Confidenţialitate

INFOMANIA • 7 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un cutremur puternic a zguduit, joi dimineață, provincia pakistaneză Baluchistan. Cel puțin 20 de persoane au murit, iar peste 200 au fost rănite, potrivit Reuters. Numeroase clădiri s-au prăbușit, în capitala Quetta. Printre victime se numără femei și copii. Bilanțul seismului, a cărui magnitudine a fost de 5,9 grade potrivit experților americani, ar putea crește, se tem autoritățile locale. Operațiuni de salvare sunt în plină desfășurare.

Reunit în ședință, miercuri seară, guvernul interimar a decis prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile. Masca de protecție a redevenit obligatorie în toate spaţiile publice deschise din localităţile unde incidenţa cazurilor de Covid depăşește pragul de 6 la mia de locuitori.

La momentul actual, 350 de localităţi se află în această situație, iar 10 oraşe au trecut de 10 la mie.

Excepție de la purtarea măștii pot face cei care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepţii se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică, prin hotărâri ale comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Sub pragul de 6 la mie, purtarea măștii este obligatorie în zonele aglomerate.

Potrivit autorităților medicale, masca și-a dovedit utilitatea. De asemenea, vaccinarea, distanțarea fizică și igiena personală contribuie la protecția față de Covid. Bilanțul epidemiologic a consemnat un nou record, de aproape 330 de decese Covid într-o singură zi.

Printre cei răpuși de coronavirus, un bebeluș din judeţul Suceava, care avea şi alte afecţiuni. Pe lista deceselor apar și doi adolescenți, care sufereau și de alte boli şi nu erau vaccinaţi. Autoritățile de la București au început discuțiile cu cele de la Budapesta pentru un eventual transfer de pacienți Covid în stare gravă. Ungaria este, deocamdată, singura țară cu care România poartă un dialog pe această temă. Numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 s-a menținut, miercuri, aproape de 15.000.

Șefa Institutului de Sănătate Publică a avertizat că nu suntem departe de pragul a 20.000 de infecții zilnice. “Depinde de ce facem în fiecare zi, depinde de cât de serioşi suntem în autoprotecţie şi protejarea celor din jur, depinde dacă mergem acum să ne vaccinăm”, a insistat Adriana Pistol.

“Este un război pe care îl vom pierde prin neimplicare şi prin neînţelegerea importanţei respectării măsurilor de protecție și a vaccinării”, a adăugat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid. Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, “nu avem cum să depăşim acest val patru cu pierderi mici dacă nu ne vom vaccina”.

Săptămânal, în România va fi emis un mesaj Ro-Alert despre importanţa respectării măsurilor de protecție împotriva infectării cu SARS-CoV-2, de informare doar din surse oficiale şi recomandarea de vaccinare anti-Covid. Un prim astfel de mesaj a fost transmis, miercuri, pe telefoanele mobile.

9 din 10 decese asociate Covid, săptămâna trecută, au fost consemnate în rândul persoanelor nevaccinate. De asemenea, aproape 74% din infecții s-au înregistrat în rândul celor care nu se imunizaseră.

Medicul Vasi Rădulescu – inițiator al platformei Leapșa de sănătate – consideră că se impune un nou lockdown, inclusiv pentru vaccinaţi. Potrivit lui, cele 331 de decese de miercuri nu reprezintă decât o mică parte din ce poate fi în perioada următoare. ”La noi, va merge doar cu măsuri dintre cele mai dure”, adaugă Vasi Rădulescu într-o postare online.

Campania de imunizare păstrează ritmul susținut din ultima perioadă, ca efect al numărului de infectări în creștere și al restricțiilor. 56.000 de doze au fost administrate în decurs de 24 de ore. Puțin peste 23.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Alte 30.000 au primit supra-rapelul. Mai multe puncte de imunizare au fost redeschise în țară. La centrul de imunizare al Spitalului CFR din Timișoara, există suspiciuni de așa-numită “vaccinare la chiuvetă”. Managerul unității a cerut ajutorul polițiștilor dupa ce a primit o astfel de informație. În mai multe cazuri, documentele de vaccinare ar fi fost acordate fără ca oamenii respectivi să se fi imunizat în realitate. Ofiterii de la Serviciul de Investigații Criminale încearcă să identifice cadrele medicale implicate. Poliţiştii atrag atenţia că folosirea unui certificat sanitar fals este faptă penală și se sancționează în consecință. În ultima perioadă, s-au înmulțit tentativele de înșelătorie pe rețelele de socializare, dar și numărul celor care cad în plasă, nevoiți astfel să se autodenunțe.

Decizia de a suspenda internările și operațiile care nu sunt urgente a atras numeroase critici. Organizațiile neguvernamentale consideră că pacienții cu afecțiuni cronice sunt abandonați de stat, ceea ce le poate agrava bolile.

Într-un interviu acordat Europa FM, Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viața, a propus ca soluție alternativă încheierea unor protocoale cu spitalele private.

La rândul său, instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu și a atras atenţia asupra consecinţelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor și a intervenţiilor chirurgicale.

Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a dat asigurări că persoanele cu afecţiuni care necesită tratamente şi monitorizare permanentă, controale obligatorii, proceduri de dializă sau oncologice vor beneficia în continuare de acestea. De asemenea, nu se va renunţa la internările şi operaţiile care nu pot fi amânate.

Social-democrații au cerut convocarea de urgență a Parlamentului pentru anularea ordinului emis de Departamentul pentru Situații de Urgență. Deputatul Alexandru Rafila consideră că supramortalitatea asociată Covid nu trebuie să devină un motiv de discriminare și acces îngreunat la tratament.

Presiunea în creștere pe instalațiile electrice a determinat conducerea Spitalului ”Babeș” din Timișoara să ceară ca o autospecială a pompierilor să fie prezentă în permanență în curtea instituției. Unitatea sanitară are autorizație pe sistemul de incendiu, dar cel electric este solicitat la maximum.

Cel mai recent incendiu s-a produs, vinerea trecută, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța în urma căruia au murit 10 persoane, 7 în ziua dezastrului și alte 3 ulterior.

Laboratorul farmaceutic american Johnson & Johnson a cerut autorizare în SUA pentru vaccinarea adulţilor cu o a doua doză a vaccinului său. Potrivit studiilor, supra-rapelul creşte semnificativ eficienţa serului la 6 luni de la administrarea primei doze.

Suedia a suspendat “ca măsură de precauţie” vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani. Autoritatea de sănătate publică de la Stockholm invocă riscul de inflamaţie cardiacă la tineri, admițând că probabilitatea acestui efect secundar este “minimă”.

Din Slovenia, unde a participat la un summit european informal, șeful statului a punctat coordonatele crizei politice de la București.  Potrivit lui Klaus Iohannis, orice persoană care strânge o majoritate poate fi desemnată ca premier. Președintele a admis că refacerea coaliției este dificilă, după ce USR a “abandonat” guvernarea și a votat pentru debarcarea executivului condus de liberalul Florin Cîțu.

Întrebat de ce a ales să convoace abia săptămâna viitoare consultări cu partidele parlamentare, Klaus Iohannis a răspuns că răgazul le va permite partidelor să renunțe la “țâfnă” și să coboare “cu picioarele pe pământ”, mai ales după ce a constatat “un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului”.

Președintele admite că nu are mari așteptări de la prima rundă de discuții la Cotroceni.

Invitatul serii de miercuri la Europa FM, vicepreședintele USR, Dan Barna, a amintit că actuala criză se poate debloca dacă liberalii și președintele Klaus Iohannis înțeleg că Florin Cîțu a fost “veriga slabă a coaliției”, iar o eventuală nominalizare a acestuia nu va fi acceptată. Potrivit fostului vicepremier, ceea ce a făcut diferența în guvernarea ultimului an a fost prezența miniștrilor USR în cabinet, precum Cristian Ghinea la Fonduri Europene – care a coordonat întocmirea Planului de Redresare și Reziliență, Claudiu Năsui – care a militat pentru debirocratizarea în relația antreprenorilor cu statul sau Stelian Ion de la Justiție – care a insistat pentru transparentizare decizională, ceea ce i-a atras destituirea și declanșarea crizei. Social-democrații vor un guvern de tehnocrați până la organizarea de alegeri anticipate.

PSD pare a fi marele câștigător al actualei crize, fiind creditat cu 35% din intențiie de vot, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP. PNL pierde electorat, până la un scor de 22%, în scădere cu 3 procente față de decembrie anul trecut, când au fost organizate ultimele alegeri. USR ar obține sub 10%, în scădere cu 5 procente. În schimb, AUR îşi dublează scorul electoral și urcă la 17%. Datele sondajului au fost culese prin interviuri telefonice de la 1204 persoane, eşantion reprezentativ. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus, minus 2,8% la un grad de încredere de 95%.

Sute de pelerini așteaptau, miercuri seară, să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană. În ciuda aglomerației, unii dintre cei prezenți nu purtau mască. Racla este curățată “din când în când”, potrivit preoților. Slujba de hram, programată pe 14 octombrie, se va desfășura cu un public restrâns.

Cu respectarea regulilor actuale, o nouă ediție a Salonului Auto București ia startul, joi, la Romexpo. Accesul se va face pe baza certificatului sanitar.

Din cauza contextului epidemilogic agravant, confederația sindicală Cartel Alfa a renunţat la mitingul programat joi în fața sediului Guvernului, de ziua internaţională a muncii decente. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții angajaților critică întreaga clasă politică pentru faptul că agenda acesteia nu este conectată la problemele reale ale cetăţenilor.

Persoanele cu dizabilităţi se plâng că indemnizaţia pe care o primesc este insuficientă, cu valori între 60 și 500 de lei. Potrivit Consiliului care reprezintă românii cu diferite grade de handicap, aceștia nu se pot descurca de la o lună la alta cu sprijinul financiar acordat de stat.

În Austria, partidele de opoziție cer demisia cancelarului Sebastian Kurz, bănuit că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire mediatică favorabilă. Partidul său conservator a cumpărat spațiu de reclamă într-un tabloid pentru a lăuda activitatea executivului. Birourile cancelariei de la Viena au fost percheziționate miercuri. Alte 9 persoane sunt vizate de anchetă.

Din cauza lipsei componentelor electronice, Uzina Dacia îşi întrerupe din nou activitatea. Aproape 11.000 de angajați ai fabricii din Argeș vor sta acasă vineri. Luni și marți nu s-a lucrat din același motiv. Criza componentelor electronice afectează întreaga industrie de profil, la nivel mondial.

Volvo Cars recheamă în service peste 460.000 de maşini, modele mai vechi, din cauza airbagurilor. În caz de accident, în loc să protejeze acestea pot deveni mortale.

Preţul gazelor naturale a continuat să crească pe pieţele europene, miercuri, până la 145 de euro pe megawat oră . Piața este agitată din cauza creşterii cererii, odată cu apropierea iernii.

O specie de mamifer primitiv, datând de la finalul Mezozoicului, a fost prezentată de o echipă româno-belgiană de arheologi, pornind de la o descoperire mai veche din zona Nălaţ-Vad, în judeţul Hunedoara. Kogaionon radulescui demonstrează diversitatea vechii faune din Țara Hațegului, care a trăit în urmă cu milioane de ani.

Nobelul pentru Chimie răsplătește în acest an eforturile a doi cercetători, un american și un german, pentru dezvoltarea unor catalizatori organici, un instrument ingenios pentru a construi molecule, în mod ieftin, sigur și prietenos cu mediul înconjurător. Joi, va fi cunoscut laureatul Nobel pentru Literatură. — O colecție rară de desene, schițe și picturi realizate de legendarul pugilist Muhammad Ali s-a vândut pentru aproape un milion de dolari. Licitația a fost organizată New York.

Naţionala feminină de handbal a României a învins reprezentativa Insulelor Feroe, scor 26-19, la Mioveni, în preliminariile Europeanului de anul viitor. Tricolorele au controlat jocul de la un capăt la altul. România va disputa următorul meci duminică, în deplasare, pe terenul Austriei.

Irina Begu s-a calificat în turul al doilea al turneului de tenis de la Indian Wells. Românca a trecut de franţuzoaica Fiona Ferro, scor 6-2, 7-6, după două ore şi 15 minute de joc. În runda următoare, Irina Begu o va întâlni pe elveţianca Jil Teichmann. Pe tabloul principal al competiției californiene mai sunt Sorana Cîrstea, Simona Halep şi Gabriela Ruse. Ultimele două vor juca împreună și în competiția de dublu.

Naționala de fotbal a României a ajuns la Hamburg, pentru meciul contra Germaniei din preliminariile Mondialului de anul viitor. Confruntarea este programată vineri seară, de la ora 21 și 45 de minute. Germania este lider al grupei, urmată de Armenia, România, Macedonia de Nord, Islanda și Liechtenstein.

Naționala Spaniei a învins, miercuri seară, selecţionata Italiei, scor 2-1, şi s-a calificat în finala Ligii Naţiunilor. — Flavius Stoican a preluat banca tehnică a echipei FC U Craiova. Postul de antrenor era liber după plecarea Adrian Mutu, ale cărui rezultate au dezamăgit. FC U Craiova și Flavius Stoican au semnat un contract valabil până la finalul sezonului.

Casa de discuri BMG a cumpărat catalogul muzical al cântăreței americane Tina Turner. Surse apropiate afacerii au declarat că înțelegerea valorează 50 de milioane de dolari. În vârstă de 81 de ani, Tina Turner a renunţat la concerte în 2009.

Chitarist al trupei americane Judas Priest, Richie Faulkner a suferit un anevrism aortic pe scenă în timpul unui concert. În vârstă de 41 de ani, artistul a fost operat pe inimă, de urgență, săptămâna trecută. Părţi ale pieptului său au fost înlocuite cu fragmente metalice.

Vremea va continua să se răcească, devenind deosebit de rece pentru această dată în sudul şi, local, în estul şi centrul ţării. Cerul va fi variabil în nordul, nord-vestul şi, parţial, centrul teritoriului şi mai mult noros în rest. Va ploua local în Banat şi Oltenia, pe arii mai restrânse în Dobrogea şi în zona de munte şi doar izolat în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla moderat şi cu intensificări în sudul, estul, nord-vestul şi centrul ţării, cu viteze în general de 45…55 km/h, local în Banat şi sudul Transilvaniei, peste 55-60 km/h, iar în sudul judeţului Caraş-Severin cu rafale de peste 90-100 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 19 grade în Crişana. Izolat, în nord şi centru, dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.

La București, valorile termice vor marca o scădere faţă de intervalul anterior, vremea devenind rece pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros, dar condiţiile de ploaie slabă, trecătoare, vor fi reduse. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare începând din a doua parte a zilei, cu viteze la rafală de 45…50 km/h. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 15 grade.

La munte, vremea va continua să se răcească, devenind deosebit de rece pentru această dată. Cerul va avea înnorări şi temporar se vor semnala precipitaţii, local în masivele sudice şi cu totul izolat în restul zonei montane. Vor fi ploi, însă la altitudini de peste 1700 m, se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va avea intensificări, viteze mai mari la rafală, în general de peste 90 km/h urmând a se înregistra în vestul Carpaţilor Meridionali, în special la altitudini mari.