După explozia care a ucis un afacerist, prefectul județului Arad a dispus măsuri suplimentare de ordine publică. Au fost sporite, de aceea, efectivele de poliţie şi jandarmerie aflate în patrulare. Toth Csaba spune că cetățenii trebuie să se simtă în siguranță. Anchetatorii au un cerc de suspecţi. Ioan Crişan a ars de viu după ce maşina sa a sărit în aer, sâmbătă, în parcarea unui supermarket din Arad. Se crede că bărbatul a fost victima unei crime la comandă. Surse judiciare spun că asasinul nu ar fi român. Afaceristul ar fi reclamat un transport de țigări de contrabandă. Unele probe au fost distruse de incendiul puternic ce a urmat deflagrației. Cercetările au fost preluate de Parchetul General, care a trimis la Arad o echipă de la București. Au fost audiate mai multe persoane și s-au analizat imaginile video surprinse de camerele de supraveghere din zona respectivului supermarket.
—
Un comandant de echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a fost arestat preventiv, duminică, sub acuzația de agresiune sexuală şi coruperea de minori. Decizia Tribunalului Militar Bucureşti nu este definitivă, fiind atacată, de altfel la Curtea Militară de Apel Bucureşti. Inspectoratul constănțean a transmis că bărbatul este angajat 2007 şi nu a avut nicio abatere de natură profesională.
—
Cea mai mare tranșă de vaccin anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech ajunge, luni, în România. Cele un milion de doze vor distribuite centrelor regionale de imunizare. Săptămâna trecută, serul a fost autorizat pentru vaccinarea copiilor cu vârste peste 12 ani. În România, vaccinările pentru aceasta categorie pe vârstă vor putea începe în câteva zile. De luni, părinții vor putea să îi programeze online pe adolescenți. Pentru vaccinare este nevoie, totodată, de consimțâmântul scris al adultului. Maratoane ale imunizării sunt programate în preajma Zilei Copilului. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a ținut să sublinieze că, prin vaccinare, ne pregătim pentru un eventual val 4 al pandemiei, care este posibil în toamnă, în contextul apariției de noi mutații ale coronavirusului.
În țară, ritmul vaccinărilor zilnice se menține sub pragul a 70.000. Șef al campaniei naționale de imunizare, Valeriu Gheorghiţă estimează la “45-50 la sută” nivelul de imunitate de grup în România. Țara noastră a primit, duminică, mai mult o jumătate de milion de doze AstraZeneca. Cel mai probabil, acestea vor fi donate sau revândute “având în vedere că se observă o scădere a numărului de persoane care doresc acest vaccin”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Prefectul Capitalei a apreciat că maratonul vaccinării, aflat la cea de-a doua ediţie și desfăşurat în weekend la Sala Palatului şi Biblioteca Naţională, reprezintă un “real succes”. Potrivit lui Alin Stoica, aşteptările au fost depăşite.
Duminică, autoritățile au raportat 158 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la puțin peste 17.000 de teste efectuate. Alte 29 de decese au fost asociate Covid. Sub 2.400 de bolnavi mai sunt internați în spitale, dintre care 440 la Terapie Intensivă.
—
Șeful Autorității de Protecție a Consumatorului, Claudiu Dolot, ne sfătuiește să alegem cu grijă jucăriile cumpărate copiilor. În urma controalelor realizate în ultima perioadă la comercianți de produse pentru cei mici, s-au descoperit numeroase nereguli și au fost date amenzi.
—
Startul cursei pentru șefia Partidului Național Liberal s-a dat duminică. Florin Cîțu i-a devenit contracandidat lui Ludovic Orban, actual lider al formațiunii, care își dorește un nou mandat “dintr-un profund sentiment de responsabilitate faţă de PNL”. În opinia sa, deși începe o competiție internă, nu va exista vreo “fisură” în ceea ce privește programul de guvernare. Congresul liberalilor va avea loc pe 25 septembrie. Având susținerea mai multor miniștri, parlamentari și primari, Florin Cîțu a transmis că “partidul are nevoie de un suflu nou”.
—
Centrul pentru Inovare Publică a dat în judecată mai multe partide pentru că au refuzat să ofere informații despre cheltuirea banilor publici primiți ca subvenții. Singurii care au acceptat au fost cei de la USR. Nu același lucru se poate spune despre partenerii acestora din PLUS. Suma anuală pe care o primesc partidele depășește 100 de milioane de euro în total, majorându-se pe măsură ce crește Produsul Intern Brut.
—
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi trimis, săptămâna aceasta, Comisiei Europene. Miercuri, documentul va fi publicat şi pe site-ul Guvernului pentru a putea fi consultat de oricine, a anunțat – la Europa FM – ministrul Fondurilor Europene. România va fi a treia ţară din Uniune care face acest lucru, după Italia şi Polonia. Potrivit lui Cristian Ghinea, va urma perioada de evaluare a PNRR la Bruxelles. Rezultatele se vor regăsi într-o scrisoare care va expediată Bucureștiului. În cele din urmă, cele două părți vor avea încă o rundă de negocieri. Un proces de ajustare care va dura câteva luni. Ministrul se arată optimist că, în toată, planul va fi aprobat, pentru a începe atragerea celor peste 29 de miliarde de euro, puse la dispoziție de Comisia Europeană, prin granturi și împrumuturi cu dobândă redusă. Accentul se va pune pe proiecte verzi și digitalizare. Opoziția social-democrată a acuzat actuala coaliție că întârzie prezentarea reformelor incluse în PNRR, întrucât acestea ar include măsuri de austeritate.
—
La Luxemburg, marți își începe activitatea Parchetul European. Convinsă fiind că ”nu există ţări curate” de corupţie, şefa noii instituții (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, este ”foarte mândră” să joace rolul principal în ”momentul istoric” al inaugurării. Într-un interviu pentru agenția de presă spaniolă EFE, fosta șefă Anticorupție din România a avertizat asupra ”riscului ridicat” al delictelor legate de fondul european de redresare post-pandemie.
—
Statele Unite ale Americii au spionat, cu sprijinul serviciilor daneze de informaţii, responsabili politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014. Postul danez de televiziune Danmarks Radio a dezvăluit că Agenţia Naţională de Securitate a SUA s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii ale statului din nordul Bătrânului Continent pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.
—
Sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă va fi inaugurat, luni, la București. La ceremonie participă preşedintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. Invitat este și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Centrul va facilita un răspuns răspuns al Alianței în fața ameninţărilor complexe care caracterizează mediul de securitate actual.
—
Telenovela politică din Israel a ajuns într-o nouă etapă. Naftali Bennett, lider al partidului de dreapta Yamina, care deține 7 locuri în Knesset, a anunţat că înclină balanța spre o guvernare alături de partide centriste şi de stânga, pentru a-l îndepărta pe premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu. Statul evreu a consemnat 4 încercări nereuşite de formare a unui executiv. Liderul opoziţiei, Yair Lapid, însărcinat să formeze noul guvern, i-a propus lui Naftali Bennett să fie primul în rotaţia la funcţia de premier. Aflat la un pas de a pierde puterea, Benjamin Netanyahu a denunțat “înşelătoria secolului”.
—
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi-a exprimat îngrijorarea după manifestaţiile violente din Columbia, soldate cu 14 decese și aproape o sută de persoane rănite. Michelle Bachelet a îndemnat la dialog şi la o anchetă independentă. Luna trecută, revolte publice a provocat un proiect de reformă fiscală, fiind rapid abandonat, care viza extinderea bazei de impozitare a veniturilor și majorarea taxei pe valoare adăugată.
—
În întreaga lume, la 31 mai este marcată ziua fără tutun. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, țigările ucid aproape 6 milioane de oameni. Consumul de tutun este cauză pentru boli cardiovasculare, cancer – în special cel pulmonar – și pentru afecțiuni respiratorii obstructive cronice. Datele statistice arată că românii sunt campioni europeni la fumatul pasiv. În anul 2016, România s-a alăturat statelor din Uniunea Europeană care interzic prin lege fumatul în spaţii publice închise.
—
Sepsi s-a calificat în premieră în cupele europene la fotbal. Formația din Sfântu Gheorghe a învins Viitorul Constanţa cu 1-0, duminică, într-un meci de baraj pentru Conference League, al treilea eșalon al fotbalului european. Sepsi va evolua în turul al doilea preliminar al nou-înfiinţatei competiţii, la fel ca şi vicecampioana FCSB şi câştigătoarea Cupei României, Universitatea Craiova. În schimb, campioana CFR Cluj va evolua în primul tur preliminar al Ligii Campionilor.
—
Primarul general al Capitalei a mers în vizită de lucru la Arena Naţională, împreună cu managerul de stadion din partea UEFA pentru apropiatul European de Fotbal. Nicuşor Dan a constatat că lucrările sunt în grafic, exprimându-şi optimismul că autorităţile bucureștene vor fi “la înălţimea evenimentului”. Amânată cu un an din cauza pandemiei, a 60-a ediție a turneului continental va debuta la 11 iunie. Bucureștiul se numără printre gazdele campionatului, alături de alte 10 orașe, anume Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia) și Sevilla (Spania).
—
CSA Steaua a promovat în liga secundă de fotbal după ce a învins cu 2-1 pe CS Afumați, în al doilea meci al barajului. O reușită care vine după 4 ani de când clubul sportiv al Armatei a reactivat secția de fotbal. “Militarii” au sărbătorit promovarea sub privirile suporterilor.
—
Irina Begu, Mihaela Buzărnescu și Sorana Cîrstea vor evolua, luni, în runda inaugurală a turneului de tenis de la Roland Garros. Ana Bogdan a acces în turul secund după ce a trecut de italianca Elisabeta Cocciaretto. Românca o va avea ca adversară pe Naomi Osaka, japoneza care a eliminat-o pe Patricia Țig din competiția pariziană. Jucătoarea niponă riscă excluderea de la Openul Franței dacă va refuza în continuare să participe la conferințele de presă, pe motiv că acestea o stresează. Într-o primă etapă, organizatorii au amendat-o cu 15.000 de dolari. Triplă campioană la Grand Slam, nemțoaica Angelique Kerber a fost învinsă categoric în prima rundă de ucraineana Anhelina Kalinina (139 WTA), venită din calificări și aflată în premieră pe tabloul principal de la French Open.
—
Sorana Cîrstea a pierdut, în weekend, finala turneului de la Strasbourg, dar va face un salt de 8 locuri în clasamentul WTA. De luni, românca se va afla pe a 53-a poziție în ierarhie, cu 1.444 de puncte.
—
Simone Tempestini a câştigat Raliul Maramureşului. Competiția a revenit în calendarul Campionatului Național după o pauză de 14 ani.
—
Pilotul elvețian de Moto3 Jason Dupasquier a murit, la vârsta de doar 19 ani, după un grav accident. Eforturile medicilor de a-l salva au fost zadarnice. Tânărul ocupa locul 10 în clasamentul momentului.
—
Vremea va fi în general instabilă şi se va menţine răcoroasă, chiar rece pentru această dată, local, în jumătatea de sud-est a ţării. Cerul va avea înnorări, mai accentuate în sud-estul, estul şi centrul ţării, precum şi la munte şi se vor semnala averse, ce vor avea şi caracter torenţial şi frecvente descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi local 10…15 l/mp şi pe arii restrânse, mai ales la munte şi în sud-est, 20…30 l/mp. Izolat, vor fi condiţii de grindină. La munte, la altitudini mari, spre seară vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte, în nordul, vestul şi sud-vestul ţării, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 13…14 grade în nordul Moldovei şi 21…22 de grade în sudul Olteniei.
La București, vremea va fi în general instabilă şi va deveni rece pentru această perioadă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate, vor fi averse moderate cantitativ, posibil descărcări electrice şi unele intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade.