Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Măsura va intra în vigoare începând de marțea viitoare. Hotărârea include unele relaxări în privinţa circulaţiei de noapte de Paştele Ortodox şi de sărbătoarea Ramazanului. În Vinerea Mare, magazinele pot rămâne deschise până la ora 20.00. De Înviere, credincioșii vor putea ajunge la domiciliu până la ora 5.00 dimineața. Măsura va fi aplicată și pentru enoriașii musulmani, o săptămână mai târziu, în seara de 8 spre 9 mai.
  • Premierul Florin Cîțu vrea ca stațiunile de pe litoral să fie deschise, la capacitate de cel mult 70%, cu respectarea tututor regulilor sanitare în vigoare, la fel cum se întâmplă în prezent în stațiunile montane.
  • A fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care este necesară intrarea în carantină la sosirea în România. Sunt 44 de state, între care vecinele Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria, alături de Franţa, Olanda sau Turcia. În schimb, nu este necesară carantinarea pentru persoanele venite din Italia, Grecia, Marea Britanie sau Germania. Lista poate fi consultată pe site-ul Institutului Naţional pentru Sănătate Publică.
  • Ministrul Sănătății a fost prins iar în ofsaid. Într-o discuție cu jurnaliștii, Vlad Voiculescu nu a ştiut că, printr-un ordin de acum un an, pacienții răpuși de Covid și autopsiați sunt așezați dezbrăcați în saci și, mai apoi, în sicrie. Ulterior, ministrul a prezentat scuze pe Facebook și a anunțat că elimină această prevedere.
    De acum înainte, preoţii sau pastorii vor avea voie să intre în spital la pacienţii Covid în stare foarte gravă, alături de rude. Recent, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, admitea că regulile ar trebui relaxate.
  • Se apropie tot mai mult de pragul a 1.500 numărul bolnavilor Covid aflați în stare gravă, internați la Terapie Intensivă. Alte 172 de decese au fost consemnate în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Bilanțul cazurilor mortale se apropie de 25.000 de la debutul crizei de coronavirus, în urmă cu un an. La nivel național, au fost raportate mai puțin de 5.000 de noi contaminări, la 40.000 de teste efectuate. Cele mai multe noi îmbolnăviri (865) s-au înregistrat în Bucureşti.
  • Alte 57.000 de persoane au fost vaccinate la nivel național, dintre care mai puțin de 2.500 cu AstraZeneca, dovadă a neîncrederii care a dus la peste 200.000 de anulări în platforma online. România va continua vaccinarea cu AstraZeneca la toate categoriile de vârstă. Șeful campaniei naționale de imunizare a anunțat că persoanele care au făcut prima doză cu acest ser, vor primi rapeul tot cu AstraZeneca. Doar celor care au prezentat simptome de tromboză le va fi administrat alt ser. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, în cazul acestora din urmă se va stabili, pe baza unor analize, ce vaccin vor primi la rapel.
  • După ce a confirmat că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, Agenția Europeană a Medicamentului a făcut publice și simptomele la care persoanele imunizate trebuie să fie atente. Eventuale dificultăți de respirație, dureri în piept, abdominale sau de cap persistente, umflarea picioarelor sau o vedere încețoșată impun un consult medical. Alte semne care pot indica probleme post-vaccinare sunt petele sau vânătăile apărute pe piele atât la locul injecției, cât și în alte părți ale corpului. Simptomele trombozei pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare. Agenția Europeană a Medicamentului a insistat că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca sunt mai mari decât potențialele riscuri.
  •  Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că “principiul solidarității sociale poate justifica vaccinarea tuturor, atunci când în discuție este protejarea persoanelor mai vulnerabile”. CEDO a dat câştig de cauză statului ceh în disputa privind obligativitatea vaccinării preşcolarilor. Procesul a fost intentat la CEDO de familii care au fost amendate sau ai căror copii nu au fost acceptaţi în grădinițe pentru că nu fuseseră imunizați. Într-o decizie de referinţă, Curtea a stabilit că, deşi politica guvernului de la Praga influenţează dreptul la viaţa privată, primează nevoia de a proteja sănătatea publică. Toate dosarele au fost iniţiate înainte de pandemie, însă chestiunea vaccinării de rutină în copilărie a primit o atenţie sporită, din cauza răspândirii SARS-CoV-2, și în contextul în care s-a înregistrat o scădere a numărului de vaccinări la copii. Este prima decizie a CEDO cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva bolilor copilăriei. “Măsurile pot fi considerate necesare într-o societate democratică”, a punctat Curtea, potrivit căreia “obiectivul trebuie să fie acela ca fiecare copil să fie protejat împotriva unor boli grave, prin vaccinare sau prin acţiunea imunităţii de turmă”. Totuși, vaccinurile nu vor putea fi administrate cu forţa, iar copiii nevaccinaţi nu pot fi excluşi din acest motiv, când au ajuns la vârsta şcolii primare. Republica Cehă nu este singurul stat din Uniunea Europeană unde vaccinarea de rutină a copiilor este obligatorie. Germania, Italia şi Franţa au stabilit strategii similare în urma unor epidemii de rujeolă.
  • Noul şef de la Serviciul Permise Suceava a fost reţinut de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, pe când conducea structura similară de la Maramureș, Viorel-Andrei Donciu ar fi primit mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul auto și pentru înmatricularea unor vehicule. Totodată, Viorel-Andrei Donciu ar fi accesat fără drept baza de date a Ministerului Internelor. Fostul șef al Serviciului Permise Suceava, Radu Ionuţ Obreja, este judecat în prezent pentru fraudarea examenelor de permise de conducere.
  • Direcția Anticorupție solicită Senatului încuviințare pentru urmărirea penală a social-democratului Florian Bodog, pe care îl acuză de abuz în serviciu. Între altele, fostul ministru al Sănătăţii ar fi permis ca un consilier personal să fie plătit timp de un an, fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligat prin contract.
  • În Irlanda de Nord, autoritățile au făcut apel la încetarea imediată a violențelor de stradă din această provincie britanică, cele mai grave din ultimii ani. Mai mult de 50 de poliţiști au fost răniţi în timpul unor proteste izbucnite la Belfast. Tineri mascaţi au deturnat un autobuz, pe care ulterior l-au incendiat şi au atacat cu pietre forţele de ordine. Potrivit BBC, cauzele tulburărilor sunt complexe. În parte, sunt rezultatul infracţionalităţii şi al tensiunilor accentuate de restricţiile impuse pe fondul pandemiei, dar sunt şi nemulțumiri după Brexit. Londra și-a trimis emisarul la Belfast în încercarea de a găsi soluții la actuala criză.
  • În Statele Unite, președintele Joe Biden și-a prezentat strategia prin care vrea să reducă – ceea ce el numește – “epidemia de violenţe armate”, în urma mai multor atacuri sângeroase. Potrivit liderului de la Casa Albă, mai mult de 300 de persoane sunt împuşcate în fiecare zi în America, iar costurile sociale şi economice sunt “enorme”. Joe Biden a declarat război armelor construite “în casă”, care nu pot fi urmărite de autorităţi, și propune reguli asupra folosirii modificărilor care, de fapt, transformă pistoale în arme automate. Strategia prezidențială trebuie aprobată de Congres.
  • În Liga 1, Poli Iași a învins Viitorul într-un meci restant. Ultima clasată s-a impus cu 2-1. Mircea Rednic a fost concediat din postul de antrenor al grupării constănțene, care se află pe a 11-a poziție în ierarhia momentului.
  • Șeful Comisiei de Arbitri din cadrul UEFA consideră că este inacceptabil ca aceștia să le ceară autografe fotbaliștilor. Roberto Rosetti a comentat astfel cazul Octavian Şovre. Asistentul român riscă suspendarea după ce i-a cerut autografe norvegianului Erling Haaland. Ulterior, arbitrul a spus că strânge astfel de suverniruri în scopuri caritabile. Autografele sunt vândute le licitație pentru a strânge bani necesari terapiei unor adulți care suferă de autism grav.
  • Vremea se va menţine deosebit de rece pentru data din calendar, în special dimineaţa. Temperaturile maxime, în creştere faţe de zilele trecute, se vor încadra între 6 şi 15 grade. Meteorologii au emis o atenționare de îngheț la sol pentru zone din nord și centru. La munte, în special în Carpaţii Orientali, va mai fulgui. În regiunile centrale, estice şi sud-estice, mai sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată. La București, vremea se va menţine deosebit de rece. Cerul va fi mai mult senin. Cel mult 13 grade Celsius la amiază.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.