în nord şi nord-est, dar mult mai ridicate în celelalte regiuni.Maxime termice de la 3…4 grade în nordul Moldovei, până la 17…18 grade în sudul Munteniei.Va ploua în Banat, Crişana, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi izolat în rest. La altitudini mari, vor fi lapoviţe şi ninsori.Vântul va bate mai tare în zonele montane.Izolat, mai ales dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţã.La București, o zi cu vreme deosebit de caldă pentru această dată, cu 15 grade la amiază.Înnorări sunt posibile spre seară și posibile slabe trecătoare.