Guvernul ar urma să aprobe, luni, ajutoare pentru familiile îndoliate de incendiul produs, vineri, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. 7 pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă, arși de vii.
Premierul Florin Cîțu a susținut, duminică, că actualul Guvern are “responsabilitatea de a corecta greşeli” făcute în ultimii 30 de ani.
8 specialiști de la Institutul național pentru securitate minieră și protecție antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani s-au alăturat anchetei. Rezultatele verificărilor făcute de aceștia vor fi cunoscute abia anul viitor. Saloanele au fost mistuite de flăcări.
Prim-vicepreşedinte al PNL, Rareş Bogdan consideră că Florin Cîțu nu are de ce să își dea demisia ca urmare a incendiului de la Constanța, întrucât nu el este cel care a autorizat funcționarea respectivei unități medicale.
În 2013, premierul Letoniei și miniștrii săi își prezentau demisiile de onoare după surparea acoperișului unui supermarket în capitala Riga. 54 de oameni au murit atunci. Mai apoi, în 2015, sub presiunea unor ample proteste de stradă, premierul Victor Ponta a demisionat după incendiul din clubul Colectiv, o tragedie în care au murit 64 de tineri, care a demonstrat încrengăturile corupției din România.
Incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este doar cel din urmă, după cele de la Spitalul din Piatra Neamț și de la Institutul bucureștean “Babeș”.
Sindicaliștii Sanitar au programat, luni, un protest în fața sediului Guvernului.
În lipsa demisiei de onoare, Florin Cîțu și cabinetul său, rămas în minoritate după retragerea USR, are de trecut, marți, testul moțiunii de cenzură inițiate de opoziția social-democrată. Calculele matematice arată că executivul va fi destituit. Premierul spunea, duminică, că abia după moțiune pot începe discuții despre o eventuală refacere a coaliției.
În altă ordine de idei, Florin Cîțu consideră că deciziile luate în ultimele zile în contextul pandemiei nu reprezintă restricţii, acestea fiind luate la propunerea specialiştilor. Introducerea certificatului sanitar permite va activitățile economice să continue în România, a precizat premierul.
În peste 40 de orașe, incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 depășește pragul de 6 la mia de locuitori. În toate acestea, dar și în numeroase alte localități aflate în aceeași situație, după ora 20.00, pot circula liber doar cei care prezintă dovada imunizării prin vaccinare sau trecere prin boală. Ceilalți trebuie să aibă declarație pe proprie răspundere și să ofere un motiv întemeiat pentru deplasare. De asemenea, certificatul sanitar permite accesul în localuri, la teatru, la cinema sau la sala de sport.
—
Guvernul va trimite în Parlament, săptămâna aceasta, proiectul care va obliga angajații nevaccinați din sănătate, asistență socială și educație să se testeze periodic pe proprie cheltuială. Potrivit inițiativei, contractul de muncă se suspendă pe 30 de zile pentru cei care refuză. După alte 30 de zile, aceștia sunt dați afară. Premierul Florin Cîţu a spus că legea poate fi îmbunătățită în Parlament.
Autoritățile au raportat, duminică, aproape 8.700 de noi cazuri și 150 de decese asociate infecției cu SARS-CoV-2. Mai mult de 1.400 de pacienţi Covid sunt la terapie intensivă, dintre care 21 de copii. În ultima săptămână, media zilnică a contaminărilor trecut de 10.000, față de cele 6.500 din săptămâna precedentă.
La nivelul întregii țări, sunt libere 8 paturi ATI Covid libere, altele decât cele rezervate pacienţilor cu condiţii speciale.
Tot mai mulți pacienți ajung cu insufiență respiratorie severă la Institutul Nasta din București, astfel că au fost amplasate paturi pe holurile unității.
—
Ministrul Educației a anunțat că, de luni, încep controale în școli. Se verifică respectarea normelor sanitare în vigoare. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, în perioada imediat următoare vor fi cumpărate teste de salivă pentru elevi și profesori.
Peste jumătate de milion de studenți încep, de luni, cursurile. Mai mult de jumătate dintre universități vor funcționa în sistem hibrid, cursurile fiind predate online, iar seminariile fiind organizate cu prezență fizică. Cazarea şi activităţile studenţilor se desfăşoară în condiţii speciale.
—
Alte peste 30.000 de doze anti-Covid au fost administrate în România, conform raportării de duminică. Jumătate au reprezentat supra-rapelul. La acest moment, 29% din populație are schema imunizării complete.
Agenţia Europeană pentru Medicamente își va face cunoscută, luni, opinia față de supra-rapelul anti-Covid, pe care multe țări – între care România – au început să îl administreze. Din afara blocului comunitar, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Israelul au aprobat deja administrarea dozei suplimentare, chiar dacă în rândul oamenilor de ştiinţă nu există deocamdată un consens în legătură cu necesitatea acesteia.
Guvernul statului evreu sporește presiunea asupra cetăţenilor, pentru a-i determina să accepte şi al treilea vaccin, pe fondul creşterii numărului de infecţii. De duminică, certificatul sanitar – documentul care facilitează accesul la viaţa publică – este valabil doar cel mult 6 luni după vaccinarea cu cea de-a doua doză.
În Israel, toţi cetățenii, începând de la vârsta de 3 ani, trebuie să facă dovada vaccinării, a recuperării după boala Covid sau a testului negativ dacă doresc să participe sau să asiste la evenimente sportive şi culturale, să aibă acces în sălile de fitness, muzee, restaurante, universităţi sau la conferinţe.
Croaţia se alătură, săptămâna aceasta, țărilor care vor impune vaccinarea sau testarea periodică pe proprie cheltuială a angajaților din sănătate şi din sectorul asistenţei sociale. Cei care refuză riscă suspendare contractelor de muncă și, în cele din urmă, concedierea. De luni, certificatul sanitar este obligatoriu pentru pacienţii care nu necesită tratamente de urgenţă în Croația.
—
Sezonul premiilor Nobel debutează luni. Peste 300 de candidaturi au fost înregistrate, reunind mai mult de 230 de persoane şi 95 de organizaţii, între care cea Mondială a Sănătăţii, pentru rolul avut în coordonarea reacţiei globale la pandemia de coronavirus.
—
Afaceristul Dan Petrescu se afla în avionul privat prăbușit, duminică, în apropiere de orașul italian Milano, relatează Corriere della Sera. La bord mai erau soția miliardarului, băiatul acestora și alte 5 persoane. Cu toții au murit în accident. La 5 minute după decolare, aparatul de mici dimensiuni a lovit o clădire aflată în renovare. Un martor a povestit că avionul avea unul dintre moatore în flăcări şi a căzut în picaj. Procurorii italieni au găsit cutia neagră a aparatului.
Descris de Ziarul Financiar drept unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri, Dan Petrescu avea 68 de ani şi deţinea active în domeniul imobiliar.
—
Tânărul contrabandist împușcat în cap, duminică, de un polițist de frontieră la Botoșani sub supravegherea medicilor. Potrivit anchetatorilor, în timp ce era urmărit, bărbatul ar fi vrut să îl lovească cu maşina pe agent, moment în care asupra vehiculului s-au tras focuri de armă.
—
Odată cu finalizarea fuziunii, USR PLUS revine la denumirea de USR şi la vechea siglă, conform unei decizii a Congresului din weekend. Președinte al formațiunii este Dacian Cioloș, a cărui echipă nu a obținut totuși majoritate în Biroul Permanent Național al partidului, forul de conducere al USR.
—
Fost președinte al PNL, Ludovic Orban nu exclude varianta unei plecări din partidul pe care l-a condus. Recentul congres al formațiunii, despre care susține că a fost marcat de fraude, l-a “marcat profund” şi l-a făcut pentru prima oară să se întrebe dacă mai are ce să caute în “această gaşcă”.
—
Miniştrii Energiei din țările exportatoare de petrol se reunesc, luni, în încercarea de a elibera o piaţă supraîncălzită. Perturbările de aprovizionare şi revenirea cererii după pandemia de coronavirus au împins preţul barilului de petrol peste pragul de 80 de dolari. Creșterea cotaţiilor petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani este agravată de o triplare a preţurilor la gaze naturale, ca urmare a producţiei reduse.
În ultimii ani, ţările din OPEC+ au redus livrările pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta. Mai apoi, pandemia de Covid a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.
—
Aproape 200 de militari vor fi detaşaţi, de luni, în Marea Britanie pentru a asigura livrarea de combustibil către benzinării, afectate de penurie ca urmare a lipsei şoferilor de camioane şi a cumpărăturilor din panică. Guvernul de la Londra este dispus să autorizeze de îndată până la 300 de şoferi străini de camioane cisternă, acordându-le vize de muncă temporare.
În ultima săptămână, s-au format cozi lungi în faţa benzinăriilor, fiind raportate și conflicte între şoferi aflaţi la capătul răbdării.
—
Mai mulţi lideri de stat și celebrități au ascuns bunuri de valoare prin societăţi offshore, pentru a evita plata taxelor, dezvăluie o anchetă realizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. “Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de ziatiști, se bazează pe aproape 12 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare. Pe lista evazioniștilor apar premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, alături de cântăreaţa columbiană Shakira și de fotomodelul german Claudia Schiffer.
—
Universitatea Craiova a învins cu 2-0 pe FC U Craiova duminică seară, pe Stadionul ”Ion Oblemenco”, într-un duel al orgoliilor între cele două echipe din Bănie. Întrucât partida a fost considerată una de risc, efectivele de ordine publică au fost sporite. La începutul partidei, jocul a fost întrerupt pentru câteva minute, după ce suporterii oaspeţilor au aruncat cu torţe şi fumigene pe teren. Jucătorii lui FC U Craiova nu au reușit vreun şut pe poartă în acest meci.
Tot duminică, FC Voluntari a bătut Farul Constanţa cu 1-0, iar CFR Cluj – s-a impus cu 2-1 în fața Gaz Metan Mediaş.
Luni, de la 20 și 30 de minute, se joacă Academica Clinceni – FC Botoşani.
—
Echipa feminină a României a obţinut medalia de argint, duminică, la Campionatul European de tenis de masă de la Cluj-Napoca. România, care era deţinătoarea precedentelor două trofee continentale, a fost învinsă de Germania în finală, scor 3-1. Dana Dodean a anunțat că se retrage de la națională pentru a se dedica familiei.
—
Câştigător al ultra-maratonului din Anzii Cordilieri, Iulian Rotariu revine, luni, în țară. Pompierul din Botoşani va fi aşteptat la aeroportul Otopeni de colegi de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Iulian Rotariu a încheiat cursa istovitoare cu un timp record, de 23 de ore, 32 de minute şi 30 secunde.
—
Principală favorită a turneului de la Indian Wells, Aryna Sabalenka a fost nevoită să declare forfait, întrucât a fost infectată cu SARS-CoV-2. Jucătoarea bielorusă în vârstă de 23 de ani și ocupantă a locului secund în clasamentul WTA completează lista marilor absențe de la competiția americană, precum australianca Ashleigh Barty (1 WTA), japoneza Naomi Osaka (7 WTA) sau americanca Serena Williams (40 WTA). La Indian Wells, va participa Simona Halep, care coboară, de luni, pe locul 17 WTA.
—
Vremea va fi în general frumoasă, iar în regiunile vestice şi nord-vestice va continua să se încălzească, devenind caldă pentru prima decadă a lunii octombrie. În estul şi în sud-estul ţării, cerul va fi temporar noros, dar numai cu totul izolat, în special pe litoral, vor fi posibile ploi slabe sau burniţă, iar în restul teritoriului se va menţine mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului, iar trecător în zona Carpaţilor Meridionali şi în nordul Moldovei. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 şi 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat şi Crişana. Dimineaţa, pe arii restrânse, va fi ceaţă.
La București, vremea va fi în general frumoasă, cu valori termice apropiate de cele normale la această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade. Dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţă.
La munte, vremea va fi în general frumoasă şi va continua să se încălzească uşor îndeosebi în masivele din jumătatea de vest a teritoriului. În Carpaţii Orientali şi în estul Carpaţilor Meridionali, cerul va fi temporar noros, dar probabilitatea pentru burniţă sau ploi slabe va fi redusă, iar în restul masivelor se va menţine mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în Munţii Banatului, iar trecător şi în Carpaţii Meridionali. Dimineaţa, dar mai ales spre sfârşitul intervalului, pe arii restrânse, va fi ceaţă sau nebulozitate joasă stratiformă.