După ce o anchetă jurnalistică a dezvăluit dezinfectanți fără niciun strop de alcool sau cu alte concentrații față de cele de pe etichetă, ministrul Sănătății a cerut verificări la producători din Ilfov și Galați. Ioana Mihăilă spune că trebuie întărite instituțiile de control ale statului și sunt necesare investiții în laboratoare de referință. Colegii de la publicația sibiană “Turnul Sfatului” au verificat mai multe mărci de biocide comercializate pe piața românească. Rezultatele testelor au arătat că trei dintre cele 8 produsele verificate erau diluate. Unul dintre ele nu avea vreun strop de alcool etilic, deși pe etichetă era notată o concentrație de 70 la sută. Totodată, în cazul unui săpun dezinfectant pentru mâini, folosit și de cadrele medicale, concentrația de substanță activă dezinfectantă era mai mică decât cea înscrisă pe ambalaj. Potrivit Ministerului Sănătății, în urma verificărilor făcute de inspectorii sanitari în ultimele luni, au fost retrase de la utilizare peste 120 de produse biocide neconforme, iar mai mult de 260 de produse au fost retrase din comerț. Amenzile se ridică la aproape 750 de mii de lei.
Dezinfectanți diluați au fost descoperiți în România și după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, în urmă cu 6 ani. Multe dintre victimele incendiului au contractat bacterii ucigașe pe patul de spital, după cum avea să dezvăluie o anchetă de presă. Dosarul Hexi Pharma se află pe rolul Curții de Apel București din 2019.
—
Prefectura Capitalei decide, marți, dacă va institui stare de alertă sanitară în Sectorul bucureștean 1, la solicitarea Primăriei, din cauza crizei gunoaielor. Sunt așteptate rezultatele controalelor făcute de inspectorii de mediu. În ajunul Europeanului de Fotbal, competiție la care Bucureștiul se numără printre gazde, pe străzile din sectorul 1 pubelele au stat neridicate cu zilele, din ele scurgându-se reziduuri urât mirositoare. Poliția Locală a amendat cu 160.000 de lei compania Romprest pentru nerespectarea programului de salubrizare. În apărarea sa, operatorul a denunțat că primăria celui mai bogat sector al Capitalei întârzie plata unor facturi restante. Edilul Clotilde Armand denunță contractul moștenit. Polițiștii au amendat și persoanele care, în semn de protest, au dus saci cu gunoi la sediul Primăriei și acasă la Clotilde Armand.
—
Sunt tot mai puține toalete publice în București, întrucât Primăria Capitalei nu mai are bani să le întrețină. Potrivit unui reportaj realizat de TVR, multe dintre cabinele amplasate în zone aglomerate ale orașului au fost închise. În prezent, mai sunt funcționale doar 130. Primăria generală condusă de Nicușor Dan ar intenţiona să paseze problema către primăriile de sector.
—
Pentru prima dată în ultimul an, autoritățile au raportat, luni, mai puțin de 100 de noi infecții de SARS-CoV-2. 14 județe ale țării nu au comunicat vreun caz. Experții sanitari îndeamnă la precauție, totuși, în fața noilor mutații ale coronavirusului. Alte 63 de decese au fost asociate Covid, dar cele mai multe sunt unele înregistrate de-a lungul ultimelor 7 luni, care abia acum au fost introduse în baza de date. Aproape 1.700 de pacienți cu SARS-CoV-2 mai sunt tratați în spitale, dintre care 315 se află în secțiile de Terapie Intensivă.
În ceea ce privește campania de imunizare, alte aproape 50 de mii de persoane s-au vaccinat, dar numai o treime cu prima doză, restul fiind rapeluri. În total, în România ne apropiem de 4 milioane și jumătate de vaccinați cu cel puțin o doză de ser împotriva Covid. Aproape 90% au, totuși, schema de imunizare completa.
O treime din cei care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie spun că erau nehotărâți, dar ca i-au convins argumentele doctorilor, după cum reiese dintr-un chestionar al Societății Naționale de Medicină a Familiei. Aproape jumătate dintre cei speriați de eventualele efecte negative ale vaccinării au spus că teama le-a fost indusă de emisiuni sau articole de presă.
—
Anulat anul trecut de pandemie, Untold ar urma să se desfășoare la toamnă, între 9 și 12 septembrie. Este primul festival major din Europa anunțat oficial în acest moment și printre singurele din lume. În perioada următoare, vor fi anunțate numele artiștilor care vor cânta la Cluj. Oricine va dori să meargă la festival trebui să prezinte fie un certificat de vaccinare anti-Covid, fie dovada că a trecut prin boală și are anticorpi, fie să aibă un test PCR cu rezultat negativ, făcut cu nu mai mult de 72 de ore înainte. Se va putea opta și pentru testarea rapidă, la intrare. Biletele vor fi puse în vânzare joi.
—
Turismul de o zi în Deltă poate fi toxic pentru Rezervația Biosferei, avertizează specialiștii. Potrivit acestora, unele agenții de turism practică un marketing mincinos și vând excursii de o zi, cu plecare din București. Președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării insistă că regiunea nu se poate vizita într-o zi: „Vor fi bani aruncați pe o deplasare din care veți rămâne cu un gust amar pentru că nu veți apuca să vedeți nimic din frumusețea și unicitatea Deltei. Veți rămâne doar cu oboseala și zgomotul bărcii care gonește pe canale, pentru a se încadra în timp”, ne-a explicat Cătălin Țibuleac. Delta Dunării oferă și produse turistice prietenoase cu mediul, pregătite de operatorii de pe litoral în colaborare cu proprietarii de pensiuni sau de puncte gastronomice din Rezervație. De aceea, purtătorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării, Corina Davidov, îi roagă pe turiști să se informeze corect atunci când aleg să viziteze această destinație.
—
Numărul de călători care circulă zilnic cu trenul de la Otopeni la Gara de Nord a crescut la 600, spune ministrul Transporturilor. Cătălin Drulă vrea mai multă promovare a acestui mijloc de transport. Trenul spre aeroport are o frecvenţă de 40 de minute, costă 4 lei şi face 20 de minute de la Otopeni la Gara de Nord.
Aeroportul Internaţional Henri Coandă a inaugurat, luni, Parcul Zburătorilor, un spaţiu verde amplasat între cele două terminale, în dreptul turnului de control. Pasagerii pot aştepta acolo, în aer liber.
—
Cascada Bigăr – unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – s-a prăbușit din cauza naturale, a anunțat Romsilva. Travertinul – roca din care este compusă cascada – şi muşchii acumulați în timp au crescut în dimensiuni, cascada cedând sub propria greutate.
Ministrul Educației anunță că, în câteva zile, vor fi finalizate concluziile controlului efectuat la Şcoala “George Bacovia” din Capitală, unde un elev a sărit de la etajul I. Copilul a mărturisit, ulterior, că nu mai suporta umilințele colegilor de clasă. Sorin Cîmpeanu consideră că fenomenul de bullying trebuie tratat cu seriozitate. Potrivit ministrului, în acest caz, semnale de avertisment existau din 2018. Consilierii școlari sunt puțini. Media este de un consilier la peste o mie de elevi. Prezența acestora este cu atât mai necesară după un an de pandemie. Sorin Cîmpeanu vrea ca recrutările să fie făcute din universități. Ministrul l-a demis pe şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Ionel Puşcaş, care catalogase incidentul dramatic de la unitatea de învățământ drept – citez – “ o joacă de copii”.
—
Coaliția de guvernare a decis, luni, ca majorarea alocațiilor pentru copii să fie amânată pentru 1 ianuarie anul viitor. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a invocat nevoia de încadrare în țintele bugetare. În schimb, Opoziția social-democrată a criticat planul puterii. Conducerea PSD se reunește, marți, în ședință. Moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de liberalul Florin Cîțu va fi principalul subiect aflat în dezbatere.
—
Curtea de Apel Pitești a constatat că Secția Specială pentru nvestigarea infracțiunilor din Justiției nu mai există. Instanța a invocat recenta hotărâre a Curţii Europene de Justiţie, care a constatat că funcționarea SIIJ nu este justificată. În plus, controversata structură, creată în timpul guvernării PSD-ALDE, nu oferă garanții că nu poate fi folosită ca instrument de control politic al activității magistraților. Actuala conducere a Ministerului Justiției, în frunte cu Stelian Ion, nu a găsit soluții pentru desființarea Secției. Prin decizia definitivă de luni, Curtea de Apel din Pitești îi obligă acum pe procurorii SIIJ să își decline competența de soluționare a dosarelor aflate în analiză.
—
Pentru a doua oară, o falsă alertă cu bombă a suspendat procesul Elenei Udrea, la Curtea de Apel București. Luni, sălile au fost evacuate, iar ședința a fost amânată. Fostul ministru este judecat pentru corupție.
—
5 adolecenți sunt suspectați că au vandalizat Cimitirul Evreiesc din Ploiești. Mai multe monumente funerare au fost distruse.
—
A fost internat la Psihiatrie bărbatul care și-a sechestrat fiica și soția într-un apartament din Craiova. Cele două victime au fost salvate de polițiști.
—
Externat din spital, opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat înapoi în colonia penitenciară Pokrov. Disidentul a fost ţinut sub observaţie după 24 de zile de greva foamei.
—
Cel dintâi nou tratament pentru maladia Alzheimer din ultimii aproape 20 de ani a fost aprobat în Statele Unite ale Americii. Dezvoltat de compania Biogen, medicamentul Aducanumab vizează cauza acestei maladii, care îi lasă pe pacienţi fără memorie, vorbire şi raţiune. Substanţa conținută ar ţinti amiloidul, o proteină care se acumulează în creier. Decizia de aprobare a medicamentului este una controversată, întrucât studiile au fost întrerupte în urmă cu doi ani, după ce rezultatele au fost dezamăgitoare.
—
Un organism microscopic multi-celular a revenit la viață după ce a stat înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia, potrivit unor noi cercetări. Oamenii de știință au descoperit vietatea în râul Alayeza din Arctica rusă. Odată dezghețat, rotifer bdelloid a reușit să se reproducă asexuat.
—
O replică a faimosului tablou “Mona Lisa” va fi scoasă la licitație la Paris. Prețul este estimat la 300.000 de euro. Originalul, adăpostit de Muzeul Luvru, poartă semnatura lui Leonardo da Vinci.
—
În sferturile turneului de tenis de la Roland Garros, Horia Tecău și partenerul său german Kevin Krawietz îi întâlnesc, marți, pe columbienii Juan Sebastián Cabal și Robert Farah, marii favoriți ai probei de dublu masculin. Partidul este programată la prânz.
—
În competiția de simplu, sârbul Novak Djokovic s-a calificat în sferturi după o revenire spectaculoasă în meciul cu Lorenzo Musetti (76 ATP). Italianul nu a rezistat presiunii duelului cu liderul mondial, cedând fizic în setul decisiv. Novak Djokovic va întâlni în faza următoare un alt italian, pe Matteo Berrettini (9 ATP), care a beneficiat de abandonul elvețianului Roger Federer.
—
Fondator al gigantului online Amazon, antreprenorul american Jeff Bezos a anunțat că va călători în spaţiu alături de fratele său, luna viitoare, la bordul New Shepard, o capsulă construită de Blue Origin, o altă companie pe care a fondat-o. Cei interesați mai pot licita pentru un al treilea loc. Până la acest moment, cea mai mare sumă oferită este de 2,8 milioane de dolari. Licitaţia se va încheia pe 12 iunie.
—
Vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal pentru această dată în regiunile vestice şi nord-vestice şi apropiată de normal în rest, dar va fi şi în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descărcări electrice, mai ales după-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte, precum şi în sud şi est, local în centru şi pe spaţii mici în restul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii relativ restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. Vor fi condiţii de grindină şi vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 23 şi 28 de grade. Dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţă.
La București, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza când se vor semnala averse, descărcări electrice şi posibil intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 25…27 de grade.
—
Se anunță vreme extremă în Grecia. Ministerul de Externe de la București îi atenționează pe românii care se află sau care intenţionează să călătorească în statul elen, că furtunile se vor dezlănțui în regiunile Macedonia, Tracia, Epir, Tesalia, dar și zona continentală a Greciei, fenomenele urmând a fi deosebit de intense în regiunea Peloponez.
—
Europa a consemnat cea mai răcoroasă primăvară din ultimii ani. Responsabil a fost un sistem persistent de joasă presiune, a transmis Serviciul european pentru monitorizarea schimbărilor climatice Copernicus. Temperatura medie din martie până în mai anul acesta a fost cu jumătate de grad Celsius sub cea înregistrată din 1991 până în 2020. În zone întinse din Europa au fost raportate temperaturi mai scăzute decât media pe termen lung, se arată în raportul Copernicus, excepţii făcând Scandinavia şi sud-vestul Peninsulei Iberice.