- Ministrul Internelor i-a destituit pe șefii Poliției Bacău și ai celei din Onești, oraș unde un individ a sechestrat și ucis, săptămâna aceasta, doi electricieni care munceau în apartamentul din care el fusese evacuat. Cei 4 ofițeri vor trebui să răspundă în fața procurorilor pentru intervenția dezastruoasă la situația de criză. Ministrul Lucian Bode a susținut că polițiștii băcăuani au dat dovadă de neglijență în serviciu, întrucât nu au folosit la “capacitate maximă” resursele informative și au minimizat riscurile. Spre exemplu, a fost ignorat trecutul violent al lui Gheorghe Moroșan. Totodată, până la sosirea negociatorului la apartamentul cu cei doi ostatici, comunicarea agenților a fost una defectuoasă.
“Rămân multe întrebări fără răspuns”, a admis ministrul Internelor. “Este obligatoriu ca, după această tragedie, să tragem învăţămite şi să luăm măsurile care se impun”, consideră Lucian Bode. - Comentând eșecul intervenției de la Onești, sindicaliștii din Poliție se plâng că dotările sunt slabe, iar antrenamente în poligon sunt insuficiente. Soția agresorului a fost arestată pentru complicitate. Primele date ale anchetei arată că soții Moroșan și-au premeditat atacul, având asupra lor coliere de plastic, cu care victimele au fost legate de mâini. Împușcat de polițiști după spargerea ușii, agresorul este internat sub pază. Întrucât starea acestuia s-a agravat, bărbatul a fost transferat de la Spitalul Muncipal Onești la Spitalul Județean Bacău.
- Ministrul Internelor a mai spus că, doar în ultimii 5 ani, s-au pensionat peste 30.000 de angajaţi din structurile aflate în subordine. Lucian Bode vrea un sistem “de gestionare a carierei”. Deocamdată, sunt pregătite concursuri pentru funcţiile de conducere.
- Procurorii bucureșteni vor cere mandate de arestare pentru 8 poliţişti, reținuți miercuri sub acuzația de tortură și lipsire de libertate. Doi tineri au reclamat că au fost bătuți de agenți, în septembrie anul trecut. Polițiștii s-ar fi enervat când victimele le-au atras atenţia că nu poartă mască de protecţie şi că dau amenzi fără temei. După ce au fost bătuți și torturați, tinerii au fost abandonați în zone diferite de la marginea Capitalei.
- La apelul unor organizații civice, zeci de persoane au protestat, miercuri seară, în fața Tribunalului București. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea că instanța s-a opus redeschiderii anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, acuzați de reprimarea protestului antiguvernamental din 10 august 2018. Atunci, peste 700 de persoane au fost rănite în intervenția în forță de la Piața Victoria, unde manifestanții contestau guvernarea PSD-ALDE și controversatele modificări aduse legilor justiției.
Preşedinte al Tribunalului Bucureşti, Laura Radu a susţinut, miercuri, că sentințele se dau în baza probelor şi nu pe „emoţii şi sentimente”. La rândul său, Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat reacțiile critice ale unor politicieni, acuzând un atac la independența actului de justiție.
Rechizitoriul procurorilor a stârnit semne de întrebare. Între altele, nu a fost audiat vreun martor ale violențelor din 10 august 2018.
Proteste față de clasarea Dosarului “10 august” s-au mai desfășurat, miercuri seară, la Cluj și Iași. - A ajuns pe masa instanței dosarul în care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit șpagă 800.000 de dolari de la o companie austriacă. Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, fostul premier ar fi intervenit astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea firmei mituitoare.
- Preşedintele PSD a anunțat că va fi analizat situația aleșilor care au votat Legea bugetului “la două mâini” şi se va decide dacă aceştia vor fi sancţionaţi. În opinia lui Marcel Ciolacu, pentru a nu se mai repeta astfel de cazuri, ar trebui modificată legislaţia.
- Guvernul a schimbat peste 100 de prefecţi şi subprefecţi. Noii titulari ai posturilor vor depune, joi, jurământul. Tot miercuri, cabinetul condus de Florin Cîțu a aprobat expropieri de imobile de pe coridorul aferent lărgirii la patru benzi a centurii de sud a Bucureştiului.
- Situația epidemiologică stârnește tot mai multă preocupare. Autoritățile sanitare au raportat, miercuri, aproape 4.300 de noi infecţii cu SARS-CoV-2. Braşovul devine al cincilea judeţ care intră în scenariul roşu. Incidența cazurilor de coronavirus a depășit nivelul de 5 la mie în județul Timiș. Mai multe comune sunt carantinate. Măsura ar putea fi impusă și la Timișoara, după cum a avertizat primarul Dominic Fritz. Spitalele Covid nu mai au locuri libere. Pacienții Covid sunt din ce în ce mai tineri, iar formele de boală tot mai grave. Edilul le-a cerut adminitratorilor de localuri și săli de sport să respecte cu strictețe regulile de igienă.
- Numărul vaccinărilor a crescut, miercuri, la peste 38.000. 131 de persoane au raportat reacții adverse, comune și minore. România a depășit, miercuri, pragul primului milion de persoane imunizate cu cel puțin o doză de ser împotriva coronavirusului.
- Sunt discuții intense între ministerele Educației și Sănătății pe tema organizării simulărilor pentru examene. Șeful învățământului vrea ca acestea să înceapă la 29 martie, cu prezență fizică la clasă. Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a oferit un răspuns. În schimb, instituția condusă de Vlad Voiculescu a transmis că nu este de acord cu renunțarea la masca de protecție în timpul orelor de Educație Fizică din săli. Activitățile sportive din aer liber se pot desfășura fără mască, cu respectarea distanței dintre elevi. Medicii spun că renunțare la măști în sălile de sport ar sabota eforturile de combatere a infecțiilor.
- Grecia prelungeşte lockdown-ul până la jumătatea lunii martie. De joi, intră în vigoare restricții suplimentare. Guvernul de la Atena spune că ţara trece prin perioada “cea mai dură” a epidemiei, ajungând ieri la cea mai mare rată zilnică de infectări cu SARS-CoV2, cu peste 2.700 de cazuri noi.
- Autoritățile sanitare braziliene au raportat, miecuri, 1.641 decese asociate Covid, cel mai mare număr de cazuri mortale de la izbucnirea pandemiei. Statul sud-american se confruntă cu o agravare a situației epidemiologice.
- Ministrul Mediului spune că autoritățile locale au principalul rol în gestionarea poluării atmosferice, problemă care n-a reprezentat o prioritate de-a lungul timpului. Tanczos Barna reclamă că, la momentul actual, foarte puţine dintre oraşele țării au programe de îmbunătăţire a calităţii aerului. În altă ordine de idei, ministrul Mediului a anunţat că Programul Rabla, de înnoire a parcului auto național, va continua în acest an cu cel puţin acelaşi buget din 2020. Nu va fi abandonat nici programul Rabla pentru electrocasnice.
- În ultima lună, autoritățile bucureștene au descoperit peste 200 de locuri în care se depozitau gunoaie ilegal. Amenzile date se ridică la 300 de mii de lei. Proprietarii care nu își curăță aceste terenuri riscă sancțiuni penale.
- Autoritățile suedeze îl audiau, miercuri seară, pe tânărul care a înjunghiat 8 persoane. Anchetatorii nu exclud ipoteza unui act terorist. Nu există indicii că individul ar fi avut complici. În 2017, cinci persoane au fost ucise după ce un individ a furat un vehicul și a lovit un grup de trecători în capitala Stockholm.
- Poliţia Capitoliului din Washington a avertizat că deține informaţii despre complotul unei grupări de miliţie de dreapta de a pătrunde în clădire, joi, un plan care aminteşte de asaltul de la începutul anului. Nu au fost oferite alte amănunte despre ameninţare. În spatele acțiunii s-ar afla ”un grup de miliţie identificat”. Autorităţile au afirmat că extremiştii sunt susţinători ai fostului preşedinte republican Donald Trump, care au atacat Capitolul la 6 ianuarie. 5 persoane au murit în violențele de atunci.
- Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în Myanmar, miercuri, în confruntările dintre contestatarii recentei lovituri de stat și armată. Soldaţii au deschis focul fără avertisment asupra manifestanților din mai multe orașe.
- Procurorul Curţii Penale Internaţionale a anunţat că va începe o anchetă pentru “crime de război” în teritoriile palestiniene, cercetare care va viza ambele părţi ale conflictul. Fatou Bensouda a precizat că a luat decizia în urma unei analize preliminare derulată pe o perioadă de cinci ani. Prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, statul evreu a calificat ancheta drept “absurdă”.
- Val de reacții după ce formațiunea Fidesz, condusă de premierul ungar Viktor Orban s-a retras din Partidul Popular European. Guvernul naționalist de la Budapesta a fost pusă adesea la colț pentru derapajele de la regulile democratice. În PPE începuseră demersurile pentru excluderea Fidezs din rândurile sale. La București, liderul UDMR a calificat drept ”trist și îngrijorător ce se întâmplă în grupul Partidului Popular”, care – susține Kelemen Hunor – ar accepta tot mai rar “diferențele de opinie”.
- Moneda unică europeană își continuă aprecierea și a urcat spre pragul de 4 lei și 88 de bani. Euro s-a menținut în ultimul timp peste nivelul de 4 lei și 87 de bani.
- În sferturile Cupei României, Astra Giurgiu a învins Petrolul Ploieşti cu 3-0. Tot miercuri, Viitorul Pandurii Târgu Jiu s-a calificat în premieră în penultimul act al competiției după 3-1 cu Universitatea Cluj. Astra și Pandurii se alătură Universității Craiova, prima semifinalistă. Careul de aşi va fi completat în urma meciului dintre Dunărea Călăraşi şi Dinamo Bucureşti, programat joi seară.
- FC Barcelona s-a calificat, miercuri seară, în finala Cupei Spaniei, după ce a învins, la finalul prelungirilor, pe FC Sevilla, scor 3-, în manşa secundă a semifinalelor. În tur, catalanii pierduseră cu 0-2.
- Vremea va deveni deosebit de caldă în cea mai mare parte a ţării, potrivit meteorologilor. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla mai tare la munte și, trecător, în sud-est. Temperaturi maxime de la 10, până la 19 grade. Dimineaţa, în zonele joase, pe alocuri se va semnala ceaţă. La București, zi cu vreme deosebit de caldă pentru început de martie. 18 grade Celsius la amiază.