Nemulțumiți de impozitarea diurnei, transportatorii rutieri vor protesta, miercuri, în centrul Capitalei. Camioanele vor staționa pe șoseaua Kiseleff, în apropiere de sediul Guvernului, unde vor fi impuse restricții de circulație. Protestul este autorizat între orele 9.00 și 15.00.
—
Peste 25.000 de persoane au primit a treia doză de vaccin anti-Covid în România. Așa-numitul supra-rapel se administrează de marți în țară, pentru cei care și-au încheiat, în urmă cu cel puțin 6 luni, schema inițială de imunizare cu serurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca.
Peste un milion de persoane sunt eligibile, la acest moment, pentru doza a 3-a. Categoriile expuse îmbolnăvirii, precum cadrele sanitare, vârstnicii și bolnavii cronic, au prioritate.
Aflată în cea de-a 9-a lună de la debut, campania națională de vaccinare anti-Covid își menține ritmul susținut al ultimelor zile. Aproape 20.000 de persoane s-au vaccinat, marți, pentru prima dată, cele mai multe din iunie încoace. Alte 2.700 au făcut rapelul.
Autoritățile sanitare au raportat, totodată, un record negativ al infectărilor de la izbucnirea pandemiei, anume peste 11.000 de cazuri într-o singură zi, depistate la peste 70.000 de teste efectuate. Bilanțul zilnic al deceselor asociate Covid a trecut de 200.
Cele mai multe contaminări, aproape 2.000, au fost consemnate în București, care se apropie rapid de o incidență de 6 cazuri la mia de locuitori. Județul Ilfov a depășit acest prag, ceea ce va atrage restricții mai aspre, precum carantina de noapte în weekend, închiderea magazinelor mai devreme, cursuri școlare online și obligativitatea prezentării certificatului sanitar.
Între timp, Timișoara a ajuns la o rată de 7,5 infecții cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori. Carantina de noapte este valabilă întreaga săptămână, magazinele au program până la ora 18.00, iar sălile de sport se închid.
Curtea de Apel Cluj a dispus anularea a 3 hotărâri de guvern, între care cea care prelungește starea de alertă și cea care reglementează participarea la unele activități de prezentarea certificatului sanitar. Procesul se mută, de acum, la Înalta Curte de Justiție.
Poliția Capitalei a amendat Partidul Național Liberal cu 10.000 de lei pentru modul în care s-a desfășurat congresul de weekendul trecut. Agenții au constatat că reuniunea politică de la Romexpo, la care au participat 5.000 de delegați, nu a respectat regulile sanitare esențiale. La momentul votului, cei prezenți s-au îmbulzit.
La nivelul întregii țări, peste 100 de oraşe şi aproape 600 de comune depăşesc incidenţa de trei cazuri la mia de locuitori. Municipiul Iași s-a alăturat listei. De miercuri, acolo accesul la restaurante, cafenele sau săli de jocuri se face doar cu certificatul sanitar.
Din cele puțin peste 1.300 de paturi ATI pentru pacienți Covid existente în țară, marți mai erau libere doar 26. În București, s-au eliberat 11.
La Arad, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte câteva ore la Urgenţe, fiind îndemnaţi de conducerea Spitalului Judeţean să îşi aducă pacheţele cu mâncare.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că obligativitatea certificatului sanitar pentru personalul medical va fi aprobată de Guvern, cel mai probabil probabil, săptămâna viitoare. Angajații care refuză să se vaccineze sau să se testeze periodic riscă să aibă contractele de muncă suspendate. Liderul sindical Bogdan Hossu a denunțat inițiativa, întrucât ar încălca “prevederile legale şi convenţii internaţionale”, amenințând cu proteste și procese.
—
Mai mult de 3,6 milioane de români și-au descărcat certificatul sanitar până la acest moment, potrivit autorităților. Documentul digital atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau un test cu rezultat negativ recent efectuat.
Experții în securitate cibernetică au descoperit o nouă schemă de fraudă cu certificate de vaccinare, desfășurată prin aplicaţia mobilă Telegram. Hackerii promit, în schimbul unor sume ce variază între 100 – 150 de euro, sub formă de cryptomonede, documente false care să ateste imunizarea. Solicitantul este păcălit să își ofere datele personale și cade în plasa întinsă, fără a mai primi vreun certificat.
—
Direcția de Sănătate Publică București recomandă ca școlile din oraș fără cazuri de Covid să nu mai fie închise. Ministrul Educaţiei consideră că trebuie depuse toate eforturile ca unitățile de învățământ să rămână deschise. Sorin Cîmpeanu admite că învățământul digitalizat nu este pus la punct nici la un an și jumătate de la debutul pandemiei. Potrivit ministrului, tezele nu au fost anulate în acest an, dorința fiind ca acestea să fie susţinute cu prezenţă fizică.
—
A 31-a ediție a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura în perioada 6-14 noiembrie, în format online, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Celor 38 de spectacole selectate li se vor adăuga momente performative şi evenimente conexe. Accesul la toate transmisiunile va fi gratuit.
—
Grupul farmaceutic american Pfizer a început un studiu clinic de amploare pentru o pastilă anti-Covid. Pilula va avea rol preventiv, reducând riscul de infectare pentru persoanele din anturajul celor care au făcut boala. Medicamentul a fost deja testat pe câteva zeci de persoane pentru a demonstra că nu este periculos pentru sănătatea umană. Și alte companii farmaceutice, precum Merck sau Roche, lucrează în prezent la dezvoltarea unor medicamente de acest tip. Antiviralele inhibă înmulțirea unui virus în organism.
Compania franceză Sanofi a renunțat la planurile de a crea propriul vaccin anti-Covid pe baza tehnologiei ARN mesager, în contextul succesului reușit de rivalii Pfizer și Moderna. În schimb, cercetătorii de la Sanofi și partenerii din grupul britanic GlaxoSmithKline se vor concentra pe dezvoltarea unui ser mai “tradițional”, bazat pe proteine.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din India a autorizat testarea pe copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Novavax. India a administrat peste 870 de milioane de doze adulţilor în rândul populaţiei sale de aproape 1,4 miliarde de locuitori. Țara din sudul Asiei se pregăteşte să vaccineze copiii împotriva noului coronavirus.
—
Guvernul Cîțu propune o creştere brută a salariului minim de aproape 11% de la 1 ianuarie. Premierul Florin Cîțu a avut o nouă întâlnire cu reprezentații patronatelor și sindicatelor. Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, de majorarea salariului minim ar urma să beneficieze aproape 2 milioane de angajați, ceea ce reprezintă în jur de 35% din numărul total de salariaţi activi.
—
Amenințat cu debarcarea de la conducerea guvernului, premierul și-a desemnat negociatori politici din rândul camarilei sale, alături de care a preluat, de câteva zile, șefia PNL. Florin Cîțu și-ar dori atragerea foștilor parteneri din USR PLUS.
Moțiunea de cenzură a acestora din urmă a primit undă verde din partea Curții Constituționale, marți, dar se așteaptă motivarea deciziei.
Între timp, social-democrații au depus propria lor moțiune de cenzură împotriva executivului minoritar. Documentul va fi citit joi, iar marțea viitoare va fi supus votului. Moțiunea este semnată de 157 de aleși PSD, iar pentru a avea sorți de izbândă aceasta va trebui să întrunească 233 de voturi. USR PLUS și AUR susțin demersul.
Premierul a denunțat, marți, ceea ce a numit “o competiţie a celor care vor să destabilizeze România” într-o perioadă dificilă.
Asaltat de întrebări ale jurnaliștilor, Florin Cîțu a întrerupt brusc o conferință după doar 3 minute. Într-un comunicat ulterior, Palatul Victoria a precizat că acesta nu a fugit de presă, ci doar a constatat că “afirmațiile sale nu mai sunt de interes” pentru ziariști.
Ministrul de Interne le-a prezentat scuze celor două jurnaliste care au fost îmbrâncite la Congresul PNL din weekend. Lucian Bode a dat asigurări că cei vinovaţi ”vor plăti”. Poliția cercetează agresiunile.</span>
—
Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, propunerea legislativă privind parteneriatul civil. Doar parlamentarii USR PLUS s-au exprimat în favoarea inițiativei.
—
Autoritatea de Reglementare în Energie a semnat un contract cu o firmă pentru realizarea unei platforme online care să permită schimbarea, în mod simplificat, a furnizorului de energie şi gaze. Contractul are o valoare de aproape 11 milioane de euro. Liberalizare pieței de energie a atras deocamdată doar facturi mai mari pentru clienții furnizorilor.
—
Procurorii brașoveni au descins, marți, la mai multe adrese din localitatea Tărlungeni, la indivizi suspectați că au transportat în Marea Britanie şi au exploatat prin muncă, în ultimii ani, zeci de persoane. Printre victime se numără și minori.
—
Poliţia spaniolă a anunțat că a dezmembrat cea mai mare reţea de trafic de cocaină din Europa. 60 de suspecţi au fost arestați în anchetă, iar 4 tone de stupefiante au fost confiscate. Rolul fiecărui membru al bandei, rutele lor, contactele, precum şi traseul drogurilor din America de Sud până în fiecare ţară europeană au putut fi identificate printr-o îndelungată şi amănunţită muncă de supraveghere.
—
Statele Unite ale Americii au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver. De la 1 decembrie, cetățenii micului stat de la Marea Adriatică vor putea călători peste Atlantic fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile pe teritoriul american. Croaţia devine al 40-lea membru Visa Waiver, un club la care România a tot sperat să adere în ultimii ani. Rata mare de respingere a dosarelor pentru viză împiedică acest lucru.
—
Ungaria și Ucraina și-au rechemat reciproc ambasadorii pe fondul unor tensiuni diplomatice. Budapesta a încheiat un acord cu Moscova pentru furnizarea de gaz rusesc prin conducte ce ocolesc teritoriul ucrainean, prin Serbia și Austria. Guvernul de la Kiev a transmis că va adopta măsuri care să îi apere interesele. Ucraina consideră amenințat tratatul de bună vecinătate și cooperare, semnat în 1991 cu Ungaria.
—
Autorităţile britanice le-au cerut șoferilor să nu mai ia cu asalt benzinăriile, panicați de penuria de carburanți. Multe stații au fost închise în ultimele zile, iar la altele, cozile au fost mari. Brexitul și criza de coronavirus au îngreunat procedurile de atestare a șoferilor de cisterne în Regat. Pentru a remedia situația, Guvernul de la Londra a anunțat că oferă 5.000 de vize temporare pentru șoferi profesioniști, valabile pe o perioadă de 3 luni, din octombrie până în decembrie. Soluția contravine liniei promovate de premierul Boris Johnson, al cărui executiv insistă că Regatul Unit nu mai depinde de forţa de muncă străină.
—
Autoritatea europeană pentru protecția consumatorilor insistă ca Volkswagen să despăgubească toți clienții afectați de scandalul manipulării nivelului de noxe, nu doar pe cei germani. O înșelătorie pe care constructorul de mașini a recunoscut-o în 2015. Volkswagen a refuzat, în repetate rânduri, cooperarea cu autoritățile de la Bruxelles. În Germania, compania a acceptat să achite compensații de peste 800 de milioane de euro pentru un grup de aproape 260.000 de clienți.
—
Activiștii pentru drepturile omului se tem de o catastrofă umanitară la frontiera Poloniei cu Belarusul. Migranţi din Orientul Mijlociu continuă să se adune în regiune din dorinţa de a ajunge în Uniunea Europeană. În condiţiile în care nopţile sunt tot mai reci, iar iarna se apropie, situaţia acestora devine critică. Guvernul de la Varşovia l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că “ajută” refugiaţi din zone de conflict să ajungă la frontiera externă a blocului comunitar pentru a provoca o criză.
—
Aliați ai cancelarului german în exercițiu Angela Merkel, conservatorii bavazeri au admis că social-democrații au prioritate în a încerca să formeze viitorul guvern de la Berlin. Liderul CSU, Markus Soder, a declarat că Olaf Scholz, președintele SPD, are mai multe şanse să devină cancelar în acest moment.
—
Scriitor și fost lider la UDMR, Marko Bela a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani. Președintele Klaus Iohannis contribuţia adusă de Marko Bela culturii scrise în limba maghiară, precum şi pentru eforturile depuse de acesta în vederea consolidării democraţiei şi a dialogului interetnic în România postdecembristă.
—
Debutanta Sheriff Tiraspol a obţinut cel mai bun rezultat din istoria sa, o victorie pe terenul echipei Real Madrid, cea mai titrată din Liga Campionilor, aseară, într-o partidă din etapa a doua a competiţiei, în Grupa D. Campioana Republicii Moldova s-a impus pe ”Santiago Bernabeu” cu 2-1. Argentinianul Leo Messi a marcat primul său gol pentru PSG, în victoria cu 2-0 contra Manchester City. Cu același scor, Ajax Amsterdam a dispus de Beşiktaş Istanbul. Liverpool a reuşit rezultatul zilei, 5-1 cu Porto. În fine, Borussia Dortmund a trecut la limită fe Sporting Lisabona, cu 1-0.
—
Sepsi renunță la serviciile antrenorului Leo Grozavu din cauza rezultatelor modeste din acest start de sezon. Aflată pe locul 12 în clasamentul momentului, echipa din Sfântu Gheorghe va fi condusă de secunzi în următoarea perioadă. Cu Leo Grozavu pe banca tehnică, Sepsi a influențat lupta la titlu în sezonul trecut și s-a calificat în premieră în Conference League.
—
Atacantul Zlatan Ibrahimovic a fost convocat la naţionala Suediei, pentru meciurile contra Kosovo şi Greciei din octombrie, în preliminariile pentru Cupa Mondială de anul viitor din Qatar. Fotbalistul, care a ratat Europeanl din acest an din cauza unei operaţii la genunchi care l-a ţinut departe de teren mai bine de patru luni, va împlini 40 de ani.
—
Emma Răducanu, noua vedetă a tenisului mondial feminin, va veni în România pentru turneul de la Cluj. Britanica a triumfat luna trecută, la US Open. Simona Halep va participa și ea la turneul de la Cluj, găzduit de BT Arena. Competiția se va desfășura între 25 și 31 octombrie.
—
După 3 amânări cauzate de pandemie, cel din urmă lungmetraj din seria James Bond a avut premiera de gală, marți seară, la Londra. În “No Time do Die”, actorul Daniel Craig îmbracă pentru ultima dată haina agentului 007 pe marile ecrane. Prinții Charles și William s-au numărat printre invitații premierei. Producătorii de filme urmăresc atent încasările pe care le va obține acest așteptat lungmetraj, ca un barometru pentru redresarea industriei de cinema.
—
În sudul, estul şi centrul ţãrii valorile termice diurne vor fi uşor mai coborâte decât mediile multianuale, iar în rest vor fi normale pentru aceastã datã. Vor fi înnorãri temporare şi va ploua slab, pe arii restrânse în jumãtatea de vest a teritoriului şi izolat în sud-est. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte, în Banat, Dobrogea şi în Transilvania. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 21 de grade.
La București, Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru sfârşitul lunii septembrie. Cerul va avea înnorãri, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 18 grade.
La munte, vremea va fi în general închisã. Temporar va ploua, pe arii restrânse în Carpaţii Occidentali şi izolat în restul masivelor. Vântul va avea unele intensificãri în zona înaltã, cu precãdere în vestul Carpaţilor Meridionali. Valorile termice vor fi în scãdere faţã de ziua precedentã în Carpaţii Meridionali şi de Curburã şi se vor menţine apropiate în rest. În depresiuni se va forma ceaţã şi vor fi condiţii de brumã.
Pe litoral, vremea va fi, în continuare, rece pentru aceastã datã. Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii pentru ploi slabe. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare. Temperaturile maxime vor fi de 15…16 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 şi 12 grade. Temperatura apei mãrii va fi de 16…19 de grade.