Fost ministru al Turismului, Elena Udrea și-a petrecut noaptea în arestul punctului bulgar de frontieră Petrich și, vineri, va fi dusă în fața Judecătoriei Blagoevgrad.
Dată în urmărire generală joi, după ce a primit sentința definitivă de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, fugara a fost prinsă aproape de granița cu Grecia.
La acest moment, autoritățile de la București fac demersuri pentru extrădare.
Polițiștii au confirmat că Elena Udrea a părăsit țara joi dimineață. Câteva ore mai târziu, a venit verdictul Înaltei Curți.
Cei 5 judecători au mai stabilit că Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi doi martori, fiindu-i confiscat în folosul statului aproape un milion de lei.
Fost șef al Federației de Box, Rudel Obreja a fost condamnat, și el, la 5 ani de detenție.
Potrivit procurorilor care s-au ocupat de anchetă, începută după o investigație jurnalistică a Gazetei Sporturilor, Elena Udrea a coordonat un sistem prin care persoane din anturajul său au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului.
De asemenea, ea a determinat alţi funcţionari din instituție să îşi încalce atribuțiile, prejudiciind bugetul Ministerului.
În 2018, Elena Udrea a fugit din țară, fiind reținută în Costa Rica, de unde s-a întors doar după ce măsurile judiciare împotriva sa au fost ridicate.
Fostul ministru mai este judecat și în dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, proces în care a primit 8 ani de închisoare în primă instanță.
—
Ministrul Sănătății a fost lăsat în ofsaid de șeful său pe linie de partid. Alexandru Rafila insistă că SMURD ar trebui să treacă din subordinea Ministerului de Interne, în cea a Ministerul Sănătăţii.
“Exclus așa ceva! Poate s-a exprimat greșit. Cum să strici ceva ce funcționează?”, se întreba, aseară, liderul PSD. Marcel Ciolacu l-a lăudat pentru activitate pe șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care este secretar de stat în Ministerul Internelor.
Potrivit acestuia din urmă, integrarea SMURD în Ministerul Sănătăţii ar “slăbi sistemul” şi “ar strica ceea ce s-a construit” până acum în medicina de urgență.
—
Liderii coaliţiei de guvernare au dezbătut, joi, pachetul de măsuri economice şi sociale, pe care le vor prezenta în prima zi a săptămânii viitoare.
Familiile vulnerabile ar urma să primească vouchere, iar valoarea tichetelor de masă și a normei de hrană în spitale va fi majorată.
Ratele la credite ar putea fi amânate pentru o perioadă, așa cum s-a întâmplat la începutul pandemiei. Guvernul ar fi ajuns la o înțelegere cu băncile.
O viitoare ordonanţa ar urma să țină în frâu preţurile materialelor de construcţii, pentru a debloca investiţiile.
În analiză se află și o propunere din partea IMM-urilor pentru majorarea salariului minim cu 200 de lei, sumă care să nu fie impozitată.
Premierul a avut o întrevedere cu reprezentanţii confederaţiei patronale Concordia, care reuneşte echivalentul a 26% din Produsul Intern Brut al României.
“Nu creştem taxele, avem o stare economică de echilibru şi un curs stabil euro-leu”, a dat asigurări Nicolae Ciucă.
—
Aproape o sută de angajați ai TAROM au protestat în fața sediului companiei, nemulțumiți de salarii. Operatorul aerian este deținut de statul român.
TAROM înregistrează de mai mulți ani pierderi uriașe. Potrivit sindicaliștilor, din cei aproape 1.300 de angajaţi, peste 400 sunt plătiţi cu salariul minim.
—
Sute de angajați ai companiei TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina au protestat, joi, în fața sediului Guvernului. Ulterior, o delegație a sindicaliștilor s-a întâlnit cu reprezentanți executivului și ai Fiscului.
Angajații cer deblocarea conturilor companiei pentru a-şi putea desfăşura activitatea.
TMK a fost deţinută, până la începutul lunii martie, de afaceristul rus Dmitri Pumpianski, care figurează pe lista europeană a neagră a oligarhilor apropiați Moscovei, acesta cedând acţiunile către un grup de persoane nesancţionabile.
—
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, jurnalistul și scriitorul Dmitri Muratov a fost atacat într-un tren, fiind stropit cu vopsea roșie.
Publicația Novaia Gazeta, al cărei director este, ultimul bastion al presei libere din Rusia, și-a suspendat activitatea la sfârșitul lunii trecute, după două avertismente din partea cenzurii de la Moscova.
Atacurile cu vopsea roșie sunt stigma pe care susținătorii regimului condus de Vladimir Putin o aplică la adresa celor considerați disidenți.
Cu majoritate de voturi, Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru drepturile omului al Organizaței Națiunilor Unite. 93 de țări s-au pronunțat în favoarea acestei măsuri disciplinare, alte 24 au respins propunerea Occidentului, iar 58 s-au abținut.
În timp ce Rusia s-a declarat “dezamăgită” de o decizie “ilegală și motivată politic”, Ucraina a salutat rezultatul votului.
“Criminalii de război nu au loc în organismele ONU care au ca scop protejarea drepturilor omului. Suntem recunoscători tuturor statelor membre care au ales partea corectă a istoriei”, a transmis șeful diplomației ucrainene.
Dmitro Kuleba a avertizat că “bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial”. “Fie ne ajutaţi acum, fie ajutorul vostru va veni prea târziu şi mulţi oameni vor muri”, a adăugat oficialul de la Kiev.
Potrivit cotidianului american The New York Times, armata rusă folosește pe frontul ucrainean un tip necunoscut de mină anti-personal, care ar fi capabilă să facă diferența între oameni și animale și care explodează când o persoană se află în apropiere, fără să calce pe ea.
Ucraina și aliații vestici caută soluții pentru neutralizarea acestui tip de armă.
Statele Alianței Nord-Atlantice au căzut de acord să sporească sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de noi sisteme militare. Adjunctul NATO, Mircea Geoană, consideră că războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, odată cu regruparea forţele ruse înspre estul separatist.
Prin vocea purtătorului său de cuvânt, Kremlinul a admis că a suferit “pierderi semnificative” în Ucraina. Dmitri Peskov a ținut să sublinieze că retragerea din regiunea capitalei Kiev şi din oraşul nordic Cernihiv a fost un “act de bunăvoinţă” pentru a “ridica tensiunea” în timpul negocierilor de pace.
Tot joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită introducerea unui ”embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”.
Doi eurodeputați români s-au numărat printre cei 46 care s-au abținut de la vot. Corina Crețu și Maria Grapini au invocat o greșeală tehnică.
Potrivit unei analize Reuters, eforturile Ucrainei de a căuta rute alternative pentru exportul bunurilor pe uscat sunt îngreunate de provocările logistice și de birocrație, în timp ce principalele porturi rămân blocate. Mii de vagoane de mărfuri sunt oprite în prezent la graniță.
—
Mai mulţi artişti lituanieni au organizat un protest față de atrocităţile comise în Ucraina. Apa unui iaz din faţa Ambasadei ruse la Vilnius a fost colorată în roşu cu ajutorul unor vopsele ecologice, prietenoase cu mediul.
Lituania este singura țară care a expulzat ambasadorul rus. Alte state, între care și România, au declarat indezirabili angajați ai misiunilor diplomarice.
—
După o pauză de 28 de ani, trupa engleză Pink Floyd a lansat primul single. Încasările vor fi donate victimelor războiului din Ucraina.
Pentru acest cântec caritabil, legendara formație a împrumutat vocea cântăreţului ucrainean Andrii Horolski, dintr-un clip filmat la Kiev și care s-a viralizat online.
—
Pompierii bucureșteni au intervenit, vineri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc din zona Doamna Ghica. Pentru a facilita intervenția pompierilor, traficul rutier a fost restricţionat pe Str. Dna Ghica, pe sensul dinspre Bd. Lacul Tei către Şos. Colentina, precum şi pe străzile adiacente.
—
Zeci de pompieri bucureșteni au fost mobilizați să stingă un incendiu care a cuprins, joi seară, un imobil de pe Calea Moșilor. Misiunea a fost una dificilă din cauza spaţiului îngust şi al liniilor de alimentare cu energie electrică a tramvaielor care tranzitează zona.
—
Garda Naţională de Mediu reamintește că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane. Sancţiunile pentru proprietari pot ajunge până la 20.000 de lei.
—
Poliţiştii din judeţul Vâlcea fac cercetări după ce în spaţiul public au apărut imagini cu mai mulţi câini, aparent otrăviţi, agonizând pe străzi. Filmarea a fost realizată în localitatea Berbeşti. În urma primelor verificări, au fost identificate câteva cadavre de animale.
—
Administratorul unei firme din Călărași este cercetat penal după ce poliţiştii au descoperit 23 de tone de ulei uzat, depozitat necorespunzător. La fața locului, s-au identificat scurgeri din recipiente.
—
La Slatina, un tânăr este cercetat pentru comportament indecent în fața unui liceu. Elevii l-au filmat și au sesizat Poliția, care a întocmit dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri.
—
Marcel Boloş a fost desemnat ministru interimar al investiţiilor şi proiectelor europene, înlocuindu-l pe Dan Vîlceanu, care a demisionat în semn de solidaritate cu Florin Cîțu, silit să demisioneze de la conducerea PNL.
În acest weekend, la congresul extraordinar, singurul candidat pentru șefia partidului este premierul Nicolae Ciucă.
—
Pentru curajul şi solidaritatea dovedite în prima linie a luptei împotriva pandemiei, mai mulţi medici au fost decorați cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. “Aţi pus grija faţă de semeni mai presus chiar şi de propria viaţă”, le-a transmis acestora președintele Klaus Iohannis.
Aproape 2.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2 au fost raportate joi. Bilanțul epidemiologic a inclus, de asemenea, 23 de decese asociate Covid.
—
Peste 75.000 de infecţii respiratorii acute au fost înregistrate în decurs de o săptămână, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest sezon, au fost confirmate aproape 700 de cazuri de gripă.
—
Orașul israelian Tel Aviv a fost, joi seară, scena unui nou atac terorist. Cel puțin două persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite după ce un arab a deschis focul pe o stradă cu terase din zona centrală.
4 supraviețuitori sunt în stare gravă.
După mai multe ore de căutări, poliția israeliană l-a lichidat pe agresor.
A fost al patrulea atac terorist din ultimele două săptămâni în statul evreu.
—
Irina Bara și Ekaterine Gorgodze s-au oprit în sferturile de dublu din ale turneului de tenis de la Bogota. Românca va continua în sferturile de simplu ale competiției columbiene.
—
Francezul Patrick Mouratoglou este noul antrenor al Simonei Halep. În vârstă de 51 de ani, tehnicianul a dezvăluit că a acceptat propunerea după o discuție purtată cu americanca Serena Williams, pe care a pregătit-o din 2012, dar care n-a mai jucat ddin 2021.
Serena Williams a lăsat de înțeles că ar putea reveni în circuit în iunie, la turneul de Mare Şlem de la Wimbledon. În vârstă de 40 de ani, s-a accidentat anul trecut.
Turneul de pe iarba londoneză va debuta la 27 iunie.
Serena Williams se află în prezent pe locul 246 WTA.
—
În meciurile tur din sferturile Europa League, FC Barcelona a remizat în derby-ul serii, pe terenul Eintracht Frankfurt, scor 1-1.
Același rezultat a fost obținut și în meciurile West Ham – Lyon și Leipzig – Atalanta.
Braga a fost singura echipă învingătoare, trecând de Rangers, cu 1-0.
Returul va avea loc la 14 aprilie.
—
Vremea se va încălzi, devenind caldă pentru această dată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud și în est. Cerul va avea înnorări în nord-vest unde va ploua izolat, în general slab cantitativ. În restul teritoriului, cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste, în special ale Carpaților Orientali, dar local și temporar și în restul teritoriului, cu viteze în general de 55…65 km/h în nord, nord-est și centru. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 și 23 de grade.
La București, vremea va fi frumoasă și va deveni caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, iar rafalele vor putea atinge 40…45 km/h. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.
În zonele de munte, vremea se va încălzi. Cerul va avea înnorări, iar local și temporar va ploua. Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste, în special ale Carpaților Orientali.