Miniștrii Sănătății din Uniunea Europeană nu au reușit să se pună de acord, miercuri seară, asupra unui răspuns comun față de utilizarea vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca. Discuțiile vor continua, iar pentru moment unele țări impun limite de vârstă pentru administrarea serului. Lipsa unei unități riscă să sporească neîncrederea în acest vaccin.
Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat o legătură între serul AstraZeneca și cazurile de tromboze semnalate în mai multe țări. Forul continental nu a recomandat, totuși, restricții la vaccinare. Apariția neobișnuită a cheagurilor de sânge devine astfel un efect advers foarte rar, care trebuie notat în prospect. Agenția a sfătuit medicii să își informeze pacienții de acest risc. Până acum, cele mai multe cazuri de tromboze au fost raportate la femei mai tinere de 60 de ani, în primele două săptămâni după imunizare. Specialiștii nu au stabilit, însă, o legătură cu o anumită categorie de vârstă. Germania a decis că, în cazul persoanelor sub 60 de ani, rapelul la AstraZeneca se poate face și cu alt vaccin. Italia recomandă vaccinul doar pentru persoanele peste 60 de ani, iar Belgia celor peste 55 de ani. În Marea Britanie, pe baza propriilor studii, agenția de reglementare a medicamentelor a decis ca vaccinul AstraZeneca să nu le va mai fi administrat tinerilor sub 30 de ani.
În România, deocamdată, cei care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul, a transmis șeful campaniei naționale de vaccinare. Valeriu Gheorghiță spune că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe seruri împotriva Covid. Medicului militar i se pare „absolut firească” neîncrederea românilor în vaccinul AstraZeneca, dar trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile îmbolnăvirii de Covid.
În România, alte peste 55.000 de persoane s-au vaccinat antiCovid. Dintre acestea, doar 2.500 cu AstraZeneca. Cifra a scăzut constant. Șeful statului a remarcat, miercuri, că rata de infectare cu SARS-CoV-2 este în creștere în toată Europa, ale cărei țări trebuie să reziste virulenței noului val pandemic. Potrivit lui Klaus Iohannis, imunizarea populației rămâne o prioritate. Aflat la București, șeful Biroului european al Organizației Mondiale a Sănătății s-a declarat plăcut impresionat de ritmul de vaccinare din România. Hans Kluge a vizitat centrul de la Romexpo. În opinia sa, omenirea se află în ultima etapă a unui maraton – de obicei cea mai grea – din lupta contra pandemiei.
La Timișoara, s-au făcut primele vaccinări în cabinete ale medicilor de familie. 50 de doctori din oraș s-au înscris în acest program pilot, urmând să își imunizeze pacienții, deocamdată cu serul Astra Zeneca. Pe viitor, acestora le vor fi alocate vaccinuri Johnson & Johnson. Cele două vaccinuri nu au nevoie de condiții speciale de păstrare, așa cum este cazul Pfizer și Moderna.
Continuă să crească numărul pacienților Covid aflați în stare gravă, îngrijiți în secțiile de Terapie Intensivă. Ieri, erau 1.487 în toata țara, cei mai mulți de la debutul crizei de coronavirus. Alți 175 de oameni au murit din cauza complicațiilor, iar aproape 5.500 de cazuri noi au fost confirmate. O cincime dintre ele, doar în București.
Municipiul Cluj-Napoca a depășit pragul de 8 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Totuși, autoritățile locale nu iau în calcul varianta carantinei. De peste o săptămână, nu există nici locuri în secțiile de Terapie Intensivă.
Guvernul se reunește în ședință, joi, pentru a prelungi stării de alertă. Executivul ar urma să decidă, totodată, dacă restricțiile de circulație în noaptea de Paște vor fi ridicate, așa cum a cerut Biserica Ortodoxă. Premierul a exclus impunerea unei carantine naționale. Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan declarase, anterior, că o astfel de măsură ar face – citez – “minuni” în numai 2 săptămâni pentru secțiile de Terapie Intensivă supraaglomerate cu bolnavi Covid. Florin Cîțu spune că soluția este vaccinarea mai intensă a populației împotriva, măcar 5 milioane de persoane până la finalul lunii viitoare. Premierul le-a promis, totodată, condiții mai relaxate de funcționare firmelor din industria ospitalității care își conving angajații să se imunizeze.
La București, prefectul Alin Stoica așteaptă, până joi la prânz, propunerile pentru evitarea aglomerației în magazine. Numărul clienților aflați în incintă, în același moment, ar putea fi limitat. De asemenea, numărul de coșuri la intrare ar putea fi redus. Reprezentanții lanțurilor comerciale au atras atenția că, odată cu apropierea sărbătorilor, va fi tot mai dificilă respectarea restricțiilor, riscând să atragă nemulțumirea cumpărătorilor.
Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană a scăzut în 2020 din cauza pandemiei, întrerupând astfel tendinţa crescătoare înregistrată în ultimele decenii, potrivit statisticilor oficiale. Cel mai semnificativ declin (1,6 ani) a fost consemnat în Spania, potrivit Eurostat. România se numără, de asemenea, printre țările afectate de fenomen (1,4 ani).
Institutul american de Sănătate (NIH) a început un studiu pentru a determina riscul de alergie la vaccinurile produse de Moderna şi Pfizer. Mai multe cazuri de reacţii grave, inclusiv episoade grave de anafilaxie, au fost raportate dincolo de Altantic.
Autoritățile landului german Bavaria au semnat un precontract pentru producerea a 2 milioane și jumătate de doze ale vaccinului rusesc Sputnik V. Întrucât serurile occidentale se dovedesc insuficiente, Austria şi Slovacia negociază achiziția de vaccin rusesc, administrat în Ungaria.
Guvernul a majorat la 1.500 de lei stimulentul de inserţie după concediu de creștere a copilului, plafonul fiind considerat suficient pentru a le permite părinților să angajeze bone. Totodată, un proiect care să legalizeze activităţile casnice este în lucru la Ministerul Muncii, care să permită încheierea de contracte între persoane fizice, pentru activităţi de menaj sau de supraveghere a copiilor.
Bugetul Capitalei a fost lansat în dezbatere publică. Proiectul prevede ca, în 2021, să fie reabilitați 32 de km din rețeaua de termoficare. Se alocă bani și pentru reluarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica din sectorul 2. Sunt planificate venituri de aproape un miliard de lei din fonduri comunitare, la care se vor adăuga bani suplimentari din programul european de reconstrucție post-pandemie.
Curtea Constituțională a stabilit că sentințele în dosarele penale nu mai pot fi pronunţate fără motivare. Magistrații CCR au analizat o sesizare față de Codul de procedură penală. Potrivit deciziei Curții, redactarea ulterioară a motivării unei hotărâri judecătoreşti “lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil”.
Din ordinul ministrului Transporturilor, a început evacuare a magazinelor din subteranul metroului bucureștean. Cătălin Drulă se află în conflict deschis cu liderii de sindicat din cadrul Metrorex, care administrau spațiile și care au protestat, blocând circulația metroului în urmă cu două săptămâni. La stația Ștefan cel Mare, buticarii care aveau închiriate magazinele au denunțat operațiunea de demolare, considerând-o ilegală și s-au plâns că nu au primit înștiințări de evacuare. Forţele de ordine i-au protejat pe angajații Primăriei Sectorului 2 care au avut misiunea să desființeze chioşcurile.
Justiția turcă a condamnat la închisoare pe viață 32 de foști comandanți militari, judecați pentru implicare în puciul eșuat din vara anului 2016. Peste 200 de civili au murit în acele zile tulburi. Regimul președintelui Recep Erdogan a organizat, în anii ce au urmat tentativei de lovitură de stat, o amplă campanie de epurare politică în toate structurile statului. Sute de mii de opozanțiaau ajuns în arest.
Preşedintele american ar urma să anunţe, joi, o serie de măsuri de limitare a armelor de foc. Joe Biden vrea interzicerea aşa-numitelor arme “fantomă”, care sunt fabricate artizanal şi nu au număr de serie. Anul trecut, armele de foc au făcut peste 43.000 de morţi, inclusiv sinucideri, în Statele Unite. Numeroşi americani rămân însă foarte ataşaţi de armele lor şi s-au grăbit să cumpere mai multe de la începutul pandemiei, chiar mai multe în timpul marilor proteste anti-rasiale din primăvară şi a tensiunilor electorale din toamnă.
Chelsea a făcut un pas mare spre calificarea în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Porto cu 2-0, joi seară, în prima manşă a sferturilor. În schimb, Bayern Munchen, deţinătoarea trofeului, a fost învinsă de Paris Saint-Germain, care s-a impus cu 3-2.
FC Viitorul și Poli Iaşi se întâlnesc, joi, într-un meci restanță din Liga 1. Fluierul de start va fi dat la ora 19.00. Partida ar fi trebuit să se dispute la 22 februarie, dar a fost întreruptă şi amânată din cauza ceţii.
Fotbalist al clubului UTA în anii 1970, Paul Popovici a decedat la vârsta de 72 de ani. Alături de formația arădeană, Paul Popovici a atins faza sferturilor de finală a Cupei UEFA.
Raluca Olaru a cucerit o medalie de aur şi una de bronz, în limitele cat. 71 kg, la Campionatele Europene de haltere. Românca s-a impus la stilul smuls, cu 98 kg. Delegația tricoloră a încheiat participarea la Europenele de la Moscova cu un bilanţ de 13 medalii: şapte titluri continentale, alături de patru medalii de argint şi două de bronz.
Căderile masive de zăpadă au perturbat traficul în zona Brașovului. Firma de deszăpezire a intervenit cu mai puține utilaje decât ar fi trebuit. Primarul Allen Coliban a anunţat că societatea va fi sancţionată.
Salvamontiştii braşoveni au atras atenția că este maxim riscul de producere a avalanșelor în Munţii Făgăraş. Turiştilor li se cere să nu se aventureze, în următoarele zile, pe traseele din Masivul Făgăraş.
Vremea se va menţine deosebit de rece pentru data din calendar, mai ales dimineaţa. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 13 grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării. Cerul va avea înnorãri şi se vor semnala precipitaţii ce vor avea şi caracter de aversã – predominant sub formă de ninsoare în zonele de deal şi de munte şi mai ales ploi, local în vest şi pe arii restrânse în rest. Izolat vor fi descãrcãri electrice. Vântul va avea intensificări în sud-vest şi centru, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în zona montanã peste 60…70 km/h, spulberând zăpada. La București, vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă, îndeosebi dimineaţa. Cerul va fi variabil, cu înnorări dupã-amiaza când vor fi ploi slabe de scurtăã durată, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii 11 grade.
O ediție rară a unei reviste de desen animat, în care și-a făcut debutul personajul Superman, s-a vândut pentru 3,2 milioane de dolari la licitație. La momentul apariției, în anul 1938, publicația costa doar 10 cenți.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.