Confidenţialitate

INFOMANIA • 4 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Starea de alertă sanitară se prelungește cu încă o lună, începând din 7 februarie. Autoritățile mențin cele mai multe dintre restricțiile actuale.

La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, accesul în magazinele alimentare din marile centrele comerciale va fi permis, condiționat, și persoanelor nevaccinate anti-Covid.

Masca de protecție rămâne obligatorie.

Guvernul a decis să prelungească la 72 de ore termenul în care o persoana care intră în România poate completa formularul digital de călătorie.

De asemenea, Bucureștiul a transpus în legislaţie decizia europeană conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după doza booster, dacă de la schema completă au trecut mai mult de 270 de zile. Fără supra-rapel, oricine ajunge la graniță trebuie să prezinte un test PCR negativ sau dovada trecerii prin boală. În caz contrar, persoana intră în carantină pentru 5 zile. Pe plan intern, certificatul sanitar rămâne valabil și fără booster pentru diverse activități, așa cum sunt, spre exemplu, cumpărăturile la mall.

Bilanțul epidemiologic s-a menținut la peste 30.000 de cazuri noi de SARS-CoV-2, la peste 100.000 de teste realizate la nivel național. Rata de pozitivare se menține, de câteva zile, la pragul de 30%.

Mai mult de 100 de decese au fost asociate Covid, între care unul al unui bebeluş de doar o lună.

Numărul bolnavilor Covid spitalizați a sporit cu peste 300 de la o zi la alta. Gradul de ocupare a paturilor pentru acești pacienți este de 45%. Aproape 1.000 sunt în stare critică.
Unitățile de învățământ își vor continua, săptămâna viitoare, activitatea cu predare la clasă în toate județele.

Indicator luat săptămânal în calcul pentru trecerea la cursuri online în actualul val pandemic, rata de ocupare a paturilor Covid nu a depăşit pragul de 75% nici în județul Cluj, fiind la momentul actual de 74%.

Peste 14.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore. 2.500 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

Franţa devine, vineri, cea dintâi ţară a Uniunii Europene care administrează pilula anti-Covid de la Pfizer, prima aprobată de Agenția Europeană de Medicamentului. Guvernul de la Paris a recepționat primele 10.000 de doze de Paxlovid, urmând a fi disponibile în farmacii.

Adulţii cu simptome care nu au nevoie de oxigen vor putea să primească medicamentul. Stocurile de Paxlovid rămân limitate la nivel mondial.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat, joi, că în perioada 24 – 30 ianuarie s-au înregistrat 58.592 infecţii respiratorii, cu peste 33% mai multe decât în săptămâna precedentă. De la debutul sezonului, s-au confirmat 32 de cazuri de gripă.

Potrivit pompierilor, un scurtcircuit a fost cauza incendiului care a izbucnit, în urmă cu două nopți, la Secția de Ginecologie a Spitalului Județean Suceava, forțând evacuarea a peste 300 de pacienți, dintre care 100 de copii, cei mai mulți fiind nou-născuți.

Un ventilator lăsat pornit într-o baie s-a supraîncălzit. Se verifică de ce instalația nu era închisă, dat fiind că în respectivul salon nu se afla nimeni.

Șeful Inspectoratului sucevean pentru Situaţii de Urgenţă, Costică Gjiaţă, a lăudat “reacţia rapidă” la incendiu, stins în mai puţin de zece minute, fiind evitată astfel o eventuală tragedie.

Fumul gros a inundat holurile mai multor etaje ale spitalului.

Potrivit conducerii spitalului, cadrele sanitare au acţionat şi s-au coordonat conform instruirilor pe care le fac periodic.

Fost primar al Constanței, Radu Mazăre a fost condamnat la 5 ani de închisoare, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru luare de mită în dosarul ”Polaris”. În primă instanță, fostul edil fusese condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare. Afaceristul local Sorin Strutinsky a primit tot 5 ani de detenție.

Programată inițial pentru vineri, reluarea programelor guvernamentale de înnoire a parcului auto național se amână pentru săptămâna viitoare. Întârzierea a apărut pentru că ordinul ministrului Mediului nu a fost publicat la timp în Monitorul Oficial.

Rabla şi Rabla Plus beneficiază de cel mai mare buget din istoria lor, de peste un miliard de lei.

Ca noutate, se vor putea casa două hârburi pentru o mașină nouă. Exemplificând, pentru casarea unui singur autovehicul, prin Rabla Clasic se acordă o primă de 6.000 de lei, plus 1.500 de lei bonus de vechime peste 15 ani, adică 7.500 lei în total. Prima de casarea a două autoturisme este de 9.000 de lei.

Pentru Rabla Plus, primele sunt mai mari, dar și costul mașinilor prietenoase cu mediul este mai ridicat. Ministerul Mediului a promis că bugetul alocat programelor va crește de la an la an.

La Bacău, reluarea furnizării apei potabile se amână pentru mâine. Avaria majoră, la care se lucrează de la începutul săptămânii, nu a fost încă remediată. Primarul Lucian Viziteu a cerut demisii la nivelul conducerii Companiei Regionale de Apă Bacău.

Carrefour retrage de la vânzare mai multe sortimente de îngheţată, o ruladă cu ciocolată și un sorbet. Toate produsele sunt vândute doar în aceste magazine, întrucât poartă propriul brand al companiei.

La Buzău, aproape 30 de afaceriști sunt cercetați de procurorii anticorupţie. Patronii ar fi pus la dispoziţia unor angajaţi ai Fiscului documentele ale societăţilor pentru a le efectua contabilitatea primară, în condiţiile în care respectivii funcţionari aveau ca sarcină de serviciu tocmai să controleze firmele respective.

Mai mult de jumătate dintre români consideră că responsabili pentru creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale sunt furnizorii de energie (59%) şi Guvernul (52%), potrivit unui sondaj Reveal Marketing Research. Deși majorarea tarifelor le afectează bugetul lunar, 9 din 10 respondenți au mărturisit că o vor plăti, totuşi, facturile.

—-

Alte 7 cadavre ale unor migranți au fost descoperite la granița dintre Turcia și Grecia. Victimele au murit de frig. Alte 12 trupuri neînsuflețite au fost găsite săptămâna aceasta în zona de frontieră, tragedie pentru care Ankara și Atena se acuză reciproc.

Noi fenomene meteo extreme s-au abătut asupra regiunii. Insula Santorini a fost lovită de o furtună violentă care a adus pe uscat ploi torenţiale şi grindină. Capitala Atena a fost paralizată, săptămâna trecută, din cauza unor ninsori neobişnuit de abundente.

Alianța Nord-Atlantică acuză Rusia că își continuă masarea de trupe în jurul Ucrainei. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Moscova a desfăşurat în Belarus cel mai mare număr de militari şi cele mai multe echipamente din ultimii 30 de ani.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a aflat la Minsk pentru a verifica pregătirile unui amplu exercițiu militar, programat să înceapă la 10 februarie.

Omologul ucrainean Oleksii Rejnikov încearcă din nou să calmeze situaţia şi estimează că probabilitatea unei ”invazii” este ”scăzută”.

În disputa pe controlul informațiilor, Rusia a ordonat închiderea redacției germane Deutsche Welle de la Moscova şi oprirea programelor acesteia, ca represalii la interzicerea transmisiei canalului de ştiri Russia Today în limba germană. Considerat drept un instrument de propagandă al Kremlinului la nivel internaţional, acesta din urmă a stârnit controverse în mai multe ţări.

Liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi s-a sinucis în timpul unui raid al armatei americane în Siria. În operațiunea desfășurată în provincia Idlib au murit și alte persoane. Printre victimele colaterale s-au numărat femei și copii, relatează Reuters.

“Moartea lui Qurayshi a eliminat o ameninţare teroristă majoră pentru lume”, consideră președintelui american Joe Biden. Potrivit liderului de la Casa Albă, a fost cea mai amplă operațiune militară în Siria din 2019 încoace, adică de când a fost ucis precedentul lider ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, atunci din ordinul fostului președinte american Donald Trump.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă este programată vineri după-amiază, de la ora 14.00, pe Stadionul Olimpic din Beijing, celebrul “Cuib de pasăre”.

Evenimentul sportiv se desfășoară în condiții draconice de siguranță sanitară din cauza pandemiei. De altfel, numărul cazurilor de coronavirus a crescut în ultimele zile la Beijing. Confirmat cu SARS-CoV-a a fost și antrenorul lotului de sanie al România. Ioan Apostol s-a autoizolat.

Ștafeta torței olimpice a fost redusă la 3 zile. Flacăra a ajuns joi la Badaling, una din secţiunile Marelui Zid, cea mai apropiată de capitala chineză.
Actorul Jackie Chan, vedetă artelor marțiale, a fost unul dintre purtătorii torţei olimpice.

România va participa la Jocurile hibernale cu 22 de sportivi, la sanie, bob, scheleton, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză

Trei sate olimpice au fost construite pentru a găzdui miile de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor.

Organizatorii au anunțat că, după ce se vor încheia întrecerile sportive, incintele vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale.

Jocurile de iarnă au ajuns la a 24-a ediție, cea de-a treia ediţie consecutivă desfăşurate în Asia, după cele din orașul sud-coreean Pyeongchang (2018) şi capitala japoneză Tokyo (2020).

Dacă în tribune la ceremonia oficială se va afla președintele rus, Vladimir Putin, aliat fidel al omologului Xi Jingping, mai multe ţări occidentale, în frunte cu Statele Unite ale Americii, au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, în semn de protest încălcarea drepturilor omului în China, în special modul în care regimul tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi reprimă, totodată, opozanţii din Hong Kong.

Casa Albă a transmis, joi, că președintele Joe Biden va urmări întrecerile la televizor, pentru a-i susține pe cei 224 de sportivi americani.
Biroului Federal de Investigaţii le-a recomandat sportivilor să nu își folosească telefoanele mobile personale la Beijing. Potrivit FBI, riscul de piraterie electronică este foarte ridicat în China.

La Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat 91 de comitete olimpice naţionale.

Haiti şi Arabia Saudită își vor face face debutul la Olimpiada de iarnă.

Aproape 3.000 de sportivi s-au calificat pentru 109 probe la 15 discipline, anume patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard, bob şi scheleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la aceste Jocuri Olimpice de iarnă se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad.

Organizatorii au anunțat că, după ce se vor încheia întrecerile sportive, cele 3 sate olimpice vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale.

Lotul Olimpic al României pentru Jocurile de iarnă de la Beijing reunește 22 de sportivi.

Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Marian Gîtlan și Darius Şerban se vor alinia la startul întrecerilor de sanie.

În cursele de bob, tricolorul este purtat de Andreea Grecu, Katharina Wick, Mihai Tentea, Ciprian Daroczi, Raul Dobre și Cristian Radu.

Schorii Maria Constantin și Alexandru Ştefănescu vor evolua în întrecerile de slalom și slalom uriaş.

La sărituri cu schiurile, Team România este reprezentată de Daniela Haralambie, Andrei Feldorean și Daniel Cacina.

La schi fond vor evolua Timea Lorincz, Paul Pepene și Raul Popa.

La biatlon concurează Natalia Ushkina și George Colţea.

Mihaela Hogaş este singura reprezentantă a sportului românesc la patinaj viteză. La fel, Sebastian Enache în proba de scheleton.

Bing Dwen Dwen este mascota ediției hibernale, aleasă fiind dintre mii de modele, primite de organizatori din întreaga lume. “Bing” înseamnă gheaţă în limba chineză, sugerând puritate şi putere. “Dwen Dwen” înseamnă copii plini de viaţă.

Promovat de numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan, logo-ul Jocurilor reprezintă un schior stilizat, cu trimitere la ideograma care înseamnă “zbor”.

Sloganul oficial al Jocurilor, ”Împreună pentru un viitor comun”, vrea să transmită că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun.

“Este interpretarea chineză a străvechiului îndemn olimpic ‘Mai rapid, mai înalt, mai puternic’ (latinescul Citius, Altius, Fortius)”, susţin organizatorii.

Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 4 şi 13 martie, tot în capitala chineză.

După despărțirea de Adrian Marcu și Daniel Dobre, Simona Halep și-a găsit antrenor. Românca va fi pregătită, în următoarea perioadă, de polonezul Piotr Sierzputowski, cel care a antrenat-o în ultimii ani pe compatrioara sa Iga Swiatek.

Se acutizează tensiunile la vârful Uniunii Salvați România. Președintele Dacian Cioloș a transmis Biroului Național al partidului un program de reforme și a amenințat cu demisia, dacă acesta nu este votat până luni. Forul de conducere al USR este dominat de echipa lui Dan Barna, după congresul din octombrie anul trecut, ce a urmat fuziunii cu PLUS. Tensiunile mocnesc la vârf de atunci.

Directorul interimar al Teatrului Naţional, Ioan Onisei a murit, joi, la vârsta de 68 de ani. De profesie jurist, acesta preluase conducerea TNB în vara anului trecut, când s-a stins din viață regizorul și actorul Ion Caramitru.

Pompierii militari hunedoreni au salvat un căţel care căzuse într-un puţ adânc de 12 metri, pe un câmp din apropierea localităţii Cristur, la periferia Devei. Echipajul de intervenţie a fost format din cinci subofiţeri, dintre care doi sunt specializaţi în alpinism.

Averea antreprenorului american Mark Zuckerberg a scăzut cu peste 30 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari scăderi înregistrate vreodată într-o singură zi. Compania sa Meta – care deține rețelele de socializare Facebook, WhatsApp și Instagram – a publicat rezultate trimestriale sub aşteptări, valoarea acțiunilor scăzând cu peste 20%.

Cerul va fi variabil în sudul și sud-estul țării, iar în rest vor fi înnorări temporare. Va ninge slab, în special în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade. Dimineața în zonele joase, pe spații restrânse se va forma ceață.

La București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, în scădere ușoară față de ziua precedentă, va fi de 5…6 grade.

În zonele de munte, cerul va fi temporar noros și pe arii restrânse va ninge slab, cu precădere în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări îndeosebi la altitudini mari, cu o probabilitate mai ridicată în a doua parte a intervalului. Valorile termice vor crește față de ziua precedentă.