- România va ajunge, miercuri, la un milion de persoane vaccinate anti-Covid cu cel puțin doză. Autoritățile așteaptă, în această lună, două milioane și jumătate de seruri. Coordonator al campaniei naționale de imunizare, colonelul Valeriu Gheorghiță admitea, marți, că activitatea echipelor mobile de vaccinare a persoanelor imobilizate la domiciliu este proces anevoios. De la jumătatea acestei luni, se va schimba modalitatea de programare. Potrivit secretarului de stat Andrei Baciu, la momentul când vor ajunge doze într-un centru pe care l-am selectat în prealabil, vom fi anunţaţi.
- Numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 a revenit aproape de pragul a 4.000, fiind efectuate peste 23.000 de teste. Alte peste 100 de decese sunt asociate Covid. La Terapie Intensivă, sunt 1.044 de pacienți. Crește presiunea pe spitalele Covid. Se observă, totodată, că bolnavii sunt tot mai tineri. Județe Cluj, Ilfov, Maramureș și Timiș se află în scenariul roșu, impus de la 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.
- Guvernul italian a ordonat, marți, închiderea tuturor şcolilor din zonele cele mai afectate de coronavirus şi a extins restricţiile de circulaţie deja existente până după sărbătorile pascale catolice, pe fondul îngrijorărilor legate de noile variante extrem de contagioase. Italia înregistrează în jur de 15.000 de noi cazuri zilnice de SARS-CoV-2, cu tendinţa în continuă creştere. Specialiștii avertizează că sistemul spitalicesc se află sub o presiune crescândă.
- Au fost transferați în străinătate pe cale aeriană cei doi bărbați care au suferit arsuri grave într-un incendiu care a cuprins hala unei fabrici care procesează țiței din comuna prahoveană Colceag. Unul dintre ei a ajuns în Austria, celălalt în Belgia. Potrivit pompierilor, flăcările au pornit de la scânteile unui aparat de sudură folosit greșit. Bărbații s-au rănit în timp ce încercau să stingă vâlvătaia. Poliția și Inspecția Muncii fac anchete.
- Mai multe grupuri civice au chemat la un protest, miercuri, în fața Tribunalului București, care a respins definitiv, marți, cererea de redeschidere a dosarului privind reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale de acum aproape 3 ani. Foștii șefi ai Jandarmeriei scapă, astfel, de orice responsabilitate penală.
Pe lista procurorilor se aflau maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei în forță, coloneii Gheorghe Cucoş și Cătălin Sindile, alături de comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat. DIICOT i-a acuzat pe cei 4 de abuz în serviciu. Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi de procurori în anchetă, ceea ce poate ridica semne de întrebare asupra rechizitoriului. Decizia judecătorilor vine după 2 amânări. Peste 700 de persoane au fost bătute de jandarmii mobilizați în Piața Victoriei, la 10 august 2018, în timpul unei manifestații față de guvernul condus la acea vreme de social-democrata Viorica Dăncilă.
Grupurile civice vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Co-președintele al alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș a cerut înființarea unei comisii parlamentare de anchetă. Trăgând linie, singurele condamnări pentru violențele de atunci au fost dictate pentru agresorii unei femei-jandarm. - Instanța a dictat, marți, primele sentințe și în cazul finanțărilor ilegale ale campaniei lui Traian Băsescu pentru prezidențialele din 2009. Fiica cea mare a acestuia, Ioana (Băsescu), a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În schimb, fostul ministru Elena Udrea, o apropiată a fostului președinte, a primit 8 ani de închisoare cu executare. În opinia sa verdictul este “aberant”. Elena Udrea a blestemat-o pe judecătoarea Claudia Jderu, acuzând-o de ”slugărnicie”, și a lansat săgeți veninoase către Ambasada Statelor Unite la București și către fosta șefă Anticorupție, Laura Koveși. În premieră pentru justiţia autohtonă, motivarea a fost citită în sala de judecată. Curtea Supremă va dicta, totuși, sentințele finale.
- Criminalul de la Oneşti este recividist, având mai multe condamnări în trecut pentru pentru violență și furt calificat. Gheorghe Moroşanu a sechestrat și ucis doi bărbați care renovau apartamentul din care familia sa fusese evacuată prin ordin judecătoresc. În trecut, individul amenințase că își va face dreptate – citez – ”cu armă de foc”. Potrivit anchetatorilor, luni, agresorul a sunat de 3 ori la 112, cerând să i se restituie actul de proprietate. Dacă – în primele ore ale sechestrării victimelor – bărbatul era calm, la un moment dat a devenit violent în ciuda negocierilor purtate până atunci. Abia atunci, polițiștii au spart ușa. Intervenția acestora este verificată. Experții se întreabă de ce criza ostaticilor a durat 5 ore. Împușcat în picior cu bile de cauciuc, criminalul este spitalizat sub pază și va fi audiat de îndată ce va fi posibil. Soţia acestuia a fost arestată marți seară, acuzată fiind de complicitate, legând victimele cu mâinile la spate.
- Procurorii au contestat lăsarea în libertate condiționată a șoferiței care a accidentat mortal două fete, sâmbăta trecută, în cartierul bucureștean Andronache. Instanța a respins propunerea de arestare preventivă a femeii, care a susținut la audieri că, într-un acces de strănut la volan, a încurcat pedala de frână cu cea de accelerație. Șoferița și soțul acesteia au fost agresați la locul accidentului de persoanele aflate în zonă.
- 45 de studenți de la Facultatea bucureșteană de Drept au fost exmatriculați, marți, pentru fraudă la examen. Grupul comunica prin aplicația de mesagerie Whatsapp, împărtășind răspunsuri şi rezolvări ale subiectelor de la examenele scrise susţinute online în luna februarie.
- Bugetul de stat a fost adoptat, marți, de Parlament. Au fost 254 de voturi „pentru”, 128 de voturi „împotrivă” şi nicio abţinere. Majoritară în legislativ, coaliția de guvernare și-a impus proiectul, respingând toate amendamentele opoziției, spre nemulțumirea PSD și AUR. Un aspect din care partidele aflate la putere și-au făcut un titlu de glorie, întrucât ar dovedi cât de solidă este coaliția. Premierul a insistat că bugetul este unul “echilibrat, care forţează reforma” și stimulează investițiile.
- Invitat al serii de marți la Europa FM, ministrul Dezvoltării a anunțat că va fi reluat programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Statul va plăti reabilitarea, iar proprietarul nu va putea vinde imobilul timp de 10 ani. Ministerul va lansa și un program pentru construirea a sute de creșe în țară, a declarat Attila Cseke în emisiunea “Piața Victoriei”. Totodată, ar urma să fie simplificate reglementările din domeniul construcţiilor. Cea mai veche lege datează de acum 50 de ani.
- În Statele Unite, directorul Poliției Federale i-a acuzat de terorism intern pe susţinătorii fostului președinte Donald Trump care au luat cu asalt clădirea Capitoliului, la 6 ianuarie. Audiat în Senatul de la Washington, Chris Wray s-a angajat să îi tragă la răspundere pe cei vinovați de episodul violent, în care au murit 5 persoane. Judecat într-un proces politic organizat în Congres, Donald Trump a fost achitat de acuzația că ar fi incitat la insurgență.
- După premiera mondială de la Berlinală a celui mai nou film al său, intitulat „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizorul Radu Jude a mărturisit că nu a dorit să ţină o predică cu acest lungmetraj, ci a vrut să aducă în prim-plan ipocrizia şi frustrările din jurul sexualităţii. Lungmetrajul are ca punct de plecare urmările unui clip pentru adulți încărcat online de o profesoară de şcoală generală, rol interpretat de actriţa Katia Pascariu.
- În sferturile Cupei României, marți seară, Universitatea Craiova a învins Chindia Târgovişte cu 1-0. Echipa olteană este prima semifinalistă a competiției. Miercuri, de la 17 și 30 de minute, se confruntă echipele de ligă secundă Universitatea Cluj și Viitorul Pandurii Târgu Jiu. De la 20 și 30 de minute, Astra Giurgiu întâlnește tot o echipă din al doilea eșalon fotbalistic, anume Petrolul Ploieşti.
- Vremea va redeveni mai caldă decât normalul perioadei în majoritatea zonelor, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Se anunță o zi senină. Ceață se mai poate forma, la primele ore, în Transilvania. Temperaturi maxime de la 7 grade, în depresiuni şi pe litoral, până la 18 grade, în vestul Olteniei. Zi frumoasă și caldă la București, cu 13 grade la amiază.