O decizie a instanței scandalizează supraviețuitorii și rudele victimelor din clubul Colectiv, mistuit de un incendiu în urma căruia au murit 65 de tineri.
Un dezastru care a îndoliat România în urmă cu 6 ani și a scos la iveală lanțul slăbiciunilor ce formează un sistem corupt și, în cele din urmă, criminal.
Un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti, format din trei judecători, a decis să elimine consecinţele deosebit de grave ale infracţiunii de abuz în serviciu, de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii în dosar.
Printre aceștia, edilul Cristian Popescu-Piedone, alături de unele foste subalterne de-ale acestuia, care eliberaseră autorizația de funcționare a clubului, dar și cei 2 pompieri care au închis ochii la neregulile descoperite la un control înainte de incendiu.
Modificarea le-ar putea aduce acestora sentințe mult mai blânde.
Supraviețuitor al incendiului, Cristian Matei a mărturisit, la Europa FM, că este revoltat de decizia judecătorilor de caz.
Următorul termen al procesului este programat la 17 noiembrie.
—
Deși primise confirmarea că este infectat cu SARS-CoV-2, un preot din Alba Iulia a oficiat liturghia duminicală, două botezuri și o înmormântare. Procurorii îl cercetează pentru că nu a respectat izolarea la domiciliu pentru două săptămâni. Preotul este anchetat disciplinar și de Arhiepiscopia de Alba Iulia. Locuitorii din cartierul Micești sunt revoltați pentru că au fost expuși îmbolnăvirii în mod deliberat.
Bilanțul deceselor asociate Covid se menține ridicat. Autoritățile sanitare au raportat, miercuri, aproape 450 de cazuri mortale.
Unitățile medicale continuă să fie supraaglomerate. La Buzău, reprezentanţii Spitalului Judeţean au decis să pună la dispoziţia pacienților care aşteaptă în curtea unităţii, în maşinile personale, tuburi de oxigen pentru a putea respira.
La nivel național, 1.890 de pacienți sunt internați în stare gravă la Terapie Intensivă. Tratamentele necesare, inclusiv anticorpi monoclionali, sunt asigurate până în decembrie, susțin autoritățile.
Alte 10.000 de infecții au fost depistate la 64.000 de teste efectuate, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de aproape 16%. Incidența contaminărilor este în scădere în mare parte din ţară, inclusiv la Bucureşti.
La propunerea Alianței pentru Unirea Românilor, deputaţii au acceptat crearea unei comisii care va avea misiunea să ancheteze achiziţiile publice efectuate, în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă, de Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii aflate în subordine. Se vor verifica legalitatea și transparenţa procedurilor de achiziție a materialelor și tratamentelor.
Managerul de criză trimis de Organizația Mondială a Sănătății în România spune că strategia de luptă cu pandemia presupune testare mai amplă, vaccinare și o mai bună comunicare. Heather Papowitz consideră că, pentru a reduce presiunea pe spitale, tratamentul pacientului Covid începe de la domiciliul acestuia, de la asistenţa medicală primară. Oficialul OMS insistă că purtarea măștii, păstrarea distanței și vaccinarea sunt soluțiile pentru a-i proteja pe cei vulnerabili.
Alte puțin peste 82.000 de persoane s-au vaccinat anti-Covid în decursul a 24 de ore. Pentru a patra zi la rând, numărul celor care au primit prima doză nu a depășit 50.000.
La nivel mondial, numărul cazurilor de Covid a crescut cu 3% săptămâna trecută şi a depăşit pragul a 3 milioane de contagieri, fiind a două săptămâna consecutivă când se remarcă un trend ascendent.
În Germania, paturile din secţiile de Terapie intensivă încep din nou să fie insuficiente. Ministrul Sănătății a avertizat că țara se confruntă cu o pandemie “masivă” de nevaccinaţi. Jens Spahn a cerut o înăsprire a măsurilor pentru a limita contaminările. Germania a raportat ieri aproape 150 de decese asociate Covid.
—
După prima etapă de tatonare politică, liderul liberal Florin Cîțu s-a arătat optimist și a transmis că sunt şanse mari pentru a reface coaliţia cu foștii aliați de la USR. Potrivit lui, discuţia pe care au avut-o cele două părţi “a semănat foarte mult cu o terapie de grup”. S-a agreat că un eventual acord al coaliţiei și programul de guvernare ar trebui întocmite “mult mai în detaliu”. PNL insistă să dea premierul.
Mult mai rezervat, liderul USR a “simțit” că “există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei”. Dacian Cioloș așteaptă – până joi – un răspuns de Florin Cîțu pe tema continuării tratativelor.
Invitatul serii de miercuri la Europa FM, vicepreședintele USR Cătălin Drulă a reamintit că formațiunea nu mai are încredere într-o formulă de guvern condusă de Florin Cîțu, fiiind necesar “un suflu nou la șefia executivului”. Pentru refacerea grabnică a coaliției ar trebui păstrate portofoliile și negocierile din decembrie anul trecut, a adăugat el.
Președintele PNL are programată, joi, o discuție cu omologul social-democrat, Marcel Ciolacu. PSD a anunțat, miercuri, că va merge cu propria propunere de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis. “Acest bâlci din ultimele două luni trebuie să înceteze”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Indiferent dacă PNL bate palma cu USR sau PSD, și Uniunea Maghiară va avea propria propunere de premier, considerând că a fost “vocea rațiunii și a consecvenței” în ultima perioadă. Nu ar fi bine ca România să încheie anul fără un guvern cu puteri depline, a atras atenția, la Europa FM, liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Dacă s-ar reface vechea coaliție, Ludovic Orban se arată dispus să se întoarcă în grupul PNL din Camera Deputaților. Fostul premier vrea să știe dinainte numele viitorului premierul. “Pot să mă trezesc cu Cîțu, Rareș Bogdan sau altă creatură”, a transmis liberalul, a cărui îndepărtare de actuala conducere a partidului a fost urmată de 15 parlamentari.
—
Parlamentul a adoptat legea pentru simplificarea procedurii de plată a amenzilor rutiere. Șoferii contraveninenți vor vira banii în conturi special deschise pentru acest scop, fără a mai fi necesară trimiterea confirmării plății către agenții constatatori din Poliție.
—
Un gălățean a fost reţinut de poliţişti după ce, beat fiind, a blocat circulaţia pe Drumul Județean 255 C cu o canapea şi două plăci metalice de gard. însoţit de un câine de talie mare, pe care îl ţinea în lanţ, bărbatul s-a opus eliberării drumului.
—
Într-un nou dosar de „vaccinare la chiuvetă”, procurorii au făcut percheziţii lângă Timişoara, dar și la adrese din Drobeta Turnu Severin şi din judeţul Gorj. Printre cei duși la audieri se numără şi un medic, suspectat că înscris persoane în Registrul de vaccinare, fără că acestea să fi fost imunizate.
—
Cercetat pentru luare de mită, un cardiolog din Brașov a fost consemnat la domiciliu. Sorin Baloș a fost prins în flagrant când primea 10.000 de lei de la vărul
unui pacient. Bărbatul îi sesizase anterior situația polițistului Marian Godină, care l-a încurajat să facă denunțul.
—
Procurorii anticorupție verifică achiziții la prețuri supraevaluate făcute de Primăria Sectorului 1, în mandatului fostului edil social-democrat Dan Tudorache. Anchetatorii au descins la sediul uneia firma din Piatra Neamț, de unde au fost cumpărate obiectele de mobilier stradal.
—
Acuzat că a exploatat o femeie timp de trei ani, punând-o să cerşească în diferite zone ale orașului Cluj-Napoca, un bărbat a fost arestat preventiv. Zilnic, individul obținea de la victima sa sume de bani cuprinse între 200 şi 400 de lei.
—
Ministerul Muncii propune dublarea numărului muncitorilor străini acceptați anul viitor în România. În prezent, cota este de 50.000 de lucrători. Guvernul stabilește anual contingentul de străini nou-admiși pe piața forței de muncă. Deficit este pe șantierele de construcții, în industria ospitalității și în panificație.
—
În Polonia, au izbucnit proteste după primul deces provocat de interdicţia avorturilor. Medicii puteau să-i salveze viaţa unei tinere aflate în cea de-a 22-a săptămână de sarcină și care a intrat în șoc septic, dar noua lege nu îi mai lasă să intervină în astfel de cazuri.
—
Polonia acuză o incursiune dinspre Belarus a unor persoane înarmate şi care purtau uniforme. Calificat drept ”provocare” de guvernul de la Varșovia, incidentul urmează unui val fără precedent de migranţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care pătrund dinspre Belarus în Polonia, Letonia şi Lituania. Occidentul susține că situația este orchestrată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, drept represalii la sancţiunile europene impuse regimului de la Minsk.
—
Forţele navale ale Rusiei vor fi dotate, anul viitor, cu racheta hipersonică Zircon, ale cărei teste sunt aproape de final, a anunțat președintele Vladimir Putin. Demersul se înscrie în încercările Moscovei de a lua un avans în cursa cu Washingtonul pentru desfăşurarea următoarei generaţii de rachete cu rază lungă de acţiune care sunt mai dificil de detectat şi de interceptat. Luna trecută, Rusia a susţinut că a testat cu succes racheta Zircon, lansată pentru prima dată de pe un submarin.
—
Bulgaria a reluat furnizarea gazului spre Serbia, Ungaria și România. O veche conductă s-a fisurat, zilele trecute, în zona Vetrino.
—
Un tribunal israelian a blocat vânzarea la o licitaţie a unor plăcuţe metalice cu ace folosite de nazişti pentru a tatua deţinuţii din lagărul de concentrare Auschwitz. Justiția statului evreu a fost sesizată de un grup care sprijină supravieţuitorii Holocaustului.
—
Un antreprenor american din domeniul digital susține că a fost prădat cu echivalentul a “câteva zeci de milioane de euro în bitcoin”. Un grup de atacatori a pătruns în apartamentul lui Zaryn Dentzel din Madrid. Hoții l-au torturat timp de patru ore, forţându-l să le spună parolele de acces la averea sa virtuală. Poliţia spaniolă bănuieşte că hoţii provin din Europa de est.
—
Liverpool şi Ajax Amsterdam s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal, după ce au bifat a patra lor victorie din tot atâtea meciuri în faza grupelor. Englezii au trecut de madrilenii de la Atletico, scor 2-0, în timp ce olandezii s-au impus pe terenul nemților de la Borussia Dortmund cu 3-1.
Bayern Munchen şi Juventus Torino şi-au asigurat, marți seară, biletele pentru optimi.
—
În grupele Conference League, CFR Cluj joacă, joi seară, pe terenul echipei olandeze AZ Alkmaar. Startul partidei este programat la 19 și 45 de minute. Antrenorul Dan Petrescu a declarat, miercuri seară, că elevii săi trebuie să facă un joc perfect pentru a obține măcar o remiză. Codașă a grupei în acest moment, CFR Cluj le va întâlni, în ultimele două etape, pe Randers și Jablonec.
—
Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat lotul pentru meciurile cu Islanda si Liechtenstein din preliminariile Mondialului de anul viitor. Pe listă apare Enes Sali, mijlocaș al echipei Farul Constanța, un jucător în vârstă de doar 15 ani cu 7 meciuri jucate în Liga 1.
—
FC U Craiova a renunţat la serviciile antrenorului Flavius Stoican după doar 4 meciuri. Motivele rezilierii contractului nu au fost dezvăluite. Înlocuindu-l pe Adrian Mutu pe banca tehnică, Flavius Stoican a obținut o victorie, două înfrângeri şi un rezultat de egalitate la FC U Craiova.
—
Deţinătoare a trofeului, echipa feminină de tenis a Franţei a părăsit Billie Jean King Cup după faza grupelor, în urma înfrângerii suferite de Alize Cornet în faţa rusoaicei Anastasia Pavliucenkova, scor 5-7, 6-4, 6-2. Faza finală a competiţiei , care în trecut se numea Fed Cup, reuneşte cele mai bune 12 echipe din lume, câştigătoarele urmând să se califice în semifinalele programate vineri.
—
La Campionatul European de natație din Rusia, Robert Glință a câștigat bronzul în proba de 50 de metri spate. Înotătorul român mai are în palmares un aur european și două medalii de argint.
—
Mai multe case din incinta Muzeului Satului “Dimitrie Gusti” se află în proces de restaurare. Managerul instituției, Paula Popoiu, spune că lucrările – realizate din fonduri proprii – reprezentau “o necesitate stringentă”.
—
În vestul şi nord-vestul țării vor fi înnorări, temporar va ploua pe suprafețe în general restrânse şi posibil se vor semnala descărcări electrice. În restul teritoriului, cerul va fi variabil exceptând prima parte a zilei, când local vor fi nori joşi sau ceață. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona Carpaților Meridionali şi Occidentali, cu viteze în general de 60…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, va sufla cu peste 90…100 km/h; în regiunile vestice vor fi rafale de 55…70 km/h, iar local în cele nordice, centrale şi estice, se vor înregistra viteze de 45…55 km/h. Valorile termice, în creştere față de ziua anterioră se vor situa în marea lor majoritate peste cele normale datei, caracterizând o vreme deosebit de caldă. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 17 şi 23 de grade.
La București, valorile termice vor continua să crească, situându-se peste cele normale datei. În prima parte a zilei vor fi nori joşi şi posibil ceață, iar în restul intervalului cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 19…20 de grade.
În zonele montane, cerul va fi variabil, mai mult noros în Carpații Occidentali, unde mai ales în a doua parte a intervalului va ploua moderat cantitativ. Se vor putea acumula 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări în Carpații Meridionali şi Occidentali, unde se vor atinge viteze în general de 60…80 km/oră, iar la altitudini de peste 1700 m va sufla cu peste 90…100 km/oră. Valorile termice vor fi în creştere față de intervalul anterior caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru această dată.