În timp ce restricțiile sanitare sporesc la graniță de teama variantei Omicron a coronavirusului, cele existente pe plan intern vor fi relaxate de sărbători.
Chiar dacă starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, circulația pe timp de noapte ar urma să fie permisă tuturor. În exterior, masca de protecție va rămâne obligatorie doar în zonele și la evenimentele aglomerate, așa cum sunt petreceri de Crăciun și de Revelion, pentru care nu vor fi restricții de oră. Din dorința de a preveni aglomerația la cumpărături, programul magazinelor și al localurilor va fi prelungit până la ora 22.00. În marile centre comerciale, accesul va fi permis atât cu certificat sanitar, cât și cu un test Covid recent cu rezultat negativ.
Propunerile Comitetului Național pentru Situații de Urgență se vor afla pe masa ședinței de guvern de miercuri, programată la ora 9.00.
În dezbaterea coaliției se mai află, în aceste zile, obligativitatea certificatului sanitar la locul de muncă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a inițiat un nou proiect de lege. Cel aflat în Parlament a stârnit dispute între PSD și PNL.
Între timp, din cele aproape 90 testele pozitive de salivă ale elevilor, doar câteva au fost confirmate de analize PCR.
Totodată, alţi trei rugbiști repatriați din Africa de Sud au Covid au fost confirmați cu SARS-CoV-2, dar nu prezintă simptome ale bolii Covid. Probe prelevate de la aceștia vor fi trimise la București pentru secvențiere, pentru a se vedea dacă sunt infectați cu varianta Omicron.
Se așteaptă rezultatele și în cazul celui de-al patrulea jucător de la Știința Baia Mare.
Primele două cazuri de Omicron din România au fost confirmate la alte două persoane repatriate din Africa de Sud.
Situația epidemiologică a revenit, marți, peste pragul a 1.400 de infecții cu SARS-CoV-2, la peste 50.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare este mai mică de 3 la sută.
Bilanțul a depășit 57.000 de cazuri mortale de la debutul pandemiei.
Se menține peste 800 numărul de pacienți internați la Terapie Intensivă.
Raportatea de marți a mai inclus și puțin de 10.000 de persoane nou-vaccinate.
—
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite s-a autoizolat. Antonio Guterres a intrat recent în contact cu un oficial al ONU care s-a îmbolnăvit de Covid. În vârstă de 72 de ani, secretarul Organizației și-a anulat toate evenimentele, inclusiv participarea la o reuniune a Consiliului de Securitate. Antonio Guterres și-a făcut de curând doza booster de vaccin.
—
În ciuda controverselor stârnite, social-democratul Marian Neacşu a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a premierului liberal Nicolae Ciucă, publicată în Monitorul Oficial. Cândva “mâna dreaptă” a lui Liviu Dragnea, Marian Neacşu a fost condamnat, în 2016, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Pe atunci deputat, acesta a fost găsit vinovat pentru angajarea nelegală a fiicei sale la biroul parlamentar.
—
Fost adjunct în serviciul de informații al Armatei, Iulian Cristian Gherghe a fost condamnat definitiv de Înalta Curte, marţi, la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare.
General-maiorul în rezervă a fost judecat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Potrivit procurorilor, Iulian Cristian Gherghe şi-a însuşit, fără drept, suma de aproape 180.000 de dolari din fondurile Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Cu banii obținuți prin falsificarea mai multor înscrisuri oficiale, generalul și-a cumpărat o casă.
Iulian Cristian Gherghe se va afla timp de 2 ani şi jumătate sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 70 de zile.
—
Mediul de afaceri solicită guvernului să renunțe la intenţia de a introduce o taxă de solidaritate pentru marile companii. Camera de Comerţ Româno-Americană consideră că o creștere intempestivă a povarei fiscale descurajează investiţiile.
—
PNL și PSD nu reușesc să cadă de acord asupra împărțirii posturilor de prefecți. Ședința coaliției de marți a fost suspendată la orele serii. Cele două părți nu se înțeleg nici pe sursele de finanțare pentru creșterile de pensii și salarii promise. Surse politice spun că discuțiile s-au mutat la Palatul Cotroceni.
—
A fost amânată cu un an obligativitatea instalării de repartitoare în locuințele racordate la sistemul centralizat. Inițiatoare a proiectului, deputata USR Cristina Prună spune că, în contextul actualelor scumpiri la energie, montarea acestor aparate ar genera costuri în plus pentru cetățeni.
—
Ministrul Energiei exclude o criză a gazelor naturale în această iarnă. Virgil Popescu estimează și o ieftinire a acestora după ce va trece sezonul rece. Potrivit lui, actualele prețuri sunt o urmare a acțiunilor speculative din piaţă ale Rusiei. Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța că, în următorii ani, România va deveni independentă din punct de vedere energetic.
—
Directoarea Centrului de Creşe din Ploieşti a fost reţinută. Procurorii prahoveni suspectează că Angelica Fodor, alături de alte 4 angajate, furau din mâncarea copiilor și din produsele de igienă.
—
Ateneul Român a fost vandalizat. Pe faţada clădirii a apărut un graffiti. Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate a sesizat directorul Filarmonicii „George Enescu”, primarul general al Capitalei, arhitectul şef al Bucureştiului şi directorul Poliţiei Locale.
—
Adrian Năstase este cu un pas mai aproape de reabilitarea juridică. Decizia Înaltei Curți nu este definitivă. Fostul premier și-ar putea recăpăta dreptul de a fi ales în funcții publice.
—
Stârnește controverse o deplasare a 7 parlamentari ai coaliției de guvernământ în Dubai, unde este în desfășurare Expoziția universală.
Din delegație vor face parte senatorii liberali Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu și Eugen Țapu-Nazare, social-democratul Radu Oprea și maghiarii Lorant Antal și Turos Lorand.
Costul deplasării, chipurile în interes diplomatic, se ridică 20.000 de euro.
În ultimele două luni, pavilionul românesc de la Expo Dubai a găzduit mai multe evenimente, între care un concert susținut de Orchestra Română de Tineret.
—
Gică Popescu își va continua activitatea de consilier onorific în domeniul sportului la Guvern. Fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a acceptat o propunere în acest sens primită de la premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Victoria, Gică Popescu s-a ocupat anul acesta de găzduirea meciurilor de la Campionatul European de fotbal.
—
Un lung capitol al istoriei contemporane a Germaniei se încheie miercuri. Parlamentul îl va alege pe social-democratul Olaf Scholz în postul de cancelar, o funcție deţinută în ultimii 16 ani de conservatoarea Angela Merkel.
În ajun, social-democraţii, verzii şi liberalii au semnat, marți, acordul de coaliţie. Noua alianță se bucură de o largă majoritate la nivel federal.
Gestionarea pandemiei, a crizei energetice și asigurarea prosperității germanilor se numără printre prioritățile declarate ale noului guvern de la Berlin.
—
În cele două ore de discuții prin videoconferință, președintele american i-a transmis omologului rus profunda îngrijorare faţă de situația din estul Ucrainei. Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin cu sancţiuni economice dure dacă situaţia va escalada. În schimb, liderul de la Kremlin a cerut garanții că NATO nu se va extinde spre est.
Deși a mobilizat zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina, Rusia insistă că nu ar plănui un asalt asupra Ucrainei.
—
În replică la recentele sancțiuni economice, Belarusul a anunţat că va interzice importurile de alimente din mai multe ţări occidentale, în special fructe, legume, carne şi produse lactate.
Embargoul va fi instituit la 1 ianuarie şi va rămâne în vigoare timp de şase luni. Regimul de la Minsk este acuzat că a orchestrat o criză a migranților la granițele Uniunii Europene, încurajând mii de persoane din Orientul Mijlociu să intre ilegal în Polonia vecină, pentru a o destabiliza.
—
Curtea Internaţională de Justiţie le-a ordonat Armeniei şi Azerbaidjanului să evite escaladarea disputei lor teritoriale.
Autoritățile de la Erevan le acuză pe cele de la Baku de îndoctrinare a populației într-o cultură a urii. În schimb, regimul azer susține că armenii orchestrează o campanie de epurare etnică. Cu mediere europeană, un summit pe tema tensiunilor dintre cele două republici din Caucaz, care s-au războit în urmă cu un an, este programat la Bruxelles, pe 15 decembrie.
—
Doi oameni au fost uciși și alți 4 au fost răniți într-un atac armat comis într-o clădire guvernamentală din Moscova, capitala Rusiei. Agresorul a fost prins de poliție. În ultimii ani, incidente armate s-au înmulțit în Rusia.
—
Parlamentul chilian a aprobat căsătoria între persoanele de același sex, dar și dreptul acestora de a adopta copii. Textul documentului este sprijinit de actualul președinte, conservatorul Sebastian Pinera, urmând ca acesta să îl și promulge.
—
Noul mers al trenurilor va intra în vigoare de duminică. Trenul Prieteniei, pe ruta București – Chișinău, va fi reintrodus. Circulația garniturii a fost suspendată după izbucnirea pandemiei. Potrivit CFR Călători, reintră în circulație și mai multe trenuri internaționale care asigură legătura cu Budapesta.
—
Statele Unite ale Americii au restituit Irakului, marți, o tăbliţă cu fragmente din „Epopeea lui Ghilgameş”, bijuterie mesopotamiană veche de 3.500 de ani. Autorităţile de la Bagdad au salutat o „victorie” în faţa celor care au furat „istoria” ţării.
—
La Mondialul de handbal feminin, România a suferit prima înfrângere, în fața Norvegiei. Nordicele s-au impus cu 33-22. Ambele echipe erau calificate în Grupa Principală a competiției. România va întâlni, mâine, Olanda.
—
După ce a câștigat medalia de argint la Cupa Mondială din Dubai, spadasina Ana Maria Popescu și-a anunțat retragerea din activitatea competițională. În vârstă de 37 de ani, sportiva a cucerit în carieră 3 medalii olimpice (una de aur și două de argint), fiind totodată campioană mondială și europeană. Ana Maria Popescu a petrecut peste 20 de ani în sala de scrimă.
—
În ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, Atletico Madrid s-a impus cu 3-1 pe terenul FC Porto și a reuşit să se califice in extremis în optimi, alături de Liverpool, care a învins AC Milan, cu 2-1. FC Porto va evolua de acum în 16-imile Ligii Europa, al doilea eșalon al fotbalului european, iar echipa lui Ciprian Tătăruşanu ratează primăvara europeană.
—
Ovidiu Haţegan va arbitra, miercuri seară, unul dintre cele mai importante meciuri din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, anume Bayern Munchen – FC Barcelona, de care depinde calificarea catalanilor în optimile competiţiei. Fluierul de start va fi dat la ora 22.00.
—
Atacant al PSG, Kylian Mbappe a devenit, la 22 de ani şi 352 de zile, cel mai tânăr jucător care marchează 30 de goluri în Liga Campionilor. Francezul a reuşit o dublă, în debutul meciului cu Club Brugge din ultima etapă a grupelor.
—
Campioană la US Open, britanica Emma Răducanu a fost desemnată revelaţia anului în tenisul feminin de WTA. Australianca Ashleigh Barty păstrează titlul cea mai bună jucătoare a ultimelor 12 luni.
—
Simona Halep s-a antrenat, marţi, alături de echipa micilor jucători de tenis susţinuţi de Fundaţia Olimpică Română. Campioana le-a dezvăluit micuților unele dintre elementele antrenamentelor sale. La final, copiii au primit cadouri personalizate de la Simona Halep.
—
Actorul american Sylvester Stallone va fi protagonist, pentru prima dată, într-un serial de televiziune. Starul hollywoodian va interpreta un gangster, a cărui misiune este să își impună familia mafiotă în elita Americii zilelor noastre.
—
Vremea se va răci în jumătatea de nord a țării, în timp ce în restul zonelor valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această dată. Cerul va avea înnorări în sudul, estul și centrul teritoriului, unde se vor semnala precipitații. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania și mai ales ploi în Dobrogea, Muntenia și izolat în Oltenia. La munte temporar va ninge. La începutul zilei, în Moldova pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, iar probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, ziua în regiunile estice și în zona Carpaților de Curbură viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 grade în nordul Moldovei și 9…10 grade pe litoral.
La București, vremea se va menține predominant închisă, iar mai ales în primele ore ale zilei trecător va ploua slab sau va burnița. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 6 grade.
La munte, vremea se va menține predominant închisă. Mai ales pe parcursul zilei, temporar va ninge în Carpații Orientali și de Curbură și pe arii mai restrânse în celelalte zone montane. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, ziua în zona Carpaților de Curbură, viscolind ninsoarea, iar noaptea pe creste unde va spulbera zăpada. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de ziua precedentă.