Andrei Paleu & Camelia Chenciu
- De săptămâna viitoare, unitățile de învățământ se redeschid în majoritate. Cert este că prezența copiilor din clase va depinde de incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 din fiecare localitate în parte. Marți seară, ministrul Educației estima la 2,4 milioane numărul elevilor care se întorc la cursuri. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, copiii care refuză să poarte mască nu vor fi primiți în colectivitate. În cazul în care vreun profesor se va împotrivi acestei reguli, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar. Elevii și dascălii cu probleme medicale, care îi predispun la Covid, vor continua școala online.
- După o ședință avută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a cerut ca măsurile sanitare să fie respectate strict la clasă. Mai sunt aspecte de clarificat, precum numărul de infecții care ar duce la închiderea unei școli sau grădinițe, spre exemplu. Astfel de detalii se vor regăsi într-un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, la care se lucrează în prezent.
- O mare problemă o reprezintă, însă, spațiul limitat din multe clase, care vor trebui igienizate și aerisite cu regularitate. Totodată, Consiliul Elevilor a atras atenția că, în prezent, capacitatea de testare a cabinetelor școlare este scăzută, întrucât medicii au fost detașați, în contextul crizei sanitare, la direcțiile de sănătate publică. Forul care apără interesele elevilor a cerut, totodată, să fie verificate stocurile cu materialele de protecție pentru unitățile de învățământ.
- Şase noi cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului SARS-CoV-2, dintre care 3 în Capitală. La nivel național, până acum, s-au raportat 26 de astfel de cazuri. Un focar este activ în rândul angajaților unei școli gimnaziale din București.Alte peste 27.000 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid în țară, dintre care peste 15.000 au primit a doua doză. S-au înregistrat aproape 80 de reacţii adverse comune şi minore.
- Numărul total de doze de vaccin Pfizer/BioNTech administrate în România, în ultima lună, se apropie de 745.000. La momentul actual, stocul existent de vaccin este de 200.000 de doze. Un nou studiu, apărut marți, sugerează că vaccinul Pfizer/BioNTech ar fi mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane de SARS-CoV-2, care ar avea o mutaţie “îngrijorătoare”. Persoanele cu vârste de peste 80 de ani ar putea să nu fie protejate suficient.
- Grupul farmaceutic american Pfizer estimează că vaccinul împotriva Covid, pe care l-a dezvoltat în parteneriat cu o societate germană de biotehnologie, urmează să atingă vânzări de 15 miliarde de dolari în 2021. Suma ar putea fi şi mai mare în cazul în care consorțiul semnează contracte suplimentare. Vaccinul Pfizer/BioNTech ar urma să fie, astfel, unul dintre cele mai mari succese din istoria farmaceutică.
- Autoritățile trebuie să decidă, în perioada următoare, și limita de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca. Mai multe țări europene nu îl recomandă seniorilor, întrucât nu a fost testat suficient pentru această categorie.
- Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficacitate de aproape 92%. Rezultatele testelor clinice din faza finală au fost publicate în revista medicală “The Lancet” şi validate de experţi independenţi, care apreciază că omenirea are la dispoziție încă „o armă eficientă contra pandemiei”.
- De miercuri, se reia – la capacitate redusă – activitatea în localurile, instituţiile de spectacol şi a sălilor de jocuri din Braşov. Incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 a scăzut în orașul de la poalele Tâmpei. Teatrele, Opera şi Filarmonica Braşov își vor redeschide porțile pentru public.
- Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ajuns, miercuri dimineaţă, la Institutul de Virusologie din Wuhan, în cadrul anchetei sanitare pe care o efectuează în acest oraş din centrul Chinei. Delegația încearcă să deslușească originea pandemiei de coronavirus.
- La Târgu Mureș, a fost realizat primul transplat de cord de la debutul pandemiei. După mai mult de doi ani de așteptare, un sibian a primit inima unui tânăr ieșean, intrat în moarte clinică în urma unui accident. Operația a durat 4 ore și jumătate.
- Ministrul Transporturilor și-a trimis Corpul de control la Metrorex, companie care a majorat salariile angajaților în timp de pandemie. De cealaltă parte, sindicaliștii susțin că lefurile lunare nu depășesc, în medie, pragul de 7.000 de lei.
- Coaliția de guvernământ și-a împărțit, marți, posturile de prefect. Cel al Capitalei va reveni USR-PLUS. Pe cale de consecință, Traian Berbeceanu și-a anunțat încheierea mandatului. Mai apoi, co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloş, a dat de înțeles că alianța n-ar fi intenționat să îl înlăture pe Traian Berbeceanu de la conducerea Prefecturii bucureștene.
- Se află în analiza autorităților de la București situația celor câteva zeci de români care au rămas blocați pe aeroportul din orașul mexican Cancun, fără a le fi explicată forma de arest improvizat. Polițiștii le-au confiscat telefoanele mobile și i-au îngrămădit într-un spațiu restrâns. În trecut, alți români au îndurat o experiență similară. Cu toate acestea, agențiile de turism se întrec în oferte tot mai atractive pentru destinațiile mexicane.
- Actorul Alexander Zudor a fost arestat preventiv, acuzat fiind că a agresat sexual mai multe femei, sub ameninţarea cuţitului, în Sectorul 5 al Capitalei. În ultimii ani, bărbatul a jucat în mai multe spoturi comerciale.
- Arhiepiscopul Tomisului susține că ritualul botezului nu va fi schimbat după moartea bebeluşului de la Suceava. Teodosie a invocat vechile canoane a Bisericii Ortodoxe, care nu pot fi modificate. Procurorii suceveni investighează cazul micuțului care a pierit după ce a fost scufundat de preot în cristelnița cu apă.
- Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat, marți, la 3 ani şi jumătate de închisoare. Un tribunal de la Moscova a considerat că principalul critic al regimului de la Kremlin a încălcat, în mod repetat, condițiile eliberării condiţionate după o încarcerare din trecut. Alexei Navalnîi s-a întors recent în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină în vara anul trecut. Mai mult de o mie de susținători ai săi au fost reținuți, marți seară, pe când protestau față de sentința dictată de instanță. Arestări masive au fost și în weekend, atrăgând critici internaționale la adresa Rusiei.Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa atrage atenția că opoziţia din Rusia trebuie să se facă auzită. Potrivit OSCE, în cadrul angajamentelor internaţionale, Moscova trebuie să respecte drepturile omului.
- În actul de acuzare întocmit împotriva fostului președinte american Donald Trump, rivalii democrați invocă o ”trădare de o amploare istorică”. Fostul lider republican de la Casa Albă și-ar fi incitat susținătorii să ia cu asalt clădirea Capitoliului, la 6 ianuarie, un episod sângeros în urma căruia au murit 5 persoane. Procesul din Senatul de la Washington va începe la 9 februarie. Avocații lui Donald Trump denunță o judecată “nedemocratică”.
- Noua rundă de negocieri politice pentru refacerea coaliţiei guvernamentale din Italia a eșuat marți. Criza politică din Peninsulă se prelungește.Nemulțumit de modul în care premierul Giuseppe Conte a gestionat greşit criza de coronavirus și pe cea economică, Matteo Renzi și-a retras, în ianuarie, formațiunea Italia Viva din executivul de la Roma. Preşedintele Sergio Mattarella ar urma să organizeze o nouă rundă de consultări, pentru a afla dacă partidele susțin ideea unui guvern tehnocrat.
- Jeff Bezos va renunţa, în acest an, la funcţia de director general al Amazon, gigant online pe care l-a fondat în urmă cu 30 de ani. Miliardarul american va deveni preşedinte executiv al companiei, invocând dorința de a se concentra și pe alte proiecte. Jeff Bezos a transformat o librărie online într-un magazin electronic cu acoperire globală, care valorează mai mult de 1.600 de miliarde de dolari.
- Simona Halep (2 WTA) s-a calificat în sferturile de finală ale turneului Gippsland Trophy, învingând-o, miercuri dimineață, pe nemțoaica Laura Siegemund (51 WTA). Tot în optimi, Irina Begu (79 WTA) a trecut de britanica Johanna Konta (14 WTA).
- În Liga 1, Universitatea Craiova s-a impus pe terenul Poli Iași, cu 3-0. Miercuri, se întâlnesc Dinamo și FCSB. Arbitrat de Sebastian Colţescu, eternul derby din fotbalul românesc va începe la ora 20 și 45 de minute.
- Pregătirile pentru Europeanul de fotbal continuă la Arena Naţională. Noul manager de stadion delegat de UEFA, rusul Taras Mukovoz, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu echipa de organizare de la București. La finalul lunii trecute, Comitetul UEFA pentru turneul continental și-a reconfirmat dorința ca evenimentul sportiv să se dispute în cele 12 ţări, conform planului iniţial.
- Selecționerul Adrian Mutu a definitivat programul reprezentativei de tineret pe perioada turneului final din Ungaria şi Slovenia. După un stagiu de pregătire la Buftea, tricolorii vor face deplasarea în Ungaria pe 21 martie. Micii tricolori vor disputa toate cele 3 partide, cu Olanda, Ungaria și Germania, pe un stadion nou. Arena “Új Bozsik” va fi inaugurată cu prilejul Campionatului European.
- Manchester United a reșit, marți seară, o victorie zdrobitoare pe teren propriu, scor 9-0, cu Southampton, în etapa a 22-a a campionatului Angliei. Oaspeții au avut doi jucători eliminaţi.
- Vremea va deveni deosebit de caldă, în special în regiunile sud-vestice.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4…5 grade în nordul extrem al Moldovei şi 13…14 grade în Banat. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua slab îndeosebi în nord-vestul ţării, iar în zona montanã înaltă din jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţã şi ninsoare. În sudul şi estul teritoriului, cu precădere la începutul zilei, local, se va forma ceaţă, asociată izolat şi cu burniţă. La București, cerul va avea înnorări, mai persistente în prima parte a zilei, iar dimineaţa se va semnala ceaţă, posibil asociatã trecãtor cu burniţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade.