Confidenţialitate

INFOMANIA • 7 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Criza facturilor la energie va fi dezbătută, luni, în Parlament, unde ministrul de resort este vizat de o moțiune inițiată de opoziție. Uniunea Salvați România consideră că, “păstorită” de Virgil Popescu, liberalizarea pieței gazelor și a electricității a fost un “un dezastru”.

USR acuză că noua ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la energie va produce efecte abia luna viitoare, iar românii vor primi din nou facturi aberante pentru consumul din ianuarie.

În apărarea sa, Virgil Popescu susține că românii au avut facturi mari, în noiembrie şi decembrie, din cauza furnizorilor, care fie nu şi-au actualizat aplicaţiile informatice, fie s-au grăbit să dea drumul la facturi.

Liberalul este criticat și pentru faptul că întârzie trimiterea în Parlament a legii offshore, care ar permite exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră.

Moțiunea simplă are șanse minime să fie adoptată miercuri. Aflați la guvernarea alături de liberali, social-democrații au anunțat că vor vota împotrivă.

Ministrul Agriculturii exclude o criză alimentare în România. Adrian Chesnoiu dă asigurări, totodată, că nu ne vom întoarce la raţionalizarea hranei, așa cum s-a întâmplat în comunism. “Se discută, se analizează soluţii, pentru a-i proteja pe români să-şi asigure coşul zilnic. În rest, că sunt şase, că sunt 8, că sunt 10, că sunt 15 sau 20, la finalul analizei, cu siguranţă vă vom prezenta aceste date”, a precizat ministrul.

La nivelul coaliției de guvernamânt sunt în analiză metode de intervenţie a statului pentru sprijinirea producătorilor şi consumatorilor.

Proprietarii de păduri şi păşuni protestează, luni, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Federația Nostra Silva reclamă subfinanţarea domeniului silviculturii.

Se amplifică criza din Uniunea Salvați România. Tabăra fidelă vicepreședintelui Dan Barna a decis declasificarea ședinței de joia trecută, în care președintele Dacian Cioloș a amenințat că demisionează dacă reformele propuse de el nu sunt aprobate. Ulterior, acesta a calificat drept ”complet false” informaţiile pe această temă.

Luni, este programată o ședință în care va fi supus votului planul lui Dacian Cioloș, care nu are majoritate în forul de conducere.

“Ce se întâmplă acum cu USR poate lăsa răni adânci şi mult dezgust celor care încă mai cred în noi”, a avertizat Clotilde Armand, primarul Sectorului bucureștean 1.

Bilanțul epidemiologic a inclus, duminică, 16.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2. În ultimele zile, gradul de pozitivare s-a menţinut la o treime din totalul testelor efectuate.

Toată ţara este în zona roşie, incidenţa medie la nivel naţional fiind acum de 18,28 la mia de locuitori.

La București, unde au fost depistate în jur de 8.000 de contaminări, rata de infectare a crescut spre 31 de cazuri la mia de locuitori, ceea ce reprezintă un record pentru Capitală.
Aproape 60 de oraşe şi municipii au incidenţa de peste 20 de cazuri la mia de locuitori, pe primul loc aflându-se oraşul ilfovean Otopeni (42,28).

Alte 80 de decese au fost asociate Covid. În spitale sunt jur de 11.000 pacienţi, din care 1.000 sunt la Terapie Intensivă.

Aproape 7.400 de doze anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore, din care puțin peste 200 au fost pediatrice, potrivit raportării de ieri. 4.700 de persoane și-au făcut supra-rapelul.

În weekend, România a depășit pragul a 8 milioane de persoane vaccinate cu schema completă.

Ministrului Sănătății estimează că, din aprilie, am putea ajunge la o stare de “normalitate” sanitară. Potrivit lui Alexandru Rafila, certificatul sanitar nu va mai fi necesar, din primăvară, în spaţiile publice. Ministrul mai crede că urgenţa de sănătate publică globală reprezentată de pandemie se va încheia în acest an.

Două petreceri private organizate în Târgu Mureş au fost întrerupte, în weekend, de poliţişti. La fiecare dintre evenimente participau zeci de persoane. Organizatorii petrecerilor au fost amendați.

Portugalia va elimina, începând de luni, restricţiile pentru călătorii care deţin un certificat sanitar european. Statul lusitan nu mai cere la graniță test Covid cu rezultat negativ.
Noua decizie a guvernului de la Lisabona urmează recomandările europene, pentru o coordonare mai bună a regulilor pentru călătoriile în spațiul comunitar.

Spitalele israeliene au înregistrat un număr record negativ de peste 1.200 cazuri grave de Covid. Unitățile medicale depun eforturi pentru a face față presiunii crescânde. În acelaşi timp, datele specialiștilor arată că valul Omicron pierde trepat teren în statul evreu.

Starea de urgență a fost instituită în capitala canadiana, Ottawa, unde continuă protestele camionagiilor față de restricțiile sanitare. Numărul șoferilor care demonstrează l-a depășit pe cel al polițiștilor. Blocada din centrul orașului durează de 10 zile.Vaccinarea este obligatorie pentru camionagii canadieni care efectuează curse în Statele Unite.

Poliţia turcă a arestat 5 persoane pe care le acuză că au râs pe reţelele de socializare de președintele Recep Erdogan, după ce au aflat că acesta s-a îmbolnăvit de Covid. Cel mai cunoscut nume de pe listă este cel al fostului înotător olimpic Derya Buyukuncu.

Liderul de la Ankara a mulţumit, într-un mesaj online, urărilor de însănătoşire grabnică pe care le-a primit.

O turistă a rămas blocată de viscol pe creasta Masivului Giumalău. Vântul foarte puternic a îngreunat misiunea salvamontiștilor suceveni. Rafale de vânt au depășit 100 de kilometri pe oră. În weekend, peste o sută de drumeți au fost salvați de pe diferite trasee montane din țară.

Autoritățile reiau apelul ca părinții să își supravegheze atent copiii să nu îi lase să se joace în apropierea cursurilor de apă. Doi frați din județul Neamț au murit după ce au căzut în râul Bistrița. Gheața s-a rupt sub greutatea lor. Cei doi micuți nu au putut putut fi salvați de medici.

În urmă cu două, un adolescent din județul Brașov a murit după ce a căzut cu bicicleta în Lacul Dumbrăvița.

Un șofer de microbuz din Hunedoara a fost amendat după ce, pe internet, s-au viralizat imagini în care acesta care trage şase sănii pe care se află copii şi adolescenţi. În vârstă de 34 de ani, tânărul a fost identificat rapid de polițiști.

În weekend, avalanșele au făcut victime în Austria, Elveția și Italia. În total, au fost raportate 10 decese.

Autoritățile de la București vor solicita aducerea în ţară a unui bebeluş român, spitalizat cu hemoragie craniană în Danemarca. Părinții copilului în vârstă de o lună au fost reţinuţi de autorităţile statului nordic sub suspiciune de agresiune, acuzație pe care cuplul o respinge. Micuțul se află în afara oricărui pericol.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, consideră că rudele din România ale copilului ar fi mai îndreptățite să aibă grijă de el decât să fie plasat într-o instituţie daneză sau îngrijit de o familie străină.

Totodată, se analizează și variantele de asistenţă pentru părinţii copilului, care vor rămâne custodia autorităților până se stabilește dacă micuțul s-a născut cu probleme medicale sau a fost victima unor violențe.

Românii pot investi, de luni, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani. Dobânzile anuale (de 4,5%, 5% şi 5,35%) sunt cele mai mari de la lansarea programului.

Titlurile de stat pot fi cumpărate fie de la Trezorerie, fie de la Poștă, fie online în perioada 7 – 24 februarie numai de persoanele fizice înregistrate în Spațiul Privat Vitual.

Fondurile obţinute vor finanţa deficitului bugetar şi vor refinanţa datoria publică. Anul trecut, mai mult de 1000.000 de români au investit peste cinci miliarde de lei în titlurile Tezaur.

Începe o nouă săptămână de eforturi diplomatice pentru a evita un război la granița dintre Rusia și Ucraina.

Preşedintele francez merge, luni, la Moscova. Emmanuel Macron va avea o întrevedere cu omologul său Vladimir Putin.

Cei doi lideri au discutat la telefon de trei ori în ultima săptămână.

Emmanuel Macron s-a consultat, duminică, cu omologul american, Joe Biden.

Marți, liderul de la Paris va fi la Kiev, pentru o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Tensiunile rămân puternice. Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au susţinut că au dovezi – fără a le fi prezentat – că Rusia va invoca cu “un fals atac ucrainean”, pretext pentru a invada teritoriul țării vecine.

Șeful Finanţelor germane a avertizat, duminică, că o agresiune a Rusiei asupra Ucrainei ar atrage după sine sancţiuni “cu o hotărâre virulentă”. Christian Lindner a refuzat să ofere exemple pentru a evita, potrivit lui, ca regimul de la Kremlin să se pregătească “din punct de vedere tactic”. Potivit ministrului german, țara sa ca susţine “un comportament consensual” în interiorul Uniunii Europene şi al NATO şi va respecta tot ceea ce se va decide în acest sens la nivelul celor două structuri.

Nu există vreun pericol ca România să fie “atrasă, în acest moment, într-un conflict militar cu Federaţia Rusă”, crede ministrul de Externe.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, o eventuală invazie a armatei ruse în Ucraina va primi un răspuns ferm. Pe de o parte, NATO va recurge la o consolidare “consistentă” a flancului estic. De cealaltă parte, Uniunea Europeană a pregătit “un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni” de sancțiuni la adresa Moscovei.

Ministrul Bogdan Aurescu a ținut să precizeze că România se află sub “o umbrelă de securitate extrem de puternică, care oferă toate garanţiile posibile pentru securitatea şi stabilitatea României şi a cetăţenilor săi, şi anume apartenenţa la NATO, la care se adaugă Parteneriatul strategic foarte puternic cu Statele Unite”.

Regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh din istoria Marii Britanii cu o domnie de 7 decenii. Startul festivităților a fost dat în cadru restrâns. Jubileul de Platină va fi celebrat în iunie.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron pe când avea 25 de ani, în 1952, la moartea timpurie a tatălui ei, regele George al VI-lea.

În îndelungata domnie, regina a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de Covid, având în subordine 14 premieri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson.

Într-un mesaj scris, Elisabeta a II-a le-a mulțumit, în weekend, supușilor.

Națiunea marocană este în doliu după moartea unui băiețel blocat, timp de 5 zile, într-un puţ adânc de 32 de metri, îngust şi greu accesibil, săpat lângă locuinţa familiei sale. Drama micuţului Rayan i-a ținut pe marocani cu sufletul la gură.

Însuși regele Mohammed al VI-lea i-a sunat pe părinţii îndoliați pentru a le transmite condoleanțe.

Islanda intenţionează să pună capăt, în următorii doi ani, vânătorii de balene în scop comercial. Cererea de carne scade continuu pe insulă, iar costurile vânătorii au sporit.

La momentul actual, Islanda, Norvegia şi Japonia sunt singurele ţări care permit vânătoarea de balene în scop comercial.

Autorităţile din Dubai plănuiesc să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 30% până la sfârşitul anului 2030. Planul face parte dintr-o strategie mai amplă, anunţată de Emiratele Arabe Unite în toamna anului trecut, ce are drept obiectiv atingerea neutralităţii în ceea ce privește poluarea până în anul 2050.

FCSB și U Craiova 1948 au remizat duminică seară, scor 2-2, în etapa a 24-a a Ligii 1. Gazdele au egalat în prelungiri din penalti.

FCSB ocupă locul secund în clasamentul momentului, menținându-se la 8 puncte distanță de liderul CFR Cluj.

Tot duminică, FC Argeș a învins cu 1-0 pe Academica Clinceni, “lanterna roșie” a primului eșalon fotbalistic autohnton.

Naţionala de fotbal a Senegalului a câştigat în premieră Cupa Africii pe Naţiuni după ce a învins Egiptul cu 4-2 la loviturile de departajare, în finala în care scorul a fost ”alb” (0-0) după 90 de minute şi după prelungiri.

”Leii din Teranga” îşi trec în palmares primul lor titlu continental, după ce au pierdut finalele din 2002 şi 2019. Egiptul a ratat şansa de a cuceri al optulea titlu de campioană a Africii, dar rămâne deţinătoarea recordului de 7 trofee continentale (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010).

În grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, CSM Bucureşti a învins fără emoţii pe formaţia croată Podravka Vegeta Koprivnica, scor 29-21 (19-10). Pe terenul Sălii Polivalente, jocul a fost la discreția campioanei României.

3 românce concurează, luni, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Maria Constantin evoluează la schi alpin, în proba de slalom uriaş. Natalia Ushkina participă în proba de 15 km individual a concursului de biatlon, iar Raluca Strămăturaru -la sanie feminin individual.

Duminică, Valentin Creţu (sanie), Paul Pepene (schiatlon), Daniel Andrei Cacina și Andrei Feldorean (sărituri cu schiurile de la trambulina normală) au avut evoluții modeste.

Cel puţin şase persoane au murit şi alte aproape 50.000 au fost strămutate din cauza unei furtuni tropicale care au măturat insula Madagasca. Ciclonul Batsirai pierde din intensitate, potrivit meteorologilor.

Vremea va fi în general închisă. Se vor semnala precipitații în vest, sud-vest, nord și centru și pe arii restrânse în rest. La munte vor predomina ninsorile, în Maramureș, Transilvania, precum și în zonele deluroase precipitațiile vor fi mixte, iar în celelalte regiuni vor fi mai ales ploi. Pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în zonele de munte, cantitățile de precipitații vor depăși 10…20 l/mp. Pe arii relativ restrânse, în primele ore ale intervalului, vor fi depuneri de polei. La munte vântul va avea intensificări, iar la altitudini de peste 1600 m va sufla tare, la rafală se vor depăși viteze de 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpada troienită și vizibilitatea foarte scăzută. Local și temporar vântul va avea intensificări și în restul teritoriului, în general cu viteze de 45…55 km/h. Valorile termice vor fi mai mari decât cele normale la această dată, astfel că, maximele se vor încadra între 2 și 11 grade.

La București, cerul va avea înnorări, iar seara vor fi condiții pentru ploaie slabă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 9…10 grade.

În zonele montane, cerul va avea înnorări și va ninge. Pe alocuri, cantitățile de precipitații vor depăși 10…2o l/mp. Vântul va avea intensificări, iar la altitudini de peste 1600 m va sufla tare, la rafală se vor depăși viteze de 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpada troienită și vizibilitatea foarte scăzută. Valorile termice nu vor varia notabil față de intervalul anterior.