Un individ înarmat cu un cuțit a atacat la întâmplare, joi seară, persoane aflate într-un supermarket de la perferia orașului italian Milano.
Un angajat al centrului comercial a murit pe când era transportat spital. Alte câteva persoane au fost rănite. Printre supraviețuitorii atacului se numără și fotbalistul spaniol Pablo Marí, care evoluează la clubul italian Monza.
Reținut, agresorul este un bărbat care suferă de depresie și se află sub tratament.
—
În localitatea suceveană Bosanci, un bărbat și-a înjunghiat mortal bunicul sub ochii polițiștilor, pe care victima îi chemase în ajutor pe fondul unui un conflict cu nepotul său.
Agresorul, fost angajat al Ministerului Apărării, a atacat și unul dintre agenții ajunși la fața locului, rănindu-l în zona feţei.
Pentru a fi imobilizat, individul a fost împușcat în picioare.
—
La București, a fost reținut, amendat cu 6.000 de lei și are permisul de conducere suspendat pentru un an șoferul agresiv care a încălcat mai multe reguli de circulație și i-a sfidat pe polițiștii și jandarmii.
Lovind două autoturisme care stăteau în calea mașinii sale în zona Tineretului, bărbatul a fugit, abandonând-și ulterior vehiculul.
Polițiștii l-au găsit după 11 ore de căutare, timp în care tânărul s-a lăudat cu “isprava” sa pe rețelele de socializare.
—
Au revenit mesajele false în care destinatarii sunt informaţi că trebuie să se justifice după ce ar fi accesat site-uri pentru adulți. Cei care trimit aceste mesaje se folosesc de numele Poliţiei sau ale Europol.
Dacă primiţi astfel de mesaje prin intermediul postei electronice, nu daţi curs acestor solicitări, întrucât riscaţi să fiţi înşelaţi cu sume de bani!.
—
Un sucevean a fost reţinut pentru că şi-a exploatat prin muncă cei cinci copii. De-a lungul a 16 ani, minorii au fost agresaţi fizic şi psihic. Autoritățile i-au preluat în grijă.
—
Acuzate că practicau cămătăria, cinci persoane au fost reţinute şi alte trei sunt sub control judiciar în urma unor percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.
Până la acest moment, au fost identificate peste 50 de persoane vătămate.
—
O angajată a Serviciului de Taxe şi Impozite Buhuşi este cercetată pentru fals informatic. Femeia și-a înregistrat autoturismul personal, în sistem, cu o capacitate cilindrică mai mică decât cea reală, pentru a plăti mai puțin.
—
Eliberat recent din penitenciar, un bărbat din Galaţi s-a întors în arest preventiv pentru înşelăciune prin metoda ‘Accidentul’. În schemă mai sunt implicaţi un alt bărbat aflat în închisoare, dar şi o tânără de 19 ani.
—
Din lipsă de probe, procurorii au clasat dosarul în care Victor Ponta era acuzat că, folosindu-se de funcția de lider al PSD, i-a oferit afaceristului Sebastian Ghiță un loc eligibil la alegerile din 2012. În schimb, acesta ar fi finanțat vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair.
—
În fața presiunilor sindicale, guvernanții spun că este posibilă creşterea pensiilor şi a salariului minim de la 1 ianuarie, pentru a atenua inflația.
Majorările vor depinde de bugetul pe anul viitor şi de sprijin de la Uniunea Europeană, a declarat premierul, fără a oferi detalii.
Nicolae Ciucă susține că a convenit cu șefa Comisiei Europene înlocuirea plafonului de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii – prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – cu un alt indicator de disciplină financiară, care să ţină cont de recomandări ale Băncii Mondiale.
Sindicaliștii Frăţia şi Sanitas au protestat în mai multe judeţe ale ţării şi la Bucureşti, denunțând scăderea nivelului de trai şi accentuarea crizei economice.
—
Ministrul Sănătăţii le cere spitalelor din ţară informaţii despre costurile cu energia electrică şi căldura din ultimele trei luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În funcţie de răspunsurile primite, Alexandru Rafila va propune Guvernului să compenseze sumele suplimentare generate de criza energetică, astfel încât unităţile sanitare să îşi desfăşoare activitatea normal și să nu fie afectate serviciile medicale oferite pacienţilor.
—
Producătorii de medicamente atrag atenţia că o parte din tratamentele fabricate în ţară riscă să dispară în curând de pe piaţă.
Reunind 19 fabrici, patronatul PRIMER invocă “explozia” preţurilor la utilităţi și materii prime.
Producătorii le cer autorităţilor măsuri urgente de revizuire a modului în care se calculează preţul medicamentelor.
—
În plan politic, Guvernul are o structură şi funcţionează ”pe structura care a fost agreată de fiecare partid din coaliţie”, a transmis premierul.
Nicolae Ciucă a fost întrebat despre o posibilă negociere cu PSD pentru numirea unui liberal la conducerea Ministerului Apărării, rămas vacant după demisia lui Vasile Dîncu.
Scenariul unui troc pe portofolii a fost avansat intens de surse politice.
Social-democrații spun că vor face, curând, o nouă nominalizare și vor ca luni să aibă discuții cu partenerii de coaliție.
Liderul PSD a negat, joi seară, că ar fi început o campanie împotriva PNL.
Totuși, Marcel Ciolacu a avertizat că dacă vor fi “probleme” la rocada premierilor, programată în mai anul viitor, singura soluţie va fi revenirea la “votul românilor”.
—
Social-democratul Alexandru Rafila consideră premature speculațiile despre o candidatură la prezidențiale.
Actualul ministru al Sănătăţii spune că o astfel de postură este “onorantă”, iar intrarea în cursa electorală pentru fotoliul de șef al statului necesită sprijin politic și pregătire.
—
Deputatul Mihai Poliţeanu a anunţat plecarea în grup a 100 de membri din organizaţia prahoveană a Uniunii Salvați România.
Demisionarii acuză “acapararea” filialei de către un grup de oportunişti care au decis să o pună în subordinea PNL.
—
4 din 10 copii din România sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, cel mai ridicat nivel din întreaga Uniune Europeană, potrivit Eurostat.
Minorii care cresc în nevoie întâmpină dificultăţi în a avea o evoluţie bună la şcoală, în a se bucura de o stare bună de sănătate şi în realizarea potenţialului deplin mai târziu în viaţă.
Cea mai scăzută pondere a copiilor supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Slovenia (11%), Finlanda (13,2%) şi Cehia (13,3%).
—
După ce a asistat, săptămâna aceasta, la un exercițiu de testare a arsenalului nuclear, președintele rus a ținut ieri un amplu discurs. Vladimir Putin consideră că omenirea intră în ”cel mai periculos” deceniu de după al Doilea Război Mondial. În opinia lui, “Occidentul face un joc periculos, sângeros și murdar” în Ucraina, invadată din ordinul său în urmă cu 8 luni.
Potrivit liderului de la Kremlin, dominația vestului se apropie de sfârșit, iar singurul garant al suveranității Ucrainei este Rusia, pentru că ea a “creat-o” (citat).
Rusia a ameninţat că va doborî sateliţii comerciali occidentali dacă va considera că aceştia sunt folosiţi în actualul război.
Noi lovituri aeriene au vizat zona din jurul capitalei Kiev. Unele dintre rachetele lansate de ruși au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană al ucrainenilor.
În oraşul ocupat Mariupol din regiunea Doneţk, invadatorii demolează clădirile avariate de bombardamente. Ucrainenii îi acuză pe ruși că încearcă astfel să ascundă urmele crimelor pe care le-au comis.
Kievul depune eforturi pentru a ține sub control criza de electricitate printr-un program impus de economisire. Distribuitorul local este nevoit să raţionalizeze livrările. În ultimele săptămâni, Rusia a bombardat intens infrastructura energetică a Ucrainei.
Preşedintele american a anunțat nu are ”nicio intenţie” să se așeze la discuții cu omologul rus la summitul G20 la care Joe Biden și Vladimir Putin urmează să ia parte în noiembrie, pe insula indoneziană Bali.
—
Ca efect conex al invaziei sale armate în Ucraina, Rusia pare să fi accelerat tranziţia energetică a planetei.
Cu o săptămână înaintea Conferinţei mondiale pentru climă (COP27), Agenţia Internaţională pentru Energie avertizează totuşi asupra diferențelor care există între ţările bogate şi cele sărace în ceeea ce privește investiţiile în energii fără carbon, cerând totodată un “efort internaţional major” pentru a reduce această “prăpastie îngrijorătoare”.
—
Preţurile mari la gaz şi petrol, care au afectat semnificativ consumatorii, au determinat o creştere a profiturilor în sectorul energetic.
Compania britanică Shell raportează câştiguri 9,5 miliarde de dolari, mai mult decât dublul profitului său din aceeaşi perioadă a anului trecut.
—
După luni de negocieri intense, intermediate de Statele Unite ale Americii, Libanul şi Israelul – țări vecine care se află oficial în război – au semnat un acord care le delimitează frontiera maritimă.
Înțelegerea asigură repartiţia unor preţioase zăcăminte de gaze naturale offshore în estul Mării Mediterane.
Preşedintele american Joe Biden a salutat semnarea a acestui acord ”istoric”, subliniind că ”a fost nevoie de mult curaj” pentru ca acesta să devină realitate.
Beirutul a insistat ca delegaţia sa să nu aibă vreun contact oficial cu cea israeliană în cursul semnării şi ca ceremonia semnării să aibă loc în două săli separate.
—
Italia şi Franţa sunt lideri ai turismului din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Cele două țări asigură peste o treime din totalul capacităţii disponibile de cazare în blocul comunitar, urmate fiind de Spania și Germania.
—
Învinși în deplasarea cu 3-0 de turcii de Sivasspor, clujenii de la CFR păstrează șanse la calificarea în optimile Conference League. În ultima etapă a grupelor, echipa ardeleană este obligată să învingă, pe teren propriu, formația kosovară Ballkani pentru a prinde primăvara europeană!
Meciul dintre echipa cehă Slovacko şi cea germană FC Koln a fost suspendat din cauza ceţii care a învăluit stadionul. Partida se va relua astăzi.
FCSB a remizat în deplasare pe terenul lui Anderlecht, scor 2-2. Elevii lui Nicolae Dică părăsesc competiţia cu un rezultat de palmares în faţa unei echipe belgiene în criză.
—
Etapa a 16-a a Superligii programează, vineri, două meciuri.
De la ora 18:00, se confuntră Chindia Târgovişte și FC Botoşani. Meciul va fi arbitrat la centru de Andrei Florin Chivulete, ajutat de Radu Adrian Ghinguleac, Mircea Mihail Grigoriu și Andrei Antonie. Arbitri VAR vor fi Szabolcs Kovacs, Cristina Mariana Trandafir.
De la ora 21.00, se duelează FC U Craiova și Farul Constanţa. Arbitri vor fi Iulian Călin, Ciprian Florin Danşa, Andrei Constantinescu și Andrei Moroiţă (arbitri VAR: Florin Andrei și Ionel Valentin Dumitru).
—
Vineri este ultima zi în care Simona Halep mai poate contesta suspendarea din circuitul tenisului feminin profesionist, primită după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat. Românca este în contact permanent cu un tribunal independent al Agenției de Integritate pentru Tenis, comisie de disciplină cu sediul la Londra.
Fostul lider WTA urmează să răspundă în fața forului internațional.
Dacă la finalul anchetei se va stabili că Simona Halep a luat în mod deliberat substanța interzisă, suspendarea poate ajunge până la 4 ani. Dacă sportiva și echipa sa reușesc să demonstreze lipsa intenției, pedeapsa poate fi mai blândă.
—
Peste 100 de sportivi din 15 ţări participă la cea de-a 20-a ediţie a competiţiei internaţionale de patinaj artistic “Crystal Skate”, găzduită de Patinoarul din Otopeni.
După antrenamentele oficiale de joi, vineri încep probele pentru juniori și seniori. Pe toată durata competiţiei, publicul va avea acces gratuit.
—
Medaliată cu aur în proba de 50 m liber la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016, înotătoarea daneză Pernille Blume a anunţat că pune capăt carierei.
”Înotul va avea mereu un loc special în inima mea şi voi urmări lumea nataţiei îndeaproape, însă de pe marginea bazinului”, a transmis sportiva în vârstă de 28 ani.
—
Turul Franţei 2023 va trece prin toate cele cinci lanţuri muntoase ale Hexagonului.
Competiția va debuta la 1 iulie,
“Căutăm să profităm la maximum de lanţurile muntoase din ţară, iar un start din Ţara Bascilor a făcut posibil acest lucru”, a declarat directorul Turului Franţei, Christian Prudhomme.
—
Vremea va fi în general frumoasă, cu valori termice ce se vor situa peste mediile climatologice specifice datei. Cerul va fi variabil, dar pe arii restrânse în primele ore ale zilei vor fi nori joși, stratiformi sau ceață, cu precădere în zonele joase din vest, nord-vest, centru și nord-est. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 și 23 de grade.
În zonele de munte, vremea va fi în general frumoasă, cu valori termice peste cele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.
La București, vremea va fi frumoasă și caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar vântul în general slab. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade.