Confidenţialitate

INFOMANIA • 7 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din ordinul premierului, aeronave Tarom vor repatria pasagerii abandonați în străinătate de compania Blue Air.

Operatorul privat și-a suspendat toate zborurile interne şi externe până în prima zi a săptămânii viitoare. Conducerea Blue Air a invocat că autoritățile de mediu i-au pus poprire pe conturi.

De cealaltă parte, ministrul Barna Tanczos a spus că suspendarea curselor aeriene este nejustificată și a propus varianta reeșalonării datoriilor. Creanțele Blue Air se ridică la 28 de milioane de lei, ceea ce a atras procedura de executare silită.

Premierul Nicolae Ciucă a organizat, marți seară, o ședință de urgență pentru gestionarea crizei, fiind creată o linie telefonică dedicată situației.

Pe Aeroportul Otopeni, suspendarea zborurilor a stârnit revolta celor afectați. Aproape de o mie de pasageri ai companiei Blue Air au descoperit situația la fața locului. Spiritele s-au încins și pe alte aeroporturi din țară și străinătate. Oamenii s-au supărat că nu primesc explicații sau soluții pentru blocaj.
Unii ar fi trebuit să ajungă la muncă, alții la tratamente medicale programate.

În urmă cu două luni, Protecția Consumatorilor a amendat Blue Air cu două milioane de euro din cauza celor peste 11.000 de zboruri anulate în decurs de un an. Mai apoi, șeful ANPC, Horia Constantinescu, a acuzat operatorul că tergiversează despăgubirea clienților.

În altă ordine de idei, piloţii care asigură zborurile de pasageri ale Lufthansa vor fi în grevă miercuri și joi. Sindicatul care îi reprezintă solicită majorări salariale.

Săptămâna trecută, un protest similar a obligat cel mai mare transportator aerian european să anuleze sute de zboruri.

Confruntată cu un grav deficit de personal, după concedierile din pandemie, industria aviatică a fost luată cu asalt, în ultimele luni, de pasagerii dornici de călătorii după ridicarea restricțiilor.

Lumea artei scenice este în doliu. Actrița Valeria Seciu a încetat din viață, marți, la vârsta de 83 de ani.

În deceniile de carieră, aceasta a interpretat sute de roluri în teatru, film, radio și televiziune. În ultimii ani, actrița se retrăsese din viața publică.

Organizația Expert Forum lansează ghidul interactiv de investigaţie Detectorul de bani publici.

Cei interesați pot descoperi informații despre cum se alcătuiesc bugetele, cum se aprobă investițiile și cum se cheltuie banii publici.

Deputații supun votului, miercuri, moțiunea opoziției împotriva ministrului Energiei. Uniunea Salvați România reclamă schema deficitară de plafonare a tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar și lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie.

Marți, la dezbaterea moțiunii, ministrul Virgil Popescu a respins acuzaţiile şi a spus că opoziția sperie populaţia.

La momentul actual, cam 80% din clienții companiilor din energie beneficiază de plafonare. Autoritățile insistă, totodată, pe reducerea risipei.

Majorarea facturilor la curent și gaze a atras, în ultimele luni, mii de reclamații din partea clienților. De cealaltă parte, companiile energetice au dat vina pe modificările legislative făcute în pripă și vor contesta amenzile primite de la Autoritatea de reglementare în domeniu (ANRE).

Preşedinta Ungariei se va afla la Bucureşti, miercuri, pentru o vizită oficială. Katalin Novák răspunde, astfel, unei invitații lansate de preşedintelui Klaus Iohannis.

Presa de la Budapesta scrie că, în cele patru luni de la învestirea sa, șefa statului ungar se întâlneşte pentru a treia oară cu omologul său român.

În primul său discurs susținut din postul de nou premier al Marii Britanii, Liz Truss a promis să scoată ţara din ”furtuna” economică și socială, în timp ce contestatarii săi se auzeau în apropiere de Downing Street.

Prioritară este găsirea unei soluții pentru facturile la energie. Taxele pe muncă vor fi reduse, iar consultațiile medicale vor fi asigurate.

Regina Elisabeta a II-a i-a încredințat lui Liz Truss misiunea de a forma un nou guvern, punând capăt unei tranziţii de două luni, care a început când Boris Johnson a fost silit să demisioneze în urma unei serii de scandaluri.

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat aseară. Armata ucraineană și cea rusă s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste lovituri.

Marți, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a cerut instituirea unei ”zone de securitate” care să prevină unui accident la centrala aflată sub controlul trupele ruse şi care este menținută în funcțiune de personal ucrainean.

Riscul unei erori umane este ridicat din cauza stresului la care sunt supuși angajații complexului. Centrala Zaporojie furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei, dar Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică a peninsulei Crimeea ocupată.

Situația unității atomice este dezbătută într-o ședință a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. La București, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat că valorile de radioactivitate sunt normale atât în Ucraina, cât şi în România.

Un tribunal moscovit l-a condamnat pe jurnalistul de investigații Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare sub acuzația de ”înaltă trădare”, pentru că ar fi furnizat unui străin informații despre operațiunile armatei ruse în Siria și Africa.

Apropiații săi spun că, în realitate, gazetarul a dezvăluit eşecuri sau incidente jenante.

În vârstă de 32 de ani, tânărul va ispăşi pedeapsa într-o “colonie penitenciară cu regim sever”.

Sute de copii au murit de inaniţie în mai multe centre din Somalia. Statul african se confruntă cu foamete.

Pentru al 5-lea an la rând, regiunea Cornului Africii duce lipsă de precipitații. În ultimul deceniu, foametea a ucis un sfert de milion de oameni.

Brazilia sărbătorește ziua naţională, la 140 de ani de la proclamarea independenţei față de Portugalia. O grandioasă paradă militară este programată, miercuri, la Rio de Janeiro.

Canalul cultural al Televiziunii Române îşi va relua emisia după 10 ani de întrerupere.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, marţi, acordarea licenţei pentru difuzarea pe satelit şi în sistem digital terestru a TVR Cultural.

Într-un meci arbitrat de românul Istvan Kovacs, Dinamo Zagreb a produs prima surpriză a grupelor Champions League. Campioana Croaţiei a învins  Chelsea Londra cu 1-0. Englezii au avut câteva ocazii de gol, fără a le fructifica.

Chelsea a cheltuit în această vară aproape 300 de milioane de euro pe transferuri.

Deţinătoare a trofeului, Real Madrid a debutat cu o victorie clară, 3-0 pe terenul Celtic Glasgow.

Manchester City a reuşit scorul serii, 4-0 în deplasare la Sevilla, iar PSG a învins Juventus cu 2-1.

Sorții au stabilit, marți, meciurile din turul al treilea al Cupei României.

În această rundă, vor intra în competiție echipele din Liga a 2-a, printre care CSA Steaua și Dinamo. Cele 24 de meciuri sunt programate pe 14 septembrie.

CSA Steaua Bucureşti va întâlni echipa maghiară Ferencvaros în turul al doilea preliminar al competiţiei masculine de handbal EHF European League.

”Roş-albaştrii” vor juca prima manşă pe teren propriu, la 27 septembrie. Returul este programat în deplasare, pe 4 octombrie.

Traficul rutier va fi restricţionat, miercuri, pe mai multe porţiuni de drumuri judeţene şi comunale din judeţul Maramureş, pentru a face posibilă desfăşurarea celei de-a 55-a ediţii a Turului României.

Pe întreg traseul de deplasare, cicliştii aliniați la start sunt însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere.

Circulaţia pe drumurile din afara localităţilor va fi restricţionată pe banda de mers a caravanei cicliste, iar maşinile care vin din sens opus vor fi trase pe dreapta.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se va încălzi, astfel că, în cea mai mare parte a țării, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în zonele montane și submontane, în nord-vest, în centru și în extremitatea de sud-est, unde pe arii restrânse se vor semnala ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 29 de grade.

La București, vremea va fi în general frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, trecător cu unele înnorări mai ales după-amiaza, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în special ziua, când local se vor semnala ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în Munții Banatului. Temperatura aerului va fi în creștere față de intervalul precedent. Dimineața și noaptea, pe văi și în depresiuni, izolat se va semnala ceață.

Pe litoral, vremea va fi schimbătoare ca aspect. Cerul va fi temporar noros și trecător, vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 23 de grade, iar cele minime vor fi de 17…18 grade. Temperatura apei mării va avea valori de 22…24 de grade.

Ca efect al schimbărilor climatice, perioadele de caniculă și secetă vor deveni mai frecvente, mai intense și mai prelungite, avertizează Organizația Mondială pentru Meteorologie într-un raport publicat miercuri dimineață. Sute de milioane de locuitori ai planetei vor fi afectați.

Tot mai periculoasă devine combinația dintre temperaturile în creștere pe glob și poluare.