Cu o magnitude stabilită la 5,4 pe Richter, cutremurul de joi dimineață a redeschis discuția despre clădirile care stau să se prăbușească în București.
În ultimii 8 ani, municipalitatea a început consolidarea câtorva astfel de imobile. Șantierele s-au blocat între timp.
În acte, există 1.000 de clădiri încadrate în categoriile de risc seismic. Aproape 400 dintre ele sunt incluse în cea mai periculoasă clasă, fiind marcate cu bulină roșie. În condițiile în care Primăria Capitalei nu expertizează suficient, numărul acestora ar putea fi mai mare.
În mandatul de primar Gabrielei Firea, s-au consolidat 4 clădiri din Centrul Vechi. Anul acesta, Compania Municipală de Consolidări a intrat în faliment.
Actualul edil, Nicușor Dan, promite că, anul viitor, vor fi începute 40-50 de proiecte de punere în siguranță, pentru care a cerut finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ingineri constructori consultați de portalul Spotmedia susțin că, din punct de vedere tehnic, este mult mai ușor să construiești o clădire nouă decât să consolidezi una șubredă.
La Europa FM, secretarul de stat Raed Arafat a spus că românii nu vor primi mesaje Ro-Alert despre iminența unor cutremure și nici nu este de acord cu cele trimise de Android posesorilor de telefoane cu acest sistem de operare.
Potrivit lui, nu ar fi suficient timp să ne pregătim corespunzător și riscăm să declanșăm o panică în mulțime sau să fim prinși în locuri periculoase.
Un ghid pentru scenarii de cutremur este de găsit online.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență ne-a mai spus că rucsacul său în caz de urgență conține o rezervă de apă cel puțin pentru 3 zile, conserve și mâncare neperisabilă.
Lanterna este obligatorie, iar cei aflați sub tratament trebuie să aibă medicamente pentru 3 zile, care să nu fie expirate.
—
Guvernul va insista ca micro-hidrocentralele construite în arii protejate să fie finalizate și puse în funcțiune. Curtea Constituţională a admis, săptămâna aceasta, o sesizare a Uniunii Salvați România, prin care partidul de opoziție contesta legea adoptată de Parlament.
Premierul Nicolae Ciucă spune că decizia CCR s-a referit la procedura prin care proiectul a trecut de legislativ, nu la conținutul acestuia.
Zilele acestea, producția de energie electrică prin hidrocentrale a scăzut însa în România, ca o consecință a reducerii nivelurilor de apă din lacurile de acumulare și a debitului mai mic al Dunării.
Estimările meteo pentru această lună nu sunt îmbucurătoare pentru industria energetică. Ploile vor lipsi în multe zone.
Prin urmare, producția de cărbune pentru energia electrică a sporit.
Autoritatea de Reglementare în Energie a amendat Tinmar Energy și alte două companii afiliate pentru că au emis către clienți notificări despre întreruperea furnizării electricității, fără a avea acest drept.
—
Medicii de familie spun că se confruntă cu tot mai multe cazuri de viroze respiratorii. Numărul de îmbolnăviri a crescut semnificativ. Nu doar copii sunt răciți, după cum ne-a precizat Sandra Alexiu, șefa Asociației Medicilor de Familie București–Ilfov.
Nu există tratament care să omoare virusurile, așa că, în cazul virozelor, trebuie administrate medicamente care combat simptomele, precum febra sau gâtul roșu. Aerosolii pot face mai mult rău decât bine dacă nu există răceală la nivelul plămânilor.
Între timp, gigantul farmaceutic Pfizer și partenerul său german BioNTech pregătesc prima fază a unui studiu pentru un vaccin, pe bază de ARN mesager, care combină protecţia contra gripei, dar şi a Covid. Și alte companii americane, precum Moderna și Novavax, testează vaccinuri similare.
—
Legitimat la echipa harghiteană de fotbal Loki SC, juniorul Aron Timar a murit după ce i s-a făcut rău la finalul unui antrenament.
Jucătorul avea doar 12 ani și urma să participe la Cupa Satelor. Medicii de pe ambulanța sosită la fața locului nu l-au mai putut salva. Federația Română de Fotbal a transmit condoleanțe familiei îndoliate.
—
La Turda, părinții unui bebeluș vor da în judecată o asistentă care i-a administrat micuțului o injecție cu adrenalină.
Copilul a fost transferat Cluj-Napoca, unde rămâne sub monitorizare medicală. Asistenta a fost concediată, fiind la a doua greșeală.
—
Polițiștii arădeni fac verificări după ce un elev a mers la şcoală cu un cuţit de mici dimensiuni. A fost sesizată şi Protecţia Copilului.
Săptămâna aceasta, într-o școală din județul Galați, un elev și-a înjunghiat un coleg cu un briceag în abdomen și este cercetat pentru tentativă de omor.
—
Minorul judecat pentru incendierea unui bloc din Constanța fost condamnat, în primă instanță, la încarcerarea într-un centru de detenție pentru o perioadă de 3 ani și patru luni.
Băiatul de 15 ani este arestat preventiv. Incendiul provocat de el a distrus 100 de apartamente și aproape 40 de mașini parcate în preajma imobilului.
Tot la Constanța, procurorii au cerut arestarea unui bărbat care a furat dintr-un magazin patru conserve de ton în valoare de 39 lei. Judecătorii au dispus cercetarea lui în libertate.
—
Fost director general al societății Telecomunicaţii CFR SA, Nicolae-Ciprian Vrânceanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
Procurorii anticorupție îl acuză că a încheiat zeci de contracte care nu erau necesare. Prejudiciul este estimat la peste trei milioane de lei.
—
Mai mult de 570.000 de firme din România nu au datorii la stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat, în premieră, lista contribuabililor persoane juridice care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată.
ANAF va actualiza lista în fiecare trimestru.
—
Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția că au apărut așa-ziși brokeri, care își oferă false servicii de investiţii, iar apoi dispar cu banii victimelor. ASF susține că a primit mai multe sesizări. În plasă au căzut inclusiv persoane vârstnice.
Autoritatea precizeză că societăţile din state terţe, care furnizează servicii de investiţii, pot opera în România doar prin înfiinţarea unei sucursale care necesită autorizare, cu excepţia cazului în care furnizarea serviciilor se face la iniţiativa exclusivă a clientului. În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de ASF.
—
Consiliul Superior al Magistraturii a analizat, joi, zeci de cereri depuse de judecători care vor să se retragă din activitate.
Valul de solicitări apare după ce, în spațiul public, au fost relansate dezbaterile despre desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii.
Președinta Înaltei Curţi, Corina Corbu, consideră că actuala criză de personal din instanțe a fost generată de modul deficitar în care liderii politici au comunicat cu sistemul de justiţie.
La Instanța Supremă, după pensionări, doar 106 magistraţi vor avea de soluţionat aproape 10.000 de dosare.
La rândul său, șeful Consiliului Superior al Magistraturii, Marian Budă, face un apel către magistraţii cu vechime, judecători şi procurori, să nu ia o decizie sub presiune în privinţa pensionarilor, dându-le asigurări că sunt protejaţi de decizii ale Curţii Constituţionale şi de alte acte internaţionale.
—
Lanțul de magazine Profi a anunțat că retrage de la vânzare un sortiment de spanac la pungă, după ce a descoperit că este contaminat cu virusul hepatitei A.
De asemenea, Metro retrage morcovi baby din cauza depăşirii nivelului de pesticide.
—
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a comunicat că nu a descoperit vreun semn de activitate nucleară nedeclarată la trei centre din Ucraina inspectate. Moscova a acuzat Kievul că lucra la o așa-numită “bombă murdară”, care ar conține încărcătură radiologică.
Inspectorii Agenției vor analiza probele de mediu colectate de la siturile nucleare ucrainene.
Din rațiuni de securitate, centrala atomică de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate.
Autoritățile de ocupație din sud au anunțat că “cel mai probabil trupele ruse se vor retrage în stânga Niprului”. Steagul acestora a dispărut de pe clădirea administrației regionale din Herson. Invadatorii au abandonat punctele de control din nordul și din vestul orașului.
Potrivit unor analiști militari, strategia sugerează că rușii pregătesc o rezistență pe termen lung, în contextul în care se apropie iarna.
Ucraina și Rusia au făcut schimb de alți câte 107 prizonieri.
—
Guvernul german şi-a îndemnat cetăţenii să părăsească Iranul, în contextul reprimării violente a protestelor din această ţară. Persoanele cu cetăţenie germană sunt în pericol de arestare, consideră Berlinul.
Regimul de la Teheran continuă să răspundă violent manifestațiilor care au urmat uciderii de către poliție a unei tinere care nu purta vălul islamic.
—
Fostul premier pakistanez Imran Khan este spitalizat după o tentativă eșuată de asasinat. Un bărbat înarmat l-a împușcat în picior.
Fostul lider conducea un marş de protest către Islamabad, pentru a cere organizarea de alegeri anticipate. Agresorul a fost reținut.
—
În fața propriilor suporteri, CFR Cluj a învins echipa kosovară FC Ballkani și s-a calificat în play-off-ul pentru optimile de finală ale Conference League, al treilea eșalon fotbalistic european.
Ardelenii au adunat 10 puncte în șase runde și au încheiat pe locul 2 în clasament, după liderul Sivasspor, care s-a calificat direct.
Meciurile din play-off-ul se vor juca în februarie. Tragerea la sorţi este programată în prima zi a săptămânii viitoare
Fără șanse de calificare și fără antrenor principal pe banca tehnică, FCSB a părăsit Conference League cu o înfrângere pe teren propriu, 0-3 cu West Ham United. Vicecampioana României a consemnat cel mai slab parcurs într-o competiție europeană din ultimii 19 ani.
—
Gerard Pique a anunțat că se va retrage din fotbal. În vârstă de 35 de ani, ibericul va evolua pentru ultima oară în meciul pe care FC Barcelona îl va disputa, sâmbătă, împotriva celor de la Almeria.
—
Cei mai buni dansatori sportivi din lume se vor întrece, începând de vineri până duminică, la Sala Transilvania din Sibiu.
Transylvanian Grand Prix va reuni în acest an trei campionate mondiale şi un campionat european, au anunţat organizatorii.
—
Cel mai mare festival studenţesc ia startul vineri. Manifestările sunt organizate la la Arad, Oradea, Timişoara, Cluj, Craiova, Iaşi, Suceava şi Bucureşti de Uniunea Studenţilor din România.
—
În Capitală, a început cel mai mare eveniment dedicat domeniului IT şi digital din Europa Centrală şi de Est.
GoTech World reunește peste 80 de companii de top, cunoscute la nivel naţional şi mondial, care prezintă produse şi servicii în premieră.
—
Vremea se va menține caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, însă în zonele joase de relief, îndeosebi din centrul, estul și sud-estul teritoriului, cu precădere dimineața va fi ceață sau nebulozitate de tip stratiform și cu totul izolat posibil burniță. Spre orele serii nebulozitatea se va accentua treptat mai ales în regiunile vestice și nord-vestice, unde izolat vor fi condiții de ploaie slabă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în Banat, în zona montană înaltă, dar și în partea de sud-est a țării. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 și 22 de grade.
La munte, valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei. Cerul va fi variabil, dar cu înnorări și ploi slabe în cursul nopții, pe arii restrânse în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste, mai ales în masivele sud-vestice.
La București, vremea va fi în continuare caldă pentru începutul lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, trecător cu nori de tip stratiform în primele ore ale zilei. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade.