La unison, cancelariile occidentale se declară scandalizate de noile imagini ale războiului din Ucraina, intrat în cea de-a 40-a zi.
Autoritățile de la Kiev au prezentat fotografii și imagini cu trupuri neînsuflețite găsite pe străzile din Bucea, suburbie a capitalei Kiev, de unde trupele ruse s-au retras.
Câteva zeci de cadavre au fost descoperite într-o groapă comună. Numărul civililor uciși în teritoriile eliberate ar depăși câteva sute, potrivit Procuraturii ucrainene.
Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui “genocid”. În opinia sa, situația actuală este rezultat al anilor de concesii făcute Rusiei de Alianța Nord-Altantică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept “oribile” şi “absolut inacceptabile” crimele comise de militarii ruși printre civilii ucraineni.
Declarându-se “șocat de imaginile bântuitoare”, preşedintele Consiliului European a denunțat comiterea de “atrocităţi”. Charles Michel a anunţat că vor urma noi sancţiuni împotriva Moscovei.
Uniunea Europeană va ajuta Ucraina şi organizaţiile neguvernamentale să strângă dovezi necesare pentru urmărirea celor responsabili în instanţele internaţionale.
Imaginile din Bucea din regiunea Kiev sunt precum o “lovitură în stomac”, iar crimele “trebuie să înceteze”. “Nu putem normaliza acest lucru. Este realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi, atât timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă”, a spus Antony Blinken.
De la București, președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, și-au exprimat speranța că responsabilii vor fi traşi la răspundere.
“Șocată” de crimele de la Bucea, în apropiere de Kiev, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat o zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului.
Șeful diplomației ucrainene consideră că “masacrul de la Bucea a fost deliberat”. Dmitro Kuleba a cerut “sancţiuni devastatoare” împotriva Kremlinului. precum embargou energetic, închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti și deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la sistemul de plăți SWIFT.
Moscova susține, în schimb, că totul este o înscenare și “o nouă provocare”.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a acuzat că forţele ruse ţin captivi 11 primari ai unor localităţi cucerite în regiunile Kiev, Herson, Mikolaiv şi Doneţk, iar un edil a fost ucis în detenţie. În opinia sa, cei responsabili trebuie pedepsiţi în conformitate cu legislaţia umanitară internaţională”.
Forţele armate ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra portului Odesa, de la Marea Neagră, şi a altor obiective din centrul şi sudul Ucrainei. Guvernatorul regional a declarat că o rafinărie a fost distrusă de rachete ruseşti.
Înregistrări video au arătat coloane de fum negru ridicându-se deasupra orașului.
Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că trupele ruse au distrus depozite de carburanţi din Odesa, folosind rachete de mare precizie lansate de pe mare şi din aer.
În portul Mariupol, devastat de război, a fost ucis un regizor lituanian de filme documentare. Mantas Kvedaravičius avea 45 de ani. Mașina în care acesta se afla a fost lovită de o rachetă. În 2016, regizorul a realizat filmul “Mariupolis” despre războiul din Donbas.
Organizația Națiunilor Unite anunţă că aproape 4,2 milioane de ucrainenei și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse.
Ministerul britanic al Apărării avertizează că minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă.
Originea lor nu este clară, dar prezenţa lor e cu siguranţă rezultatul activităţii militare în zonă, demonstrând modul în care invazia Ucrainei afectează interesele neutre şi ale civililor.
O mină marină ce plutea în derivă a fost neutralizată, săptămâna trecută, în apele teritoriale românești din Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capu Midia. La rândul lor, turcii au descoperit astfel de mine în apele lor.
—
Sub acuzația de ucidere din culpă, procurorii îi cercetează pe organizatorii competiției de rafting din Defileul Jiului, la care un tânăr a murit în weekend, iar o fată a ajuns în stare gravă la spital.
3 bărci pneumatice în care se aflau peste 20 de persoane s-au răsturnat la 3 kilometri de orașul Petroșani. Ambarcațiunile s-au izbit de stânci, în condiții de ploaie torențială.
Pe o astfel de vreme, competițiile de rafting sunt interzise mai ales că meteorologii au emis avertizări dinainte.
Intervenția de salvare a fost îngreunată și de faptul că organizatorii de întrecerii de rafting nu dețineau o listă exactă cu numărul participanților.
—
Compania Naţională de Drumuri începe, luni, un recensământ al circulaţiei rutiere.
Procesul presupune culegerea manuală de date din trafic pe categorii de vehicule, timp de 10 zile, repartizate de-a lungul anului. Informaţiile sunt adunate de pe autostrăzi, drumuri naţionale şi judeţene.
Recensământul ar fi trebuit realizat în 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei.
—
Bilanțul epidemiologic a coborât, duminică, sub pragul de 1.500 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 11 decese au fost asociate Covid în România.
Numărul pacienţilor spitalizați cu SARS-CoV-2 se menține peste 2.500, din care aproape 400 sunt la Terapie Intensivă.
—
În Germania, un bărbat este cercetat după ce s-a vaccinat de 90 de ori împotriva Covid, pentru a vinde apoi certificate de imunizare.
Afacerea a funcționat timp de mai multe luni, până când individul, în vârstă de 60 de ani, a fost descoperit pentru că s-a prezentat două zile la rând la același centru de vaccinare din Eilenburg.
—
Liberalii se întrec în declarații dintre cele mai puțin convingătoare în încercarea de a justifica debarcarea forțată a lui Florin Cîțu de la conducerea partidului, pe care aceștia l-au ales în urmă cu doar jumătate de an, având atunci sprijinul președintelui Klaus Iohannis.
Sâmbătă, Florin Cîțu a demisionat urmare a faptului că a rămas fără sprijinul liderilor de filiale.
Din solidaritate cu prietenul său, Dan Vîlceanu a renunțat la postul de secretar general, preluat temporar de Lucian Bode.
Totodată, Dan Vîlceanu a anunțat că va demisiona și din funcția de ministru al Investițiilor Europene.
Un congres extraordinar pentru desemnarea unei noi conduceri va fi organizat duminica viitoare.
Favorit pentru preluarea șefiei PNL este premierul Nicolae Ciucă, a cărui imagine de genetal în rezervă a fost șifonată de scandalul tezei de doctorat plagiate.
Deși spune că se mai gândește dacă va candida pentru șefia PNL, Nicolae Ciucă nu vede motiv pentru ca Florin Cîţu să demisioneze și de la şefia Senatului în perioada următoare.
Premierul va încerca, totodată, să îl convingă pe Dan Vîlceanu să rămână în echipa sa executivă.
—
În Ungaria, premierul naționalist Viktor Orban și-a revendicat, duminică seara, victoria în alegerile parlamentare în fața unei alianțe alcătuite din 6 partide de opoziție.
Politicianul suveranist, care întreţine o relaţie conflictuală cu Uniunea Europeană, a obţinut cu un scor de 53% din voturi cel de-al patrulea mandat consecutiv în fruntea guvernului de la Budapesta.
Contestatarii îl acuză pe Viktor Orban de subminarea democraţiei şi a statului de drept.
Lansat în politică cu un discurs anticomunist și antirusesc, Viktor Orban a adoptat un discurs radical, odată cu revenirea la putere, în 2010.
Prezența la urne a fost de 68%.
—
În Serbia, Aleksandar Vučić a câștigat un nou mandat prezidențial de 5 ani. Potrivit estimărilor, el a obținut aproape 60% din sufragii.
Zdravko Ponos, un general de armată în rezervă care a candidat din partea formaţiunii proeuropene Alianţa pentru Victorie, s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 17% din voturi.
Serbia, care întreține relaţii bune cu Rusia, speră să devină membră a Uniunii Europene.
—
Cel puţin 6 persoane au murit şi alte 10 au fost rănite, duminică, într-un atac armat comis în centrul oraşului Sacramento, statul american California.
—
Liderul suprem al talibanilor a ordonat, duminică, interzicerea culturilor de mac pe tot curprinsul Afganistanului. Hibatullah Akhundzada a avertizat că autorităţile îi vor pedepsi pe cei prinși în fapt “conform legii islamice”.
Țara este de departe principalul producător mondial de mac, din care se extrag opiu şi heroină. În ultimii ani, producţia şi exporturile au crescut considerabil.
Talibanii au revenit la putere în Afganistan vara trecută, după retragerea precipitată a trupelor americane de pe acest front de război.
—
În play-off-ul Ligii 1, Universitatea Craiova s-a impus pe terenul FCSB, scor 2-0, duminică, pe Arena Națională.
Rezultatul îi îndepărtează pe bucureșteni de lupta pentru titlu.
Dacă va învinge FC Argeș luni, liderul CFR Cluj se distanțează la 8 puncte în clasament.
Partida se joacă de la ora 21.00.
—
UEFA l-a delegat pe arbitrul Istvan Kovacs să conducă meciul dintre Manchester City şi Atletico Madrid, din prima manță a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. Asistenţi vor fi Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene.
Pentru Istvan Kovacs va fi al zecelea său meci în Liga Campionilor, primul din faza sferturilor competiţiei, cea mai înaltă atinsă de arbitrul român până acum în carieră.
—
Simona Halep se menține pe locul 19 în clasamentul WTA.
În fruntea ierarhiei, urmare a retragerii australiencei Asleigh Barty, urcă poloneza Iga Swiatek, devenită campioană, în weekend, la Miami Open.
În top 100 se mai află româncele Sorana Cîrstea (26 WTA), Gabriela Ruse (55), Irina Begu (66), Jaqueline Cristian (69) și Ana Bogdan (93).
—
Gabriela Lee (Talabă) s-a calificat pe tabloul principal al turneului de tenis de la Charleston. În competiția americană vor mai evolua Irina Begu și Gabriela Ruse.
—
Spaniolul Carlos Alcaraz (11 ATP) s-a impus în finala masculină a Miami Open cu norvegianul Casper Ruud (8 ATP), scor 7-5, 6-4.
În vârstă de doar 18 ani, ibericul a câștigat primul său mare titlu din carieră.
—
Handbalistele de la Minaur Baia Mare au obținut calificarea între careul de ași al Ligii continentale (EHF European League). În returul de pe terenul norvegiencelor de la Sola, scorul a fost egal 29-29. În tur, româncele s-au impus cu 40-32.
—
Spaniolul Aleix Espargaro (Aprilia Racing) a câștigat Marele Premiu al Argentinei la MotoGP, pe circuitul Termas de Rio Hondo, a treia etapă a Campionatului Mondial de motociclism viteză. Podiumul a fost completat de compatrioții Jorge Martin (Pramac) și Alex Rins (Suzuki).
—
Academia Română celebrează, luni, 156 ani de la fondare. Manifestarea se va desfăşura în Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 10.00.
—
Format din artiştii Bruno Mars şi Anderson Paak, grupul Silk Sonic a câştigat trofeele Grammy acordate celui mai bun cântec și, totodată, înregistrării anului pentru hitul “Leave The Door Open”, la cea de-a 64-a ediţie a galei.
—
Debitul Dunării va fi în creştere în următoarele zile, până la valoarea de 4.900 metri cubi/secundă. Nivelul este, totuși, unul sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s), potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
—
Vremea va fi rece pentru această dată, local deosebit de rece în nord-vestul, centrul, nordul și nord-estul țării. Temperaturile maxime vor fi de la 2…3 grade în Maramureș și estul Transilvaniei, până spre 13 grade în Oltenia. Cerul va avea înnorări în majoritatea regiunilor, însă doar pe suprafețe mici vor fi precipitații slabe. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și mixte în nord-vest și centru. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări, local la munte și pe arii restrânse în sud și centru. Dimineața, izolat vor fi condiții de ceață.
La București, vremea va continua să se răcească, devenind rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade.
La munte, vremea va fi rece pentru prima decadă a lunii aprilie. Cerul va prezenta înnorări pe parcursul zilei, când pe spații mici va ninge slab, apoi va deveni variabil. Vântul va avea local intensificări în prima parte a intervalului, iar noaptea mai ales în nordul Carpaților Orientali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h.