Victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv au fost comemorate, duminică seară, la 7 ani de la tragedie.
Portretele celor 65 de tineri au fost purtate de la fosta fabrică Pionierul, mistuită de flăcări, până la Parchetul General.
Rude ale victimelor și supraviețuitori ai tragediei și-au exprimat nemulțumirea că procurorii tergiversează dosarul în care acuzați sunt fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministrul al Sănătății Nicolae Bănicioiu şi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, cei care au gestionat intervenţiile din acea perioadă.
Actualul ministru al Sănătății a declarat că un asemenea dezastru, cu număr mare de victime nu poate fi gestionat de nicio ţară. “Suntem mai bine pregătiţi categoric decât în urmă cu mai mulţi ani, dar nu suntem ideal pregătiţi”, a admis Alexandru Rafila. Potrivit lui, infecţiile nosocomiale sunt o realitate “nu numai la noi, ci în orice ţară”.
România nu are nici până la acest moment un spital destinat “marilor arși”. Autoritățile au în plan construirea a trei astfel de centre cu bani de la Banca Mondială.
Anul acesta, pentru drama din Colectiv au fost condamnați la închisoare fostul primar Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv, doi pirotehniști și doi pompieri.
—
Cancelariile lumii, inclusiv Bucureștiul, au transmis mesaje de condoleanțe către națiunea sud-coreeană după busculada din capitala Seul.
Peste 150 de persoane, majoritatea tinere, au murit pe când se aflau la o petrecere de Halloween.
Un zvon că într-un bar din apropiere s-ar afla o vedetă locală a generat îmbulzeală pe o stradă îngustă, situată în pantă. Ulterior, cei prezenți s-au călcat în picioare.
În scurt timp, numărul victimelor a devenit rapid mai mare decât cel al salvatorilor mobilizați la fața locului. Sute de persoane rămân dispărute.
Președintele sud-coreean a decretat o perioadă de doliu naţional.
—
Zeci de mii de cehi au protestat, duminică seară, pe străzile capitalei Praga. Mobilizarea s-a făcut sub sloganul “Republica Cehă împotriva fricii şi urii”.
Cei prezenți la demonstrație au denunțat populismul și extremismul, exprimându-și solidaritatea cu poporul ucrainean.
“Este momentul să arătăm că nu vom permite să ni se fure valorile democratice, câştigate în urmă cu mai mult de 30 de ani, că nu ne vom lăsa intimidaţi”, au transmis organizatorii manifestației.
Zilele trecute, Praga a fost scena unor proteste ale naționaliștilor și comuniștilor, care au cerut demisia premierului proeuropean Petr Fiala pe motiv că nu negociază cu Rusia pentru a relua livrările de gaz.
—
Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică cer Rusiei să revină în Acordul de la Istanbul, care a permis exportul cerealelor ucrainene în ultimele luni.
De duminică, o nouă blocadă a fost instituită în Marea Neagră. Circulația navelor cu grâne s-a oprit subit după ce Moscova a acuzat Kievul și Londra că au atacat cu drone portul Sevastopol din Peninsula Crimeea.
Duminică seară, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, se declara dispus pentru negocieri. “Pregătirea Rusiei, inclusiv a preşedintelui său, pentru negocieri [pe tema Ucrainei – n. red] rămâne neschimbată. Vom fi mereu gata să ascultăm ce propuneri au partenerii noştri occidentali pentru a reduce tensiunea”, a declarat ministrul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că “suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional”.
La rândul său iderul SUA a denunţat drept ”scandaloasă” decizia Rusiei, considerând că Moscova foloseşte hrana ”ca armă”.
—
În altă ordine de idei, Joe Biden a votat anticipat în alegerile de la jumătate de mandat, prevăzute la 8 noiembrie și a denunţat atmosfera politică violentă din Statele Unite. Soţul șefei democrate a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, a fost atacat vineri, în domiciliul său din California.
Numeroşi americani au început deja să voteze în aceste alegeri, fie prin corespondenţă, fie direct în secţii.
Majoritatea sondajelor preconizează că opoziţia republicană va prelua controlul în Camera Reprezentanţilor.
Alegerile de la jumătate de mandat sunt, în mod tradiţional, defavorabile partidului aflat la putere în Statele Unite, iar cel care are loc la 8 noiembrie nu va face excepţie.
În afară de controlul celor două Camere ale Congresului, scrutinul îi priveşte pe guvernatorii a zeci de state, dar şi alte posturi la nivel de comitate şi de state.
Fostul preşedinte democrat Barack Obama a revenit pe scena politică înaintea alegerilor pentru a face campanie taberei sale.
—
În Brazilia, stângistul Luiz Inácio Lula da Silva a câștigat alegerile prezidențiale la o diferență de peste două milioane de voturi în fața contracandidatului de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, președinte în exercițiu.
Campania electorală a fost una marcată de atacuri dure și chiar crime.
În ultimele zile, Jair Bolsonaro a pus sub semnul întrebării integritatea sistemului de vot electoral și contestă rezultatul alegerilor.
La 1 ianuarie 2023, Luiz Inácio Lula da Silva se va întoarce în scaunul de președinte al statului sud-american, pe care l-a mai condus din 2003 până în 2011.
—
La București, liderii coaliției de guvernare ar urma să se întâlnească, luni, pentru a discuta despre portofoliul Apărării, rămas fără ministru după demisia lui Vasile Dîncu.
Colegii social-democrați ai acestuia au solicitat întrevederea după ce au respins scenariul unui troc politic prin care să cedeze șefia MApN pentru a prelua Internele sau Energia. Interimatul la Apărare este asigurat de premierul Nicolae Ciucă.
În ultimele zile, spiritele s-au încins în coaliție.
Liberalii sunt nemulțumiți de criticile primite din partea liderului PSD. Marcel Ciolacu avertiza că dacă angajamentul rocadei premierilor nu va fi respectat, în primăvară, coaliția se va rupe. Unele voci din PNL reproșează, totodată, lipsa de acțiune a miniștrilor social-democrați de la Muncă și Finanțe în găsirea de fonduri care să permită majorarea pensiilor.
Liberala Alina Gorghiu a remarcat, totodată, că Marius Budăi întârzie să ofere un răspuns interpelării sale privind numărul mare de dosare ale pensionarilor care au câştigat în instanţă recalcularea pensiilor. “Casa de Pensii Argeş îşi bate joc de pensionari”, a adăugat aceasta.
—
În Marea Britanie, opoziția laburistă cere o anchetă parlamentară după ce presa a dezvăluit că – pe când era șefă a diplomației – Liz Truss a fost victimă a hackerilor apropiați de Kremlin.
Telefonul său mobil a fost piratat. Dispozitivul conţinea discuţii sensibile cu privire la Ucraina, scrie publicația săptămânală The Mail on Sunday.
Potrivit ziarului, fostul premier Boris Johnson a mușamalizat incidentul în vară. Liz Truss l-a succedat la șefia guvernului de la Londra, dar a rămas fără sprijin politic și a demisionat la 20 octombrie după doar 44 de zile de mandat, fiind înlocuită cu Rishi Sunak.
—
În premieră mondială, medicii italieni au obținut o sarcină gemelară cu ovule donate şi congelate în urmă cu 14 ani.
În vârstă de 41 de ani, gravida a luptat şi a câştigat lupta cu un cancer de sân.
Cazul demonstrează eficienţa prelungită a procedurii de vitrificare şi oferă o flexibilitate mai mare tuturor programelor de donare de ovule, spun specialiștii.
—
În etapa a 16-a a Superligii, Rapid a învins pe CFR Cluj cu 2-1. Cu 32 de puncte, bucureștenii sunt pe locul secund în clasament, la cinci puncte distanță de Farul Constanța.
Tot duminică, FC Argeş s-a impus pe terenul UTA Arad, cu 1-0, într-un meci în care gazdele au avut doi jucători eliminaţi.
Etapa a 16-a se încheie, luni, cu două meciuri.
CS Mioveni și FC Hermannstadt se confruntă de la ora 18:00 (arbitru: Sebastian Colţescu.
De la ora 21:00, se duelează Universitatea Cluj – FCSB (arbitru: Istvan Kovacs). Antrenorul bucureștenilor, Nicolae Dică, vrea o victorie a elevilor săi pentru a reveni în zona de play-off a clasamentului.
—
Max Verstappen (Red Bull Racing) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Mexicului, a 20-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.
Olandezul a bifat al 14-lea succes din acest sezon, ceea ce reprezintă un record pentru istoria F1.
—
Daniil Medvedev (4 ATP) a câștigat, duminică, finala turneului Erste Bank Open Viena, învingându-l pe canadianul Denis Shapovalov (19 ATP), scor 4-6, 6-3, 6-2.
Rusul le-a dedicat cel de-al 15-lea titlu din carieră soției și fiicei sale.
—
Felix Auger-Aliassime a câştigat, duminică, finala turneului ATP 500 Swiss Indoors Basel.
Canadianul (9 ATP) l-a învins în finală pe danezul Holger Rune (25 ATP), scor 6-3, 7-5.
—
Înotătoarea Katie Ledecky a doborât recordul mondial feminin în proba de 1.500 de metri liber în bazin scurt, la Cupa Mondială de la Toronto.
Cu timpul de 15:08,24, americanca a redus cu aproape 10 secunde recordul anterior, stabilit de germanca Sarah Wellbrock.
—
Vremea va fi caldă, iar în regiunile sud-vestice, sudice și sud-estice, local deosebit de caldă pentru sfârșitul lunii octombrie. În vest, centru și nord, mai ales în prima parte a zilei, local va fi nebulozitate joasă sau ceață, izolat posibil asociată cu burniță. În restul teritoriului cerul va fi variabil, mai mult senin în partea de sud. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona înaltă a Carpaților Meridionali, iar local și în estul țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 și 27 de grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra în zonele în care nebulozitatea joasă va persista, iar cele mai mari, în extremitatea sud-vestică.
În zonele de munte, vremea va fi caldă și în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Valorile termice vor crește ușor față de intervalul anterior.
La București, vremea va fi frumoasă și cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru sfârșitul lunii octombrie. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.