Persoanele care comit infracţiuni grave contra copiilor nu vor scăpa de pedeapsă toată viaţa. Nu se mai poate prescrie răspunderea penală pentru trafic de minori, proxenetism, sclavie, tortură și agresiuni sexuale. Adoptată joi, noua lege prevede şi obligaţia martorilor de a reclama imediat dacă au cunoştinţă despre comiterea unor asemenea fapte. După adoptarea în Parlament, inițiativa legislativă merge la promulgare. Statisticile arată că România figurează între principalii furnizori de carne vie în cadrul Uniunii Europene. În 2019, 25 de inculpați au fost achitați în scandalosul dosar Țăndărei, la finalul unui proces care a durat 9 ani. Judecătorii au constatat că unele fapte s-au prescris și că nu au existat suficiente dovezi privind traficarea celor peste 180 de copii, duși la cerșit în Marea Britanie.
Grupul de experţi pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) al Consiliului Europei a îndemnat România să se asigure că infracţiunile de trafic de fiinţe umane atrag pedepse eficiente şi că victimele traficului au acces la compensaţii. Într-un raport publicat joi, forul notează că un număr semnificativ de sentinţe dictate în România sunt cu suspendare în astfel de cazuri. În plus, recunoaşterea vinovăţiei pentru a obţine o condamnare diminuată sau alte înţelegeri similare le-au permis multor infractori să beneficieze de pedepse reduse, iar compensaţiile acordate victimelor de instanţe sunt rareori plătite.
—
Parlamentul a adoptat legea prin care devine contravenţie interzicerea, în orice mod, a alăptării unui copil într-un spaţiul public. Adoptată de Camera Deputaților, joi, în calitate de for decizional, inițiativa merge pe masa șefului statului, pentru promulgare.
—
8 polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani au fost arestați, joi seară, pentru corupție. Anul trecut, agenții ar fi luat șpăgi de la șoferi, pe care îi scuteau de amenzi pentru încălcarea codului rutier. Între cei plasați preventiv în spatele gratiilor se numără și comisarul Eduard Iacob, adus special în țară din Teritoriile Palestiniene, unde se afla într-o misiune internațională.
Alţi cinci poliţiști sunt cercetați sub control judiciar. Procurorii DNA au făcut, miercuri, zeci de percheziţii în judeţul Botoşani, la domiciile și birourile poliţiştilor.
—
Aproape 130.000 doze de vaccin anti-Covid de la compania americană Moderna sosesc în România, vineri, urmând a fi distribuite centrelor regionale.
Cea de-a doua ediție a maratonului vaccinării de la Universitatea de Medicină din Iași se va desfășura în acest weekend. Aproape 5.000 de persoane sunt așteptate atât pentru administrarea primei doze de ser, cât și pentru rapel.
Alte aproape 70.000 de doze de vaccin ant-Covid au fost administrate în România. Cel mai probabil, impulsul este dat de car avanele mobile și de startul imunizării copiilor cu vârste peste 12 ani în această săptămână. Înainte de această etapă, rata vaccinării scăzuse semnificativ. Abia de săptămâna viitoare, din raportări vom ști cu exactitate care este ponderea adolescenților.
În prezent, România se apropie de pragul a 4,4 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.
La nivel național, Capitala rămâne campioană. La București, au fost imunizate aproape 45% dintre persoanele eligibile. În clasament, urmează judeţele Cluj (41%), Sibiu (35%), Brașov (33%) și Timiș (32%). În schimb, județe cu o rată mică de acoperire vaccinală sunt Covasna (18%), Bacău (17%), Giurgiu (17%), Botoșani (16%) și Suceava (15%).
Bilanțul epidemiologic raportat, joi, s-a menținut sub pragul a 200 de noi infecții, la mai puțin de 17.000 de teste efectuate. Totodată, au fost raportate alte 84 de decese asociate Covid, dar 68 dintre ele sunt mai vechi și au fost introduse abia acum în baza de date, în urma verificărilor efectuate de către direcțiile de sănătate publică din țară.
—
Guvernul a decis că nunţile şi botezurile se vor putea desfăşura până la ora 2.00 noaptea. La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a fost prelungit programul de funcționare a restaurantelor cu două ore, doar pentru evenimente private. În mod obișnuit, localurile sunt deschise până la miezul nopții. Din această săptămână, evenimentele festive se pot desfășura cu participarea a cel mult 70 de persoane în spații deschise sau a maximum 50 de persoane în spații închise. La aceste limite se poate renunța doar dacă toți cei prezenți sunt vaccinați anti-Covid.
—
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu dă asigurări că, de la 1 iulie, certificatul digital Covid va fi disponibil în România. Potrivit lui, pregătirile sunt “în grafic”. Documentul va putea fi accesat prin înregistrarea în platforma dedicată a Serviciului de Telecomunicații Speciale. Andrei Baciu a explicat că certificatul digital – care va atesta vaccinarea titularului, trecerea prin boală sau un test negativ recent pentru SARS-CoV-2 – va permite călătorii sigure în Uniunea Europeană în condițiile în care s-au ridicat multe restricții și, totodată, s-au intensificat activitățile de turism. Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Germania, Grecia și Polonia sunt primele țări care emit certificatele Covid.
—
Trei sferturi dintre români (76%) consideră că pandemia de coronavirus a avut sau va avea un impact asupra situaţiei lor financiare personale, relevă datele celui mai recent Eurobarometru, comandat de Parlamentul European. Media la nivelul Uniunii Europene este de 57%. Sondajul arată un sprijin puternic pentru Uniunea Europeană, precum şi un consens larg în jurul opiniei că e cel mai bine ca provocările globale, cum ar fi pandemia de COVID-19, să fie abordate în comun, la nivelul UE.
—
Columbia a consemnat, joi, un record negativ de peste 500 de decese asociate Covid. Statul sud-american a depăşit pragul de 90.000 de cazuri mortale. Guvernul lui Ivan Duque atribuie parţial agravarea crizei protestelor de stradă care zguduie Columbia începând din 28 aprilie, soldate cu aproximativ 60 de morţi.
—
Administrația de la Washington a anunţat, joi, că 60 de milioane din cele 80 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid promise ţărilor străine vor fi distribuite prin programul Covax, menit să asigure o distribuire echitabilă a vaccinurilor pe glob, în special în ţările sărace. Restul de 20 de milioane de doze vor ajunge în țările care se confruntă cu focare de epidemie și vecinilor ai Statelor Unite.
—
Opoziția anunță că va depune o moţiune împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi reproșează lui Cristian Ghinea că a depus Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă fără să citească tot ce conţine acesta. Documentația se întinde pe mai mult de 2.000 de pagini. Social-democrații amenință și cu o moțiune de cenzură împotriva guvernului de coaliție, condus de liberalul Florin Cîțu, pe motiv că fondurile europene ce vor fi atrase prin PNRR vor ajunge la clientela politică. În replică, vicepremierul Dan Barna acuză PSD de “gargară politică”.
În altă ordine de idei, liderul Blocului Național Sindical pune sub semnul întrebării reformele asumate de guvern, prin PNRR, în domeniul salarizării și pensiilor. Dumitru Costin susține că, la ultima întâlnire avută cu premierul, a cerut ca salariul minim să îi permită unui angajat să își achite, într-o lună, hrană, servicii și bunuri elementare. Prin PNRR, Guvernul vrea ca, în următorii 5 ani, salariul minim brut să ajungă la 3.000 lei, fără să explice și cum se va ajunge la acest cuantum.
—
Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a încheie cursurile vineri, când este şi ultima zi de înscriere a candidaţilor pentru prima sesiune a Bacalaureatului. Prima probă scrisă a “examenului maturității” este programată în 28 iunie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
—
Vineri, începe o nouă etapă a programului Rabla pentru electrocasnice. Persoanele interesate pot obține vouchere pentru televizoare (400 lei), laptopuri (500 lei) și tablete (300 lei). Bugetul alocat pentru această etapă a programului guvernamental este de 30 de milioane de lei. Termenul limită este 17 iunie, la ora 23 și 59 de minute. Din 18 iunie, se acordă tichetele pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare cu un consum redus de energie.
—
Un protest cu PET-uri a fost organizat, joi, în fața Ministerului Mediului. Reprezentanții comunității Declic sunt nemulțumiți că întârzie adoptarea proiectului prin care ar urma să fie introdusă garanția pentru returnarea ambalajelor. ONG-ul reclamă lipsa de reacție a guvernului în problema reciclării.
—
Primarul Capitalei promite că, până la finalul mandatului actual, așadar în următorii 3 ani, orașul va avea o nouă strategie a parcărilor. Bucureștiul este, în momentul actual, sufocat de numărul mare de mașini. Nicușor Dan spune că administrația sa va acorda atenție și pistelor de biciclete. Prezent la aceeași dezbatere publică pe tema transportului sustenabil în România, organizată de Asociaţia „Green Revolution”, președintele Klaus Iohannis a cerut măsuri concrete în domeniu.
—
150 de animale, câini și pisici care trăiau într-un adăpost improvizat în sudul județului Constanța , au fost salvate. Voluntarii care au cerut ajutorul mascaților pentru a prelua animalele bolnave, murdare, infometate au fost nevoiți să dea proprietarul câinilor în judecată pentru a-i scoate din lagărul în care se chinuiau de ani de zile.
—
Trenurile Soarelui va fi puse în circulație peste o săptămână, începând din 11 iunie. Potrivit CFR Călători, 40 de garnituri vor asigura zilnic legături directe spre staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării.
—
Românii care vor să rămână în Marea Britanie au termen până la 30 iunie să ceară rezidența. Până la sfârşitul lunii martie, au fost aprobate solicitări pentru mai mult de 850.000 de conaționali. Însă, doar o treime dintre aceștia au primit statutul de rezident permanent, acordat persoanelor care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani.
—
Premiul de 2,9 milioane de euro de la Loto 6/49 a fost câștigat cu un bilet de 5 lei și 50 de bani. Tichetul norocos a fost jucat la o agenție din orașul Blaj.
—
La presiunea Fondului Monetar Internațional, parlamentul Ucrainei a votat o lege care introduce pedepse cu închisoarea pentru oficialii care nu declară averi mai mari de 4 milioane de hrivne (echivalentul a 150.000 dolari). În lipsa unor sancțiuni, FMI a transmis că nu mai acordă credite guvernului de la Kiev. Dezamăgit că pragul impus în lege este prea ridicat, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că nu va promulga actul în actuala sa formă. În opinia sa, parlamentarii au diluat textul legii cu amendamente ce riscă să submineze eforturile Ucrainei de a combate corupţia în mod eficient.
Poliţia moscovită l-a eliberat, joi, pe opozantul Dmitri Gudkov. Arestat marți, criticul regimului de la Kremlin este suspect într-un dosar penal. Potrivit Reuters, Rusia este scena unei campanii de combatere a opoziției înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.
—
Regina Marii Britanii va primi cuplul prezidențial american, pe 13 iunie, la Castelul Windsor, după summit-ul G7 care este programat, săptămâna viitoare, în orașul englez Cornwall. Joe Biden va deveni astfel cel de-al 13-lea lider de la Casa Alba pe care îl primeşte Elisabeta a II-a, în vârstă de 95 de ani, în îndelungata sa domnie. În prima sa vizită transatlantică în calitate de președinte american, Joe Biden mai are programate întâlniri cu omologul rus, Vladimir Putin, și cu cel turc, Recep Erdogan.
—
FC Voluntari s-a salvat de la retrogradarea din Liga 1. Echipa ilfoveneană pregătită de Liviu Ciobotariu a câștigat barajul cu Dunărea Călărași, grație unui categoric scor general de 6-1. Sezonul fotbalistic a ajuns la final. Poli Iași, Astra Giurgiu și FC Hermannstadt au părăsit primul eșalon, în care au promovat FC U Craiova 1948, Rapid și CS Mioveni.
—
România nu va creşte gradul de ocupare a tribunelor Arenei Naţionale la meciurile din grupele Europeanului de fotbal. Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a anunțat că va fi menținută limita de 25 la sută din capacitatea stadionului. Accesul va ajunge la 50% din capacitatea Arenei Naţionale în optimile turneului continental.
—
Echipele de tineret ale Portugaliei şi Germaniei se vor întâlni în finala Campionatului European. Duelul se va disputa duminică, la Ljubljana. România a fost prezentă la turneul final, dar a fost eliminată în faza grupelor, care a avut loc la finalul lunii martie.
—
Singurele românce care se mai află pe tabloul de simplu la Roland Garros joacă, vineri, în turul al treilea. Sorana Cîrstea o întâlnește pe rusoaica Daria Kasatkina, iar Ana Bogdan se duelează cu iberica Paula Badosa.
Între timp, competiția feminină de pe zgura pariziană a rămas fără primele două favorite. După ce japoneza Naomi Osaka s-a retras la începutul săptămânii, invocând presiunea presei asupra sportivilor, australianca Ashleigh Barty – a abandonat, joi, în runda secundă, în timpul meciului cu poloneza Magda Linette. Liderul mondial a acuzat unele dureri la spate și a preferat să nu forțeze.
Vremea va continua să se încălzească uşor, dar valorile termice vor fi în continuare sub media climatologică specifică datei în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 26 de grade. Cerul va fi temporar noros şi se vor semnala averse, trecător însoţite de descărcări electrice, cu precădere după-amiaza şi seara, local în zonele montane, pe arii mai restrânse în sud şi centru şi cu totul izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în zona montană înaltă şi pe alocuri în Moldova, nord-estul Munteniei şi Dobrogea, unde la rafală vor fi viteze în general de 40…50 km/h. Pe areale mici,la începutul intervalului, vor fi condiţii de ceaţă.
La București, valorile termice vor continua să crească uşor. Cerul va avea unele înnorări, însă doar cu totul trecător, dupã-amiaza şi seara, vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.