Primele teste de salivă pentru preșcolari și elevi au depistat, luni, aproape 90 de posibile contaminări cu SARS-CoV-2. Rezultatele trebuie confirmate de analize PCR sau antigen. O singură infecție mută cursurile unei clase în online.
La momentul actual, doar puțin peste 200 de școli din țară și-au asumat misiunea de a face testele de salivă în cabinetele medicale. În restul cazurilor, părinții trebuie să testeze copiii.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, mizează pe responsabilitatea și buna credință a acestora, dar și a dascălilor, întrucât “testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie”.
Peste 6 milioane de teste de salivă au fost livrate școlilor pentru această săptămână. Între timp, tipic românesc, unele dintre ele se vând pe internet.
—
Rezultate prealabile ale secvențierii realizate în cazul rugbistului din Baia Mare sugerează că acesta este “foarte probabil” infectat cu varianta Omicron. Sportivul este vaccinat și asimptomatic.
Omicron a fost confirmat, în weekend, la alte două persoane repartiate alături de acesta din Africa de Sud, o femeie din Brașov și un bărbat din Bârlad. Ambii sunt izolați.
Autoritățile au raportat, luni, 800 de noi infecții cu varianta Delta, la 17.000 de teste efectuate.
Alte 54 decese au fost asociate Covid în România. 881 de pacienți sunt internați la ATI.
Doar județul Arad mai are o rată peste 2 contaminări la mia de locuitori.
Raportarea de luni a inclus și 10.000 de persoane nou-vaccinate.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila participă, marți, la o reuniune europeană. Controlul tulpinii Omicron se află pe agendă.
Datele preliminare sugerează că noua variantă se transmite mai uşor decât Delta și are o rezistenţă sporită la actualele vaccinuri.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat noile reguli sanitare la graniță. Toate persoanele care vin din afara Uniunii Europene trebuie să prezinte la frontieră rezultatul negativ al unui test PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.
Suplimentar, cei nevaccinați trebuie să stea în carantină 10 zile. De asemenea, persoanele care se întorc din state ale blocului comunitar trebuie să prezinte certificatul sanitar sau, dacă nu au acest document, un test PCR cu rezultat negativ.
CNSU a introdus mai multe excepții de la regula carantinării. Lista include copii, studenți, diplomați, sportivi, artiști și persoane aflate în tranzit.
Din 20 decembrie, va fi introdus și formularul de monitorizare a pasagerului, gândit să ușureze anchetele epidemiologice.
—
De marți, Marea Britanie solicită test Covid cu rezultat negativ la graniță, inclusiv pentru persoanele vaccinate, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire. Regatul Unit adaugă Nigeria pe lista roşie alături de Africa de Sud şi alte ţări africane. Peste Ocean, varianta Omicron a fost detectată în cel puţin 15 state americane.
În metropola New York, din 27 decembrie devine obligatorie vaccinarea pentru toţi angajaţii din sectorul privat, după modelul celor din instituțiile publice.
—
Un român din patru consideră că nu are rost să mergi la medic dacă nu te doare nimic, indică Barometrul de sănătate publică. 18% dintre cei care au răspuns sondajului s-au declarat ferm împotriva vaccinării. Pentru 6 din 10 români principala de informații medicale o reprezintă medicul de familie, în timp ce 25% se “documentează” de pe internet.
—
46% dintre copii spun că sunt bătuți sau loviți în familie, relevă un sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii România. Procentul este mai ridicat decât cel al părinților care recunosc că le aplică pedepse corporale copiilor (28%). În cadrul studiului, 3 din 100 de adolescenți au mărturisit că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
—
Într-un răspuns evaziv, Poliția Sibiu a explicat de ce nu i-a amendat pe președintele Klaus Iohannis și pe soția acestuia pentru că n-au purtat mască în public. Polițiștii au invocat un articol dintr-o hotărâre a Consiliului Județean pentru Situații de Urgență care menționează ”activităţi în spaţii publice deschise”, precum cele sportive, practicate “în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”. La 10 octombrie, Klaus şi Carmen Iohannis au participat la redeschiderea Catedralei Evanghelice din Sibiu, fără a purta masca de protecţie. Un cetățean a reclamat situația, pe motiv că legea trebuie să fie aplicată tuturor, indiferent de statut.
—
Sindicatul Europol dezvăluie cazul unui polițist amenințat cu moartea de patronii unui restaurant din localitatea mehedințeană Strehaia, unde agentul a descins și a oprit o petrecere. Dosarul a fost deschis la şapte luni de la producerea faptei, deşi poliţistul şi-a anunţat superiorii cu privire la cele întâmplate.
—
Salvamontiștii le cerut turiștilor să fie atenți la vipere chiar dacă în zonele montane a nins. Un bărbat a fost atacat de un astfel de șarpe în regiune de creastă a Pietrei Craiului, fiind salvat de un sportiv care se antrena în zonă și care l-a ajutat să coboare de pe munte.
—
La Arad, jandarmii au intervenit pentru imobilizarea unui câine agresiv din rasa Amstaff, care intrase în curtea unei femei. Animalul a fost transportat la adăpostul specializat din oraş.
—
Luni, s-a deschis traficul pe tronsonul Târgu Mureș-Ungheni din Autostrada Transilvania, în lungime de puțin peste 4 kilometri și jumătate. Ministerul Transporturilor a ținut să precizeze că, la acest moment, în România se circulă pe aproape 948 km de autostradă.
—
Cel mai important producător autohton de îngrășăminte chimice, Azomureș a anunțat că își va opri temporar activitatea. Conducerea combinatului cu 2.500 de angajați invocă prețurile mari la gaz și energie electrică. Potrivit Azomureș, la nivel european și alte platforme industriale au oprit total sau și-au restrâns foarte mult activitățile de producție.
—
Experții au descoperit că substanţa activă Sildenafil, utilizată pentru tratarea disfuncţiei erectile şi a hipertensiunii pulmonare, a generat rezultate pozitive în prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer. Au fost analizate datele medicale obţinute de la peste 7 milioane de pacienţi.
—
În premieră pentru istoria Germaniei, noul guvern va avea un număr egal de bărbați și femei. Cabinetul condus de social-democratul Olaf Scholz ar putea fi învestit mâine, având ca primă misiune gestionarea noului val pandemic. Verzii au dat unda verde finală acordului de coaliţie tripartită cu social-democraţii şi liberal-democraţi.
—
Uniunea Europeană a denunțat sentința “politică” de închisoare dictată de regimul militar din Myanmar împotriva fostului lider Aung San Suu Kyi. Blocul comunitar a cerut eliberarea “imediată şi necondiţionată” a tuturor deţinuţilor politici din statul asiatic, precum şi a tuturor persoanelor deţinute arbitrar după lovitura de stat din februarie.
Aung San Suu Kyi a fost condamnată la 4 ani de închisoare, dar verdictul a fost înjumătățit după câteva ore, fiind găsită vinovată de incitare la “tulburări publice”.
După ce armata a preluat puterea în Myamnar, peste 1.300 de contestatari ai loviturii de stat au fost uciși.
—
Președintele american și cel rus au programate convorbiri, marți, în regim de videoconferinţă. Relaţiile dintre cele două mari puteri se află într-unul din cele mai “reci” puncte din ultimii ani. Joe Biden și Vladimir Putin ar urma să îşi clarifice interesele în mai multe chestiuni, precum flancul estic al NATO.
Administrația de la Washinton și-a reafirmat susținerea pentru Ucraina, a cărei frontieră cu Rusia este presată militar. Kremlinul a anunţat că nu se aşteaptă la ”progrese majore” în dialogul bilateral, criticând retorica americană agresivă.
—
Rusia trimite un miliardar japonez, marți, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o călătorie ce se înscrie în eforturile Moscovei de a se impune pe piaţa profitabilă a turismului orbital. Zborul, al cărui punct de plecare este cosmodromul Baikonur din Kazahstan, este efectuat într-un moment crucial pentru industria aerospaţială rusă, concurată de jucătorii privaţi americani. Anul trecut, compania SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a început să transporte pasageri pe ISS, punând capăt monopolului profitabil deţinut anterior de agenţia spaţială rusă (Roscosmos).
—
Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma a provocat pagube de aproape un miliard de dolari. Aproape 2.900 de clădiri au fost afectate de lavă. Erupţia vulcanului, care continuă de 11 săptămâni, nu dă semne de domolire.
—
Statele Unite ale Americii au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, programate în februarie. Administrația de la Washington nu va trimite vreun reprezentant în China, din cauza ”genocidului în curs şi a crimelor împotriva umanităţii comise în regiunea Xinjiang”.
—
La Mondialul de handbal feminin, România și Norvegia (campioana europeană en titre) se confruntă marți seară, de la ora 21 și 30 de minute. Ambele echipe sunt calificate în grupele principale ale competiției din Spania. Antrenorul Adrian Vasile le-a cerut elevelor sale “60 de minute la potenţial maxim”.
Echipa României bifează a 25-a participare la Mondiale, fiind în continuare singura reprezentativă care a participat la toate ediţiile.
—
În Liga 1, FC Botoșani – Universitatea Craiova au remizat luni seară, scor 2-2. Meciul a fost marcat de greșeli de arbitraj. Ambele echipe sunt rivale pentru un loc de playoff.
Tot luni, Gaz Metan Mediaş a învins FC Argeş cu 2-1. Victoria a fost obținută în prelungiri (‘90+4). Raul Şteau a marcat primul gol în Liga 1.
—
Ion Țiriac a anunțat, luni, vânzarea turneului de la Madrid. Compania Super Slam Ltd, deținută de omul de afaceri român, a ajuns la un acord cu IMG, care mai are în portofoliu turneul de la Miami, alături de unele mici turnee din circuitele ATP și WTA. Cifrele tranzacției n-au fost dezvăluite. În 2021, Madrid Mutua Open a avut premii în valoare totală de aproximativ 6 milioane de euro.
—
Campioană la US Open în 2019, Bianca Andreescu a anunţat că nu va participa la Openului Australiei (17-30 ianuarie 2022), jucătoarea canadiană precizând că are nevoie de timp pentru a se reface fizic şi mental după doi ani dificili, marcaţi de pandemie.
—
Vremea va fi închisă și temporar se vor semnala precipitaţii în toate regiunile, iar cantităţile de apă vor depăși 10…15 l/mp și pe arii restrânse, în special în jumătatea de sud-est, 20…30 l/mp. În zonele de deal și de munte și local în centrul, nordul și nord-estul ţării vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare și lapoviţă, iar în regiunile sudice și sud-estice vor predomina ploile. Se va forma polei pe arii restrânse în Transilvania și în Moldova. În zona montană și submontană, stratul de zăpadă nou depus va fi pe alocuri consistent. Începând din a doua parte a zilei, vântul se va intensifica la munte, în est, în sud-est și în extremitatea sud-vestică, cu viteze în general de 45-55 km/h; pe crestele montane și pe alocuri în Moldova va fi viscol. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 și 10 grade, ușor mai ridicate în Dobrogea, până spre 13…14 grade. Izolat se va semnala ceaţă.
La București, vremea va fi închisă. Temporar va ploua, iar cantităţile de apă vor putea depăși 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări mai ales spre seară. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade.
La munte, vremea va fi închisă, temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare și lapoviţă, stratul de zăpadă nou depus va fi pe alocuri consistent, iar cantităţile de apă vor depăși 20…25 l/mp. Începând din a doua parte a zilei, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 45-55 km/h, iar în zona înaltă va fi viscol. Valorile termice vor fi în scădere ușoară.