Confidenţialitate

INFOMANIA • 3 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Succedate în Dobrogea, miercuri seară, două accidente aviatice au îndoliat Armata Română, soldându-se cu 8 morți.

Cu 5 militari și 2 salvatori pe mare la bord, un elicopter plecat într-o misiune de salvare s-a prăbușit în apropiere de Cogealac. Trupurile celor 7 au fost găsite carbonizate în epava cuprinsă de flăcări. Aparatul plecase în căutarea unui avion de luptă MIG 21 Lancer, care picase în timpul unei misiuni de patrulare. Pilotul acestuia, care raportase condițiile meteo dificile din zonă, nu a supraviețuit nici el.

Cauzele prăbușirilor sunt investigate.

“Familia Armatei României este tristă. Şapte dintre ostaşii săi au plătit preţul suprem pe timpul îndeplinirii misiunii de salvare a unui camarad. Îmi exprim profundul regret pentru tragicul eveniment! Sunt alături de familiile îndurerate! Sinceră compasiune! Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris pe Facebook şeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu.

Toate aeronavele de tipul celor implicate au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor, a transmis ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

În ciuda bombardamentelor intense, cele mai multe orașe ucrainene rezistă în fața asaltului armatei ruse.

Operațiunea armată “chirurgicală” plănuită de Rusia lui Vladimir Putin se dovedește mult mai dificilă în teren.

Pagubele sunt tot mai însemnate, iar bilanțul victimelor crește de la o zi la alta. Autoritățile ucrainene susțin că peste 2.000 de civili au fost omorâți.

Procurorul Curții Penale Internaționale a confirmat deschiderea unei anchete pentru crime de război tribuite Rusiei.

La Harkov a fost ucis un membru al misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Luptele continuă și în porturile de la Marea Azov. Primarul din Mariupol a anunţat că oraşul a rămas fără rezerve de apă, iar evacuarea civililor este blocată.

Herson, port strategic la Marea Neagră, a fost cucerit.

Rușii concentrează tot mai multe trupe lângă Kiev, pentru asaltul final asupra capitalei, a declarat primarul Vitali Kliciko. Totuși, avansul coloanei de blindate a fost blocat din cauza lipsei de alimente şi combustibil.

Compania feroviară de stat a Ucrainei a raportat un atac aerian asupra gării din sudul Kievului, unde erau evacuaţi mii de femei şi copii. Edificiul a suferit pagube minore, iar trenurile au continuat să circule.

O tentativă de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski a fost dejucată. Planul urma să fie îndeplinit de o grupare de elită cecenă, ai cărei membri au fost lichidați.

Liderul de la Kiev consideră că soldații ruși trimiși pe front în Ucraina “nu sunt luptătorii unei superputeri”,ci “copii confuzi care au fost folosiţi”. “Plecaţi acasă!”, i-a îndemnat Volodimir Zelenski.

Rusia susține că a pierdut doar 500 de soldați, o cifră de zece ori mai mică decât cea comunicată anterior de Kiev.

Noi tratative pentru încetarea focului sunt programate joi dimineață. În ajun, ucrainenii au transmis că nu vor accepta vreun ultimatum rusesc.

Printr-un vot covârșitor, Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție de condamnarea a Rusiei. Doar 5 țări s-au opus documentului, iar China nu se află printre acestea.
Beijingul nu susține totuși sancţiunile economice internaționale împotriva regimului de la Kremlin.

China a transmis că vrea să mențină relații comerciale normale cu toate părțile implicate în criză.

Un raport al serviciilor occidentale de informații, publicat de cotidianul american New York Times, consemnează că oficialii chinezi le-au cerut unor înalţi oficiali ruşi, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de încheierea Olimpiadei de iarnă. Jocurile Paralimpice debutează, vineri, la Beijing.

La ONU, emisarul Ucrainei a denunțat un “genocid în desfășurare”.

Statele Unite au acuzat Rusia că intenţionează să utilizeze arme interzise în acest război. Potrivit unor relatări din teren, acestea au fost folosite deja.

Peste un milion de ucraineni au fugit de la începerea invaziei militare, cei mai mulţi ajungând în Polonia, după cum a comunicat Biroul Înaltului comisar ONU pentru Refugiaţi.

Spre România au venit 120.000 de ucraineni, până acum, prin punctele Siret, Sighet și Isaccea. În majoritate, refugiații sunt în tranzit către Occident.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi se va afla, joi, la Bucureşti.

În prima zi de la deschiderea platformei pentru donaţii către Crucea Roşie Română, clienţii eMag au donat 350.00 de lei pentru poporul ucrainean. Peste 5.000 de persoane au răspuns apelului umanitar.

Procesatorul de plăţi PayU se alătură şi el campaniei umanitare, iar pentru donaţiile efectuate online în aplicaţia eMAG nu percepe comision.

România a intervenit pe lângă Ungaria, care restricționase accesul ucrainenilor care nu au pașapoarte biometrice. Guvernul de la Budapesta a revenit asupra deciziei și acceptă orice fel de documente de identitate.

România a preluat, miercuri, primii civili răniți din Ucraina.

Medicii Spitalului Militar din Galaţi îngrijesc o femeie în vârstă de 40 de ani şi fiul său, de 20 de ani, ambii cu plăgi împuşcate, operați inițial în Republica Moldova. Starea lor de sănătate este stabilă.

România donează Ucrainei muniţie, echipament militar de protecţie, combustibil, alimente, apă şi materiale sanitare.

“Pacea în Europa a fost destabilizată prin acţiunea flagrantă şi barbară a Federaţiei Ruse de a rescrie arhitectura europeană de securitate”, spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Autorităţile de la Bucureşti au început demersurile pentru activarea mecanismelor europene de finanţare pentru protecţie civilă, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, mai multe țări sunt dispuse să contribuie la gestionarea coerentă a sprijinului pentru Ucraina.

Transportul naval pe braţul Chilia al Dunării a fost înlocuit cu cel terestru, au decis autoritățile tulcene. Prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, se vor pune la dispoziţie microbuze pentru transportul persoanelor pe ruta Tulcea – Ceatalchioi – Plaur – Pardina – Chilia Veche – Periprava.

Circulația pe sectorul fluvial a fost suspendată după ce sirenele au răsunat în orășelul ucrainean Ismail, aflat la câțiva kilometri de granița românească.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea a dispus ca internatele în care sunt cazaţi elevi cu domiciliul în localităţile de pe braţul Chilia să rămână deschise şi în weekend. Circulaţia mijloacelor de intervenţie ale Ambulanţei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă se menţine pe braţul Chilia.

În contextul actualei crize, la București se află șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen s-a întâlnit, miercuri seară, cu premierul Nicolae Ciucă. Joi, va fi primită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Guvernele României şi Poloniei se reunesc în şedinţă comună la Varşovia. Deși planificată cu mult timp în urmă, reuniune va fi dominată de problematica de securitate în estul Europei, ca urmare a invaziei forţelor armate ruse în Ucraina.

Comisia Europeană a anunțat, miercuri seară, că oferă Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru a gestiona fluxul de migranți. În timpul unei vizite la Chișinău a șefului diplomației europene, Josep Borell, președinta Maia Sandu a reafirmat statutul de neutralitate al Republicii Moldova, care își va oficializa în curând cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Ministrul luxemburghez de Externe consideră că o soluţie pentru oprirea războiului ar putea fi o „răsturnare” de la putere a lui Vladimir Putin de către propriul popor. Jean Asselborn a denunțat blocada informațională impusă de Kremlin, care împiedică națiunea rusă să afle ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.

Din închisoare, opozantul rus Alexei Navalnîi a îndemnat la “proteste pentru pace”. “Ieşiţi în pieţe împotriva ţarului nostru vădit nebun”, a transmis principalul contestatar al regimului de la Moscova.

La Kremlin, a fost convocată o ședință de urgență a Consiliului Federației Ruse.

Cotidianul britanic The Guardian anticipează că Vladimir Putin va institui legea marțială pentru a preîntâmpina o eventuală extindere a protestelor față de invazia din Ucraina. Manifestațiile sporadice de până acum au fost urmate de arestări fulger.

Ambasadorul Rusiei la București a denunțat încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România. Valeri Kuzmin susține că a trimis o scrisoare de protest la Ministerul de Externe. MAE a solicitat exemple de cazuri concrete.

În coordonare cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii şi Banca Internaţională de Cooperare Economică. Ambele instituții financiare sunt controlate de Rusia.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, se apropie de pragul a 4% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani.

“Evitați cheltuielile inutile”, a recomandat – la Europa FM – profesorul universitar Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice.

7 bănci ale Rusiei au fost suspendate din sistemul de plăți SWIFT.

Publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, lista include Bank Rossiya, care este considerată “portofelul lui Vladimir Putin”.
Sberbank, cea mai mare bancă rusească şi la care Guvernul de la Moscova are control majoritar, este aproape de faliment.

Banca Mondială și-a suspendat toate programele de ajutor pentru Rusia.

Scopul sancțiunilor economice este să determine revolta populației împotriva lui Vladimir Putin, a opinat analistul Valentin Naumescu la Europa FM.

Într-o săptămână, salariul rusului de rând și-a înjumătățit valoarea.

Bancomatele nu mai eliberează valută, fiind necesară înscrierea pe liste de așteptarea. Bursa moscovită a rămas închisă miercuri.

Aflat la Baku, unde s-a întâlnit cu preşedintele azer, ministrul român al Energiei Virgil Popescu a abordat subiectul aprovizionării Europei cu gaze din această fostă republică sovietică. Oficialul de la București a transmis deschiderea pentru proiecte comune de investiţii.

Preţul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa, pe fondul îngrijorărilor comercianţilor că aprovizionarea ar putea fi întreruptă din cauza războiului din Ucraina. Contractele de referinţă au urcat, ieri, până la 194 de euro pe megawatt/oră. Creşterea este de 60% faţă de marţi şi mai mult decât dublu faţă de nivelul înregistrat vinerea trecută.

Livrările spre Europa continuă, totuși, în mod normal.

Deși exporturile au scăzut cu o treime în primele două luni din acest an, Gazprom estimează câştiguri record ca urmare a scumpirilor de pe piața de energie.

Miliardarul rus Roman Abramovici plănuiește să vândă echipa de fotbal Chelsea Londra, spre “binele” acesteia. Afaceristul spune că va dona încasările unei fundații care să sprijine victimele războiului din Ucraina.

Ca reacție la invadarea Ucrainei, clubul englez de fotbal Everton a anunţat suspendarea tuturor contractelor sale comerciale de sponsorizare cu miliardarul rus Alişer Usmanov, un apropiat al lui Vladimir Putin. În vârstă de 68 de ani, afaceristul rus de origine uzbecă a făcut avere în industria metalurgică, fiind unul dintre oligarhii ruşi care au investit în sport. Clubul Everton a anunţat, totodată, că îl ”susţine total” pe fundaşul său ucrainean Vitali Mikolenko şi pe familia sa.

Delegațiile din Rusia și Belarus nu vor putea participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE, ediţia de iarnă) de la Vuokatti, în Finlanda. Întrecerile sunt programate între 20 și 25 martie. Într-o reuniune de urgenţă a Comitetelor Olimpice Europene, România și-a exprimat sprijinul şi solidaritatea fața de Ucraina.

Jucătoarea de tenis Elina Svitolina va dona armatei ucrainene toți banii câștigați la turneul de la Monterrey.

Sportiva a acceptat să evolueze la competiția din Mexic împotriva rusoaicei Anastasia Potapova, pe care a învins-o, după ce WTA a decis ca jucătoarea din Rusia și Belarus să participe la turnee, dar sub drapel neutru.

După Barcelona şi Viena, Parisul a anulat recitalul pianistului rus Denis Matsuev, care nu a luat poziție față de invazia din Ucraina. Artistul este, din 2014, ambasador UNESCO al Bunei Voinţe.

Zilele trecute dirijorul Valeri Gherghiev, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a fost înlăturat din fruntea unui turneu al Filarmonicii din capitala franceză.

Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată să se pronunţe definitiv, joi, în dosarul “Colectiv”.

Localul a fost cuprins de flăcări în octombrie 2015. La momentul respectiv, tragedia soldată cu 64 de morți a dezvăluit un lanț al încrengăturilor corupției autohtone.

Ample proteste de stradă au forțat demisia guvernului condus de Victor Ponta.

La ultimul termen al procesului, în decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare. De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse “orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost “alterată” de corupţie, iar oameni au ars. “Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Rapid l-a demis pe antrenorul Mihai Iosif, alături de care a promovat în Liga 1,  înlocuindu-l cu Adrian Mutu, care a condus antrenamentul de miercuri în Giulești.

Cele două părți au semnat un contract valabil până în vara lui 2023.  Rapid ocupă locul 9 în clasamentul momentului.

Tenismanul sârb Novak Djokovic (2 ATP) s-a despărţit de antrenorul său Marian Vajda, punând capăt uneia dintre cele mai durabile şi de succes colaborări. Tehnicianul slovac a fost o prezenţă constantă în cariera sportivului, ajutându-l să câştige 20 titluri de Grand Slam şi să ocupe timp de 361 săptămâni fotoliul de lider mondial ATP.

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru începutul lunii martie. Cerul va fi temporar noros şi vor fi precipitaţii slabe, local în nordul, centrul şi estul teritoriului şi doar izolat posibil în rest. La munte va ninge, în Transilvania şi în jumãtatea nordicã a Moldovei vor predomina ninsorile, iar în celelalte regiuni vor fi mai ales ploi. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificãri în est, în extremitatea de sud-vest şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 10 grade.

La București, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru începutul lunii martie. Cerul va avea înnorãri, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 8 grade.

În zonele de munte, cerul va fi temporar noros şi pe arii relativ extinse va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe parcursul zilei, cu precãdere la altitudinile mari ale Carpaţilor Meridionali şi de Curburã. Valorile termice nu se vor modifica semnificativ faţã de cele din intervalul anterior.