Confidenţialitate

INFOMANIA • 30 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți după-amiază, se va întoarce la București avionul trimis la Pretoria pentru a repatria cei aproape 40 de români blocați în Africa de Sud, și alți cetățeni europeni.

După aterizare, toți pasagerii, între care jucători ai echipei de rugby Știința Baia Mare și navigatori, vor fi plasați în carantină pentru două săptămâni.

În aeronava Tarom, alte 50 de locuri au fost oferite unor state europene care vor să își repatrieze cetățeni.

Românii care doresc să revină în țară sunt sfătuiți să ia legătura cu ambasada din Africa de Sud. Zborurile comerciale către această țară au fost suspendate după depistarea variantei Omicron a coronavirusului, care prezintă mai multe mutații și pare mai infecțioasă.

Institutul Național de Sănătate Publică vrea ca, de acum înainte, la momentul în care o persoană solicită testarea pentru Covid să fie întrebată dacă a călătorit în Africa de Sud sau a intrat în contact cu o persoană care s-a aflat în acea parte de lume.

Totuși, în Europa au fost descoperite câteva cazuri și fără vreo legătură cu deplasări în sudul Africii.

În contextul apariției acestei noi variante, medicii atrag atenţia că trebuie să rămânem vigilenți. Scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV 2 nu ar trebui să permită o relaxare în comportamentul sanitar în perioada următoare.

Epidemilogul Octavian Jurma consideră că valul 4, cel al variantei Delta, ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea Omicron se confirmă, valul 5 ne va lovi ca un trăsnet. Într-o postare pe Facebook, specialistul îi îndeamnă la vaccinare mai ales pe cei care au trecut prin boala Covid, iar celorlalți să își administraze boosterul, despre care spune că este “un privilegiu”.

Expertă în politici de sănătate publică, Ioana Stăncel este de părere că problemă reală, la momentul actual, ar putea fi dată de capacitatea testelor rapide de a depista Omicron şi, astfel, de a indica faptul că o persoană este pozitivă sau nu.

La nivel național, numărul infecțiilor s-a menținut în jur de o mie, la mai puțin de 16.000 de teste efectuate. 100 de noi decese au fost asociate Covid. 1.200 de pacienți sunt la terapie intensivă.

Raportarea de luni a inclus și alte 12.000 de persoane nou-vaccinate.

Ministrul Sănătății spune că nu pot fi excluse eventuale noi restricții antiepidemice în România. Alexandru Rafila insistă pe respectarea măsurilor de protecție, precum evitarea aglomerației, purtarea măștii, igiena personală atentă, alături de imunizarea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile.

Omicron necesită o ”acţiune urgentă”, au avertizat miniştrii Sănătăţii din statele membre G7, la finalul unei reuniuni de urgenţă. După Israel, Japonia și-a închis granițele preventiv. La rândul lor, Australia și Chile și-au suspendat planurile de a redeschide frontierele.

Președintele american consideră că Omicron “este un motiv de îngrijorare, nu de panică”. În opinia lui Joe Biden, la momentul actual cea mai bună protecție este obținută prin vaccinare, inclusiv cu doza booster. Liderul de la Casa Albă a recomandat revenirea la purtării măștii în interior.

Măsura se regăsește și în planul guvernului de la Londra de gestionare a acestei noi etape a crizei sanitare. Britanicii sunt sfătuiţi să evite socializarea. Turiștii trebuie să facă un test PCR în primele două zile de la sosirea în Regat şi să aștepte în izolare până la un rezultat negativ.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a felicitat Africa de Sud pentru depistarea Omicron în timp rapid și a avertizat că izolarea acesteia riscă să descurajeze alte țări să raporteze la timp noile schimbări ale coronavirusului.

“Încă nu ştim dacă varianta Omicron este asociată cu o contagiozitate mai ridicată, cu o îmbolnăvire mai severă, un risc de infectare mai ridicat sau de a ocoli actualele vaccinuri”, a punctat Tedros Ghebreyesus.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a criticat statele care au ales să izoleze sudul Africii, prin suspendare curselor aeriene. Potrivit lui Antonio Guterres, “poporul african nu poate fi tras la răspundere” pentru numărul “imoral de scăzut” disponibile.

Experții au avertizat, de câteva luni, că nivelul scăzut de vaccinare din Africa riscă să ducă la apariția mutațiilor.

Companiile farmaceutice au anunțat că depun eforturi pentru adaptarea serurilor la noua variantă. Pfizer și BioNTech promit un vaccin special pentru Omicron în termen de 100 de zile.

În fața unei avalanșe de nemulțumiri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o demonstrație online a modului în care se va realiza testarea periodică pe bază de salivă în școli.

Gândită să depisteze din timp eventuale infecții în rândul copiilor, procedura ar trebui implementată de joi, când aceștia se întorc la cursuri după minivacanța de Ziua Națională.

Federaţia Naţională a Părinţilor consideră că testarea periodică riscă să devină un eşec de la început, în lipsa unei instruiri a cadrelor didactice. La rândul lor, dascălii sunt supărați că le revine sarcina de a reambala componentele testului de salivă în kituri pentru uz individual.

Sute de brașoveni s-au îmbulzit, luni seară, în Piața Sfatului pentru a asista la aprinderea luminilor de sărbători, deși Primăria nu a organizat o festivitate în acest sens și nici nu a anunțat o oră exactă pentru acest moment. Pe de altă parte, din cauza unor probleme privind atribuirea contractului, deschiderea patinoarului din orașul de la Poalele Tâmpei se amână pentru 15 decembrie.

Alături de vehicule de luptă, aproape 1.500 de militari ai Armatei Române vor defila miercuri, începând cu ora 11.00, la parada de Ziua Națională de la Arcul de Triumf din Capitală. În funcţie de condiţiile meteorologice, publicul va putea urmări și în jur de 30 de aeronave, a precizat Ministerul Apărării. Spectatorii pot asista la paradă fără certificat sanitar, în afara spațiilor destinate invitaților, dar trebuie să poarte mască și să păstreze distanța fizică. Parada impune restricții de circulație în Capitală.

Curtea de Apel București a anulat planurile Primăriei Sectorului 3 de a  betona mai multe spații verzi. Mai mulți cetățeni au intentat procesul împotriva instituției conduse de Robert Negoiță, iar decizia este definitivă.

Prefectura Prahova susține că Babele și Sfinxul sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni. Reacția vine după ce Tribunalul Vîlcea a decis că aceste monumente se află în Dâmbovița. Autoritățile prahovene spun că hotărârea instanței va fi contestată.

După o inspecție pe Lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda, noul Ministrul Transporturilor a anunțat că, marți după-amiază, se va deschide circulaţia pe acest ultim tronson. Porivit lui Sorin Grindeanu, restricții vor mai fi doar pe o porțiune afectată de alunecări de teren. Ministrul a spus că vrea ca inaugurarea să se facă “normal, fără festivisme şi tăieri de panglici”.

Marți este termen-limită pentru conectarea caselor de marcat ale comercianților la serverele Fiscului. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 10.000 lei. Excepție fac societățile care își desfășoară activitatea în zone fără acoperire în privința comunicațiilor electronice.

4 persoane au murit, aseară, într-un accident rutier produs pe DN 6, pe raza localităţii Cornea din judeţul Caraş-Severin. În coliziune au fost implicate un autoturism și două autocamioane. 3 tineri se aflau în mașina strivită. Manevrele de resuscitare au fost zadarnice pentru un adolescent aflat în cabina unuia dintre TIR-uri, condus de tatăl său.

La Timişoara, doi pietoni care aşteptau la semafor au fost loviți în plin de un autoturism scăpat de sub control. Potrivit anchetatorilor, șoferului i s-ar fi făcut rău la volan. Mașina a intrat pe contrasens și s-a oprit abia după ce a lovit alte 4 vehicule parcate.

La București, se fac cercetări după ce o mașină de Jandarmerie a căzut într-un șanț săpat pe marginea drumului, în zona Fundeni. Din primele date, lucrarea de îngropare a unor cabluri electrice nu era semnalizată corect.

Pentru a doua oară într-o săptămână, Parlamentul Suediei a desemnat-o în funcția de premier pe social-democrata Magdalena Andersson. Statul nordic se confruntă cu o criză politică. Fosta șefă a Finanţelor suedeze a fost nevoită să renunţe la funcția de premier după numai câteva ore de la învestire, în urma retragerii unui partener de coaliţie, supărat că legislativul nu a aprobat planul de buget al guvernului. Magdalena Andersson va alcătui acum un guvern minoritar.

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia a efectuat în Arctica un nou test cu rachetă hipersonică, către o ţintă din Marea Albă. Racheta de tip Zrcon, cu o rază maximă de acţiune de 1.000 de kilometri, urmează să echipeze atât nave de suprafaţă, cât şi submarine din cadrul flotei ruse. Presa americană a relatat, recent, despre un test realizat de China în vară cu o rachetă hipersonică.

În ultimul meci din etapa a 17-a a Ligii 1, CFR Cluj a învins Academica Clinceni cu 2-0. Campioana a ajuns la 5 victorii consecutive în campionat, fără gol primit. Gruparea ardeleană își menține diferența de 8 puncte avans față de urmăritoarea FCSB. În schimb, de pe ultimul loc în clasament, Academica rămâne singura echipă fără victorie din Liga 1.

Tot luni, Gaz Metan Mediaș și Farul Constanța au remizat, 1-1.

Pentru a şaptea oară în carieră, fotbalistul argentinian Lionel Messi a câştigat trofeul ”Balonul de Aur”, acordat celui mai bun jucător al anului de revista France Football. “Leo” a admis că decisivă pentru obţinerea trofeului a fost câştigarea competiţiei Copa America, anul acesta, cu naţionala Argentinei.

Spaniola Alexia Putellas s-a impus în competiția feminină pentru ”Balonul de Aur”.

Robert Lewandowski a fost recompensat cu un nou premiu, acordat celui mai prolific marcator al anului, grație golurilor înscrise pentru Bayern Munchen şi naţionala Poloniei.

Italianul Gianluigi Donnarumma, care a câştigat EURO 2020 alături de Sqaudra Azzura, în această vară, a obţinut trofeul pentru cel mai bun portar al anului.

Atacantul brazilian Neymar va fi indisponibil între şase şi opt săptămâni. Fotbalistul a suferit o entorsă la gleznă în meciul câştigat de echipa sa, Paris Saint-Germain cu 3-1, pe terenul lui Saint-Etienne, în prima ligă franceză.

Vremea se va răci, iar în regiunile intracarpatice valorile termice diurne se vor situa sub cele specifice datei. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 7 grade. Cerul va fi temporar noros și vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță în regiunile sud-estice și pe alocuri în restul teritoriului, iar la munte vor predomina ninsorile. Pe arii restrânse, în sud-est, cantitățile de precipitații vor depăși 15…20 l/mp. Se va depune strat de zăpadă la munte și doar izolat în rest. Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu vitezele cele mai mari la munte, la altitudini mai mari, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită, precum și în vestul Olteniei și estul Dobrogei, unde vor fi viteze în general de 65…75 km/h. Izolat se va semnala ceață.

La București, vremea se va răci accentuat, iar temperatura maximă va fi de 5…6 grade. Cerul va avea înnorări și trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.

La munte, vremea va fi închisă și rece. Pe parcursul zilei local vor predomina ninsorile în general slabe, iar noaptea acestea se vor intensifica. Pe arii restrânse, cantitățile de precipitații vor depăși 15…25 l/mp, astfel încât se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpații Occidentali și Orientali. Vântul va avea intensificări mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită.