Două fregate și un submarin turcești au intrat în Marea Neagră, joi, după stabilirea coridoarelor pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene.
Navele Ankarei vor escorta cargourile cu grâne.
Turcia și Organizația Națiunilor Unite au mediat un acord între Ucraina și Rusia în urmă cu o săptămână, pentru a tempera criză alimentară mondială care expune la foamete milioane de persoane.
Planul este ca exporturile de cereale să ajungă 5 milioane de tone pe lună, adică la niveluri dinainte de începerea războiului în Ucraina.
Rachete ruseşti au lovit, joi, hangarele unei şcoli de aviaţie din oraşul Kropivniţkii din centrul Ucrainei, ucigând 5 persoane şi rănind alte 25, a declarat guvernatorul regional.
Campania administrației de la Kiev de recucerire a regiunii Herson “se accelerează”, spun surse militare occidentale. După distrugerea unui pod strategic, mii de soldaţi ruşi sunt acum în pericol de a fi izolaţi de restul teritoriului ocupat, potrivit BBC.
—
Bucureștiul a calificat drept propagandă a Moscovei harta prezentată de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în care teritoriul Ucrainei este limitat la regiunea capitalei Kiev, iar restul este împărțit de vecini.
Două regiuni ucrainene, Cernăuţi şi Viniţa, apar alipite României.
Chipurile, harta ar fi fost desenată de analiști occidentali, după cum a susținut Dmitri Medvedev.
Potrivit Ministerului român de Externe, redesenarea aleatorie a graniţelor unor state nu reprezintă decât “încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli”.
—
Președinta Republicii Moldova ajunge la București. Maia Sandu va fi primită dimineață, la ora 10:00, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis, unde va mulțumi pentru sprijinul acordat în eforturile de integrare europeană.
Mai apoi, șefa statului de dincolo de Prut va merge la Guvern, pentru o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă.
Luna trecută, Moldova a obținut, alături de Ucraina, statut de candidată pentru aderarea la blocul comunitar.
Maia Sandu a transmis, în repetate rânduri, că își dorește ca alăturarea la Uniune să fie realizată prin reforme, astfel încât țara să respecte toți pașii necesari, fără “scurtături”.
—
Bilanţul epidemiologic s-a menținut, joi, peste pragul a 9.000 de infecții cu SARS-CoV-2 în România. Mai mult de un sfert dintre contaminări sunt în Bucureşti, unde incidenţa a ajuns la 7,7.
Alte 12 de decese au fost asociate Covid. România se apropie tot mai mult de pragul a 66.000 de cazuri mortale de la izbucnirea pandemiei.
În spitale, sunt internate 3.700 de persoane, în creștere cu peste 100 față de ziua precedentă.
La Terapie Intensivă, sunt 250 de pacienți Covid.
Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranța că România va beneficia, din toamna acestui an, de varianta adaptată a vaccinului anti-Covid, care să oprească transmisibilitatea tulpinilor de virus care circulă în prezent.
Potrivit lui Alexandru Rafila, în perioada imediat următoare vor fi deschise centre de vaccinare în principalele unităţi sanitare din România, în condiţiile în care sunt relativ puţini medici de familie care se implică în procesul de vaccinare.
—
Autorităţile sanitare din SUA au descoperit în probele de sol şi apă prelevate în Mississippi o bacterie (Burkholderia pseudomallei) care poate provoca o boală gravă, anume melioidoza.
Medicii americani au fost sfătuiți să fie atenţi la posibilele simptome printre pacienţi. Totuși, riscul pentru populaţie rămâne “foarte scăzut”.
—
Președintele Klaus Iohannis a întors la Parlament, joi, legea avertizorului de integritate.
Organizațiile civile au criticat proiectul, întrucât descurajează sesizările anonime ale faptelor de corupție, cerându-i președintelui să nu promulge legea.
La rândul său, Klaus Iohannis a avertizat că există riscul activării mecanismului de condiționare a fondurilor europene împotriva României prin nerespectarea statului de drept.
—
Ministerul Justiţiei a recunoscut că există “diferenţe punctuale” între proiectele legilor prezentate la consultările din luna mai cu reprezentanții Comisiei Europeane şi cele trimise Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizare.
Instituția condusă de Cătălin Predoiu a invocat includerea unor amendamente rezultate în cadrul dezbaterilor publice.
Opoziția denunță că noile proiecte nu repară modificările aduse legilor justiției în timpul guvernării PSD-ALDE, prin care pedepsele împotriva penalilor au fost îmblânzite, ceea ce a scandalizat atunci Comisia Europeană și au generat cele mai ample proteste post-decembriste.
Asociațiile de magistrați au deplâns că libertatea de exprimare le este restrânsă, iar promovările în sistem nu se fac pe merit.
—
Cozile de camioane s-au întins pe aproape 10 kilometri la trecerea din Bulgaria în România, pe Podul Calafat-Vidin.
Traficului intens din această perioadă i s-a adăugat şi fluxul preluat de la Vama Bechet, unde tranzitarea cu bacul a fost suspendată din cauza nivelului redus al Dunării.
—
Joi a fost inaugurată ocolitoarea orașului Slatina, parte a primului drum de mare viteză din România, pe ruta Craiova-Piteşti.
Traficul greu, care bloca mai multe artere din Slatina, este preluat de acum de șoseaua de centură.
—
La București, vineri se restricționează circulația în zona Cercului Militar Naţional. Începând cu ora 10:00, Piaţa Tricolorului găzduiește o ceremonie prilejuită de Ziua Imnului.
Șoferii sunt sfătuiți să evite zona, iar pietonilor le este recomandat să circule doar pe trotuare.
—
Salina Praid rămâne închisă până duminică.
O infiltraţie cu apă şi nămol a afectat, sâmbătă trecută, galeria de acces în baza de tratament, forțând evacuarea turiștilor.
—
Doctorii Spitalului de Pediatrie din Iași au operat o fetiță din Onești, victimă a unui accident casnic.
Într-un moment de neatenție a părinților, micuța de 4 ani și-a prins mâna într-o mașină de făcut suc de roșii.
În sala de operație au intrat și mecanicii spitalului, care au reușit să desfacă aparatul.
—
Consiliul Concurenţei a amendat lanțul de magazine Mega Image, joi, pentru furnizarea de informaţii inexacte privind preţurile unor produse de bază, precum uleiul.
Sancțiunea se ridică la aproape 2 milioane de euro.
—
Agenţia Naţională de Integritate susține că a descoperit averi nejustificate, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, la mai mulţi poliţişti.
Spre exemplu, Constantin Dancu, fost şef al Poliţiei Constanţa, nu poate dovedi proveninența a 340.000 lei.
—
La Râmnicu Vâlcea, apartamentele racordate la sistemul centralizat au rămas fără apă caldă.
Cazanul principal de abur al CET Govora s-a spart în urma unui incendiu. Societatea depune eforturi pentru a repara instalația.
—
Ministrul Economiei dă asigurări că România va avea suficiente stocuri de gaz pentru sezonul rece. Rezervele se ridică în prezent la 55% din capacitatea de înmagazinare.
Ministrul Florin Spătaru a mai spus că unele firme și-au redus voluntar consumul de gaze din rațiuni de piață, întrucât comenzile li s-au redus.
—
Activiştii Greenpeace România au protestat pe caiace în Marea Neagră, joi, în faţa petrolierului rusesc VF Tanker 2 şi au atras atenţia asupra legăturii dintre dependenţa de combustibili fosili şi fenomenele meteo extreme.
Organizația solicită Guvernului să nu mai amâne tranziţia către energie curată şi să înceapă implementarea de urgenţă a măsurilor de creştere a eficienţei energetice atât în clădiri, cât şi în industrie.
—
România este codașă în Uniunea Europeană la progresele înregistrate în domeniul digital, cu un scor de 30,6 puncte, faţă de o medie de 52,3 puncte în blocul comunitar.
Finlanda, Danemarca, Olanda şi Suedia se situează în continuare în fruntea clasamentului.
România are rezultate relativ bune în ce priveşte conectivitatea, criteriu pentru care a obţinut și cel mai mare punctaj.
—
Economia SUA a intrat în recesiune tehnică după ce s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv.
PIB-ul american s-a redus cu o rată anuală de 0,9%, după o scădere încă şi mai mare înregistrată în primele trei luni. Dincolo de Atlantic, o mai multe produse de bază s-au scumpit în cel mai accelerat ritm de după anul 1981.
Confruntat cu o încredere a publicului din ce în ce mai scăzută, preşedintele democrat Joe Biden încearcă să convingă că situaţia nu este atât de gravă precum o indică cifrele.
Oponenţii săi republicani l-au acuzat de redefinire a termenului de “recesiune” şi au avertizat că acest tertip nu va diminua dificultățile poporului american.
—
Premierul olandez, Mark Rutte, le-a cerut fermierilor să pună capăt acţiunilor de protest față de planurile guvernului de protejare a mediului.
Demonstranţii au blocat şosele importante din centrul şi estul țării.
—
Echipele românești își continuă parcursul în Conference League.
Sepsi s-a calificat cu emoții, joi, în turul 3 preliminar după un meci cu lovituri de deparajare, la capătul căruia s-a impus cu 4-2 pe terenul formaţiei slovene Olimpija Ljubljana.
De asemenea, FCSB și-a luat revanșa în fața FC Saburtalo, învingând echipa georgiană cu 4-2.
Universitatea Craiova s-a calificat în runda următoare după ce a învins formașa albaneză Vllaznia Shkoder cu 3-0.
—
În Superliga autohtonă, etapa a 3-a debutează cu două meciuri.
De la 18 și 30 de minute, se joacă FC Argeș – Universitatea Cluj. De la 21 și 30 de minute, se dispută duelul Farul Constanța – Chindia Târgoviște.
—
Delegația României a cucerit două medalii la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Slovacia.
Atleta Denisa Capotă a și-a adjudecat argintul în proba de 400 metri. Tot ieri, Rareş Arsenie a obținut bronzul la judo.
—
Gabriela Lee Talabă (146 WTA) a părăsit turneul de tenis feminin de la Varșovia.
Românca a fost eliminată în optimi de poloneza Iga Swiatek, care s-a impus cu scorul de 6-3, 6-2.
În fața propriilor suporteri, liderul mondial o va întâlni pe jucătoarea franceză Caroline Garcia (45 WTA).
—
Pilotul Sebastian Vettel a anunţat că se va retrage din Formula 1 la finalul sezonului.
Germanul a debutat în F1 în 2007 şi a avut cel mai mare succes cu Red Bull, câştigând 4 titluri mondiale între 2010 şi 2013.
—
Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, cu disconfort termic ridicat, indice temperatură-umezeală (ITU) care să depășească 80 de unități și pe alocuri caniculă, în regiunile vestice și sudice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte și pe alocuri în restul teritoriului, în special în jumătatea de nord a acestuia. Aversele vor avea și caracter torențial și pe arii restrânse se vor acumula cantități de apă de peste 25…35 l/mp. Izolat vor fi vijelii și grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 36 de grade.
La București, vremea se va menține călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 32…34 de grade.
În zonele de munte, Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și seara, când pe arii relativ extinse vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii. Pe arii restrânse, cantitățile de apă vor fi mai însemnate și vor fi condiții de grindină. Valorile de temperatură vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.
Pe litoral, vremea va fi caldă, iar disconfortul termic va fi ridicat în orele amiezii. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza, când vor fi posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare după-amiaza. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 31 de grade, iar cele minime între 22 și 24 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 26 de grade.