Băut fiind, un șofer a lovit intenţionat cu maşina în orașul vasluian Huși, luni seară, doi poliţiști care au vrut să îl oprească în trafic. Unul dintre agenți a fost luat pe capotă, iar celălalt a fost călcat pe picior. Individul a fost prins, ulterior, de alte echipaje de Poliţie. Ministrul Lucian Bode a condamnat “cu fermitate astfel de comportamente”. Ministrul le-a cerut, totodată, poliţiştilor să intensifice acţiunile de control în trafic pentru depistarea conducătorilor auto care au consumat băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise şi care prezintă pericole publice.
—
Parlamentul dezbate și supune votului, marți după-amiază, de la ora 14.00, moțiunea de cenzură inițiată de opoziție împotriva guvernului. Demersul se anunță un test pentru soliditatea actualei coaliții PNL, USR PLUS și UDMR. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea ieri că moțiunea ar mai avea nevoie de 20 de voturi din rândul aleșilor puterii ca să treacă.
După o ședință a coaliție, premierul Florin Cîțu a anunțat că parlamentarii acesteia se vor abține de la vot. O veche strategie politică, prin care previne orice gest de trădare.
PSD și AUR au împreună 203 voturi. Pentru destituirea guvernului sunt necesare 234 de voturi.
USR PLUS reafirmă nevoia revenirii la sistemul în două tururi de scrutin pentru alegerile locale. Co-președintele Dan Barna spune că, la parțialele de duminică, partidul s-a clasat, în multe localități, pe locul secund, și ar fi avut mai multe șanse dacă s-ar mai fi organizat o rundă electorală. La momentul actual, există un blocaj în coaliție pe tema alegerilor locale în două tururi. Dan Barna speră ca, din toamnă, să fie iniţiată modificări legislative în acest sens.
Premierul neagă scenariul unei remanieri guvernamentale. Potrivit lui Florin Cîţu, evaluarea miniştrilor se face în fiecare zi, cu “fiecare acţiune, decizie, hotărâre de Guvern, ordonanţă și explicaţie publică”.
—
Curtea Constituţională s-ar putea pronunța, marți, asupra plângerii depuse de opoziție față de revocarea Renatei Weber din postul de Avocatul al Poporului. PSD a reclamat destituirea mai multor foruri europene. Comisia de la Veneția, alcătuită din experți în drept constituțional, a cerut lămuriri. Vicepremierul Dan Barna spunea, ieri, că Parlamentul așteaptă poziția CCR înainte de a formula un răspuns.
Totodată, Plenul reunit al Parlamentului pentru numirea fostului procuror Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului a fost amânat pentru miercuri.
Renate Weber a contestat în instanță destituirea. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti.
—
Șeful statului şi-a publicat declaraţie de avere. Veniturile lui Klaus Iohannis din vânzarea cărţilor publicate au crescut la aproape 30.000, iar cele din închirierea imobilelor au scăzut sub 29.000 de lei. Președintele continuă să dețină 6 imobile, fără a avea trecute în declarație bijuterii, autoturisme, tabouri sau alte economii.
—
Direcția Anticorupție instrumentează, la momentul actual, 95 de dosare care vizează infracţiuni săvârşite în pandemie, precum achiziţii neconforme, “cu sume exorbitante”, de aparatură medicală, măşti şi izolete. Cercetările sunt unele extinse, inclusiv în țările din care s-au făcut importurile. Potrivit șefului DNA, ascunderea bunurilor obţinute prin fapte de corupţie se face ”în moduri din ce în ce mai sofisticate”. Crin Bologa a ținut să sublinieze că unele dintre persoanele investigate dispun de sume mai mari decât întreg bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
—
Autoritățile sanitare au raportat, luni, 89 de pacienți Covid la Terapie Intensivă, cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni. Un singur deces a fost asociat infecției cu SARS-CoV-2 la nivel național.
37 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost depistate, la 6.700 de teste efectuate.
Analiza ultimei săptămâni arată că în România s-au înregistrat mai puțin de 400 de noi contaminări, în scădere faţă de săptămâna precedentă, când au peste 500.
În condițiile în care interesul pentru vaccinare este în scădere, România va renunța la o parte din dozele anti-Covid. Cele ale căror termen de valabilitate se apropie de final vor fi donate, altele vor fi vândute la prețul de achiziție. Un milion dintre acestea vor ajunge în Danemarca, a anunțat Florin Cîțu.
În eforturile de combaterea pandemiei, 7 spitale din România vor primi roboţi, donaţi de Comisia Europeană, pentru a dezinfecta camerele pacienţilor. Fără a folosi dezinfectanți chimici, procesul va fi mult mai sigur pentru personalul spitalicesc.
Platforma pentru certificatul digital sanitar ar urma să devină activă de joi, 1 iulie. Ordonanţa în acest sens se va afla pe masa şedinţei de Guvern de astăzi. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spunea luni că au fost obținute toate avizele necesare.
În punctele de frontieră, codul QR de pe certificat va fi citit de vameși printr-o aplicație. La document vor avea acces cei care s-au vaccinat anti-Covid (valabilitate un an), cei care au trecut prin boală (180 de zile de la vindecare) și cei care au un test Covid (valabilitate 24 de ore pentru testul rapid, 72 de ore pentru testul PCR).
—
Ministerul Economiei lansează, marţi, schema de ajutor pentru HoReCa. Înscrierea se va putea face de la ora 10.00, până în 12 iulie, la ora 20.00.
—
Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine din judeţul Covasna va organiza marţi, la Întorsura Buzăului, o manifestaţie de susţinere a iniţiativei ministrului Mediului privind intervenţia rapidă în cazul urşilor periculoşi care intră în localităţi. Acțiunea, susţinută şi de autorităţile locale, va avea loc în faţa Primăriei orașului, începând cu ora 12.00,
—
Uniunea Europeană a efectuat, luni, primele plăţi din uriaşul fond de redresare după criza provocată de pandemie, sub formă de granturi în valoarea de 800 de milioane de euro. 16 ţări, între care Franţa, Germania, Danemarca, Estonia şi Republica Cehă, se numără printre beneficiare. Planul României se află în analiză la Bruxelles.
—
Primele rezultate ale Evaluării Naţionale pentru absolvenții de gimnaziu sunt aşteptate marți, până la ora 14.00.
În schimb, absolvenții de liceu dau proba obligatorie a profilului la Bacalaureat. 97% dintre candidați (117.807 în total) s-au prezentat la prima probă scrisă a examenului, cea la Limba și literatura română. 63 dintre aceștia au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.
—
Companiile care angajează cu contract de muncă elevi sau studenţi pe perioada vacanţelor pot beneficia de un stimulent financiar lunar în valoare de 250 de lei, timp de maxim două luni pe an, pentru fiecare elev sau student recrutat. Angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă.
—
Jurnalistul Florin Condurăţeanu a murit luni, la vârsta de 71 de ani, răpus fiind de un stop cardio-respirator. Decesul a fost confirmat de fiul său.
—
Șase persoane au fost rănite într-o explozie produsă, luni, la metroul londonez.
—
Forţele Navale Române participă, în următoarele două săptămâni, cu peste 300 de marinari militari, o fregată şi o corvetă la un exerciţiu în apele internaţionale ale Mării Negre, organizat de forţele navale americane și ucrainene. Regiunea a fost teatrul unor tensiuni în ultimele zile. Forțele ruse au acuzat un distrugător britanic că a pătruns ilegal în apele peninsulei Crimeea, scenariu negat de Londra. Ucraina susține că exercițiul naval (Sea Breeze 2021), la care iau parte 30 de ţări va transmite un mesaj de stabilitate și pace. În schimb, Rusia a denunţat ”amploarea şi agresivitatea” acestor exerciţii, exprimându-și speranța că, la final, partea americană va da dovadă de transparenţă prin retragerea armamentului modern, muniţiei şi echipamentului din Ucraina, astfel încât acestea să nu ajungă pe frontul de război din estul separatist.
În tot acest timp, Rusia și China îşi etalează alianţa. Într-o teleconferintă, președinții Vladimir Putin şi Xi Jinping și-au reînnoit tratatul de prietenie și bună vecinătate. Relaţiile dintre Moscova şi Beijing trec prin ”cel mai bun moment din întreaga lor istorie”, în contextul tensiunilor pe care ambele cancelarii le au cu Washingtonul.
—
Prin vocea vicepreşedintelui pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, Comisia Europeană se declară ”încrezătoare” că va fi găsită o soluție la așa-numitul ”război al cârnaţilor” cu Marea Britanie. După Brexit, regulile vamale specifice pentru Irlanda de Nord au provocat tensiuni majore în această provincie din Regatul Unit, sporite de intrarea în vigoare a interdicției importului de carne refrigerată provenind din Marea Britanie. Guvernul de la Londra a solicitat un răgaz de trei luni pentru a găsi soluţii alternative. Protocolul reglementează schimburile comerciale pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice europene.
—
Cu o singură abţinere, cea a Bulgariei, statele Uniunii Europene au aprobat directiva prin care ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic. Blocul comunitar speră să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050, adică să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât poate absorbi.
—
Premierul suedez Stefan Löfven şi-a prezentat demisia, luni, la o săptămână după ce guvernul său a pierdut susținerea în parlament. Moțiunea de cenzură a fost provocată de planurile executivului de liberalizare a pieței suedeze a chiriilor, singura reglementată din Europa.
—
Cea mai înaltă curte de apel în contencios administrativ din Franţa a hotărât că tradiționala metodă de prindere a păsărilor cântătoare cu ajutorul cleiului este ilegală. În luna martie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dispus că practica nu poate fi permisă într-un stat comunitar. Autoritățile franceze a îngăduit acest obicei în pofida protestelor iubitorilor de păsări care l-au catalogat drept barbar.
—
Un tribunal portughez a condamnat la 22 de ani de închisoare un individ în vârstă de 76 de ani pentru uciderea unui bărbat de culoare, asupra căruia a tras şase gloanţe în urmă cu un an. Judecătorul l-a găsit pe acuzat vinovat de omucidere agravată de ura rasială pe Evaristo Marinho, un veteran al războiului colonial purtat de Portugalia în Angola, între 1963 şi 1974.
—
Seara de luni a programat cele mai spectaculoase meciuri ale ediției de Campionat European. Pe Arena Națională din București, campioana mondială, Franța, a fost învinsă la loviturile de departajare de Elveția, cu 5-4, care s-a calificat în sferturi, unde v-a întâlni Spania. Ibericii au trecut de croați, scor 5-3 după prelungiri.
Mijlocaşul francez Kylian Mbappe s-a declarat dezamăgit de faptul că a ratat penaltiul decisiv contra Elveției.
—
Accidentarea suferită luna trecută la gambă, o forțează pe Simona Halep să nu participe la Jocurile Olimpice. Prezența la Tokyo era principalul obiectiv al acesteia în acest an. “Sunt determinată să revin şi mai puternică”, a transmis aceasta într-un mesaj pe Facebook. Pentru că nu își poate apăra titlul la Wimbledon, Simona Halep riscă să iasă din top 10 al clasamentului WTA, în care ocupă deocamdată locul 3.
Pe iarba londoneză, Irina Begu (79 WTA) s-a calificat în turul doi, după ce a învins-o pe americanca Katie Volynets (199 WTA), jucătoare venită din calificări. Românca s-a impus, scor 6-4, 7-5, după o oră şi 37 de minute. Monica Niculescu (191 WTA) a fost învinsă de bielorusa Arina Sabalenka (4 WTA). Americanca Sloane Stephens (73 WTA) a eliminat-o pe cehoaica Petra Kvitova (10 WTA), câștigătoare a titlului în 2011 și 2014.
Sârbul Novak Djokovic s-a calificat în turul secund al turneului de la Wimbledon. În meciul cu englezul Jack Draper, un tânăr de 19 ani, aflat 253 ATP, liderul mondial a pierdut primul set, dar s-a impus în cele din urmă, scor 4-6, 6-1, 6-2, 6-2, după două ore de joc. Novak Djokovic este principalul favorit la Wimbledon şi ar putea egala recordul de 20 de titluri de grand slam deţinut de Roger Federer şi Rafael Nadal.
—
Gala premiilor Gopo, la care sunt recompensate cele mai importante realizări ale cinematografiei autohtone, se va desfășura astăzi la Bucureşti. Ajuns la cea de-a 15-a ediţie, evenimentul va putea fi urmărit în direct online, de la ora 19 și 30 de minute.
—
Transfăgărăşanul, supranumit cea mai spectaculoasă șosea din lume, a fost redeschis circulaţiei pe timpul zilei, între orele 7.00 și 21.00. Turiștii care urcă la Bâlea sunt atenționați asupra capriciilor vremii și a prezenței urșilor.
—
Un nou incendiu a izbucnit, luni seară, la groapa de gunoi a orașului Sighișoara. Pompierii au fost mobiliați la fața locului cu mai multe autospeciale. Răspândirea fumului depinde de direcția vântului. Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a amintit că ultima dată groapa de gunoi a Sighișoarei a ars mocnit timp de o lună.
—
Locuitorii oraşului botoșănean Darabani şi din localităţile limitrofe nu pot bea apa de la robinete. O defecţiune majoră a apărut la staţia de locală tratare. Compania Nova Apaserv spune că depune eforturi pentru repunerea în funcţiune a instalației.
—
Vremea va deveni cãlduroasã în majoritatea regiunilor, iar în mare parte din vestul şi sud-vestul ţãrii va fi caniculã. În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Dobrogea, sudul Moldovei şi vestul Transilvaniei, indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate şi, mai ales dupã-amiaza şi seara, local la deal şi la munte şi izolat în restul teritoriului, vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 27 şi 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat şi sud-vestul Olteniei.
La București, vremea va deveni cãlduroasã, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar disconfortul termic se va accentua, astfel încât la amiazã indicele temperaturã-umezealã (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat.
La munte, vremea va fi caldã, izolat cãlduroasã, dar şi în general instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate mai ales dupã-amiaza şi seara şi local vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Valorile termice vor fi în creştere faţã de ziua anterioarã.
Pe litoral, vremea va fi caldã, iar disconfortul termic se va accentua. Cerul va fi variabil cu unele înnorãri ziua, când, trecãtor vor fi posibile averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 27 de grade, iar cele minime între 20 şi 22 de grade. Temperatura apei mãrii va avea valori de 22….24 de grade.