De la o zi la alta, campania de vaccinare anti-Covid bate record după record. Aproape 151.000 de doze au fost administrate în decursul a 24 de ore.
Peste 111.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată, reprezentând cel mai mare număr de inoculări făcute de la începutul campaniei naționale. Mai mult de jumătate au optat pentru serul Johnson&Johnson, administrat într-o singură doză și care permite obținerea mai rapidă a certificatului sanitar.
Voucherele de 100 de lei pentru cei care se vaccinează s-au epuizat. Premierul interimar Florin Cîțu a promis că fondurile vor fi suplimentate în ședința de joi a guvernului.
—
Senatorii au respins obligativitatea certificatului sanitar la locul de muncă. După o ședință tensionată, proiectul a fost votat de 67 parlamentari, în condițiile în care erau necesare 69 de voturi.
Liberalii Alexandru Nazare și George Scarlat s-au abținut, potrivit listei de vot de pe site-ul Senatului. O posibilă explicație este că cei doi se numără printre nemulțumiții de actuala conducere a PNL, făcând parte din tabăra lui Ludovic Orban. Liderul formațiunii, Florin Cîțu dă asigurări că toți aleșii partidului vor fi prezenți la votul legii în Camera Deputaților, care va fi for decizional.
Senatorii PSD și AUR s-au opus obligativității certificatului. Social-democratul Adrian Streinu Cercel consideră că legea va institui “discriminare prin vaccinare”. Potrivit medicului, 6 din 10 români au trecut asimptomatic prin boala Covid şi, prin urmare, nu au acces la certificatul sanitar.
În schimb, șeful Consiliului de combatere a discriminării consideră că nu reprezintă o încălcare a Constituției dacă o persoană este concediată pentru că nu are certificat Covid. Potrivit lui Csaba Asztalos, dreptul la muncă presupune unele condiții, precum aceea de a fi sănătos, iar statul este obligat să se asigure că protejează sănătatea publică.
—
Bilanțul epidemiologic s-a menținut, miercuri, la peste 500 de decese asociate Covid. Printre victime, un adolescent în vârstă de 14 ani, suferind de comorbidități.
1.860 de bolnavi Covid sunt internați în stare gravă la ATI, dintre care mai mult de 40 sunt minori.
Alte aproape 15.000 de contaminări au fost confirmate, la 75.000 de teste efectuate, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de aproape 20%.
Pentru prima dată după aproape două săptămâni, rata de infectare în București a scăzut sub pragul de 16 la mie.
—
Biserica Ortodoxă l-a “mustrat” pe duhovnicul Mănăstirii Durău, prin retragerea temporară de la slujire, a anunțat miercuri seară – la Europa FM – purtătorul de cuvând al Partiarhiei, Vasile Bănescu. Preotul Teodosie Paraschiv propovăduiește teorii conspiraționiste, precum acelea că că scopul vaccinurilor anti-Covid este să transforme oamenii în “hibrizi” și că un “guvern mondial creat de extratereștri vrea să controleze omenirea”. Protosinghelul își vinde toate aceste cuvântări, adunate într-un volum și pe un CD, chiar la ușa mănăstirii.
În cazul episcopului de Giurgiu, conducerea Bisericii Ortodoxe s-a limitat să îndemne credincioșii să asculte recomandările medicilor. Într-o predică susținută la Adunații Copăceni, Ambrozie a îndemnat la nevaccinare, pentru că serurile ar fi expirate, și a susținut că incendiile din spitale ar fi orchestrate. Poliția face propria anchetă.
Vasile Bănescu a mai explicat, în emisiunea Piața Victoriei, de ce patriarhul Daniel nu s-a vaccinat. “Faptul că părintele Patriarh nu a anunțat că se vaccinează, nu are legătură cu un refuz aprioric al persoanei sale față de actul de vaccinare. Are legătură cu ce i-a spus medicul personal, cu profilul său particular medical. Nu poți judeca pe cineva în contextul în care el, ca persoană, și mă refer la persoana Părintelui Patriarh, este un om total deschis spre dialogul cu știința. Dar nu poți nici să judeci ca pe o persoană care trebuia să meargă neapărat undeva în direct, să se așeze pe un scaun și să se vaccineze. Și – trebuie să fim onești! – nu asta ar fi antrenat mase mari de oameni să meargă la vaccinare. Nu este adevărat!”, a explicat acesta.
Pelerinajul de sărbătoarea Sfântului Dumitru a ajuns la final în Capitală. În cele 7 zile, pe Dealul Patriarhiei au urcat în jur de 50.000 de credincioși. Slujbele s-au desfășurat cu distanțare fizică.
După ce a învins boala Covid, preotul Constantin Necula se implică în lupta împotriva pandemiei, numit fiind consultant în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Sibiu. Popularul prelat, un susţinător declarat al cadrelor medicale, s-a implicat constant în ajutorarea bolnavilor de cancer.
Analizând lentoarea campaniei de vaccinare, portalul Euractiv notează că românii au o lungă istorie de neîncredere în autoritățile publice, iar cei care au condus campania de imunizare nu au făcut nimic pentru a schimba situația. În plus, deși numărul celor vaccinați era foarte redus la începutul verii, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au declarat pandemia încheiată. Odată cu înmulțirea infecții în această toamnă, au reapărut cozile la centrele de vaccinare, dar au fost reintroduse și restricții.
—
Părinții care nu pot lucra de acasă își vor putea lua zile libere plătite și în cazul vacanțelor școlare neprevăzute, impuse de contextul epidemiologic. Senatorii au modificat ordonanța de guvern ale cărei prevederi vizau doar perioadele de cursuri online ale copiilor.
Campioană a infectătorilor cu SARS-CoV-2 la nivel național, comuna hunedoreană Brănișca a intrat în carantină. Rata contaminărilor depășește 40 la mia de locuitori. Focarul inițial a fost descoperit într-un cămin rezidențial.
Medic primar de ATI la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Elena Copaciu deplânge, într-o postare online, un efect al pandemiei de Covid. “Numai dacă aţi şti! …în zilele acestea se stinge o întreagă generaţie de bunici! Ei mai întâi! Singuri în pustiul reanimărilor Covid, luptând pentru fiecare gură de aer, cu sau fără oxigen! Agonia în insuficienţă respiratorie e cumplită! Într-o ţară care nu are legislaţie “end of life care”! Pentru că nu avem politicieni capabili să îşi asume moartea în demnitate a seniorilor noştri! Moartea e subiect tabu în România, deşi ne pândeşte zilnic pe undeva!”, a scris doctorița, miercuri seară, într-o postare pe Facebook. Potrivit Elenei Copaciu, vârsta pacienților cu forme grave de Covid a scăzut “vertiginos”.
Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara spune că există o diferenţă importantă între plămânii unui bolnav Covid care a fost vaccinat şi ai unuia nevaccinat. Potrivit Diana Manolescu, la persoanele imunizate nu există afectare pulmonară. Doctorița atrage atenţia că, în unele cazuri, leziunile provocate de SARS-CoV-2 la nivelul plămânilor sunt atât de grave încât duc la decesul pacientului.
Reprezentanții Terapia Cluj susțin că așteaptă, de 6 luni, autorizarea pentru a produce în România medicamentul Favipiravir, un antiviral folosit în spitale pentru tratarea formelor ușoare de Covid. Președintele Autorității Naționale a Medicamentulu nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri: „E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat”, a susținut Robert Ancuceanu.
În încercarea de a reduce din amploarea actualului val pandemic, capitala rusă, Moscova, închide temporar, de joi, toate serviciile neesențiale. La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, toţi cetăţenii vor avea concediu plătit săptămâna viitoare. Liderul de la Kremlin a cerut ca vârstnicii și nevaccinații să evite deplasările. Rusia a ajuns la peste 1.100 de decese zilnice asociate Covid și peste 36.000 de noi contaminări.
Guvernul israelian a confirmat redeschiderea graniţelor, de la 1 noiembrie, pentru turiştii străini vaccinaţi. Călătorilor în Țara Sfântă li se va cere, de asemenea, să prezinte un test PCR cu rezultat negativ făcut cu maxim 72 de ore înainte de plecare şi să facă un al doilea test la sosire.
Agenția americană a medicamentului (FDA) a aprobat vaccinarea cu Pfizer a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. La rândul său, agenția europeană (EMA) urmează să analizeze acest ser.
În Brazilia, senatorii au dat undă verde punerii sub acuzare a președintelui Jair Bolsonaro pentru gestionarea pandemiei în mod dezastruos.
—
După mai multe săptămâni de dezbateri, plafonarea temporară a prețurilor la energie și compensarea tarifelor la curent și gaze au fost aprobate de Parlament. De la 1 noiembrie, facturile ar trebui să scadă pe perioada iernii, susțin guvernanții. Ajutorul oferit de stat la plata facturii va depinde de consum.
Inițiată de opoziția social-democrată, legea va sprijini atât clienții casnici, cât și spitalele, unitățile de învățământ, bisericile și ONG-urile. Întreprinderile mici și mijlocii vor fi scutite de la unele taxe din factură, precum cele de distribuție sau de transport, urmând a fi suportate de la bugetul de stat.
70% din populație va beneficia de plafonare și compensare, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Legea va ajunge pe masa șefului statului, pentru promulgare.
Audiat în comisia parlamentară care investighează majorarea facturilor la energie, miercuri, reprezentantul Enel și-a exprimat temerea că statul va întârzia achitarea compensațiilor promise. La rândul său, conducerea Electrica propune noi investiții în capacități de producție autohtonă, întrucât acestea au scăzut considerabil.
—
Având misiunea să formeze un nou guvern până sâmbătă seara, Nicolae Ciucă spune că îşi va “juca şansa până la capăt”, dând astfel asigurări că nu va abandona în demersul său. Potrivit premierului desemnat, în cadrul negocierilor, intrate pe ultima sută de metri, “uşa nu este închisă către absolut nimeni”.
Până sâmbătă seara, la Parlament vor fi depuse programul de guvernare şi lista cabinetului, a precizat generalul în rezervă.
Întrucât scenariul unui guvern minoritar s-a lovit de un refuz categoric pe scena politică, șeful Partidului Național Liberal a schimbat, la 180 de grade, tonul față de Uniunea Salvați România. “Bineînțeles că USR poate să intre la guvernare… trebuie să discutăm bărbătește, față în față”, a declarat Florin Cîțu. Până acum, premierul interimar a insistat că discuțiile cu USR și PSD se poartă doar pentru obținerea votului în Parlament.
Un sondaj de opinie realizat de Avangarde arată că 8 din 10 români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Încrederea în președintele Klaus Iohannis s-a înjumătățit în doar câteva luni. În schimb, cei mai mulți români se încred în social-democrații Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu, urmați fiind de liberalul Emil Boc. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 40% din electorat ar vota cu PSD. PNL ar reuși un scor de 17%, AUR – 14%, USR – 13%, iar UDMR – 5%.
—
Procurorii DIICOT au descins la adrese din București și mai multe județe în căutarea membrilor clanului „Butoane”, care foloseau bani din camătă şi proxenetism pentru a câştiga licitaţii publice. Anchetatorii au percheziționat inclusiv sediul Primăriei din localitatea dâmbovițeană Tărtăşeşti.
—
Procurorii anticorupție au reținut un consilier din Ministerul Dezvoltării. Viorel Dinu este suspectat că a luat șpagă o mașină de lux pentru a închide ochii la nereguli dintr-un proiect PNDL.
—
În ancheta incendierii a 9 mașini într-o parcare din Galați, un jandarm a fost arestat preventiv. Angajatul Ministerului de Interne ar fi acționat din gelozie.
—
Primarul oraşului bihorean Vaşcău a fost sancţionat cu reducerea indemnizaţiei timp de şase luni pentru că și-a numit soția ca manager al unui proiect cu fonduri nerambursabile. Potrivit instanței, edilul liberal Florin Ioan Porge s-a aflat în conflict de interese.
—
În premieră pentru justiția autohtonă, Curtea de Apel București a decis despăgubirea a 10 elevi maghiari din Cluj-Napoca. Instanța a constatat că a fost discriminatorie decizia de a închide clasa de arte plastice din Liceul Teoretic Apáczai Csere János, dictată în 2016 de Inspectoratul Școlar clujean.
—
3 liberali şi-au anunţat dezafilierea din grupurile parlamentar ale PNL. Senatorul Ovidiu Florean și deputații Ion Ştefan și Alexandru Kocsis sunt apropiați de Ludovic Orban, cel care a deschis calea depărtării de noua conducere a partidului.
—
La Timișoara, s-a reluat furnizarea agentului termic. Ca o soluție de avarie, municipalitatea a semnat un contract de urgență cu furnizorul de gaz. Primarul Dominic Fritz a anunțat că apartamentele racordate la sistemul centralizat vor primi căldură doar pe timpul nopții. Spitalele timișorene vor avea, în schimb, caloriferele calde pe tot parcursul zilei.
—
O familie din Arad a fost atacată de propriii câini. Doi vârstnici au fost transportați la spital din cauza rănilor, jandarmii intervenind în urma unui apel la 112 pentru a salva victimele, care se baricadaseră într-o cameră a casei.
—
Angajaţi ai departamentului de Intervenţie, Salvare şi Prim Ajutor al televiziunii publice vor intra, joi, în greva foamei, supărați că directorul general interimar al TVR a refuzat o discuțile despre situaţia instalaţiilor de stins incendiiile, care sunt nefuncţionale – susțin sindicaliștii MediaSind.
—
Universitatea Craiova s-a calificat fără emoţii în sferturile Cupei României la fotbal, după ce s-a impus pe terenul formaţiei de liga a treia Minaur Baia Mare, scor 4-0. Deținătoare a trofeului, echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf a ajuns la şase victorii consecutive, patru în campionat şi două în Cupa României, fără gol primit şi cu un golaveraj remarcabil, 18-0.
Joi, de la ora 15.00, se confruntă Gloria Buzău și Dunărea Călărași. De la ora 18.00, este programat duelul dintre U Craiova și Sepsi, iar de la 21.00, se joacă Politehnica Timișoara – Rapid București.
—
La Transylvania Open, Simona Halep a învins-o cu ușurință, miercuri, pe Gabriela Ruse în primul meci disputat de cele două românce în circuitul WTA. În optimi, Simona Halep o va înfrunta, joi, pe rusoaica Varvara Gracheva. Câștigătoarea se va lupta mai lupta cu Jaqueline Cristian, care a reuşit o calificare superbă în sferturi după ce a învins-o pe australianca Alja Tomljanovic, una dintre favoritele competiției. Tot joi, Emma Răducanu o va întâlni în optimi pe Ana Bogdan.
Transylvania Open (WTA 250), găzduit de BT Arena din Cluj-Napoca, este dotat cu premii totale de 235.238 de dolari.
—
Maratonul București se va organiza, în weekend, fără spectatori. Alergătorii se vor putea alinia la start dacă sunt vaccinați. Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON reunește mai multe curse, de 5, 10, ștafetă (4X10 km), 21 și 42 km. Cea de-a 14-a ediție va avea startul în Piața Constituției.
—
Centrul oraşului Târgu Mureş găzduiește, de joi, cele mai frumoase flori de sezon. Evenimentul cu tradiție este organizat în scuarul din Piaţa Trandafirilor, în vecinătatea Ceasului Floral. Amatorii de flori și aranjamente le vor putea achiziționa de la comercianți. Deschisă până pe 7 noiembrie, expoziția în aer liber de la Târgu Mureș se va desfăşura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.
—
În Sicilia, echipele de salvare continuă să caute persoane dispărute după inundațiile din ultimele zile. Pentru moment, două decese au fost confirmate. Sudul Italiei a fost lovit de un rar ciclon mediteraneean, asemănător uraganelor din Atlantic, ce a adus pe uscat precipitații abundente. Intemperiile se vor domoli abia spre sfârșitul săptămânii. Locuitorii Siciliei au fost sfătuiți să rămână în case.
—
Sudul Madagascarului se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii. Milioane de locuitori ai statului insular din largul Africii riscă ceea ce Organizația Națiunilor Unite se teme că va fi “prima foamete cauzată de schimbările climatice”.
—
Vremea va fi frumoasă, iar valorile diurne, în creştere uşoară față de ziua anterioară se vor situa în jurul celor normale datei. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 19 grade. Dimineața, pe alocuri, în zonele joase de relief va fi ceață.
La București, vremea se va menține frumoasă, iar regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade.
La munte, vremea va fi frumoasă, dar rece dimineața şi noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări noaptea în Munții Banatului. Pe alocuri, pe văi şi în depresiuni, se va forma ceață.
—
Erupția vulcanul submarin Fukutoku-Okanoba a scos la suprafață epavele a peste 20 de nave de război japoneze, scufundate de Marina americană în timpul bătăliei date în largul insulei Iwo Jima în 1945, una dintre cele mai sângeroase din cel de-al Doilea Război Mondial. Activitatea seismică s-a întețit în urmă cu 3 luni, ridicând fundul mării în zonă. Accesul pe insula Iwo Jima este limitat din cauza cantităților enorme de bombe rămase neexplodate. În consecință, este puțin probabil ca epavele ruginire ale navelor să fie recuperate pentru fier vechi.