Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Mișcarea telurică a fost înregistrată la o adâncime de 168,9 kilometri, în apropiere de Braşov (57 km est), Ploieşti (75 km nord), Bacău (117 km sud-vest) și Bucureşti (130 km nord).
—
Criza energetică toarnă gaz pe focul mocnit din coaliție.
Liderul PSD a declarat că formațiunea “nu se va opri până nu va obține reglementarea pieței”. “Că le place sau nu unor parteneri de guvernare, prețul energiei este preocuparea majoră a oamenilor”, a spus Marcel Ciolacu. Reglementarea temporară “este singura soluție care poate garanta că populația, economia și locurile de muncă vor fi protejate”, a adăugat fruntașul social-democrat, care l-a criticat în mai multe rânduri pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu.
În replică, purtătorul de cuvânt al PNL a opinat că revenirea la o piaţă reglementată în energie este “o întoarcere în timp, care nu numai că încalcă reglementări europene, dar ne-ar aduce şi o piaţă blocată”. “Dialogul purtat prin intermediul presei este pigmentat de un interes politic”, a adăugat Ionuţ Stroe.
—
Premierul a admis că Guvernul a greșit atunci când a plafonat prețul lemnului de foc la 400 lei/metru cub. Nicolae Ciucă spune că se vor lua măsuri de corecție. Deocamdată, însă, nu se știe care vor fi acestea.
Vehiculată este acordarea de vouchere persoanelor vulnerabile, tichete cu care să își cumpere lemne de foc.
De luna trecută, când a fost introdusă plafonarea, cantitatea de lemn din piață a scăzut, iar prețul a crescut. La fel și ofertele “la negru”.
Organizațiile neguvernamentale au atras atenția, în zadar, că populația va avea de suferit.
—
Opoziția a obținut o victorie la Curtea Constituțională. Hidrocentralele de mici dimensiuni nu pot fi construite în ariile protejate.
Magistrații constituționali au admis sesizarea depusă de Uniunea Salvați România față de legea adoptată de Parlament în primăvară.
Între altele, USR a reclamat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.
Vizate sunt hidrocentralele de la Răstolnișa, de pe râul Mureș, și cele de la Bubești și Dumitra, de pe râul Jiu.
Unitățile sunt finalizate în proporție de 90%. Ridicarea acestora a început înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, iar zonele în care acestea se află sunt declarate arii naturale protejate din 2007, moment în care investițiile au fost oprite.
—
Jurnalista Emilia Șercan consideră că Universitatea clujeană „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne.
Comisia de Etică a instituției de învățământ superior a descoperit unele erori de citare, dar a concluzionat că nu există vreo certitudine că Lucian Bode a plagiat intenționat.
Specializată în verificarea lucrărilor de doctorat, jurnalista Emilia Șercan insistă ca teza ministrului să fie analizată în continuare de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare . Potrivit acesteia, lucrarea nu se ridică nici măcar la nivelul unui referat sau a unui eseu.
Europa FM a cerut și încă așteaptă puncte de vedere atât de la la rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, cât și de la reprezentantul Comisiei de Etică ce a analizat lucrarea ministrului de Interne, profesorul Dacian Dragoș.
—
După ce notificat marile lanțuri comerciale să scoată de la raft, până la 1 noiembrie, produsele cu etichete Nutri-score semafor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului s-a răzgândit. “Ultimatumul” a fost prelungit până la 1 mai 2023, ne-a declarat George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.
Magazinele încă aveau în stocuri sute de mii de produse cu o astfel de etichete, care îi ghidează pe consumatori în ceea ce privește valorile nutriționale.
Nutri-Score a apărut în unele țări din Europa în urmă cu un an, la cererea Organizației Internaționale de Cercetare a Cancerului. Deocamdată, la nivelul instituțiilor comunitare încă nu s-a adoptat o politică unitară.
Fost comisar pentru Agricultură, europarlamentarul Dacian Cioloș a spus la Europa FM că dezbaterea este una aprinsă la Bruxelles.
În toamnă, producătorii români au început să primească notificări de la marile lanțuri că trebuie să schimbe etichetarea, pentru că cea semafor nu mai este acceptată de ANPC.
După ce situația a fost prezentată de Europa FM, Autoritatea a decis să aștepte reglementarea la nivel european, existând posibilitatea ca termenul să fie prelungit și după 1 mai 2023.
—
Şapte medici de la Spitalul de Urgenţă Galaţi sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă, acuzați că au lăsat să aştepte afară, în frig, un pacient în stare gravă, dar și că au întârziat să îi facă acestuia teste Covid. Bărbatul a mers la spitalul gălățean, în toamna anului trecut, cu simptome de pneumonie, dar a fost ignorat, susține familia acestuia.
Victima a murit în câteva ore. Cele 7 cadre medicale se află în libertate condiționată.
—
La solicitarea ministerului Sănătății, Guvernul a suplimentat numărul de medicamente compensate și gratuite. Lista include 21-a de molecule noi, majoritatea fiind tratamente pentru suferinzii de afecțiuni oncologice.
—
Ministerul Sănătăţii a raportat mai puțin de 500 de noi infecții zilnice cu SARS-CoV-2, în scădere cu aproape 200 față de ziua de marți. Alte 3 decese au fost asociate Covid.
—
152 de cartușe au fost descoperite pe aeroportul din Cluj în bagajul de cală al unui bărbat care s-a întors din Statele Unite, cu escală în Frankfurt. Poliția face cercetări pentru contrabandă și nerespectarea regimului pentru arme și muniții.
—
Trei tineri gorjeni au folosit pe site-uri de pariuri datele din aproape o mie de cărţi de identitate, obţinute de la persoane cărora le promiteau angajarea în străinătate.
Pentru fiecare înscriere, grupul obținea bonusuri de “bun venit” de până la 1.200 de lei.
—
Polițiștii ilfoveni cer sprijinul populației pentru prinderea tânărului care a fugit cu un sac de bani al Poște Române, în comuna Chiajna. Paguba se ridică la 278.000 de lei.
—
Evacuaţi din Beirut,13 refugiaţi de origine siriană au fost transferaţi în România în cadrul programului de relocare al Uniunii Europene.
Bucureștiul respectă astfel angajamentul luat în fața Bruxelles-ului la momentul izbucnirii crizei refugiaților din Siria.
—
3 tunisieni care au solicitat azil în România au fost prinşi de poliţiştii de frontieră sătmăreni în timp ce plănuiau să treacă ilegal frontiera în Ungaria. Destinația lor finală era Slovacia.
Cei 3 sunt sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a graniței.
—
Sute de migranţi au fost mutaţi dintr-un centru situat în regiunea britanică Kent în urma temerilor că a devenit periculos de supraaglomerat. Numărul de străini ce traversează ilegal Canalul Mânecii depăşeşte capacităţile de primire în Regat, fiind estimat să ajungă la 50.000 de persoane până la sfârşitul anului.
—
Guvernul etiopian şi rebelii din Tigray au căzut de acord asupra unei încetări a ostilităţilor în această regiune din nordul statului african, aflată de doi ani în conflict.
Africa de Sud a mediat înțelegerea.
—
Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii analizează, joi, 65 de cereri de pensionare.
Valul de solicitări a apărut în contextul reluării dezbaterii despre eliminarea pensiilor speciale de care se bucură judecătorii și procurorii.
Într-o încercarea de calmare a spiritelor, ministrul Justiției a spus că, în acest moment, nu există în procedură de avizare ori de adoptare vreun proiect de act normativ în acest sens. Cătălin Predoiu a adăugat că există riscul unei destabilizări în activitatea instanţelor şi parchetelor.
—
Ministrul francez al Apărării se va afla, joi, în vizită în România.
Dimineață, Sébastien Lecornu va merge la centrul de instruire din localitatea brașoveană Cincu. După amiază, oficialul francez va ajunge la București, pentru o scurtă oprire la Monumentul Eroilor Francezi, situat în Parcul Cişmigiu, și va avea discuții cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Apărării Angel Tîlvăr.
Condus de colonelul francez Alexandre Féligonde, grupul de Luptă al alianței Nord-Atlantice din România a fost constituit începând cu luna mai, din militari francezi, belgieni și olandezi, ca răspuns la invazia armată rusă în Ucraina.
În octombrie, la Cincu a ajuns primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate. Luna aceasta, Parisul va trimite în România un al doilea convoi, constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc.
—
Rusia a revenit în acordul pentru exportul de cereale ucrainene. Moscova a anunțat că a primit “garanții suficiente” din partea Kievului în ceea ce privește demilitarizarea culoarului de transport din Marea Neagră.
Rusia s-a retras din acord după ce a acuzat Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra portului Sevastopol, din peninsula Crimeea anexată.
Preşedintele turc Recep Erdogan, care a mediat înțelegerea în vară alături de Organizația Națiunilor Unite, a discutat la telefon cu Vladimir Putin.
Liderul de la Ankara a dat asigurări că naţiunile sărace din Africa vor avea prioritate la primirea de cereale ucrainene.
După anunțul Rusiei, cotațiile pentru grâu și porumb au început să scadă.
Autorităţile din Kiev pregătesc peste o mie e puncte termice în tot oraşul în cazul în care sistemul de încălzire urbană va fi lovit de atacurile continue ale Rusiei, a declarat primarul Vitali Klitschko.
Cel mai rău scenariu luat în calcul este cel în care nu vor exista deloc energie electrică, apă sau încălzire în oraș. Mai multe zone din Kiev vor avea generatoare şi un stoc de produse de primă necesitate, cum ar fi apa, a spus edilul.
Totodată, capitala Ucrainei este în plină reconstrucţie. Distruse în primăvară de bombardamentele ruşilor, mai multe blocuri din Kiev au fost reparate complet.
Polonia se declară hotărâtă să ridice un gard de sârmă ghimpată la graniţa sa cu Kaliningrad, pe fondul temerilor că enclava Rusiei ar putea deveni poartă pentru migraţia ilegală.
Înaltă de 2 metri și jumătate, bariera va fi similară cu cea pe care polonezii au instalat-o anul trecut de-a lungul graniţei cu Belarus, când regimul de la Minsk și cel de la Moscova au orchestrat o criză a migranților pe care i-au adus din Orient pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană.
—
Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj cu Roxadustat, au dezvăluit – pentru TVR – Paul Ciucur și Dan Mihai, singurii români din Sport Resolutions, agenția londoneză de soluționare a litigiilor din sport.
“Faza de investigație a luat sfârșit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziție 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există și această posibilitate, un acord de recunoaștere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancțiunea standard, la 3 ani”, a spus Paul Ciucur, avocat Sport Resolutions.
“Având în vedere că atât la proba A cât și la proba B, sportiva, și sportivii în general, nu doar ea, participă în mod direct: ei pun proba în aceste recipiente și, mai mult decât atât, au ocazia, dreptul și ocazia de a fi prezenți, personal sau prin reprezentant, la deschiderea probei B, așa cum a fost cazul nostru, o contra-expertiză, este o variantă cu șanse foarte mici de contestare”, a adăugat acesta.
“Trebuie văzut ce iregularități s-ar fi putut întâmpla și dacă aceste iregularități pot cauza un alt rezultat decât cel existent”, a spus Dan Mihai.
Fostul lider WTA a fost suspendat provizoriu din tenis, luna trecută, după ce a fost testat pozitiv la US Open.
—
În ultima etapă a grupelor Conference League, CFR Cluj primește vizita formaţiei kosovare Ballkani. Fluierul de start va fi dat la ora 19 și 45 de minute. În celălalt meci din grupă, de la aceeaşi oră, se întâlnesc Slavia Praga şi Sivasspor.
Turcii ocupă primul loc în clasament, cu 10 puncte, cu 3 mai multe decât ardelenii.
Prima clasată la finalul fazei grupelor se va califica în optimi, iar echipa de pe locul doi va juca în play-off-ul pentru primăvara europeană.
De la ora 22:00, FCSB joacă pe teren propriu cu West Ham United. Bucureștenii au ratat calificarea în faza următoare și îl au temporar pe banca tehnică pe Mihai Pintilii după plecarea antrenorului Nicolae Dică.
—
În ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, AC Milan a învins Salzburg cu 4-0, miercuri seară, și s-a calificat în optimile competiției.
Cu portarul român Ciprian Tătăruşanu între buturi, rossoneri s-au impus prin golurile marcate de Olivier Giroud (’14, ’57), Rade Krunic (’46) şi Junior Messias ‘(90+1).
Italienii vor juca în optimi pentru prima oară după sezonul 2013-2014 al competiţiei.
În optimile de finală ale Champions League s-au calificat Napoli, Liverpool, FC Porto, FC Bruges, Bayern Munchen, Inter Milano, Tottenham, Eintracht Frankfurt, Chelsea, AC Milan, Real Madrid, RB Leipzig, Manchester City, Borussia Dortmund, Benfica şi PSG.
Ajax, Bayer Leverkusen, FC Barcelona, Sporting Lisabona, RB Salzburg, Şahtior Doneţk, Sevilla FC, şi Juventus vor continua în Europa League.
—
În al şaselea meci din grupa A a Ligii Campionilor la handbal masculin, Dinamo Bucureşti s-a impus pe terenul echipei HC Zagreb, scor 29-28.
Campionii României au revenit după ce a fost conduși și la 5 goluri diferență.
—
Valorile termice vor scădea în cea mai mare parte a ţării, dar se vor menţine peste cele specifice datei. În regiunile intracarpatice local va persista nebulozitatea de tip stratiform, izolat se vor semnala ploi slabe sau burniţă şi mai ales dimineaţa va fi ceaţă. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar nebulozitate de tip stratiform şi/sau ceaţă vor fi prezente pe arii relativ restrânse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări pe parcursul zilei în Moldova. Temperaturile maxime se vor situa între 10…11 grade în zonele cu ceaţă persistentă şi 22 de grade în sudul Munteniei.
În zonele de munte, deşi valorile termice diurne vor scădea faţă de ziua precedentă în majoritatea masivelor, acestea se vor situa în continuare peste cele normale în prima decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, însă doar pe arii restrânse vor fi ploi slabe sau burniţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări seara şi noaptea pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
La București, vremea va rămâne caldă pentru această dată, deşi valorile termice vor fi mai scăzute faţă de ziua precedentă. Cerul va fi variabil, temporar cu nebulozitate de tip stratiform. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade.
—
Europa s-a încălzit de peste două ori comparativ cu restul lumii în ultimele trei decenii, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
Un val de caniculă a pârjolit Marea Britanie, a redus suprafața gheţarilor alpini s-a retras într-un ritm fără precedent, iar apele Mediteranei au devenit mult mai calde decât normalul.
—
O britanică își închiriază soțul pentru diverse reparații casnice, în schimbul a 40 de lire sterline pe oră sau a 250 de lire pe zi.
În condițiile în care meșterii pricepuți sunt mereu căutați, cererea a depășit așteptările cuplului.
Bărbatul a fost nevoit să renunțe la jobul pe care l-a avut în trecut pentru a se dedica noii afaceri de familie.