Autoritățile fac bilanțul pagubelor provocate de ultimul episod de intemperii. Mai multe zone din țară s-au aflat, până noaptea trecută, sub avertizări de vijelii.
După o ploaie torențială, canalizarea orașului Craiova nu a făcut față volumul mare de precipitații. Mai mulți șoferi au rămas cu mașinile blocate în apă. Unii dintre ei încercau, duminică seară, să își recupereze plăcuțele de înmatriculare pierdute.
Probleme au fost și în alte localități din județul Dolj, pentru care meteorologii au emis un cod roșu. Grindina a distrus culturi agricole.
Din cauza precipitațiilor abundente riscă să se reverse râuri din Transilvania, Banat, Oltenia și Muntenia. Un cod portocaliu emis de hidrologi este valabil până diseară.
—
Sunt de negăsit 12 minori din secta “Copiii Soarelui”, condusă de așa-zisul lider spiritual Adi de la Brad, ajuns în arest preventiv pentru șantaj, viol și împiedicarea accesului la învăţământ obligatoriu. Autoritățile hunedorene cred că aceștia au fugit împreună cu mamele lor după perchezițiile făcute de polițiști.
Verificările au început după o anchetă realizată de jurnalista Delia Marinescu.
Direcția pentru Protecția Copilului Hunedoara va cere instanței, luni, o ordonanţă preşedinţială pentru preluarea minorilor în grijă.
Fost miner, pe numele său real Ardelean Farcaş, Adi de la Brad a fondat un centru de meditație la Dumbrava de Sus în urmă cu mai mulți ani, convingându-și adepții că va pune bazele “unei noi specii umane”. Din câte știu anchetatorii până acum, acest guru are şapte copii cu 5 femei.
—
Corpul de control al Poliției Române face o anchetă la Inspectoratul din Gorj pentru a verifica intervenția unor agenți luptători, care au bătut crunt un bărbat din Novaci, pe care îl reținuseră pentru ultraj. 4 dintre ei au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă de omor și tortură.
Deși era încătuşat cu mâinile la spate, polițiștii l-au lovit pe bărbat cu pumnii, cu picioarele şi bastonele.
Loviturile suferite i-au provocat multiple fracturi şi rupturi ale organelor interne, fiind operat de două ori de medici.
Procurorii fac propria anchetă în acest caz.
—
O misiune a Fondului Monetar Internaţional va începe, luni, o vizită de lucru la Bucureşti. Experții vor face analiza anuală a economiei locale, urmând să aibă întâlniri cu lideri politici, experți și reprezentanți ai sindicatelor.
—
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu în dosarele penale. Pe 17 iunie vor fi organizate primele licitaţii pentru valorificarea a şase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei, a șeful Fiscului, Lucian Ovidiu Heiuş.
—
Liderii statelor comunitare se reunesc în consiliu la Bruxelles, luni, pentru discuții tema noilor sancțiuni economice la adresa regimului de la Moscova. Un embargou împotriva petrolului rusesc rămâne subiect de neînțelegeri.
Duminică, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și-a exprimat temerea că unitatea Uniunii Europene “începe să se prăbușească”.
Ungaria se opune cel mai vocal interzicerii importurilor de petrol din Rusia. Guvernul de la Budapesta susține că astfel de măsură ar fi “împotriva securităţii naţionale energetice a Ungariei”.
Șef al Consilului European, Charles Michel s-a declarat “încrezător”, săptămâna trecută, că impasul va fi depășit.
România va fi reprezentată la summit de președintele Klaus Iohannis.
Candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Serbia și-a prelungit cu 3 ani contractul pentru importul de gaze la preț redus din Rusia. Președintele Aleksandar Vucic a spus că înțelegerea este “de departea” cea mai avantajoasă de pe continent.
Belgradul își reafirmă, astfel, dependența aproape totală față de gazul livrat de Moscova. Deși a condamnat la Organizația Națiunilor Unite invazia militară în Ucraina, Serbia a refuzat să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei de cancelariile europene.
—
Pentru prima dată de la începutul războiului, preşedintele ucrainean s-a deplasat pe frontul estic, în regiunea Harkov, de unde trupele ruse s-au retras în ultimele săptămâni pentru a se concentra în alte zone.
Volodimir Zelenski le-a mulțumit soldaţilor care apără țara și le-a înmânat medalii.
În schimb, liderul de la Kiev l-a demis pe şeful serviciului de securitate al regiunii, pentru eşecul de a asigura apărarea oraşului Harkov, în primele zile de război.
În zonă, s-au înregistrat unele dintre cele mai aprige lupte.
2.500 de case au fost distruse în regiunra Harkovului, iar 50.000 de oameni au rămas fără locuințe. Volodimir Zelenski a promis că va reconstrui “totul”.
Din 24 februarie încoace, războiul a provocat în Ucraina mii de victime, o gravă criză a refugiaților și însemnate pagube materiale.
Kievul insistă să primească cât mai repede posibil sisteme americane de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a face față atacurilor din Donbas. Unele voci de la Washington se tem că rachetele ar putea lovi dincolo de granița estică, atrâgând Statele Unite într-un conflict direct cu Rusia.
—
Președintele Turciei continuă să se opună aderării Finlandei și Suediei la Alianța Nord- Altantică. Recentul dialog purtat cu emisarii celor două state scandinave “nu a fost la nivelul așteptat”, a transmis Recep Erdogan.
Liderul de la Ankara vrea ca autoritățile de la Helsinki și Stockholm să extrădeze mai mulți presupuși teroriști, despre care se crede că sunt – în realitate – opozanți ai regimului autoritar turc.
Pentru decizii în cadrul NATO este nevoie de consensul celor 30 de membri ai alianței militare.
—
Preşedintele american a mers duminică în orașul texan Uvalde, scenă a unui sângeros atac armat comis într-o școală săptămâna trecută.
Joe Biden le-a adus un omagiu celor 19 copii și doi profesori ucişi de un adolescent, lichidat de forțele de ordine care au intervenția la fața locului. Departamentul de Justiţie va analiza reacţia agenților, considerată întârziată de unii părinți ai victimelor.
“Putem face America mai sigură”, consideră liderul de la Casa Albă, care pledează pentru un control mai strict al vânzărilor de arme în America. Un mesaj reluat de vicepreşedinta Kamala Harris, care a spus că aleşii trebuie “să aibă curajul să se opună, odată pentru totdeauna, lobby-ului armelor”.
În Congresul de la Washington, democrații nu dețin, totuși, suficiente voturi pentru o înăsprire a legislației în domeniu.
—
Ministerul Afacerilor Interne organizează, luni, Ziua Porţilor Deschise pentru copii, cu standuri expoziţionale unde vor putea fi văzute, printre altele, autospeciale, maşini de pompieri, motociclete, un laborator criminalistic şi chiar un elicopter.
—
Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte proiecţia documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă“. Versiunea Director’s Cut include noi materiale despre perioada complicată a tinereţii Regelui Mihai, aşa cum a fost descrisă în jurnalul personal al Reginei Maria.
—
Pentru prima dată în istoria de 74 de ani ai clubului, Dinamo a retrogradat din Liga 1. În returul barajului, echipa bucureșteană a remizat cu Universitatea Cluj, scor 1-1.
În prima manșă, ardelenii s-au impus cu 2-0. Înaintea meciului, suporterii s-au confruntat cu forțele de ordine în zona stadionului din Șoseaua Ștefan cel Mare.
U Cluj revine în Liga 1 după o pauză de 7 ani.
Chindia a reuşit să se menţină în primul eșalon al fotbalului autohton, după ce a învins Concordia, scor cu 4-1 la loviturile de departajare (5-3 la general). Eroul târgoviştenilor a fost portarul Cătălin Căbuz.
Ediția de campionat a fost câștigată de CFR Cluj la un punct distanță în clasament de FCSB.
—
Rapid Bucureşti este noua campioană a României la handbal feminin, impundu-se, în ultima etapă a Ligii Florilor, pe terenul SCM Râmnicu Vâlcea, scor 35-27.
Înaintea rundei, Rapid avea un punct avans în clasament faţă de CSM Bucureşti, având nevoie de o victorie pentru a-şi asigura titlul după o pauză de 19 ani şi, totodată, şi prezenţa în sezonul viitor de Liga Campionilor.
—
La Roland Garros, rămasă singura româncă pe tabloul feminin de simplu, Irina Begu (63 WTA) o întâlnește luni, în optimi, pe americanca Jessica Pegula (11 WTA).
Partida este programată în jurul orei 16.00.
În proba feminină de dublu, Gabriela Ruse şi ucraineanca Marta Kostyuk s-au calificat în sferturi.
În turneul masculin, spaniolul Rafael Nadal s-a calificat în sferturi după un duel captivant în 5 seturi, întins pe aproape 4 ore și jumătate contra canadianului Felix Auger-Aliassime, scor 3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. Ibericul îl va întâlni pe sârbul Novak Djokovic, care a trecut de argentinianul Diego Schwartzman, scor 6-1, 6-3, 6-3.
—
Gabriel Burtănete a câştigat medalia de aur în finala de la sărituri, duminică, în Cupa Mondială de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu o medie de 14,400 puncte. Românul a fost urmat în clasament de americanul Taylor Burkhart (14,350) şi de britanicul Courtney Tulloch (14,250).
Ioana Stănciulescu a cucerit medalia de bronz, sâmbătă, în finala de paralele din cadrul Cupei Mondiale de gimnastică artistică de la Varna (Bulgaria), cu 12,900 puncte. Primele două poziţii ale podiumului au fost ocupate de două franţuzoaice, Aline Freiss (13,450 puncte) şi Celia Serber (13,350 puncte).
—
Pugilistul român Ronald ”The Thrill” Gavril l-a învins prin KO în repriza a şasea pe mexicanul Edgar Romero Mora, într-un meci la categoria supermijlocie desfăşurat într-o gală profesionistă la Cancun, Mexic.
—
Pilotul mexican Sergio Perez (Red Bull Racing) a câștigat, duminică, Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco, a 7-a etapă a campionatului.
Podiumul a fost completat de spaniolul Carlos Sainz (Ferrari) și de olandezul Max Verstappen (Red Bull Racing).
Pilotul german Mick Schumacher a scăpat monopostul de sub control, iar acesta a izbut un parapete și s-a rupt în două. Fiul legendarului Michael Schumacher a scăpat nevătămat.
A 8-a etapă a sezonului de F1 se va desfășura pe circuitul din capitala azeră, Baku.
—
Vremea se menține uşor instabilă, iar valorile termice se vor situa în marea lor majoritate în jurul celor normale la această dată. Cerul va fi temporar noros şi local vor mai fi averse şi descărcări electrice, în special în zonele montane şi submontane. Punctiform se vor înregistra cantităţi de apă însemnate şi va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în Delta Dunării şi de scurtă durată în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 29 de grade.
La București, cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade.
În zonele de munte, cerul va fi temporar noros şi mai ales după-amiaza şi seara, local vor fi averse şi descărcări electrice. Punctiform se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Valorile termice vor fi în uşoară creştere faţă de cele din intervalul anterior.
Pe litoral, vremea va fi în general instabilă în prima parte a zilei, când, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Cerul va deveni variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 20 şi 24 de grade, iar cele minime vor fi de 16-17 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 şi 18 grade.
—
Primul uragan al sezonului din estul Oceanului Pacific se îndreaptă spre sudul Mexicului. Furtuna Agatha este însoţită de rafale de vânt ce ating 120 de kilometri pe oră. Meteorologii estimează că uraganul va atinge, luni, uscatul.
Mai multe state din sudul Mexicului au fost puse în alertă, existând riscul unor ”viituri şi alunecări de teren periculoase”.
—
“Top Gun: Maverick” își confirmă statutul de blockbuster. Cu Tom Cruise în rol principal, pelicula a avut în weekendul de lansare în cinematografele din America de Nord încasări de 124 de milioane de dolari.
—
Trupa ucraineană Kalush Orchestra a vândut la licitaţie trofeul Eurovision, recent câștigat. Cei 900.000 de dolari vor finanța achiziția a 3 drone PD-2 pentru armata ucraineană.