România va aștepta o decizie europeană de plafonare a prețului la gaze și abia apoi va finaliza, la nivel de guvern, ordonanța de urgență pe această temă.
Reuniți la Praga, liderii statelor comunitare – între care președintele Klaus Iohannis – discută subiectul crizei energetice.
Vineri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să prezintă propuneri concrete pentru plafonarea prețului la gaze.
Afișând un optimism moderat, Klaus Iohannis a opinat că România are șanse mari să fie primită în curând în spațiul de liberă circulație Schengen.
Zilele trecute, Comisia Europeană a dat undă verde candidaturii.
Săptămâna viitoare, experți de la Bruxelles vor vizita județele Arad și Timiș, Dacă România s-ar alătură clubului Schengen, controalele de la frontiera cu Ungaria ar fi eliminate.
Președintele Klaus Iohannis admite că actualul context – marcat de invazia militară rusă în Ucraina – este unul favorabil aderării României la Schengen, pe care autoritățile de la București o așteaptă de 11 ani.
La Praga, liderii europeni și câțiva aliați – unde și-au reafirmat solidaritatea cu administrația de la Kiev – caută să creioneze o nouă ordine mondială fără Rusia lui Vladimir Putin.
Într-un mesaj video difuzat în cadrul reuniunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat solicitarea ca țării sale să îi fie furnizate arme, pentru a putea lupta împotriva invadatorilor.
După ce Kremlinul a oficializat anexarea pe hârtie a regiunilor separatiste Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, Consiliul European a adoptat al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva regimului de la Kremlin.
Companiile europene nu le vor mai putea oferi rușilor servicii de transport – inclusiv pentru țiței -, dar nici asistență tehnică, financiară sau de brokeraj.
De asemenea, se impun restricții pentru importul din Rusia de țigări, cosmetice și materiale pentru bijuterii.
Primele inspecţii desfăşurate în această săptămână de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream în Marea Baltică ‘întăresc suspiciunile de sabotaj.
Potrivit Parchetului de la Stockholm, mai multe “detonări” au avariat conductele. Serviciile suedeze de informaţii au preluat conducerea anchetei, în legătură cu procurorul special şi diferite autorităţi.
Provocate de explozii de origine necunoscută la 26 septembrie, enormele scurgeri de gaz metan s-au diminuat treptat.
Suspectată că ar fi la originea sabotajului, Rusia a replicat săptămâna trecută, dând vina pe Statele Unite, care la rândul lor au negat orice responsabilitate.
—
Doi ruşi care au fugit de înrolare pe mare cer azil politic în Statele Unite ale Americii. Cei doi au traversat cu o barcă strâmtoarea Bering, ajungând în Alaska.
Ambii se află în custodia autorităţilor federale americane.
În punctul cel mai îngust, distanţa dintre Rusia continentală şi Alaska este de aproape 80 de kilometri.
Organizația Națiunilor Unite a reamintit că drama refugiaților nu se limitează doar la Ucraina.
Supraîncărcate, două ambarcațiuni cu migranți s-au răsturnat în largul coastelor Greciei. Cel puțin 20 de decese au fost confirmate.
Operațiunea de salvare a fost una dificilă.
—
Comitetul Nobel va acorda vineri, la Oslo, distincția pentru Pace.
În total, 251 de persoane şi 92 de organizaţii concurează pentru prestigiosul premiu în acest an.
Lista candidaturilor nu este una publică.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexei Navalnîi și activista suedeză de mediu Greta Thunberg se numără printre nominalizați.
În 2021, Nobelul pentru Pace le-a fost atribuit jurnalistei americane de origine filipineză Maria Ressa şi jurnalistului rus Dmitri Andreyevich Muratov “pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.
Joi, Nobelul pentru Literatură a fost obținut de scriitoarea franceză Annie Ernaux.
—
Numărul europenilor care admit că se confruntă cu probleme de sănătate mintală a crescut în timpul pandemiei de Covid, chiar şi după ridicarea restricţiilor sanitare.
Sondaje realizate în rândul a 200.000 de persoane au constatat că incidența depresiei s-a dublat (12,7%).
Totodată, în contextul crizei economice actuale, mai mult de jumătate dintre europeni spun că familiile lor se confruntă cu dificultăţi financiare.
—
La București, ministrul Internelor a apărat controversata licitație prin care Poliția Română cumpără 600 de autospeciale BMW.
Lucian Bode susține că achiziția – pe care a numit-o “corectă – are avizul Fiscului, instituția care avizează toate achizițiile publice.
Sindicaliștii din Poliție au acuzat că licitația a fost una “cu dedicație” pentru o firmă deținută de un apropiat al șefului statului.
Zilele trecute, Klaus Iohannis a cerut verificări, considerând că este inadmisibil ca numele său să fie atras în acest scandal.
Opoziția a anunțat o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne.
În replică, Lucian Bode a susținut că liderii Uniunii Salvați România știau care sunt specificațiile din caietul de sarcini al licitației.
Președintele USR, Cătălin Drulă, consideră că apărarea prin atac a ministrului nu se susține. Potrivit lui, Ministerul de Interne a avut un proiect amplu de modernizare și dotare, cu finanțare europeană, dar a ales să achiziționeze mașini ale căror indicații tehnice au fost stabilite apoi.
—
Teza de doctorat a premierului este vizată de o nouă plângere depusă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). La începutul anului, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că lucrarea lui Nicolae Ciucă include pasaje copiate pe zeci de pagini.
În altă ordine de idei, ministrul Internelor, Lucian Bode, a spus joi seară, într-un interviu tv, că îi dă în judecată pe cei care l-au acuzat că și-a secretizat teza de doctorat, asupra căreia planează de asemenea suspiciuni de furt intelectual.
Între timp, despre anunțata lui “toleranţa zero” față de plagiat, președintele Klaus Iohannis a spus că precizarea făcută de curând se referea la lucrări care vor fi elaborate de acum înainte, pentru că legea nu poate fi retroactivă.
—
Claudiu Buciu a pierdut în instanță funcția de primar al orașului timișean Lugoj şi-a schimbat domiciliul pentru câteva săptămâni, la începutul acestui an. Decizia judecătorilor este definitivă.
În prezent, fostul edil este consilier personal al primarului interimar Bogdan Blidariu.
—
Procurorii moldoveni l-au trimis în judecată pe fostul președinte Igor Dodon, acuzat că a primit finanțări ilegale.
Socialistul ar fi cerut și primit de la miliardarii Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov până la un milion de dolari, pentru a interveni în sprijinul lor la Moscova, unde erau vizați de anchete penale.
—
S-a stins din viaţă ultimul veteran de război al Forţelor Navale Române.
Viceamiralul în retragere Mircea Caragea avea 103 ani și, în tinerețe, a luptat împotriva sovieticilor în cel de-Al Doilea Război Mondial.
—
La Sibiu, este căutată o persoană care a furat din maşina Poliţiei. Autovehiculul era parcat în faţa sediului Inspectoratului sibian.
Din interior au dispărut un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei de acces şi două lanterne.
—
Primul agresor monitorizat cu brățară electronică de autorități și-a tăiat dispozitivul de la gleznă.
Cercetat inițial sub control judiciar pentru că și-a bătut partenera de viață, individul a fost reținut de polițiștii bucureșteni și a ajuns în arest preventiv.
Încălcarea ordinului de protecție provizoriu și distrugere sunt noile acuzații ce îi sunt aduse.
Proiect pilot, sistemul de monitorizare cu brățări electronice a fost lansat de curând în România.
—
Jurnalistul sportiv Daniel Scorpie a fost dat dispărut. Ultima dată, acesta a fost văzut marți după-amiază în cartierul cartier Militari.
Daniel Scorpie suferă de pierderi de memorie. Poliția a cerut ajutorul populației pentru găsirea acestuia.
—
Au fost momente de panică la Spitalul de Pediatrie din Galați, unde saloanele au fost invadate de un fum dens.
Cele câteva zeci de pacienți au fost evacuați temporar, joi, în curtea unității.
Pompierii au intervenit rapid. Un scurtcircuit a afectat un corp de iluminat din bucătărie.
—
Consiliul Județean Bacău va cumpăra Castelul Ghika din comuna Dofteana. Imobilul este monument istoric și ar urma să fie introdus în circuitul turistic cultural.
Pe vremea comuniștilor, imobilul a fost confiscat și a devenit, pe rând, spital TBC și internat pentru copii, iar de circa 20 de ani se află în proprietatea unei societăți comerciale.
—
Rețeaua de magazine Lidl retrage de la comercializare un sortiment de napolitane cu cremă cu aromă de alune de pădure, în care a fost detectată Salmonella Typhimurium.
Clienții care au cumpărat produsul din gama Tastino sunt îndemnaţi să nu-l consume și să-l returneze pentru a primi contravaloarea.
—
CFR Cluj s-a impus limită în deplasarea la Slavia Praga, scor 1-0, ardelenii obţinând prima victorie a sezonului în faza grupelor Conference League.
“Pentru mine, victoria cu Slavia Praga este o jumătate de minune”, a mărturisit antrenorul Dan Petrescu.
În schimb, FCSB a pierdut fără drept de apel pe terenul Silkeborg. Danezii controlat tot meciul și au câștigat cu 5-0.
FCSB a trimis în teren o echipă cu multe rezerve, o strategie pe care antrenorul Nicolae Dică a regretat-o după înfrângere.
—
A 13-a etapă a Superligii debutează vineri, de la ora 18:00, cu duelul dintre FC Voluntari și CS Mioveni.
De la ora 21:00, se confruntă FC Argeș și Universitatea Craiova.
—
Supus unei intervenţii chirurgicale în zona inghinală, fundaşul englez Kyle Walker speră să poată juca la Cupa Mondială.
Jucătorul lui Manchester City se află într-o cursă contracronometru pentru recuperarea fizică. Kyle Walker are 70 de selecţii pentru prima reprezentativă a Angliei.
—
Emma Răducanu nu va mai participa la turneul de tenis Transylvania Open. Britanica a anunțat că o accidentare la încheietura mâinii o forțează să se retragă de la competiția care debutează în weekend, cu calificările.
Luni, sunt programate primele meciuri de pe tabloul principal.
—
Venită din calificări, americanca Alycia Parks a reușit surpriza zilei la turneul de tenis feminin de la Ostrava (Cehia), eliminând-o pe grecoaica Maria Sakkari, o favorită a competiției de categorie WTA 500.
Jucătoarea din SUA a acces, astfel, în sferturi.
—
Festivalul filmului de animație ia startul în Capitală. Programul Animest include peste 300 de titluri.
Organizatorii anunță cea mai diversă selecţie din istoria festivalului.
—
O licitaţie dedicată celor 6 decenii de istorie a francizei cinematografice “James Bond” a adunat aproape 7 milioane de lire sterline.
O replică a mașinii Aston Martin, folosită pentru cascadorii în filmul “No Time To Die”, a fost vândută cu aproape 3 milioane de lire sterline.
—
Google și-a prezentat, joi, noua generație de telefoane Pixel 7, dotate cu sistemul Android 13 și cel mai nou procesor dezvoltat (Tensor G2). Prețurile de precomandă pornesc de la 600 de dolari. Compania a dezvăluit și Pixel Watch, primul său ceas inteligent.
—
Vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi variabil, cu înnorări în regiunile estice și sud-estice, unde doar cu totul izolat și trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei și pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 24 de grade. Pe alocuri, la începutul intervalului în Transilvania va fi ceață.
În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în Carpații Orientali și în estul Carpaților Meridionali, unde numai cu totul izolat va ploua, îndeosebi ziua. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în prima parte a zilei în zona Carpaților de Curbură, iar spre sfârșitul intervalului în Munții Banatului. Valorile termice vor marca o scădere ușoară față de intervalul precedent, cu precădere în masivele estice și sud-estice.
La București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 7…8 grade, mai scăzută în zona preorășenească.